giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2007 Και φέτος είχε τεράστια επιτυχία η καθιερωμένη εξόρμηση της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης στον Πάρνωνα.Ο ουρανός πεντακάθαρος Πέμπτη και Παρασκευή ενώ το Σάββατο κάποια στιγμή βαρειά σύννεφα τον σκέπασαν και μαζέψαμε άρον άρον υπό το φόβο ξαφνικής καταιγίδας. Αργότερα τα σύννεφα έφυγαν με αποτέλεσμα να παίζουμε "κρυφτούλι" προσπαθώντας να παρατηρήσουμε.Παρότι τον περισσότερο χρόνο ομολογώ πως τον έφαγα κουβεντιάζοντας και κοιτώντας highlights είδα και κάποια αντικείμενα ενδιαφέροντα.Ας τα ποραθέσω.Πλανητικό νεφέλωμα NGC6886 στο Βέλος μέγεθος 12.5 και διαμέτρου 5.5"Αστρικό και δύσκολο στον εντοπισμο. Με την βοήθεια του Herald-Bobroff Astroatlas βρέθηκε το σωστό πεδίο. Περνώντας ένα φίλτρο O-III μπροστά απο τον προσοφθάλμιο αναγνωρίστηκε. Ωστόσο ήταν αστρικό και χρειάστηκε 228x μεγέθυνση για να φανεί σαν μικρός δίσκος. Το νεφέλωμα είναι το "άστρο" στη μία απο τις κορυφές της βάσης ενός μικρου ισοσκελούς τριγώνου.Άλλο ένα πλανητικό νεφέλωμα λαμπρό στο 10 μέγεθος αλλά μικρό και δύσκολο στην αναγνώριση ήταν το IC3568. Ευτυχώς ανταποκρίνεται καλά στο Ο-ΙΙΙ. Περνώντας το μπροστά από τον προσοφθάλμιο αμέσως εντοπίστηκε σαν αστεράκι που δεν "εσβηνε¨. Μεγαλύτερη μεγέθυνση έκανε αισθητό τον γαλαζωπής απόχρωσης όμορφο μικρό δίσκο του. Το νεφέλωμα αυτό έχει απόκλιση 82,5 μοίρες και είναι ορατό όλο το χρόνο. Η θέση του τόσο κοντά στο βόρειο πόλο του ουρανού κάνει τη στοχευση της θέσης του δύσκολη για ισημερινά τηλεσκόπια.Κοιτάζοντας τον χάρτη 1000+ βλέπω το σύμβολο ενός γαλαξία με το διακριτικό NGC6027 στην Κεφαλή του Όφεως. Χωρίς να το πολυψάξω (δεν μ' αρέσει γενικά να ξέρω τι περιμένω να δω) στόχευσα με τον quikfinder τη θέση του. Τίποτα αρχικά, κενό πεδίο... δεν το έβαλα κάτω ανεβάζω μεγέθυνση με τον Meade 8.8mm UWA και να με περιφερειακή όραση ένα αδιόρατο οβαλ στο πεδίο. Φωνάζω και τον Δημήτρη (αλεποχώρι) και το βλέπει και αυτός... κοιτάμε στον τρίτο τόμο της Uranometria και τι να δούμε ήταν το Seyfert's Sextet Έξι γαλαξίες στο ίδιο πεδίο (NGC6027, NGC6027A,B,C,D,E)Λαμπρότερος ο NGC6027 (14.7 μέγεθος) και αμυδρότερος ο NGC6027E (16.5!!! μέγεθος). Φυσικά φάνηκαν σαν ένα αμυδρό νεφέλωμα με το συνδυασμένο φώς τους μιας και είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να τους δω με το 8".Τελικά πρέπει κανείς να ψάχνει και τα "αδύνατα". Το γκρουπ αυτό απέχει 190 εκατομμύρια έτη φωτός από εμάς.Το Σάββατο ύστερα απο παράκληση ενός φίλου του "Ωρίωνα" από την Πάτρα έψαξα το πλανητικό νεφέλωμα NGC6153. Με τον Meade SWA18mm και το O-III εντοπίστηκε εύκολα σαν μικρό δισκάκι. Σκούπισα την περιοχή τριγύρω και εντόπισα το λαμπρό και αραιό ανοικτό σμήνος NGC6124 καθώς και το μικρό αδιάλυτο σφαιρωτό NGC6139. Ευτυχώς προλάβαμε γρήγορα πρίν πέσουν χαμηλά.Αργότερα το βράδυ στήσαμε και ευθυγραμμίσαμε πολικά το εξαιρετικό 8" f/6 Orion Optics με την ωραία Vixen βάση του του φίλου και συνastrovoxίτη Αργύρη και είδαμε πολλά αντικείμενα με τον Hyperion zoom που ήταν ευχάριστη έκπληξη! Περισσότερα για αυτό σε άλλο νήμα (έτσι λέγεται ελληνικά το thread) Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Ειλικρινά χαίρομαι πολύ όταν βλέπω παρουσιάσεις παρατηρήσεων ερασιτεχνών!Όποιες πέφτουν στην αντίληψή μου σώζονται σε αρχείο στον υπολογιστή μου! Αυτές είναι οι δημοσιεύσεις που θα έπρεπε να κυριαρχούν σε ένα τόσο δυνατό και σοβαρό φόρουμ αστρονομίας,αλλά δυστυχώς σπανίζουν και μάλιστα πολύ! Πλανητικό νεφέλωμα NGC6886 στο Βέλος μέγεθος 12.5 και διαμέτρου 5.5"Αστρικό και δύσκολο στον εντοπισμο. Με την βοήθεια του Herald-Bobroff Astroatlas βρέθηκε το σωστό πεδίο. Περνώντας ένα φίλτρο O-III μπροστά απο τον προσοφθάλμιο αναγνωρίστηκε. Ωστόσο ήταν αστρικό και χρειάστηκε 228x μεγέθυνση για να φανεί σαν μικρός δίσκος. Το νεφέλωμα είναι το "άστρο" στη μία απο τις κορυφές της βάσης ενός μικρου ισοσκελούς τριγώνου. Γιώργο,σε τόσο μεγάλες μεγεθύνσεις έχω παρατηρήσει και είναι λογικό,ότι το ΟΙΙΙ δε βοηθά καθόλου,διότι σκοτινιάζει πολύ το πεδίο και όταν βάλουμε και το ΟΙΙΙ δε βλέπουμε τίποτα,έτσι δεν είναι;Απλώς οι μεγάλες μεγεθύνσεις χρησιμοποιούνται αφού βεβαιωθούμε για το στόχο μας και θέλουμε να τον δούμε σαν δίσκο. Κοιτάζοντας τον χάρτη 1000+ βλέπω το σύμβολο ενός γαλαξία με το διακριτικό NGC6027 στην Κεφαλή του Όφεως. Χωρίς να το πολυψάξω (δεν μ' αρέσει γενικά να ξέρω τι περιμένω να δω) στόχευσα με τον quikfinder τη θέση του. Τίποτα αρχικά, κενό πεδίο... δεν το έβαλα κάτω ανεβάζω μεγέθυνση με τον Meade 8.8mm UWA και να με περιφερειακή όραση ένα αδιόρατο οβαλ στο πεδίο. Φωνάζω και τον Δημήτρη (αλεποχώρι) και το βλέπει και αυτός... κοιτάμε στον τρίτο τόμο της Uranometria και τι να δούμε ήταν το Seyfert's Sextet Έξι γαλαξίες στο ίδιο πεδίο (NGC6027, NGC6027A,B,C,D,E)Λαμπρότερος ο NGC6027 (14.7 μέγεθος) και αμυδρότερος ο NGC6027E (16.5!!! μέγεθος). Φυσικά φάνηκαν σαν ένα αμυδρό νεφέλωμα με το συνδυασμένο φώς τους μιας και είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να τους δω με το 8". Δεν έκανες αστροάλματα από κάποιο κοντινό αστεράκι,μέχρι το Seyfert;Μη μου πεις ότι πήγες μόνο με το Rigel!!!!!Δείτε φωτογραφία κάτω,πόσο κοντά είναι οι Seyfert!!! Αργότερα το βράδυ στήσαμε και ευθυγραμμίσαμε πολικά το εξαιρετικό 8" f/6 Orion Optics με την ωραία Vixen βάση του του φίλου και συνastrovoxίτη Αργύρη και είδαμε πολλά αντικείμενα με τον Hyperion zoom που ήταν ευχάριστη έκπληξη! Περισσότερα για αυτό σε άλλο νήμα (έτσι λέγεται ελληνικά το thread) Δίπλα ήμουν,έπρεπε να με φωνάξετε Στην Uranometria είναι ο ένας πάνω στον άλλον!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
crusader Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Εγώ με την σειρά μου, έχω να προσθέσω για τα 2 βράδια στον Πάρνωνα ότι ήταν ότι καλύτερο που βρεθήκαμε (εμείς οι λιγότερο έμπειροι) με ανθρώπους οι οποίοι και γνώση έχουν και θέληση και ικανότητα να την μεταδίδουν έχουν. Special thanks, στον Ανδρέα, για την παρεούλα όλο το ΠΣΚ και την συγκατοίκηση και στον Παναγιώτη απο την Ακρόπολη, για την υπομονή και την θέληση του να μου κάνει όλο to tutorial της HEQ5. Ευχομαί την επόμενη φορά, να είναι ακόμα καλύτερα, με περισσότερα τηλεσκόπιο και χωρίς σύνεφα. APM Astrograph 107, Baader Steeltrack Focuser, NEQ6 ProATIK 314L+, QHY5, Starlight Xp. USB Filter Wheel http://astrophotographia.blogspot.comhttp://photographiaHD.blogspot.com
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Γιώργο,σε τόσο μεγάλες μεγεθύνσεις έχω παρατηρήσει και είναι λογικό,ότι το ΟΙΙΙ δε βοηθά καθόλου,διότι σκοτινιάζει πολύ το πεδίο και όταν βάλουμε και το ΟΙΙΙ δε βλέπουμε τίποτα,έτσι δεν είναι;Απλώς οι μεγάλες μεγεθύνσεις χρησιμοποιούνται αφού βεβαιωθούμε για το στόχο μας και θέλουμε να τον δούμε σαν δίσκο. To O-III χρησιμοποιήθηκε όπως έγραψα για αναγνώριση του νεφελώματος. Το NGC6886 ήταν το αστεράκι που δεν "έσβηνε" με το O-III. Το νεφέλωμα είναι μικρό σε διαστάσεις αλλά σχετικά λαμπρό συνεπώς και σε μεγάλη μεγέθυνση θα το δει κανείς και με φίλτρο καλά. Το φίλτρο σε λαμπρά νεφελώματα δεν χρειάζεται για να τα δούμε αυτα καθ' εαυτά αλλά για να διακρίνουμε λεπτομέρειες και κάποια πιθανή δομή που δεν θα φαίνονταν χωρίς το φίλτρο.Ξέχασα να αναφέρω και το πλανητικό νεφέλωμα IC5148 στον πολύ νότιο αστερισμό του Γερανού. Το νεφέλωμα εντοπίστηκε σε χαμηλή μεγέθυνση με το O-III. Είναι 11ου μεγέθους αλλά μεγάλο (120" !) συνεπώς και αμυδρό. Αφού εντοπίστηκε με O-III δοκίμασα και χωρίς το φίλτρο και ήταν και πάλι αμυδρά ορατό. Δεν έκανες αστροάλματα από κάποιο κοντινό αστεράκι,μέχρι το Seyfert;Μη μου πεις ότι πήγες μόνο με το Rigel!!!!!Δείτε φωτογραφία κάτω,πόσο κοντά είναι οι Seyfert!!! Ναι μόνο με το Rigel quikfinder το βρήκα Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Δεν έκανες αστροάλματα από κάποιο κοντινό αστεράκι,μέχρι το Seyfert;Μη μου πεις ότι πήγες μόνο με το Rigel!!!!!Δείτε φωτογραφία κάτω,πόσο κοντά είναι οι Seyfert!!! Ναι μόνο με το Rigel quikfinder το βρήκα Τώρα εξηγείται η συμπάθεια που τρέφεις για το Rigel!! Αλλά πάλι... Θα πρέπει κανείς να έχει την ικανότητα να "ζωγραφίζει" με μεγάλη ακρίβεια γεωμετρικά σχήματα στον ουρανό με τα μάτια του για να εντοπίζει μόνο από ερευνητή μηδενικής μεγέθυνσης Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Ξέχασα να αναφέρω και το πλανητικό νεφέλωμα IC5148 στον πολύ νότιο αστερισμό του Γερανού. Το νεφέλωμα εντοπίστηκε σε χαμηλή μεγέθυνση με το O-III. Είναι 11ου μεγέθους αλλά μεγάλο (120" !) συνεπώς και αμυδρό. Γιώργο, είσαι σίγουρος για το συγκεκριμένο νεφέλωμα? Το Cartes du Ciel μου δίνει διάμετρο μόνο 2.0' x 2.0' (?)
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 2'=120" Nick Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 2'=120" Nick Οππ, Sorry!
takis63 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2007 Άλλη μια εξαιρετική παρουσίαση παρατηρήσεων απο έναν "master" του είδους. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
sevax Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2007 Για σε ολους.Παιδια 4 βραδιες στον Παρνωνα και εφυγα με βαρια καρδια,επρεπε να κατεβη ο φιλος Ιακωβος.Δεν θελω να γραψω πολλα (θα μεινουν για παντα στο μυαλο μου).Θελω να ευχαριστησω τους Τσαμη,Μυλωνα,Δουβρη,Καζασιδη,τον Τριμουλη με τους ωραιους χαλβαδες του,και την Κικη που γυριζε μεσα στο σκοταδι να τους μοιραση,και τον Κορωνη. Τι να πρωτο γραψω για τον Γιωργο,για το ομαδικο μαθημα ουρανογραφιας? για τις συμβουλες του? (το ντοπ μου το εκανε πολυβολο για να μου δειχνη στοχους)για την πλακα που καναμε?(ολα τα λευτα) Γιωργο οταν πας για παρατηρηση να βαζης το μπλουζακι για να βλεπω τον <<στοχο>>.Και ολλους που με βοηθησαν και δεν θυμαμαι τα ονοματα. Τους ευχαριστω Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2007 Οπως λεει και ο Δημητρης,ειναι πολυ σημαντικο να μπορουμε να διαβαζουμε για τις παρατηρησεις των ερασιτεχνων.Γιωργο,με αυτα τα επιτευγματα ανεβηκες στο τεφτερι που λεγαμε. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα