Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί,

Είμαι εκπαιδευτικός και μου έδωσαν να διδάξω στο Λύκειο την Αστρονομία στους μαθητές που την επέλεξαν.

Επειδή δεν έχω δει καν το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει κανείς με υλικό έτσι ώστε να γίνει καλό και ενδιαφέρον μάθημα και να φέρει τους μαθητές πιο κοντά ατο αντικείμενο και γιατί όχι, να γίνει και έναυσμα για σπουδές αντίστοιχου ενδιαφέροντος.

Ευχαριστω εκ των προτέρων

Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ φίλε ρίξε μια ματιά σε ένα παρόμοιο θέμα που είχε ξεκινήσει ένας συνάδελφος: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5814

Πάντως νομίζω ότι πρέπει να προμηθευτείς το βιβλίο της β' λυκείου..Είσαι Μαθηματικός ή Φυσικός?

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

πολυ χαιρομαι να βλεπω καθηγητη να ψαχνει πληροφοριες για να κανει καλυτερο το μαθημα της αστρονομιας!

οχι σαν μερικους δικους μας που ουτε ξερουν ουτε εχουν καμια ορεξη να μαθουν!

μπραβο σας!

No confundas mi postura, soy ateo y no creo en ningun dios,

no diferencio a las personas por su raza, su cultura o su mierda de religion!

16/5/09

Δημοσιεύτηκε
Με την ευκαιρια αυτη να θυμισω πως ειμαστε καποιοι ερασιτεχνες προθυμοι να επισκεπτουμε σχολεια με τα τηλεσκοπια μας,ωστε να δωσουμε την δυνατοτητα σε καθηγητες να δειξουν αντικειμενα του ουρανου στους μαθητες τους. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε
Θα ήθελα να σας συγχαρώ πρώτα από όλα για το ενδιαφλερον που δείχνετε σαν καθηγητής για το μάθημα της Αστρονομίας (αχ!!γιατί να μην είχαμε εσάς!!! :cry: :!: )Σχεδόν όλοι οι καθηγητές δεν τους ενδιαφέρει το μάθημα αυτό και πολλές φορές διδάσκουν χώρις να έχουν τις βασικές γνώσεις πάνω σε αυτό τον τομέα... :evil:

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Δημοσιεύτηκε
Συμφωνώ και εκτός από αυτό οι καθηγητές στο σχολείο μας το παίρνουν για να έχουν και άλλες ώρες..Το κακό μα αυτήν την επιλόγή είναι ότι το συγκεκριμένο μάθημα διδάσκεται από καθηγητές που δεν έχουν ιδέα για το τι διδάσκουν..!Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μαθητές που να ενδιαφέρονται για αυτό το μάθημα να μην μπορουν να μάθουν και να χάνουν τελικά το ενδιαφέρον τους για την Αστρονομία.Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια =D> =D> γιατί είστε από τους λίγους καθηγητές που πραγματικά ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το μάθημα και να το κάνουν όσο είναι δυνατόν πιο ενδιαφέρον και πιο κατανοητό σε υλική και πνευματική υπόσταση..Αποτελείτε ένα φωτεινό παράδειγμα τόσο για τους μαθητές και όσο και για τους καθηγητές!Ευχομαι εσείς να σημάνετε την αρχή για έναν καινούργιο τρόπο διδασκαλίας αυτού του μαθήματος...που θα γίνεται γιατην μάθηση και την αποκόμιση γνώσεων και όχι για άλλων δευτερεύοντων λόγων.Σας εύχομαι να βρείτε το υλικό που θέλετε και οι μαθητές που θα σας έχουν θα είναι πάρα πολύ τυχεροί.Τους ζηλεύω γιατί εγώ παρότι ασχολούμαι με αυτόν τον τομέα δεν βρήκα την ίδια ανταπόκριση από τον καθηγητή μου..

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Θα ήθελα πρώτα από όλα να σας συγχαρώ κι εγω για το ενδιαφερον σας :wink: Και να σας ενημερώσω ότι πολλά μέλη του astrovox δεν έχουν η δεν είχαν τις καλύτερες εμπειρίες από καθηγητες που δεν ενδιαφέρονταν και τόσο για το μάθημα. Εγώ στο πρώτο τετράμηνο ειχα έναν πολύ καλό καθηγητή απο τον οποιο ενημερώθηκα για πρώτη φορά για τον διαγωνισμό, και μάλιστα μου δανεισε και ένα βιβλίο για να με βοηθήσει κι ας μου έβαλε 19 στον έλεγχο :) Καθόλου δεν με πείραξε 8) 8) Ωστόσο στο δεύτερο τετράμηνο αλλάξαμε καθηγητή και είχα έναν πολύ καλό μαθηματικό ο οποίος όμως με το ζόρι ηξερε τα στοιχειώδη της αστρονομίας :( Σε καποια πράγματα εβαζε εμενα να τα εξηγω και πολλές φορές μας αφηνε μια ώρα νωρίτερα :-s Και για τις εξετάσεις μας έδωσε έτοιμες ερωτήσεις και τα θέματα ήταν εύκολα τύπου τι είναι αστερισμοι :!: :!: Μπορεί να μην υπήρχε συναγωνισμός μεγαλος αλλα εμενα με ψιλοπείραξε ο τρόπος μαθηματος :?
Πριν προχωρήσεις στα μυστήρια του ουρανού μην παραλείψεις να εμβαθύνεις στα μυστήρια της μάνας Γης............
Δημοσιεύτηκε
Με την ευκαιρια αυτη να θυμισω πως ειμαστε καποιοι ερασιτεχνες προθυμοι να επισκεπτουμε σχολεια με τα τηλεσκοπια μας,ωστε να δωσουμε την δυνατοτητα σε καθηγητες να δειξουν αντικειμενα του ουρανου στους μαθητες τους. :D

Αυτό να λέγεται Λεωνίδα. Με μεγάλη χαρά!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Κώστα, κατ' αρχάς καλωσόρισες στο AstroVox!

Είμαι συνάδελφος μαθηματικός και τα τελευταία 4 χρόνια κάνω το μάθημα της Αστρονομίας.

Στην αρχή δειλά-δειλά ακολουθώντας το σχολικό βιβλίο, ξεσκονίζοντας τα πανεπιστημιακά βιβλία, του Κωτσάκη, και με τη βοήθεια μιας σειράς βίντεο (7 κασέτες) προσπάθησα να μπω στο πνεύμα και την ύλη του μαθήματος. Μιας και το σχολείο είναι στην Αθήνα, μια βραδινή επίσκεψη στο αστεροσκοπείο της Πεντέλης, με τον Κρόνο στον προσοφθάλμιο απογείωσε το ενδιαφέρον των παιδιών.

Στα επόμενα χρόνια, σιγά-σιγά ξέφυγα απ' τα αυστηρά πλαίσια του βιβλίου, με αφορμή την επικαιρότητα και απορίες των παιδιών, με πολλούς τρόπους, όπως:

--Στο εργαστήριο Η/Υ, "μπήκαμε" στο AstroVox για θεωρία, στο skytoday για τον ουρανό της ημέρας κ.α.

--Σε κάθε μάθημα είχα φωτοτυπήσει την τρέχουσα επικαιρότητα από το ιντερνετ και με αφορμή αυτό γινόταν συζήτηση.

--Με κάποια επιλεγμένα DVD, είναι προτιμότερο να δείξεις και να εξηγήσεις κάποια φαινόμενα, όπως π.χ. τη φαινόμενη κίνηση των πλανητών ή τις ηλιακές δραστηριότητες.

--Με συμμετοχή στο Αστροπάρτυ στην έκλειψη της 29/3/2006 στο Πανεπιστήμιο Αθήνας.

--Για την έκλειψη για παράδειγμα έφτιαξα βιντεάκι στο RedShift.

--Φέτος ελπίζω να πάρουμε και τηλεσκόπιο.

Σου εύχομαι καλή αρχή.

--

:roll: AstroMath
Δημοσιεύτηκε
Κατ'αρχας θελω κι εγω με τη σειρα μου να εκφρασω τη χαρα που βλεπω εστω και λιγους καθηγητες να παιρνουν στα σοβαρα το μαθημα της αστρονομιας :D :D Φετος παω Β λυκειου και τωρα στην αρχη ειμαστε στη φαση δημιουργιας τμηματων.Τα ατομα που καταφερω να ψησω ειναι μαζι με εμενα 8,οσα δηλαδη απαιτει ο νομος για να γινει τμημα.Ομως φοβαμαι μηπως δε βρεθει καθηγητης διαθεσιμος και δε δημιουργηθει το τμημα τελικα 8-[ :(

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

είμαι φυσικός νεοδιόριστος και ούτε οι μαθηματικοί αλλά και οι συνάδελφοι φυσικοί το ήθελαν και νομίζω ότι μέχρι και πέρυσι δεν το δίδασκαν.

Με την αστρονομία άρχισα από το πανεπιστήμιο (έτος εισαγωγής 1984, αποφοίτησης δεν λέω), εδώ και 7 χρόνια έχω πάρει 1 ETX-90 και παρακολουθώ το site από τότε που πήρα και το τηλεσκόπιο.

Δεν μπορώ να με χαρακτηρίσω ειδικό και super duper αλλά οφείλω να δείξω στα παιδιά ότι καλλίτερο μπορώ.

Ευχαριστώ για το λινκ και ακόμα θα ήθελα feedback από τους μαθητές που βλέπω ότι είναι αρκετοί να μου πουν πως θα ήθελαν να γίνει το μάθημα ή γενικά τι θα ήθελαν.

Ότι άλλο υλικό υπαρχει ευπρόσδεκτο.

Ευχαριστώ για την υποστήριξη

Κωστας

Δημοσιεύτηκε
Bασικά θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σε καλοσωρίσω αν και δεν το έκανα νωρίτερα και ζητώ χίλια συγνώμη!Εγώ σαν μαθήτρια που είμαι αν και τελειόφοιτη φέτος και έχω κάνει το μάθημα της αστρονομίας(λέμε τώρα)..θα ήθελα να πω πως θα ήθελα να είναι το μάθημα της Αστρονομίας.Καταρχάς θα ήθελα ο ιδιος ο καθηγητής να ενδιαφέρεται για το μάθημα, να είναι ανοικτός σε όλες τις απόψεις των μαθητών και να μην υποστηρίζει μόνο τα δικά του πιστεύω,να προωθεί τους μαθητές να λάβουν μέρος σε μαθητικούς διαγωνισμούς(όπως π.χ στον διαγωνισμό αστρονομίας) και να μην μένει αμέτοχος στις προσπάθειες των παιδιών να ασχοληθούν με τον τομέα αυτόν.Επίσης να υπάρχει πάρα πολύ υλικό τόσο σε οπτικοακουστικό μέρος όσο και βιβλιογραφικό μέρος.Να πραγματοποιούνται αστροβραδιές και επισκέψεις σε αστεροσκοπεία,πλανητάρια και σε εκθέσεις με αντίστοιχο υλικό.Αλλά δεν απαιτείται συνεργασία μόνο από τον καθηγητή αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Κώστα νομίζω ότι η καλύτερη συμβουλή είναι να ακούσεις από τους μικρότερους φίλους, μαθητές, του astrovox πως πιστεύουν ότι πρέπει να γίνεται το μάθημα της αστρονομίας. Από αυτό και μόνο θα κερδίσεις πολλά για τη διδασκαλία του..καλή προσπάθεια και ότι θελήσεις τα μέλη του vox και οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι πιστεύω ότι θα βοηθήσουν!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Αγαπητε Κωστα,εφ'οσον εχεις τηλεσκοπιο πιστευω οτι δε θα πρεπει να παραλειψεις να το δειξεις μια φορα στους μαθητες.Ειμαι σιγουρος οτι θα "κολησουν" :wink: .

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
Επιτελους!!!!! =D> =D> =D> Οι φοβοι δεν επιβεβαιωθηκαν και ετσι το τμημα αστρονομιας στη Β λυκειου θα δημιουργηθει!!!2 ωρες αστρονομιας τη βδομαδα!

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη παιδιά που το κυνηγούν και ακόμη περισσότερο καθηγητές που ενδιαφέρονται να κάνουν το μάθημα σωστά... Σε πολλές περιπτώσεις το μάθημα απλώς δίνει στους μαθητές 2 ώρες ελεύθερες (ή χαμένες) λόγω της αδιαφορίας της γενικής εκπαιδευτικής κοινότητας για το αντικείμενο και το μάθημα.

Η μόνη λύση είναι να γίνει υποχρεωτικό (όπως και ήταν, δεν είμαι υπερβολικός!)

Ανδρέας Αμανατίδης - Αλεξανδρούπολη - ΣΕΑΘ - http://www.astrothraki.gr

Φοιτητής ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ - Τεχνολογία Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου

UrbanStyle Magazine

Δημοσιεύτηκε
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου Ανδρέα...Το μάθημα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό ή ακόμα σαν μάθημα επιλογής να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή!!Να τονίστει ο ρόλος που έχει η Αστρονομία τόσο στην ανάπτυξη της επιστήμης όσο και της τεχνολογίας..!Αλλά το μάθημα δεν προκειται να γίνει υποχρεωτικό...Θεωρούν σημαντικότερο μάθημα τή γυμναστική παρά την αστρονομία!!! :evil:

Δημοσιεύτηκε
χμ... Η γυμναστική είναι πολύ σημαντικό μάθημα και θα πρέπει να γίνεται σωστά. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν άλλα μαθήματα όπως τα θρησκευτικά που ουσιαστικά δεν σου προσφέρουν τίποτα.

Science is the belief in the ignorance of the experts

Richard Feynman

Δημοσιεύτηκε
χμ... Η γυμναστική είναι πολύ σημαντικό μάθημα και θα πρέπει να γίνεται σωστά. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν άλλα μαθήματα όπως τα θρησκευτικά που ουσιαστικά δεν σου προσφέρουν τίποτα.

Προσφέρουν γέλιο και χαλάρωση :P.

δS>=0 (c.s.)
Δημοσιεύτηκε
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου Ανδρέα...Το μάθημα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό ή ακόμα σαν μάθημα επιλογής να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή!!Να τονίστει ο ρόλος που έχει η Αστρονομία τόσο στην ανάπτυξη της επιστήμης όσο και της τεχνολογίας..!Αλλά το μάθημα δεν προκειται να γίνει υποχρεωτικό...Θεωρούν σημαντικότερο μάθημα τή γυμναστική παρά την αστρονομία!!! :evil:

Πρώτον θέλω να σε ευχαριστήσω nansy. Το μάθημα έχει καταντήσει φαρσοκωμωδία... Εγώ που είχα την τύχη (ή την ατυχία) να το "διδαχθώ" στην 2α Λυκείου' date=' [u']κατάντησα να κάνω τον καθηγητή[/u], γιατί παρά την καλή θέληση της καθηγήτριας Χημείας :-k (ναι ούτε καν Φυσικός), δεν είχε τις γνώσεις η γυναίκα να μας κάνει μάθημα... Έτσι κατέληξα να επεξηγώ το μάθημα στους υπόλοιπους, εμπλουτίζοντας το μάθημα με πηγές από το Internet...

Και συνεχίζοντας θέλω να σημειώσω ότι τα Θρησκευτικά είναι πρόβλημα από μόνα τους καθώς διδάσκονται μονόπλευρα σε μια χώρα που αναγνωρίζει την ανεξιθρησκεία...δηλαδή να σας πω κι εγώ που μένω σε ευαίσθητη θρησκευτικά περιοχή, το να βλέπω μουσουλμάνους να "απαλλάσονται" από το μάθημα δεν μου άρεσε... αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...

Ανδρέας Αμανατίδης - Αλεξανδρούπολη - ΣΕΑΘ - http://www.astrothraki.gr

Φοιτητής ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ - Τεχνολογία Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου

UrbanStyle Magazine

Δημοσιεύτηκε
Σε καταλαβαίνω απόλυτα Ανδρέα!!!Έτυχα και εγω πέρυσι να κάνω το μάθημα της Αστρονομίας στο σχολείο μου και παρότι ο καθηγητής μου ήταν μαθηματικός παρακαλώ δεν ενδιαφερόταν καθόλου... :evil: Πραγματικά δεν θέλω να αναφέρομαι άλλο σε αυτό...άλλα σε καταλαβαίνω απόλυτα..Και παρότι τα έλεγε λάθος..δεν ήθελε να ακουει και τις απόψεις και των άλλων παιδιών..είμασταν μικροί έλεγε...είναι πολύ δύσκολα..Τέλως πάντων,όσο για το μάθημα των θρησκευτικών θα διαφωνήσω εν μέρη...γιατί όσο να είναι πέντε πράγματα μαθαίνεις...

Δημοσιεύτηκε

Και όμως τα θρησκευτικά είναι ένα ενδιαφέρον μάθημα και ιδίως στην γ' λυκείου που μαθαίνεις την ηθική και τους θεσμούς της οικογένειας κ.α.Απλά το θέμα είναι ότι η Αστρονομία πρέπει επιτέλους να πάρει την θέση που της αρμόζει..! :!:

Ανδρέα πάλι καλά ήταν και χημικός...Εμάς ήταν και μαθηματικός!!! ](*,) Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση στα σχολεία!!Έχει καταντήσει κωμικοτραγικό!!

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά θελω κι εγω οπως ολοι μας να παρει τη θεση που της αρμοζει η αστρονομία :!: Αλλά για να επανελθει ως υποχρεωτικό μαθημα της Β λυκειου πρεπει να το γνωρίσουν καλύτερα τα παιδια και η Β λυκείου εχει γεμισει τις ωρες της :-k Σε πρώτη φαση θα ηταν πιο εφικτο να γινει μαθημα επιλογής και των 3 ταξεων του λυκειου και στη συνεχεια να επιδιώξουμε να γινει υποχρεωτικό μάθημα για τη Γ λυκείου που έχει πολλες ώρες ελεύθερες :wink:
Πριν προχωρήσεις στα μυστήρια του ουρανού μην παραλείψεις να εμβαθύνεις στα μυστήρια της μάνας Γης............
Δημοσιεύτηκε
Θα διαφωνήσω μαζί σου Θανάση..Δεν θεωρώ σωστό το μάθημα της Αστρονομίας να γίνει υποχρεωτικό στην Γ' Λυκείου..Τα παιδιά επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό από τα πανελλαδικά μαθήματα,τα μαθήματα κατεύθυνσης..Εγώ είμαι υπέρ της άποψης το μάθημα της αστρονομίας να γίνει υποχρεωτίκό στο γυμνάσιο ή στις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης