Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαίρετε σύντροφοι και συντρόφισσες.

Έχω καιρό να γράψω αλλά τρέχω και δε φτάνω.

Επειδή οι εμπειρίες είναι για να τις μοιράζεσαι θα γράψω κι εγώ τη μικρή και ταπεινή μου περιπλάνηση σε έναν ουρανό που οι πρωτευουσιάνοι δε θα δούμε ποτέ από το μεγάλο μας ''χωριό''.

Εν τέλει πήγα στην Τήνο το τελευταίο δεκαήμερο Αυγούστου και ενώ ταξιδέψαμε 4 άτομα καταφέραμε να χωρέσουμε σε ένα fiat panda το ...μικρό μου τηλεσκόπιο (με τη βάση ''λυμένη'' φυσικά).

Πριν ταξιδέψω αγόρασα και τον 2x αποχρωματικό Barlow της ΜΕADE (#140), και τον έχωσα στο βαλιτσάκι μαζί με τα βιβλιαράκια, τον φακό με την κόκκινη διαφάνεια στη ..μάπα του και την ...ανυπομονησία μου για σκοτεινούς ουρανούς.

Από το πρώτο βράδυ το θέαμα ήταν μαγευτικό. Ξάπλωνα στο πεζούλι και έβλεπα αστερισμούς να παρελαύνουν εμπρός μου, τιμώντας τον ...πρόεδρο της δημοκρατίας Milky Way στο πέρασμά τους.

Ε μετά ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσω το κανονάκι μου. Η θέα στη σελήνη ήταν μαγευτική. Ο barlow της MEADE εκπληκτικός. Ανεμπόδιστη θέα. Καθαρή εικόνα. Βουτιά στους κρατήρες και στις θάλασσες του δορυφόρου!

Ο Δίας έδυε εκείνες τις ημέρες κατά τη μια και μισή κι έτσι έστρεψα το dobsonian πάνω του. Έστεκε εκεί λαμπρός, αγέρωχος. Κοιτούσα με το 10άρι προσοφθάλμιο της Skywatcher το οποίο έχω συμπαθήσει αρκετά. Οι δορυφόροι του ευκρινείς. Μετά έχωσα και τον barlow. Μεγαλύτερη εικόνα, αλλά χειρότερη ποιότητα. Ίσως να έφταιγε και το seeing. Προτίμησα να τον αποχωριστώ για λίγο και να συνεχίσω να θαυμάσω τον γίγαντα του συστήματός μας με το 10αρι.

Την επομένη έβγαλα τα σχεδιαγράμματα που είχα φτιάξει (έφαγα πολύ δούλεμα από την παρέα όταν τα είδαν!χοχοχο) και πήγα βουρ για Ανδρομέδα με το 25αρι προσοφθάλμιο.

Το σχέδιό μου ήταν να αρχίσω να σημαδεύω από Κασσιόπη η οποία πάντα με μπέρδευε η άτιμη μέσα από το γυαλί του τηλεσκοπίου. Τζίφος. Χώθηκα στο σπίτι, έβγαλα το Nightwatch, και έφτιαξα νέο ''σχέδιο επίθεσης'' από αστερισμό Ανδρομέδας. Βήμα βήμα πήγαινα αλλά τίποτα.

Σε κάποια φάση, κι ενώ κάπνιζα το δέκατο καρέλια μου, η φίλη μου που ήμασταν μαζί κοιτούσε από το τηλεσκόπιο και μου λέει σε ανύποπτο χρόνο: ''ρε συ εδώ έχει μια θολούρα, δε μου φαίνεται τόσο νορμάλ''.

''Κάτσε να δω'', της απαντάω ο ...ειδικός. Κοιτάζω και όντως κατι περίεργο φαινόταν. Λέω κοίτα να δεις που πέσαμε σε κάτι άσχετο. Κι εκεί πάω να δω από τον ερευνητή και να σημαδέψω....

Παίδες, ανατρίχιασα. Από τον ερευνητή το θέαμα ήταν απίστευτο. Το σχήμα ΤΗΣ (ναι της Ανδρομέδας, συγχωρήστε με για τον ενθουσιασμό) ήταν σαφέστατο, ευκρινές και αρκετά λαμπερό. Εφ' όσον το είχα σχηματοποιήσει και στο μυαλό, τσέκαρα από το προσοφθάλμιο και είδα αυτή την πανέμορφη θολούρα που δεν είναι τίποτε άλλο από έναν ολόκληρο γαλαξία!!! Η φωτεινότητα προς το κέντρο ΤΗΣ μεγάλωνε ως αναμενόμενο και εγώ προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι, ''ναι αυτός είναι ο πυρήνας ενός γαλαξία''.

Πραγματικά συγκινήθηκα. Από κείνη την ημέρα, έβρισκα την Ανδρομέδα με γυμνό μάτι. Σα μια θολουρίτσα πάνω από την ''παλάμη'' της Ανδρομέδας (αστερισμού).

Εντάξει να μην σας κουράσω άλλο.

Τις επόμενες ημέρες είδα M57 (πολύ αχνά), βγήκα ένα ραντεβού με τις Πλειάδες, ταξίδεψα στη Λύρα και στον πανέμορφο διπλό της και συνάντησα δυο τρια ακόμη dso.

Θα είμαι ειλικρινής. Ανατρίχιασα, αλλά πήρα το πρώτο μου μάθημα εμπράκτως. Δηλαδή ότι, τα dso δε φαίνονται από το τηλεσκόπιό μας όπως στις φωτό του ...HUBBLE. (δε χρησιμοποιούσα φίλτρα, δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθούσαν).

Μετά από κάθε παρατήρηση, έγερνα πάλι στο πεζούλι την κουρασμένη μου μέση και χάζευα το μεγαλείο του ουρανού. Δίδαγμα 2ο: Για να ερωτευτείς και να μάθεις να ''διαβάζεις'' τον ουρανό δε χρειάζεσαι τηλεσκόπιο.

Ο σωλήνας απλά σε φέρνει λίγο πιο κοντά στον έρωτά σου.

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε
Δίδαγμα 2ο: Για να ερωτευτείς και να μάθεις να ''διαβάζεις'' τον ουρανό δε χρειάζεσαι τηλεσκόπιο.

Ο σωλήνας απλά σε φέρνει λίγο πιο κοντά στον έρωτά σου.

Πολύ ωραίο αυτό,αλλά και πολύ σωστό.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Ωραιος φιλε dispalm,σε καταλαβαινω απολυτα καθως προσφατα ειδα για πρωτη φορα την ανδρομεδα και ενιωσα αναλογα συναισθηματα.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=62701&highlight=#62701

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

πολυ ωραιο τα λες... αλλα εγω το καημενο σε 5 μερες λυκειοπαιδο δεν εχω καταφερει να δω τπτ απο ολα αυτα! και εχω μαθει απ' εξω κι ανακατοτα το nightwatch... :cry: :cry: :cry:

ελπιζω να φταιει το finderscope!

τετοιες ωραιες "ανακαλυψεις" να κανεις παντα!

No confundas mi postura, soy ateo y no creo en ningun dios,

no diferencio a las personas por su raza, su cultura o su mierda de religion!

16/5/09

Δημοσιεύτηκε

Μια πολύ όμορφη αρχή σε έναν ονειρεμένο κόσμο...

Μπράβο =D> =D> =D>

Αναμένουμε και συνέχεια!!

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Φαινεσαι κι εσυ ερωτευμενος! Ερωτευμενος με τον ουρανο και τα μυστηρια του! Ερωτευμενος με τη ζωή

"Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε"

Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα

Δημοσιεύτηκε

Λυκειόπαιδα, πανεπιστημιόπαιδα, εργαζόμενοι και μη, δεν έχει σημασία.

Στον έρωτα, όλοι έχουν δικαίωμα.

Και η αλήθεια, όπως το έλεγε και ένα παλικάρι σε ένα άλλο τόπικ, το ''κυνήγι'' αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν είναι δύσκολο, όταν δεν ξέρεις τι βλέπεις στην αρχή, όταν δεν είσαι σίγουρος, όταν προσπαθείς να επαληθεύσεις.

Όπως ακριβώς και στον έρωτα.

:-({|=

koyote μόλις είδα ότι και σε σένα τζίφος αποδείχθηκαν οι Μ81-Μ82! Τα ίδια τράβηξα...

Η πρόκληση για μένα ως νεοεισελθείς στον ...έρωτα μας, είναι ο Χειμώνας.

Πιο δύσκολες συνθήκες από όλες τις απόψεις, αλλά και ένας ''νέος'' ουρανός, για εμάς που φλερτάραμε μόνο το καλοκαίρι.

vrohούλα ίσως να φταίει και ο ερευνητής ίσως απλά να μην είναι το μάτι σου εκπαιδευμένο. Άκουγα κι εγώ όλα τα παιδιά εδώ που λέγανε για ανδρομέδα λες και μιλούσαν για κάτι τόσο εμφανές όσο η ...σελήνη, κι έτσι νόμιζα ότι ο εντοπισμός της, θα ήταν piece of cake που λένε κι οι cowboηδες αμερικάνοι. Κι όμως δεν ήταν για έναν με ανεκπαίδευτη όραση όπως εγώ!

Μου θύμιζε τελετουργία κάθε βράδυ η Ανδρομέδα. Και να μην την κοιτούσα από το τηλεσκόπιο, έβγαινα στην ύπαιθρο και τη χαιρετούσα. Και μου λείπει η άτιμη εδώ στο Αθήνα. :roll: [-o<

Να ρωτήσω λοιπόν και κάτι, γιατί νομίζω ότι, μ' έχει βαρέσει στο κεφάλι ο ...έρωτας. Με φίλτρα θα άλλαζε κατά πολύ η εικόνα της Ανδρομέδα και πχ του Μ57?

2. Που μπορούμε στην άτιμη την Αθήνα/Αττική να μαζευόμαστε και (να κλαίμε που δεν είμαστε στην επαρχία :lol: ) κάνουμε αρκετά άτομα μαζί παρατήρηση?

Σας χαιρετώ για τώρα σύντροφοι και συντρόφισσες!

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε
Με φίλτρα θα άλλαζε κατά πολύ η εικόνα της Ανδρομέδα και πχ του Μ57?

O σκοτεινος ουρανος δυστηχως ειναι αναντικαταστατος ](*,) Με το δικο μου (UHC-S BAADER φιλτρο νεφελωματων)δεν βλεπεις και μεγαλη διαφορα :(Οσο για κοντινη στην αθηνα τοποθεσια παρατηρησης ,το κομβοϊ αναχωρει αυριο το απογευμα :)
Φιλικα Γιωργος :wink:
Δημοσιεύτηκε
astroforos ασε φιλε τις παρατηρησεις και ξεκινα τις ανακαινησεις...

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
distalpsalm το ιδιο επαθα και εγω με την ανδρομεδα. Οσο δε για την παρατηρηση χωρις βοηθεια παιζει ρολο και το μερος που βρισκεσε. Και οι συνθηκες που υπαρχουν στην τηνο ειναι απιστευτες. Ειδικα στην βορειονατολικη πλευρα της η φωτορυπανση ειναι μηδενικη λογω ελληψης ηλεκτροδοτησης. Και οποιος κοιταξει προς τα πανω θα νομιζει οτι το πιθανοτερο ειναι να εχει πλησιασει αυτος τα αστερια. Μονο ενα προβλημα υπαρχει. φυσαει ΛΙΓΟΥΛΑΚΙ...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης