Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί μου φίλοι καλησπέρα σε όλους.

Απόψε είναι η πρώτη βραδυά που δοκιμάζω το σετάκι με τα προσαφθάλμια,

φίλτρα, και Barlow 2x που απέκτησα.

Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος και χαρούμενος, ασχολήθηκα αρκετή ώρα στην παρατήρηση της σελήνης πάνω στην οποία δοκίμασα όλα τα φίλτρα για να δω διαφορές ενώ αρκετή ώρα τώρα χάζευα στον Μ45.

Σαν νέος που είμαι θα ήθελα να την άποψή σας όσον αφορά τη ορθότητα της ευθυγράμμισης του Dob μου.

Γνωριζω πως έχει αναλυθεί εκτενός και έχω διαβάσει όλα τα διαθέσιμα άρθρα με τις παραπομπές τους αλλά συνεχίζω να έχω κάποιες απορίες. Βασικά νωρίς απόψε έστρεψα το τηλεσκόπιο στον Δία δοκίμασα αρκετούς συνδυασμούς προσοφθάλμιων με Barlow αλλά και χωρίς και το μόνο αποτέλεσμα που είχα ακόμα και σε μεγεθύνσεις 200χ ήταν μια θολή μπάλα, διακρίνω τους 4 δορυφόρους του αλλά δεν έχω , σχεδόν, καθόλου άποψη για την επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα με τα όσα έχω διαβάσει θα έπρεπε να διακρίνω κάποια στοιχεία της επιφάνειάς του αλλά μάταια.

Έχω φτιάξει το αυτοσχέδιο καπάκι απο το φίλμ και όλα δείχνουν μια χαρά.

Εν συνεχεία έστρεψα το τηλεσκόπιο σε ένα τυχαίο φωτεινό αστέρι, επικέντρωσα το είδωλό του και άρχισα να αποεπικεντρώνω σχηματίστηκε έτσι μια εικόνα donut , όπως κάπου είχα διαβάσει αλλά δεν είδα καθόλου κύκλους airy pattern όπως , μάλλον θα έπρεπε.

Ήθελα να ξέρω αν είναι φυσιολογικό ,και αν όχι αν χρειάζεται ευθυγράμμιση το πρωτεύων ή το δευτερεύων κάτοπτρο.

Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγνώμη αν για κάποια θέματα που έχουν αναλυθεί εκτενώς ζητάω περαιτέρω βοήθεια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τριγύρω κάποιος φίλος με εμπειρία που να μπορεί να βοηθήσει και έτσι προχωράω αργά και ίσως να σας κουράζω.

Συγνώμη και πάλι και ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη και άμεση βοήθεια που μου δίνεται.

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν φίλε κουρσάρε αυτή η απάντηση είναι το 500οστό post μου!!!

Για να ελένξεις την ευθυγράμιση με το αστέρι θα πρέπει όπως αφεστιάζεις προς τα μέσα να βλέπεις ένα ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ φωτεινό δίσκο κ ακριβώς στη μέση του, ομόκεντρα δλδ, ένα μαύρο δίσκο. ΠΡΟΣΟΧΗ, το αστέρι πρέπει να είναι ακριβώς στο κέντρο του πεδίου κ σε σεβαστή μεγέθυνση (200*+). Την ίδια εικώνα πρέπει να βλέπεις αφεστιάζοντας προς τα έξω.

Όσο για τις λεπτομέρειες στον Δία μπορεί να είχε κακό seeing κ να ήταν λογικό. Μπορεί μια μέρα χωρίς να πειράξεις την ευθυγράμμιση να τον βλέπεις ξυράφι.

Ελπίζω να βοήθησα...

ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΣΩ ΤΑ POST !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! \:D/ \:D/ :cheesy: :cheesy:

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Όπως είπε και ο Παναγιώτης,θα πρέπει να φέρεις το άστρο στο κέντρο του πεδίου σου και να απεστιάσεις ελαφρά.Θα πρέπει ο μάυρος μικρός κύκλος να βρίσκεται στο κέντρο του donut. Αν δε συμβαίνει αυτό,τότε το πρωτεύον σου θέλει ευθυγράμμιση.

Πριν όμως ευθυγραμμίσεις το πρωτεύον,πρέπει πρώτα να ευθυγραμμίσεις το δευτερεύον.

Δες και εδώ

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=57793#57793

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης