Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας και πάλι. Ήρθε η ώρα για την οποία είχα προειδοποιήσει... κατά την οποία ακολουθούν ερωτήσεις! Ίσως πολλές ερωτήσεις!

Έχουμε εδώ και μια εβδομάδα το νέο μας εργαλείο. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει δυο πρόχειρες παρατηρήσεις , δίχως πολύ ψάξιμο για να δούμε (εγώ και η παρτνέρισά μου) που επενδύσαμε τα 300 ευρώ μας. Και λέω πρόχειρες διότι έγιναν από την Αθήνα, και συγκεκριμένα από τα Βόρεια της Αθήνας που και καλά έχουν λιγότερο φωτισμό απ' ότι το Κέντρο και τα πέριξ του.

Με τα 25mm και 10mm πήραμε μια γεύση από Δία και φυσικά Σελήνη. Αν και η ατμόσφαιρα ''βράζει'' και τα είδωλα ''παίζουν''. Τσεκάραμε και 4 δορυφόρους του Δία. Το θέμα είναι ότι, πέρα από τα δυο αυτά σημεία δεν έχουμε καταφέρει να δούμε ούτε εικόνες από βαθύ σύμπαν, ούτε σμήνη και γαλαξίες. Προφανώς πρέπει να κινηθούμε εκτός πόλης, όμως το ερώτημα είναι περί νεότερου εξοπλισμού, και δη ενός Barlow.

Απ' ό,τι είδα στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης παίζει ένας barlow με πολύ λίγα λεφτά (νομίζω περί τα 20 ευρώ). Αξίζει ή να μαζέψουμε 2-3 δεκάδες ευρώ ακόμη και να τα σκάσουμε σε κάτι άλλο? Κάποια πρόταση έχετε?

Επίσης. Φίλτρο φωτορρύπανσης κάνει τίποτα ή καλύτερα να τα επενδύσουμε στη βενζίνη για εκτός Αθηνών? Άλλα φίλτρα?

Καλά είναι για τώρα αυτές οι ερωτήσεις. Αν υπάρχει κάτι που νομίζετε ότι πρέπει να επισημάνετε σε μας τους ''ψαράδες'' θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο!

Να στε καλά! Τσίαρς προκαταβολικά

υγ αυτή η νεφελώδης ''γραμμή'' που διαπερνά το Βέγα έχει μήπως κάποια σχέση με το ηλιακό του σύστημα ή μήπως τα έβλεπα από τον ενθουσιασμό μου?

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε
Απ' ό,τι είδα στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης παίζει ένας barlow με πολύ λίγα λεφτά (νομίζω περί τα 20 ευρώ). Αξίζει ή να μαζέψουμε 2-3 δεκάδες ευρώ ακόμη και να τα σκάσουμε σε κάτι άλλο? Κάποια πρόταση έχετε?

Ο φθηνός barlow δεν είναι καλή ιδέα. Γενικότερα, τα προσοφθάλμια και οι φακοί είναι το μισό τηλεσκόπιο και θα πρέπει, σιγά σιγά, να τα μαζέψεις προσεκτικά και να μην κάνεις βιαστικές αγορές των 30 ή 40 ευρώ. Εχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές το θέμα προσοφθάλμια στο forum και μπορείς να ψάξεις για συζητήσεις σε συγκεκριμένα μοντέλα όμως η γενική συμβουλή είναι να αγοράσεις σιγά σιγά καλά προσοφθάλμια. (Για να μην παραείμαι ασαφής τα καλά προσοφθάλμια μπορεί να κάνουν και 100 και 120 και 150 ευρώ. Και φυσικά τα ΠΟΛΥ καλά προσοφθάλμια κάνουν εκατοντάδες ευρώ αλλά ούτε καν τον εαυτό μου δεν έχω πείσει να πάρει τέτοια :cheesy: )

Επίσης. Φίλτρο φωτορρύπανσης κάνει τίποτα ή καλύτερα να τα επενδύσουμε στη βενζίνη για εκτός Αθηνών?

Χωρίς συζήτηση, δώστα στη βενζίνη. Ο σκοτεινός ουρανός είναι απλά αναντικατάστατος στην παρατήρηση. Για σοβαρή παρατήρηση deep sky ΠΡΕΠΕΙ να φύγεις εκτός Αθήνας. Εκεί το τηλεσκόπιό σου θα μεταμορφωθεί πραγματικά.

Αν υπάρχει κάτι που νομίζετε ότι πρέπει να επισημάνετε σε μας τους ''ψαράδες'' θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο!

:arrow: Για να βρεις τα deep sky αντικείμενα όταν βρεθείς σε σκοτεινό ουρανό θα χρειαστείς και έναν χάρτη. Εχεις;

:arrow: Προτείνω πάντα σε οποιονδήποτε αγοράζει νέο τηλεσκόπιο να παίρνει και ένα red dot finder ή telrad.

:arrow: Μάζευε σιγά σιγά αξιοπρεπή εξοπλισμό. Μη βιάζεσαι να πάρεις πολλά, καλύτερα ένα ένα και καλό. Το 8-ιντσο dob σου σε σκοτεινό ουρανό μπορεί να σου δείξει πραγματικά άπειρα πράγματα.

αυτή η νεφελώδης ''γραμμή'' που διαπερνά το Βέγα έχει μήπως κάποια σχέση με το ηλιακό του σύστημα ή μήπως τα έβλεπα από τον ενθουσιασμό μου?

Είναι ο Γαλαξίας μας!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Και θα γενεί βενζίνη λοιπόν το 50-60-70ευρο! Ψάχνω τώρα τοποθεσίες σε ακτίνα 60-70 χιλιομέτρων από Αθήνα όπου θα μπορώ να την κάνω εύκολα μια φορά τη βδομάδα για παρατήρηση. Έχω και μια ...καλύβα στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης κοντά στο Λουτράκι (προς Επίδαυρο) και θέλω να δω αν ο ουρανός από κει είναι εντάξει. Υπάρχει κάποιο μέρος που μαζεύεστε παιδιά από δω (αστροβοξιανοί) ή που έχετε κατασταλλάξει ότι, είναι κατάλληλο μέρος για παρατήρηση? Μιλάμε πάντα για μέρος σε όχι σε πολύ μεγάλη απόσταση από Αθήνα.

Κατά τα άλλα χάρτες έχω μόνο του Nightwatch και του Monthly Sky Guide και το νέο βιβλίο του Πλανηταρίου που αφορά στη Σελήνη και μόνο. Πρέπει να έχω κάτι άλλο κατά νου? Νομίζω για αρχή καλά είναι.

Επίσης, για barlow θα το σκεφτώ αυτό που είπες και θα κοιτάξω να μαζέψω κάτι παραπάνω και να το ψάξω καλύτερα.

Αν δεν κάνω λάθος, τη μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση του τηλεσκοπίου μου θα την ''αγγίξω'' με 6mm προσοφθάλμιο και 2x barlow. Αν και από την Αθήνα το μόνο που θα καταφέρω θα είναι να ταλαιπωρήσω λίγο παραπάνω τη μέση μου.

Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή επίσης είναι αυτό το κόλπο με το red dot. Επειδή δεν έχω ιδέα γι' αυτό (καταλαβαίνω ότι, πρόκειται για βοήθημα για εντοπισμό-στόχευση), αν μπορεί κάποιος να μου ανοίξει τα μάτια θα το εκτιμούσα. Για τι κόστος δηλαδή μιλάμε, πόσο εύκολα τοποθετείται, αν διαφέρει από στήριξη σε στήριξη κλπ.

Ευχαριστώ και πάλι παίδες και σόρυ για το χείμαρρο ερωτήσεων!

υγ1 χθες η άτιμη η Κσσσιόπη με ταλαιπώρησε άσχημα. Ήξερα ότι, την ''είχα'' αλλά δεν μπορούσα να τη σχηματοποιήσω! Ούτε με τον ερευνητή!

υγ2 αυτή η νεφελώδης γραμμή που είδα (λέμε τώρα) να διαπερνά το Βέγα, δεν εκτείνεται τόσο ώστε να έχει σχέση με το γαλαξία μας. Κοιτώντας το Βέγα με το 10mm φαίνονταν απλά δυο ευθείες γραμμούλες με ίδιο μήκος στα δεξιά και στα αριστερά του. Μπορεί απλά να ήταν η λάμψη του στο γυαλί μου που να δημιουργούσε το εφέ και να ήθελα να πιστέψω ότι έκανα ΤΗΝ αστρονομική ανακάλυψη!Χοχοχο

υγ3 ωραία η σελήνη αλλά μας τα έκανε ''ΝΑ'' (...) χθες...

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε
Θα σε συμβοούλεβα να πας στον Πάρνωνα στις 10-11-12- Αυγούστου.Εκτός απ τον σκοτεινό ουρανό θα σε βοηθήσουν παιδιά με εμπειρία.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Φίλε DistalPsalm,

Καταρχήν, καλορίζικος και καλές παρατηρήσεις.

Τα red dot finders, rigel και telrad, αποτελούν βοηθήματα σκόπευσης. Το πρώτο κοστίζει γύρω στα 20-25 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έχουν την υπερδιπλάσια τιμή, πλην ομως είναι και ακριβέστερα στην σκόπευση. Τοποθετούνται πανεύκολα στο τηλεσκόπιο με ταινίες διπλής όψεως που παρέχονται στην συσκευασία (τουλάχιστον για το δεύτερο και το τρίτο από αυτά) και «σπάνε» σε δύο κομμάτια, τη βάση και το κυρίως σκοπευτικό, για να μπορεί να αφαιρείται το τελευταίο, όταν δεν χρησιμοποιείται το τηλεσκόπιο. Στο δικό σου τηλεσκόπιο κάνουν όλα. Επειδή είναι χειροκίνητο, θα πρέπει να βρίσκεις μόνος σου τα αντικείμενα στον ουρανό. Αυτό δεν είναι κακό, απεναντίας, αποτελεί για πολλούς ερασιτέχνες – και για μένα - την πεμπτουσία της παρατήρησης. Τα παραπάνω βοηθήματα θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμα, προκειμένου να στοχεύεις κατά προσέγγιση και να εντοπίζεις το κάθε αντικείμενο, με την βοήθεια βέβαια και κάποιου χάρτη. Κάνε αναζήτηση στο φόρουμ για να βρεις περισσότερες πληροφορίες.

Μέσα από την Αθήνα, ή από τα βόρειά της, δύσκολα θα βρεις γαλαξίες. Μπορείς όμως να δεις, εκτός από πλανήτες, πολλαπλούς αστέρες, ανοικτά και σφαιρωτά αστρικά σμήνη, και από πλανητικά νεφελώματα, αυτόν τον καιρό, τα Μ57 Ν/Α του Βέγα (μεταξύ β και γ της Λύρας) και λίγο μακρύτερα το Μ27.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα τα δεις όπως φαίνονται από σκοτεινό ουρανό. Στα λουτρά της Ωραίας Ελένης σίγουρα ο ουρανός θα είναι καλύτερος από την Αθήνα, εκτός αν παρατηρείς με καμιά λάμπα πάνω από το κεφάλι σου!

Οι γραμμές που είδες προέρχονται από τα λεγόμενα “spikes”, τα στηρίγματα του δευτερεύοντος καθρέφτη πάνω στον σωλήνα του τηλεσκοπίου. Είναι σύνηθες φαινόμενο στα νευτώνεια τηλεσκόπια και γίνεται εντονότερο σε πολύ φωτεινούς αστέρες, όπως ο Βέγας. Κάνε και μια αναζήτηση στο λήμμα “collimation”, γιατί τα οπτικά σου μπορεί να χρειάζονται ευθυγράμμιση.

Ο Πάρνωνας είναι μια καταπληκτική ευκαιρία. Συνδυάζει την εκδρομή με την παρατήρηση. Θα σε ωφελήσει ιδιαίτερα, γιατί θα μπεις κατευθείαν στο «ψητό» της υπόθεσης (πάρε ζεστά ρούχα – υψόμετρο 1400μ).

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Φίλε PapGeo ευχαριστώ πρωτίστως για το χρόνο σου, όπως και σένα Παναγιώτη. Ξέρω, έχουν ανοίξει πολλά ολόιδια τόπικς, ιδίως για το εν λόγω τηλεσκόπιο, αλλά τι να κάνουμε, νέοι είμαστε και έχουμε απορίες.

Το έψαξα το Τelrad και φαίνεται καλή ιστορία, ενώ και η τιμή του δεν είναι υπερβολική. Μάλλον εκεί θα στραφώ, όπως το βλέπω.

Ναι, περί Βέγα και ''γραμμής'' το φαντάστηκα εξ αρχής ότι κάτι παίζει με το φακό. Έκανα όμως πριν λίγο (κάθε μέρα καταπιάνομαι με το τηλεσκόπιο :mrgreen: ) το τεστάκι που διάβασα στο φόρουμ και είδα ότι, είναι ευθυγραμμισμένο το εργαλείο. Είδα εν ολίγοις ομόκεντρους κύκλους θολώντας το στόχο.

Από κει και πέρα, ναι θέλω πολύ να πάω στον Πάρνωνα και νομίζω ότι θα τα καταφέρω. Το θέμα είναι όμως, που μπορώ να πηγαίνω σε τακτά διαστήματα, γιατί είναι και μια άλφα απόσταση. Επίσης φοβάμαι μήπως στον Πάρνωνα δω τελείως αλλιώς τη φάση λόγω συνθηκών και γυρίσω στην Αθήνα και μου τη βαρέσει (σαν τότες που οδήγησα το άτιμο το S3 το audi και μετά γύρισα στο ταπεινό μου Ibiza ](*,) ) . Σε πρώτη φάση λοιπόν βάζω στον προϋπολογισμό το Telrad και έναν barlow της τάξης των έως 90 ευρώ. Αλήθεια... γιατί όχι x3 barlow?

:cheesy:

Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια.

Κώστας

υγ Πάρνωνα τη βρίσκουμε με σκηνή κατάσταση που την προτιμώ κιόλας ή πρέπει να βρεις άλλου τύπου κατάλυμα?

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε
Γιατί θέλεις να πάρεις σκοπευτικό; Εγώ έχω το ίδιο τηλεσκόπιο 2 μέρες τώρα, το έχω ευθυγραμμίσει και η αναζήτηση σωμάτων είναι παιχνιδάκι. Βάζω επιτόπου 240x, βρίσκω το Δία με τον ερευνητή και τσουπ, εμφανίζεται μεγαλόπρεπος ο Δίας στο προσοφθάλμιο. Αρκεί να κάνεις ευθυγράμμιση. \:D/
Δημοσιεύτηκε
Επιδή έχω αγοράσει και εγώ το ίδιο τηλεσκόπιο, πως γίνεται απλά η ευθυγράμμιση αν χρειαστεί :-k
ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. FRANCIS BACON [-X
Δημοσιεύτηκε

Καλως είρθατε φίλοι

Γιατί θέλεις να πάρεις σκοπευτικό;
Γιατί άλλο να βρίσκεις τον Δια και την Σελήνη, άντε και κανένα διπλό, και άλλο τα DSO. Με φωτορύπανση δεν έχεις πολλά αστέρια να κάνεις starhoping, οπότε σε βοηθάει με το να σκοπεύεις "στο περίπου" πριν αρχίσεις να χρησιμοποιείς τον ερευνητή. Εγώ όμως το βρήκα πολύ χρήσιμο κυρίως σε σκοτεινό ουρανό, όπου (γαρ μαθημένος στην Αθήνα) έχασα τον μπούσουλα με το τόσα αστέρια που έβλεπα από τον ερευνητή. Σκοπεύεις με το telrad/rigel/dot finder, μετά ψάχνεις με χάρτες και τον ερευνητή, τέλος κοιτάς και ψάχνεις με τα προσοφθάλμια.

Φίλε DistalPsalm, ο Πάρνωνας vs Αθήνα είναι Mazerati vs 50ρι παπάκι, αλλά μην τρελένεσαι, όλο και κάτι θα δεις για να παρηγοριέσαι, να αναμένεις με αγωνία την επόμενη έξοδο και να καταριέσαι για το που ζούμε ](*,)

Δημοσιεύτηκε
Επιδή έχω αγοράσει και εγώ το ίδιο τηλεσκόπιο, πως γίνεται απλά η ευθυγράμμιση αν χρειαστεί :-k

Πολύ απλά, βρες το φεγγάρι με το προσοφθάλμιο, κεντράρισέ το, μετά κεντράρισε τον ερευνητή με το φεγγάρι. Έπειτα βρες τον Δία με τον ερευνητή, λογικά θα τον έχεις βρει και με το προσοφθάλμιο με μία μικρή μεγέθυνση. Κεντράρισέ τον στο προσοφθάλμιο, βάλε τώρα μια μεγάλη μεγέθυνση, κεντράρισέ τον και τέλος κεντράρισέ τον απόλυτα με τον ερευνητή.

Είσαι έτοιμος. =D>

Δημοσιεύτηκε
planetman σε ευχαριστώ για την βοήθεια :D
ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. FRANCIS BACON [-X
Δημοσιεύτηκε

Η ευθυγράμμιση του ερευνητή με τον προσοφθάλμιο, μπορεί να γίνει και με επίγειους στόχους που είναι και ακίνητοι. Κάποιο δένδρο, κάποια κεραία κλπ.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με φακό με μικρή μεγέθυνση π.χ 25mm και αφού κάνουμε χονδρικά την ευθυγράμμιση, αλλάζουμε φακό π.χ 10mm,

αν θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια.

Δημοσιεύτηκε
Όπως τα λέει ο planetman αλλα με διαφορετικό στόχο.Το Φεγγάρι κ ο Δίας κινούνται οπότε δεν πρόκειται να κάνεις ποτέ τέλεια ευθυγράμμιση.,Το καλύτερο είναι να την κάνεις ημέρα σ ενα σταθερό κ μακρινό στόχο.Αν πρέπει να γίνει βράδυ τότε με τον πολικό.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Απλά εγώ δεν ανέφερα επίγειο στόχο διότι θεωρητικά ο στόχος πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση για να γίνει σωστά η ευθυγράμμιση, πράγμα δύσκολο για επίγειο, εκτός και αν είσαι σε κανένα βουνό.
Δημοσιεύτηκε

Planetman όπως ήδη σου απάντησε κάποιος άλλο Δίας και Σελήνη και άλλο να δεις πιο ...πέρα. Δία και Σελήνη (του π**στη) τα έχω ήδη τσεκάρει.

Νομίζω πως τα παιδιά που έγραψαν για ευθυγράμμιση δεν εννοούσαν ευθυγράμμιση ερευνητή-τηλεσκοπίου, κάτι που είναι εύκολο, αλλά την ευθυγράμμιση των κατόπτρων του τηλεσκοπίου.

Σκοπεύεις με το telrad/rigel/dot finder, μετά ψάχνεις με χάρτες και τον ερευνητή, τέλος κοιτάς και ψάχνεις με τα προσοφθάλμια.

Φίλε DistalPsalm, ο Πάρνωνας vs Αθήνα είναι Mazerati vs 50ρι παπάκι, αλλά μην τρελένεσαι, όλο και κάτι θα δεις για να παρηγοριέσαι, να αναμένεις με αγωνία την επόμενη έξοδο και να καταριέσαι για το που ζούμε

Φίλε roryt αυτήν ακριβώς την ...κόντρα φοβάμαι! Όπως λες όμως, έχει το χάζι του και το κυνηγητό στόχων από την χωματερή του φωτός... Με βλέπω να τα σκάω σε telrad σε 1-2 μέρες. (τιμές ίδιες είναι σε όλα τα καταστήματα ή παίζει κάπου πιο φτηνά?)

Το χω πεθάνει στα οφτόπικς (του δικού μου τόπικα μάλιστα!) αλλά μήπως μπορεί κάποιος να δώσει περισσότερες πληροφορίες για Πάρνωνα.

Απόσταση, διαμονή (σκηνές?!!!).

Ευχαριστώ για πολλωστή φορά

Κώστας

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε

Μάλιστα :mrgreen:

Όμορφα. Ένα μαντάρισμα στη σκηνή πρέπει να κάνω και δηλώνω συμμετοχή. Εύχομαι να μη γυρίζω σαν το ούφο στον Πάρνωνα και να μπανίζω από άλλα τηλεσκόπια :lol:

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε

Ναι όταν στο ''γύρο'' συμπεριλαμβάνεται και το ...δικό σου τηλεσκόπιο φαντάζομαι! :lol:

Θα βγάλω σημαιάκι αστροβοξ πάνω από τη σκηνή για να ταυτοποιηθούμε.

8)

ΥΓ http://www.optcorp.com Έχει κανείς άποψη για το OPT? Κυρίως για το αν στέλνουν Ελλάδα, και για επίπεδα τιμών. Ή καλύτερα ebay?

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε
http://www.optcorp.com Έχει κανείς άποψη για το OPT? Κυρίως για το αν στέλνουν Ελλάδα, και για επίπεδα τιμών. Ή καλύτερα ebay?

Τί θες να αγορασεις;;

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Εχω και εγω συγκεκριμένο τηλεσκόπιο και σκεφτομαι για πρώτη αγορά να χτυπήσω ένα φακό Barlow .Εχω διαβάσει για τον celestron ultima 2x τα καλύτερα...αλλα μου προτάθηκε και ο αντίστοιχος της Televue στα ιδια περίπου χρήματα . Αξίζει μια τετοια επένδυση ? (περιπου 1\2 τησ αξιας του τηλεσκοπιου)
Δημοσιεύτηκε

Φίλε octane είναι και οι δύο κορυφαίοι και δοκιμασμένοι. Διαθέτω τον Celestron Ultima 2x και όντως κάνει τέλεια τη δουλειά του! Στη Χαλκιδική δοκίμασα και ένα televue 3x ο οποίος σκίζει!

Ναι, ακόμα και αν έχει τη μισή τιμή του τήλε σου, αξίζει τον κόπο! Σκέψου πως αργότερα τα προσοφθάλμια που θα πάρεις (για πολύ καλές εικόνες) μπορεί και να ξεπεράσουν την τιμή του τηλεσκοπίου σου στο σύνολο... :wink:

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε
http://www.optcorp.com Έχει κανείς άποψη για το OPT? Κυρίως για το αν στέλνουν Ελλάδα, και για επίπεδα τιμών. Ή καλύτερα ebay?

Τί θες να αγορασεις;;

Βασικά τον εξοπλισμό ώστε να μεγιστοποιήσω τις δυνατότητες του σωλήνα. Δηλαδή barlow, και 6-7mm προσοφθάλμιο. Α, και Telrad :cheesy:

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε

Αλόρα.

Λοιπόν, έχετε καμμια δοκιμασμένη πρόταση για barlow? Μιλάμε για έως 80-90 ευρώ.

(ισχύει ότι το 400x το φτάνω στο 8αρι με 6mm προσοφθάλμιο και barlow ή έχω υπολογίσει άλλα αντί άλλων?).

Μ.Χ.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης