Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Βλέπω πολλούς χρήστες 8" και 10" dobsonian να βάζουν αβασάνιστα τους Telrad στα τηλεσκόπιά τους. Κατά την γνώμη μου κάνουν μεγάλο λάθος!

Ο telrad είναι μακρύς και πρέπει κανείς να σκύβει πολύ χαμηλά για να δεί και να στοχεύσει με αποτέλεσμα να κοψομεσιάζεται.

Ευτυχώς όμως υπάρχει λύση για τα 8-10" dob και ακούει στο όνομα Rigel Quikfinder

Είναι ελαφρύτερος, μικρότερος και με μικρό "πάτημα". Έτσι μπορεί να τοποθετηθεί πολύ μπροστά στο σωλήνα χωρίς να επηρεάζει την ισοροπία του. Επίσης έχει το πολύ χρήσιμο αναβοσβήσιμο ενσωματωμένο το οποίο στον telrad πρέπει κανείς να το πληρώσει έξτρα, ενώ δίνεται με δύο βάσεις για μεγαλύτερα και μικρότερα τηλεσκόπια. Έτσι μπορούμε να έχουμε έναν για δύο τηλεσκόπια.

Επίσης και χωρίς κάλυμα δρόσου ο quikfinder μαζεύει δυσκολότερα υγρασία. Ο telrad με το παραμικρό θολώνει.

Ο telrad είναι πιο στιβαρή κατασκευή και έχει και τρίτο κύκλο στόχευσης.

Ωστόσο πιστεύω πως ο quikfinder είναι προτιμότερος ακόμα και για μεγαλύτερα dobsonians!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Ψηφίζω telrad με κλειστά μάτια.

Επιχείρημα : Έχω μέρες να διαφωνήσω με τον Γιώργο και νιώθω σαν κάτι να μου λείπει :P =P~ :P

Πάντως ό,τι και να βάλεις πάνω σε dob, το κοψομέσιασμα δεν το γλιτώνεις έτσι κι αλλιώς. :(

(Εκτός κι αν έχεις το έξτρα τραπεζάκι Λουί Κενζ τού κ. Σοφολόγη)

Δημοσιεύτηκε
(Εκτός κι αν έχεις το έξτρα τραπεζάκι Λουί Κενζ τού κ. Σοφολόγη)
Ως γνωστόν, από μιά παραξενιά της ιστορίας το τραπεζάκι για τηλεσκόπιο εφευρέθηκε αρκετά πριν το τηλεσκόπιο. :mrgreen:

Υπάρχει τέλεια "λύση" για το κοψομέσιασμα αλλά είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ καταστροφική και φωτορυπαντική green laser για ερευνητής.
Η λύση του green laser σαν ερευνητής είναι μια "τραβηγμένη" και άστοχη εμπορική ιδέα. Ποιός ο λόγος να στείλεις ολόκληρη τη δέσμη προς τον ουρανό, όταν χρειάζεσαι μόνο ...την πάνω άκρη της; Οι ερευνητές red dot/circle είναι πιό ορθολογικοί και πιό ακριβείς από το green lazer (και φυσικά πιό φθηνοί.) Ωστόσο τα green lazer γενικά δεν είναι καταστροφικά, ούτε φωτορυπαίνουν, παρά μόνο αν κάποιος εκεί κοντά κάνει φωτογράφιση. Κατά τα λοιπά, η φωτεινότητα της δέσμης των 5mW στον ουρανό δεν μπορεί καν να προκαλέσει υποβάθμιση της νυχτερινής όρασης. Τώρα αν κανείς αντί για τη δέσμη κοιτάξει το led ...δεν θα ξαναχρειαστεί να κλείνει το ένα μάτι στην παρατήρηση! :cheesy:

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Ποιός ο λόγος να στείλεις ολόκληρη τη δέσμη προς τον ουρανό, όταν χρειάζεσαι μόνο ...την πάνω άκρη της;

1)Δεν σκύβεις και δεν κοψομεσιάζεσαι με μικρά μεσαία dobsonian.

2)Δείχνεις ταυτόχρονα στους δίπλα που στοχεύεις ώστε διδάσκεις κι όλας.

3)Όποιος έχει "goto" παίρνει μια ιδέα που είναι το κάθε ουράνιο σώμα όταν κάνει astrozaping (όχι δεν είναι παρατήρηση αυτό).

Το πρόβλημα του green laser δεν είναι κατά τη γνώμη μου ούτε η υποβάθμιση της νυχτερινής όρασης ούτε τα προβλήματα στην αστροφωτογραφία, αλλά η αισθητική ρύπανση που προκαλεί η καταστροφή της λεπτεπίλεπτης ομορφιάς ενός σκοτεινού νυχτερινού ουρανού από ένα φουτουριστικό κιτς πράσινο ραβδί που βολοδέρνει πέρα δώθε.

Η χρήση του πρέπει να γίνεται με φειδώ και μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Την αλόγιστη χρήση του σε αστροπάρτυ την θεωρώ αγένεια, και πρέπει ή να απαγορεύεται τελείως ή να ορίζεται κάποια συγκεκριμένη ώρα που θα χρησιμοποιειται για διδασκαλία ουρανογραφίας.

Επίσης πρέπει να είναι μακριά απο μικρά (και μεγάλα :mrgreen: ) παιδιά που θα το δουν σαν ακαταμάχητο παιχνίδι... Είναι επικίνδυνο.

Δημοσιεύτηκε

Επαναφέρω τη συζήτηση από τους laser pointers στην σωστή του βάση.

Γιώργο, το θέμα των telrad και rigel έχει ξανασυζητηθεί σε διάφορα threads. Ο συνδυασμός dobsonian + telrad φαίνεται ότι παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και οι αντίστοιχες λύσεις:

Τραπεζάκι για ανύψωση dobsonian τηλεσκοπίου, για την αποφυγή του 90% του αυχενικού συνδρόμου και του λουμπάγκο:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1538&highlight=%F4%F1%E1%F0%E5%E6%DC%EA%E9

Τροποποίηση telrad με μείωση των διαστάσεών του, για την αποφυγή του υπόλοιπου ποσοστού 10% του αυχενικού συνδρόμου και του λουμπάγκο:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3306&highlight=telrad

Και τελικά, κατασκευή προστατευτικού υγρασίας σε telrad, για την εξάλειψη του θολώματος του ερευνητή από την υγρασία:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4881&highlight=telrad

Εδώ, και ο rigel έχει πρόβλημα, και το ωραίο είναι ότι, απ΄όσο γνωρίζω στο εμπόριο, δεν κυκλοφορεί κάποιο τυποποιημένο προστατευτικό υγρασίας, σε αντίθεση βέβαια με τον telrad.

Γενικά τώρα, πιστεύω ότι ο rigel είναι η πιο εύκολη και βολική λύση αναβάθμισης από απλό ερευνητή ή red dot finder. Όμως, ο telrad αποτελεί την πιο ποιοτική λύση, όσον αφορά τους 3 κύκλους στόχευσης που διαθέτει και ιδιαίτερα βέβαια, όπως κι ο Γιώργος αναφέρει, τον τρίτο κύκλο των τεσσάρων (4) μοιρών, σε αντίθεση με τους 2 κύκλους (1/2 και 2 μοιρών) του rigel.

Αν ο rigel ήταν τόσο καλός, θα είχε εκτοπίσει από την αγορά τον ογκώδη telrad, ο οποίος, σημειωτέον, κατασκευάζεται σήμερα, όπως όταν πρωτοβγήκε πριν από 4+ δεκαετίες, και παρόλαυτά, βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των ερασιτεχνών παγκοσμίως. Μέχρι και η Obsession τον τοποθετεί στα τηλεσκόπιά της. Γιατί άραγε?

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
Επαναφέρω τη συζήτηση από τους laser pointers στην σωστή του βάση.

Γιώργο, το θέμα των telrad και rigel έχει ξανασυζητηθεί σε διάφορα threads. Ο συνδυασμός dobsonian + telrad φαίνεται ότι παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και οι αντίστοιχες λύσεις:

Τραπεζάκι για ανύψωση dobsonian τηλεσκοπίου, για την αποφυγή του 90% του αυχενικού συνδρόμου και του λουμπάγκο:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1538&highlight=%F4%F1%E1%F0%E5%E6%DC%EA%E9

Τροποποίηση telrad με μείωση των διαστάσεών του, για την αποφυγή του υπόλοιπου ποσοστού 10% του αυχενικού συνδρόμου και του λουμπάγκο:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3306&highlight=telrad

Και τελικά, κατασκευή προστατευτικού υγρασίας σε telrad, για την εξάλειψη του θολώματος του ερευνητή από την υγρασία:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4881&highlight=telrad

Εδώ, και ο rigel έχει πρόβλημα, και το ωραίο είναι ότι, απ΄όσο γνωρίζω στο εμπόριο, δεν κυκλοφορεί κάποιο τυποποιημένο προστατευτικό υγρασίας, σε αντίθεση βέβαια με τον telrad.

Γενικά τώρα, πιστεύω ότι ο rigel είναι η πιο εύκολη και βολική λύση αναβάθμισης από απλό ερευνητή ή red dot finder. Όμως, ο telrad αποτελεί την πιο ποιοτική λύση, όσον αφορά τους 3 κύκλους στόχευσης που διαθέτει και ιδιαίτερα βέβαια, όπως κι ο Γιώργος αναφέρει, τον τρίτο κύκλο των τεσσάρων (4) μοιρών, σε αντίθεση με τους 2 κύκλους (1/2 και 2 μοιρών) του rigel.

Αν ο rigel ήταν τόσο καλός, θα είχε εκτοπίσει από την αγορά τον ογκώδη telrad, ο οποίος, σημειωτέον, κατασκευάζεται σήμερα, όπως όταν πρωτοβγήκε πριν από 4+ δεκαετίες, και παρόλαυτά, βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των ερασιτεχνών παγκοσμίως. Μέχρι και η Obsession τον τοποθετεί στα τηλεσκόπιά της. Γιατί άραγε?

Φιλικά

PapGeo

Σωστα.Φιλε giorgosgr στον Παρνωνα δεν ειχα το σκαμνακι λογω χωρου,παρα το προβλημα με την μεση μου ειμαι ενταξη και τον ογκωδη telrad πανω, εγω παντως εχω βολευτη.

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

ΟΚ, κάποια άκρη έβγαλα και γω... :wink:

Με τίποτα red dot, μάλλον rigel λογω όγκου ώστε να κρατήσω πάνω και τον 9x50..

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις συμβουλές και την ανάλυση ερευνητών και του τηλεσκοπίου μου στον Πάρνωνα από πολλούς και καλούς φίλους!! =D> :oops:

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε

Για μένα τα πράγματα είναι απλά.

Τα red dot τα χρησιμοποιούμε με 2 τρόπους.

1)Ψάχνουμε με αυτά.Οπότε ο telrad (όσα μειονεκτήματα κ να έχει, που έχει πολλά) υπερτερεί απλά κ μόνο για τον κύκλο 4 μοιρών.

2)Απλά το χρησιμοποιούμε για να πάμε γρήγορα στο άστρο απ όπου θέλουμε να ξεκινήσουμε κ μετά δουλεύει ο τηλεσκοπικός finder.

α)Εδώ υπερτερεί καθαρά ο rigel.

β)Για να μην πω πως κ μ έναν απλό red dot κάνεις την δουλειά σου.(Το κακό είναι πως όλους όσους έχω δει έχουν δυνατό φως που δεν ρυθμίζεται.)

γ)Για να μην πω πως ούτε κ αυτός χρειάζεται μιας κ με τον τηλεσκοπικό μια χαρά πάω όπου θέλω.Απλά κάνει την στόχευση ποιο γρήγορη.

Προσωπικά δουλεύω με τον 2) α) κ γ) τρόπο γι αυτό κ έχω rigel.

Υ.Γ.Είπαμε πως τα obsession είναι τα καλύτερα.Δεν είπαμε πως δεν έχουν κ κανένα ελάττωμα. :cheesy: :cheesy: :twisted: :twisted:

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Μέχρι και η Obsession τον τοποθετεί στα τηλεσκόπιά της. Γιατί άραγε?

Γιατί το μικρότερο Obsession είναι 15", αν ήταν 8" ή 10" δεν ξέρω κατά πόσο θα τον προτιμούσε. Τα starmaster 10" και 11" έχουν quikfinder.

Οι λύσεις υπάρχουν γιατι απλώς έχει μειονεκτήματα ο telrad.

Αλλά αντί να φτιάχνουμε σκαμνιά, να τον πριονίζουμε, να του βάζουμε καλύματα δρόσου και να αγοράζουμε έξτρα το αναβοσβήσιμο πολύ απλούστερα (και οικονομικότερα) αγοράζουμε τον rigel quikfinder και καθαρίσαμε!

O κύκλος των 4 μοιρών δεν νομίζω πως είναι ουσιαστικό πλεονέκτημα και προσωπικά ούτε πρόβλημα παράλλαξης έχω δει με τον quikfinder παρά τα όσα ακούγονται..

Το μόνο ουσιαστικό πλεονέκτημα του telrad επαναλαμβάνω είναι η στιβαρή κατασκευή, τίποτε άλλο.

Δημοσιεύτηκε

Για μένα η επιλογή ήταν telrad και αν την ξαναέκανα θα ήταν πάλι telrad, όχι γιατί ο rigel προσφέρει λιγότερα - το αντίθετο συμβαίνει - απλά ο εξωτερικός κύκλος των 4 μοιρών με βολεύει και έχω συνηθίσει να δουλεύω τον telrad μαζί με τον 50άρη ερευνητή σε κάθε σωλήνα που χρησιμοποιω. Ίσως τελικά είναι θέμα αισθητικής προτίμησης και συνήθειας :mrgreen:

Πάντως, για όσους έχουν telrad και το χρειάζονται, υπάρχουν και βάσεις ανύψωσης που παρεμβάλονται μεταξύ του σώματος του ερευνητή και της αυτοκόλλητης βάσης στο ΟΤΑ.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Hi All,

There is a real neat gadget that one can purchase, which you lay on top of your sky atlas, to help locate sky objects in conjunction with the Telrad. One of our club members invented it and information on it can be found at www.actonastro.com if anyone is interested. It is called The Telguide.

Steve's invention of the Telrad, a HUD device, is on my top ten list of "must own" items. I think I have three or four of them. If I can ever locate my slide collection, I have a slide of the biggest Telrad made. Steve used it as a "desk" as it was on a stand and one side would open as it was hinged. The large reticle actually worked. I always told him that it would look good on the side of the 200-inch Hale at Mt. Palomar.

Naturally, if the Telrad can't be placed in a convenient place on an instrument, then it would be prudent to seek out an alternative.

Just remembered that one can also purchase extra base plates for the Telrad and a Dew Shield too.

Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

Και το Πλανητάριο Θεσ/κης και η Ακτις τον έχουν. Απ' ότι είδα σε άλλο νήμα έχεις 3" διοπτρικό. Μην πάρεις ερευνητή κόκκινης κουκίδας αλλά quikfinder. Έχει και δεύτερη βάση για μεγαλύτερο τηλ μόλις αναβαθμιστείς :cheesy:

ΥΓ Είναι quikfinder και ΟΧΙ quickfinder

Δημοσιεύτηκε

...

Οι λύσεις υπάρχουν γιατι απλώς έχει μειονεκτήματα ο telrad.

Αλλά αντί να φτιάχνουμε σκαμνιά, να τον πριονίζουμε, να του βάζουμε καλύματα δρόσου και να αγοράζουμε έξτρα το αναβοσβήσιμο πολύ απλούστερα (και οικονομικότερα) αγοράζουμε τον rigel quikfinder και καθαρίσαμε!

O κύκλος των 4 μοιρών δεν νομίζω πως είναι ουσιαστικό πλεονέκτημα και προσωπικά ούτε πρόβλημα παράλλαξης έχω δει με τον quikfinder παρά τα όσα ακούγονται..

Το μόνο ουσιαστικό πλεονέκτημα του telrad επαναλαμβάνω είναι η στιβαρή κατασκευή, τίποτε άλλο.

Γιώργο, κανείς δεν είπε ότι ο telrad δεν έχει μειονεκτήματα, ούτε όμως ότι και ο rigel είναι τέλειος. Το πρόβλημα της παράλλαξης λ.χ., το έχω διαπιστώσει κι εγώ κοιτάζοντας μέσα του. Το τζάμι όπου προβάλλονται οι κύκλοι του πάλι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμπαγές και χρειάζεται προσοχή στην χρήση, στον καθαρισμό του κλπ.

Ο κύκλος των 4 μοιρών του telrad, εκτός του ότι σου δίνει μεγαλύτερο βεληνεκές αναζήτησης, βοηθάει και σε συνδυασμούς αποστάσεων μαζί με τους άλλους δύο κύκλους, για να «πέφτεις πάνω» στο αντικείμενο που ψάχνεις, εφόσον βέβαια γνωρίζεις τις αποστάσεις του από τα γειτονικά άστρα.

Σίγουρα, τα «σκαμνιά», το πριόνισμα και οι κατασκευές προστατευτικών υγρασίας δεν είναι για τον καθένα. Πάντως, χωρίς «σκαμνί», δηλαδή χωρίς τραπεζάκι ανύψωσης για το dobsonian, οποιοσδήποτε χρήστης, αργά ή γρήγορα, θα δοκιμάσει τη «γλύκα» του κοψομεσιάσματος ή του στραβολαιμιάσματος, ακόμα κι αν χρησιμοποιεί rigel. Εκτός βέβαια αν παρατηρεί καθιστός από σκαμνάκι ο ίδιος, αλλά τότε περιορίζεται ως προς τις κινήσεις του στο έδαφος και στον ουρανό. Επίσης, ο κάτοχος ενός rigel δεν θα χρειαστεί να τον πριονίσει, αλλά δεν θα μπορέσει να αποφύγει και την υγρασία του. Και τότε, θα πρέπει κάτι να κάνει και γιαυτήν. Στον telrad τουλάχιστον, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς προστατευτικού από το εμπόριο. Προσωπικά, προτείνω την ιδιοκατασκευή του, γιατί υπερτερεί στην πράξη. Τέλος, η επιπλέον λειτουργία του αναβοσβυσίματος των κύκλων του rigel, άλλους βολεύει κι άλλους όχι. Άρα, δεν βλέπω πώς «καθαρίζουμε» έτσι εύκολα.

Ούτε στο cloudynights.com έχουν «καθαρίσει» μέχρι σήμερα, όπου κατά καιρούς «σφάζονται με το βαμβάκι» οι υποστηρικτές των μεν και των δε. Γιαυτό λοιπόν, επειδή δεν βγαίνει ένα καθαρό κι απόλυτο συμπέρασμα υπέρ του ενός ή του άλλου, ο καθένας ας αποφασίσει ποιός από τους δύο ερευνητές του ταιριάζει καλύτερα. Εμείς απλά παρέχουμε στον κόσμο που μας διαβάζει τις επιλογές και κάποιες ιδέες βελτίωσης.

Σημειωτέον, όπως ανέφερε κι ο Ηλίας, για τον telrad έχουν κυκλοφορήσει βάσεις ανύψωσης. Η χρήση του με τις βάσεις αυτές βελτιώνει περαιτέρω την λειτουργικότητά του, σύμφωνα με απόψεις χρηστών που τις αγόρασαν. Και χωρίς αυτές όμως, το ύψος των κύκλων του telrad βρίσκεται στο ίδιο ύψος με αυτών του rigel, ως προς τον σωλήνα του τηλεσκοπίου. Το όποιο πρόβλημα δηλαδή δεν εστιάζεται στο ύψος, το οποίο αποτελεί ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για κάθε ερευνητή, αλλά στο μήκος. Μακάρι ο κατασκευαστής του telrad να τον κοντύνει κάποια στιγμή.

Καλή πατέντα κι αυτή που μας προτείνει ο Fred. Δεν την είχα υπόψη μου.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
Γιώργο, κανείς δεν είπε ότι ο telrad δεν έχει μειονεκτήματα, ούτε όμως ότι και ο rigel είναι τέλειος. Το πρόβλημα της παράλλαξης λ.χ., το έχω διαπιστώσει κι εγώ κοιτάζοντας μέσα του.

Το έχω δει κ εγώ αλλά δεν είναι κ τόσο φοβερό.Δεν είναι κάτι που θα μπερδέψει τον παρατηρητή.

Το τζάμι όπου προβάλλονται οι κύκλοι του πάλι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμπαγές και χρειάζεται προσοχή στην χρήση, στον καθαρισμό του κλπ.

Συμφωνώ.

Ο κύκλος των 4 μοιρών του telrad, εκτός του ότι σου δίνει μεγαλύτερο βεληνεκές αναζήτησης, βοηθάει και σε συνδυασμούς αποστάσεων μαζί με τους άλλους δύο κύκλους, για να «πέφτεις πάνω» στο αντικείμενο που ψάχνεις, εφόσον βέβαια γνωρίζεις τις αποστάσεις του από τα γειτονικά άστρα.

Σωστά

Επίσης, ο κάτοχος ενός rigel δεν θα χρειαστεί να τον πριονίσει, αλλά δεν θα μπορέσει να αποφύγει και την υγρασία του. Και τότε, θα πρέπει κάτι να κάνει και γιαυτήν.

Αυτό είναι εύκολο.Μπατονέτα

Τέλος, η επιπλέον λειτουργία του αναβοσβυσίματος των κύκλων του rigel, άλλους βολεύει κι άλλους όχι. Άρα, δεν βλέπω πώς «καθαρίζουμε» έτσι εύκολα.

Γιώργο αυτό είναι για μένα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του rigel.Μέχρι να διαβάσω αυτό που έγραψες δεν πίστευα πως υπάρχει άνθρωπος που να μην τον βολεύει το αναβόσβημα.Ειδικά όταν είναι να πας σε αστέρι που δεν φαίνεται καλά τότε είναι ότι πεις.Σβήνει ο rigel κ το βλέπεις.Να σημειώσω πως την ταχύτητα που αναβοσβήνει την καθορίζουμε εμείς

Μακάρι ο κατασκευαστής του telrad να τον κοντύνει κάποια στιγμή.

Σκέψου να βάλει κ ο κατασκευαστής του rigel κύκλο 4 μοιρών.Πάλι θα τσακωνόμαστε.

Σημειωτέον, όπως ανέφερε κι ο Ηλίας, για τον telrad έχουν κυκλοφορήσει βάσεις ανύψωσης. Η χρήση του με τις βάσεις αυτές βελτιώνει περαιτέρω την λειτουργικότητά του, σύμφωνα με απόψεις χρηστών που τις αγόρασαν.

Βάση ανύψωσης,καπάκι δρόσου,έξτρα το αναβοσβήσιμο.Μήπως ανεβαίνει πολύ το κόστος?

Καλή πατέντα κι αυτή που μας προτείνει ο Fred. Δεν την είχα υπόψη μου.

Κ άλλα έξοδα?

Γιαυτό λοιπόν, επειδή δεν βγαίνει ένα καθαρό κι απόλυτο συμπέρασμα υπέρ του ενός ή του άλλου, ο καθένας ας αποφασίσει ποιός από τους δύο ερευνητές του ταιριάζει καλύτερα. Εμείς απλά παρέχουμε στον κόσμο που μας διαβάζει τις επιλογές και κάποιες ιδέες βελτίωσης.

Γιώργο αυτό νομίζω πως είναι η σωστότερη κουβέντα που διάβασα.

Αλλωστε το έχω ξαναπεί.Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη, δεν θα είχα αντίρρηση να υπερθεματίσω για τον ερευνητή αυτόν που θα έχει τα χαρακτηριστικά του rigel, αλλά χωρίς παράλλαξη, με τρίτο κύκλο σκόπευσης και με προστατευτικό για την υγρασία. Θα ήταν ό,τι καλύτερο!

Κατά τα λοιπά, πρέπει να πω ότι δεν γνώριζα ότι η ταχύτητα με την οποία αναβοσβήνει ο rigel ρυθμίζεται. Προσωπικά είχα παρατηρήσει κάποτε από rigel που αναβόσβηνε και δεν ικανοποιήθηκα. Ίσως να έφταιγε η ταχύτητα. Όμως και χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό δεν χάθηκε ο κόσμος. Για μένα δεν αποτελεί αναγκαίο στοιχείο λειτουργίας. Ούτε και τα υπόλοιπα αξεσουάρ είναι αναγκαία, εκτός βέβαια από το προστατευτικό υγρασίας για αμφότερους τους ερευνητές.

Τέλος, θα ήθελα να συμπληρώσω για τους φίλους που μας διαβάζουν κάτι που δεν επισημάνθηκε έως τώρα, για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, ότι, η καταλληλότερη θέση σε ένα dob για να μπει ένα σκοπευτικό προβολής, όπως οι telrad και rigel, είναι μεταξύ του εστιαστή και του διοπτρικού ερευνητή του. Ο telrad όμως δεν χωράει στο σημείο αυτό σε dobs των 8 ιντσών. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο κάθε μελλοντικός αγοραστής.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
η καταλληλότερη θέση σε ένα dob για να μπει ένα σκοπευτικό προβολής, όπως οι telrad και rigel, είναι μεταξύ του εστιαστή και του διοπτρικού ερευνητή του. Ο telrad όμως δεν χωράει στο σημείο αυτό σε dobs των 8 ιντσών. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο κάθε μελλοντικός αγοραστής.

PapGeo

Πολυ σωστη η συγκεκριμενη επισημανση για τον telrad!

Στο 8ιντσο μου πραγματι δεν χωρουσε αναμεσα στον εστιαστη και τον ερευνητη και ετσι αναγκαστηκα να τον τοποθετησω δεξια του ερευνητη με αποτελεσμα να ειναι λιγο αβολη η στοχευση!

Μια γνωστη λυση ειναι βεβαια και η μεταφορα του ερευνητη με νεες τρυπες (διαδικασια πανευκολη) δεξιοτερα ετσι ωστε να δημιουργηθει χωρος για τον telrad.

Το ασχημο της συγκεκριμενης ενεργειας ομως ειναι οτι χαλαμε την τελεια θεση του ερευνητη που ειναι χρησιμοτατο εργαλειο και για αυτον τον λογο δεν το επιχειρω!

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Άλλο ένα συγκριτικό τεστ για τους δύο ερευνητές είναι εδώ

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης