Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

δεν ξέρω αν κάποιος απο εδω μέσα έχει χρησιμοποιήσει

τον sky atla 2000

είναι εφοδιασμένος με μια διαφάνεια πάνω στην οποία υπάρχουν διάφορες κλίμακες

μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει την χρησιμότητα τους

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Γιώργο,

Στην διαφάνεια υπάρχουν (αν θυμάμαι καλά), ένας κύκλος Telrad, μία παραλληλόγραμμη κλίμακα και μία (ή δύο) με κλίμακα υπο γωνία. Με εξαίρεση τον Telrad ο οποίος μπορεί να τοποθετηθει σε οποιονδήποτε χάρτη και σου δίνει την απόσταση σε μοίρες απο το κέντρο του προς κάθε αντικείμενο γύρω του (και είναι πολύ χρήσιμος όταν συνδιάζεται με ερευνητή Telrad στο τηλεσκόπιό σου), οι υπόλοιποι ταιριάζουν σε συγκεκριμένους χάρτες ο κάθε ένας.

Καταλαβαίνεις ποιός ταιριάζει ΄πού, τοποθετόντας τον επάνω στον χάρτη, με την στενή πλευρά πρός τα επάνω (για αυτούς υπό γωνία γιατί ο παραλληλόγραμμος ταιριάζει κατευθείαν στον αντίστοιχο χώρο του χάρτη) και οπωςδήποτε μέσα στις κυρίως γραμμές συντεταγμένων (Ra & Dec) του χάρτη.

Σου δίνουν την δυνατότητα να έχεις μία μικρομέτρηση των συντεταγμένων και έτσι να μπορέσεις να εντοπίσεις με ακρίβεια ένα αντικείμενο.

Ελπίζω να βοήθησα,

Φιλικά,

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

δημήτρη δεν τα κατάφερα νομίχω πως κατάλαβα στο πολύ περίπου αν δεν σου είναι κόπος να μου τα εξηγησεις τηλεφωνικώς ...

το τηλεφωνό μου ειναι 6945758008 κάνε αναπαντητη και θα σε πάρω εγώ

Δημοσιεύτηκε

Εκτός από τους κύκλους Telrad, η διαφάνεια έχει και 4 διαφορετικές προβολές.Μία που είναι σαν χαρακάκι πάνω πάνω,2 που είναι στη μέση της διαφάνειας και μία που είναι ορθωγώνια.

Παρατήρησε ότι καθε σελίδα του χάρτη σου αποτυπώνει τον ουρανό σε μία από αυτές τις προβολές. Παράδειγμα ο χάρτης 1 προβάλλει τον ουρανό με την προβολή που μοιάζει με το κομμάτι πίτσας.

Ο χάρτης 4 προβάλλει τον ουρανό με την προβολή σαν και αυτή που είναι στη μέση της διαφάνειας.

Ο χάρτης 12 προβάλλει τον ουρανό με την ορθογώνια προβολή.

Ανάλογα λοιπόν με ποιον χάρτη κοιτάς και ποια προβολή χρησιμοποιεί,τοποθετείς την διαφάνεια πάνω στο χάρτη,ώστε η προβολή του χάρτη να ταιριάξει με μία από τις προβολές τις διαφάνειας.

Η διαδικάσία αυτή γίνεται να να μετράμε γωνιακές αποστάσεις σε μοίρες αποκλισης(declination) ανάμεσα στα αντικείμενα του χάρτη.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Εκτός από τις χρησιμότητες που ανέφεραν οι προηγούμενοι φίλοι, μπορείς να υπολογίσεις και το φαινόμενο μέγεθος των άστρων τοποθετώντας πάνω στο υπό διερεύνηση άστρο την κλίμακα των φαινόμενων μεγεθών που απεικονίζεται στη διαφάνεια αφού επιλέξεις το υπόδειγμα που ταιριάζει περισσότερο στο άστρο σου.

Μπορείς να υπολογίσεις έτσι το μέγεθος των άστρων με πολύ καλή προσέγγιση.

Φιλικά

Γιώργος

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε
πώς γίνεται να μετρήσω γωνιακές αποστάσεις αυτό δεν το έχω καταφέρει με τον χάρτη αυτό κατάλαβα και σας ευχαριστώ όλους πως βρίσκω dec και RA το μέγεθος των αστέρων αλλά δεν μπορώ να μετρησω γωνιακές αποστάσεις
  • 4 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Μήπως ξέρει κανείς σε τι μέγεθος χαρτί είναι τυπωμένος ο Sky Atlas 2000.0 2nd edition; :roll:

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε
Μήπως ξέρει κανείς σε τι μέγεθος χαρτί είναι τυπωμένος ο Sky Atlas 2000.0 2nd edition; :roll:

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Εχει μεγεθος Α3.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Hi,

The page size in the color version of the atlas is 15.5-inches (39cm) high x 20.5-inches (52cm) wide. Hope this helps.

I just went and measuered the field edition, which is the loose sheets. They are 13.5-inches (34cm) high x 18.5-inches (47cm) wide.

Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

Η Deluxe έκδοση είναι αρκετά μεγαλύτερη από Α3. Κάθε ανοιχτή σελίδα έχει διαστάσεις 55Χ42 εκ. (Α3=42Χ30 εκ.) Κλειστός ο χάρτης είναι περίπου 30Χ42 εκ. Οι άλλες εκδόσεις που δεν διπλώνουν έχουν λίγο μικρότερη κλίμακα, για παράδειγμα η (σπιράλ) πλαστικοποιημένη field version είναι 47Χ36 εκ.

http://www.amazon.com/Sky-Atlas-2000-0-2nd-Deluxe/dp/0521627621

http://www.buytelescopes.com/product.asp?pid=6242

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=172

____

Sorry Fred, I left the P/C for a while and didn't notice your post.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης