Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 62
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά συγχαρητήρια και από μένα! Στη θέση σας θα εντυπωσιαζόμουν επίσης βλέποντας τους δορυφόρους του Ουρανού να βρίσκονται σε διεύθυνση κάθετη στην φαινόμενη πορεία του Ουρανού μέσα από το προσοφθάλμιο!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Ωραίες φωτό!

Παιδιά, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να δείτε το γεγονός της 8ης Δεκεμβρίου, όπου οι δορυφόροι είναι σχεδόν 3 φορές πιο κοντά στο δίσκο του Ουρανού; Αν ναι, θα μπορούσαν να το προσπαθήσουν κάποιοι και από Πάρνωνα, που τυχαίνει σαβ/κο παρατήρησης!

...

και τώρα bye bye! πάω για παρατήρηση. Τα λέμε αύριο!

Καπετανάκη, πάμε να σβήσουμε τη δίψα μας με κόκκινο κρασί μεταβλητών - carbon?

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Ξεκινώντας για την συγκεκριμένη παρατήρηση,το γνωρίσαμε εκ τον προτέρων ότι είχαμε πιθανότητες 50% να μπορέσουμε να πετύχουμε το σκοπό μας ,λόγο του καιρού.

Πραγματικά στο συγκεκριμένο σημείου του ουρανού η νέφωση ήταν σχεδόν μόνιμη με κάποια γρήγορα ανοίγματα Θανάσης, με την ευχέρεια που του παρείχε το dob και με την πείρα του στην εύρεση σημείων, ευτυχώς πρόλαβε και εντόπισε άμεσα το στόχο. Εγώ και το Τάκης με τις ισημερινές μας στηρίξεις, είχαμε την ταλαιπωρίας μας.

Η ώρα όμως περνούσε και τα σύννεφα δεν μας έκαναν τη χάρη.Τα νεύρα μας και η απελπισία στο αποκορύφωμα τους.

Με το τέλος του φαινομένου κάποια μικρά ανοίγματα έδωσαν τη χαρά στο Θανάση και τον Τάκη να δουν από το προσοφθάλμιο αυτό που ήθελαν. Εγώ αν και δεν είχα καταφέρει να κεντράρω στην canon το ακριβές σημείο, παρά μόνο από τον εστιαστή 8χ50 την άφησα απελπισμένος να γράψει και ότι βγεί .Κοιτώντας μετά από λίγο βλέπω αποτυπωμένο ένα γαλαζοπράσινο αστεράκι ακριβώς στο κέντρο.

Ρεεεεεεεε…. Ελάτε να δείτε φώναξα ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.

Στην επόμενη λήψη αποτυπώθηκαν και οι δορυφόροι. Απίστευτες στιγμές!!!

hh.jpg.b67e8e86dca97d000712138830f9da84.jpg

1333132074_hhffaa.JPG.364e51182b80f98a76cbfc799bd4b815.JPG

Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη, έχετε κάνει όντως πολύ δυνατή παρατηρησιακή ομάδα στη Σπάρτη.

Και μόνο ότι φωτογραφήσατε και παρατηρήσατε οπτικά δορυφόρο του Ουρανού, χωρίς να είναι βέβαια ιδιαίτερα δύσκολο, είναι συγκλονιστικό, και συμμερίζομαι τη χαρά σας. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι "η ομορφιά μιας αστρονομικής παρατήρησης,δε βρίσκεται τόσο στο θέαμα που

βλέπουμε αλλά κυρίως στο βαθμό της γνώσης που έχουμε γι΄αυτό που βλέπουμε".

Μια αναπαράσταση του φαινομένου που δυστυχώς λόγω καιρού δεν πιάσαμε, έχω ανεβάσει εδώ.

Δέστε πώς ο Οβερόν διείσδυσε στον κώνο σκιάς της Τιτάνιας και υπέστη έκλειψη, όπως συμβαίνει και με τους δορυφόρους του Δία.

Το επόμενο είναι στις 19 Δεκεμβρίου, 18:37-18:44μμ.

http://pds-rings.seti.org/work/viewer_ura_22461.jpg και http://pds-rings.seti.org/work/viewer_ura_22518.jpg

Η Σελήνη μπορεί να είναι πρόβλημα, μπορεί όμως και όχι!

Βαγγέλης Τσάμης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Έλαβα το εξής email από την PLANOCCULT occultation mailing list:

"Dear friends,

Finally, last Friday I observed my first mutual event of uranian

satellites with a good result.

For this observation I used the 0,5m telescope at f/4 of Sabadell

Observatory with a CCD FLI-CM9 and R filter. The exposure time was 10s.

In the figure you can see the partial eclipse of 4 (Oberon) by 3 (Titania).

Regards,

Ricard Casas"

Casas_Phemu_3E4P.gif.5fe9df7aa5a104c1cce18fbbcfa44903.gif

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Θα μου λύσετε μια απορία; Το Starrynight μου δίνει φαινόμενο μέγεθος γύρω στα 16.6 σε αυτούς τους δορυφόρους. Πως καταφέρατε και τους είδατε; Μήπως λέει βλακείες το starrynight;
Δημοσιεύτηκε

Φίλε planetman, απόλυτα δικαιολογημένη η απορία σου. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπήρχαν συνέχεια τέτοιες απορίες!

Πολλές ημέρες πριν την παρατήρηση, γνωρίζαμε πως το φαινόμενο μέγεθος των δορυφόρων θα ήταν κοντά στο 14ο μέγεθος. Αυτό ήταν και το βασικό κριτήριο για την εξόρμηση, μαζί με το ότι θα βρίσκονταν σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον Πλανήτη.

Γνωρίζαμε ακριβώς τη θέση που θα είχαν τη δεδομένη στιγμή, όπως επίσης γνωρίζαμε τι θα ήταν περίπου αυτό που θα βλέπαμε μέσα από τον προσοφθάλμιο. Στην αντίθετη περίπτωση, η παρατήρηση τους, θα ήταν εντελώς αδύνατη.

Το θαμπό φωτεινό σημείο που παρατηρήσαμε, αρκετές φορές, να εμφανίζεται και να χάνεται στην άλω που δημιουργούσε η φωτορύπανση από τον πλανήτη στη συγκεκριμένη θέση, απουσία άλλου σώματος στην ίδια θέση (π.χ αστέρας), επιβεβαίωνε την σωστή πρόβλεψη για την θέση/ λαμπρότητα των δορυφόρων.

Το πόσο λαμπεροί ήταν οι δορυφόροι εκείνη τη στιγμή διακρίνεται πολύ καθαρά και στη φωτογραφία που τράβηξε ο φίλος Παναγιώτης. Αν ήταν κάτω από το 16ο μέγεθος η φωτογράφιση τους θα ήταν σχεδόν αδύνατη, τόσο κοντά στον πλανήτη, με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Τα προγράμματα στους υπολογιστές όπως και πάρα πολλές ιστοσελίδες, σε πλήθος περιπτώσεων δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές, όσον αφορά τα φαινόμενα μεγέθη. Προσωπικά εμπιστεύομαι μόνο τα μεγέθη που δίνονται στους χάρτες της aavso, όταν πρόκειται να παρατηρήσω μεταβλητούς αστέρες, ενώ για παρατηρήσεις, π.χ αμυδρών deep sky, δεν έχω εντοπίσει έως τώρα κάποια ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή ή τουλάχιστον κάποιες πηγές που να συμφωνούν μεταξύ τους.

Φιλικά, θανάσης

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Citius,altius,fortius!!!!

Πάντα τέτοια και καλύτερα! Μπράβο σε όλους! Έχω την αίσθηση ότι η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα βαδίζει πλέον σε παρθένα εδάφη,ή μάλλον ύψη!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να δείτε το γεγονός της 8ης Δεκεμβρίου, όπου οι δορυφόροι είναι σχεδόν 3 φορές πιο κοντά στο δίσκο του Ουρανού; Αν ναι, θα μπορούσαν να το προσπαθήσουν κάποιοι και από Πάρνωνα, που τυχαίνει σαβ/κο παρατήρησης!

Βαγγέλη,αυτό εννοείς ε;

Τα αδύνατα είναι για μας!Μέσα!

viewer_ura_28333.thumb.jpg.52b7bb9a9da82efc54f26d45001c321c.jpg

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Ωχ, Δημήτρη σόρυ, αυτό είναι πολύ αδύνατο. Ο Ουρανός θα έχει δύσει και θα είναι και πολλές μοίρες κάτω από τον ορίζοντα. Το επόμενο γεγονός είναι στις 19 Δεκ.

Το σωστό DOC:

Uranian_satellites_events_GR.doc

Πλάτων

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης