alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2007 Ένας φίλος έχει μια Nikon D80 και θέλουμε να φωτογραφίσουμε με το τηλεσκόπιό μου. Έχω νευτώνιο 8" σε ισημερινή χωρίς κανένα μοτέρ.Αγόρασε λοιπόν 2 εξαρτήματα από τον κ.Νομικό,αλλά δε ξέρουμε να τα χρησιμοποιήσουμε! Γιαυτό θέλω να σας ρωτήσω,επειδή είμαι άσχετος από αστροφωτογράφηση,πώς μπορώ να τα χρησιμοποίησω με το τηλεσκόπιό μου! Οι συσκευασίες Δακτυλίδι..... Ένας αντάπτορας είναι,αλλά τι αντάπτορας... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2007 Δημήτρη καλημέρα. Αφαιρείς τον φακό από την Nikon και εφαρμόζεις το t-ring. Στο τελευταίο βιδώνεις το vari-αντάπτορα και εφαρμόζεις όλο το σύστημα στον εστιαστή. Από ότι φαίνεται από τις φωτογραφίες ο vari-αντάπτορας που έχεις σου δίνει τη δυνατότητα να μεταβάλεις την εστιακή απόσταση ή/και επιτρέπει φωτογράφηση με τη μέθοδο eyepiece projection. Στη φωτογράφηση prime focus (που εφαρμόζεις το σύστημα στον εστιαστή όπως περιγράφεται παραπάνω) ίσως σου φανεί χρήσιμος, αν και συνήθως αυτό που λείπει στα νευτώνεια είναι το in-focus, μικρότερη και όχι μεγαλύτερη διαδρομή στον εστιαστή. Ρίξε μια ματιά και στο http://www.agenaastro.com/Camera-Adapter-s/84.htm για να πάρεις μια ιδέα από αντάπτορες που υπάρχουν. Αν ενδιαφέρεσαι τελικά για prime focus και υποτεθεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα εστίασης ίσως οι τελευταίες 3 λύσεις να είναι καλύτερες επιλογές - ειδικά η τρίτη, αν και δεν έχει φωτό.Καλή συνέχεια και καλή διασκέδαση Φιλικά,Ηλίας.
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2007 Ηλία ευχαριστώ για την απάντηση.Για το prime focus,κατάλαβα. Αν θέλω όμως να κάνω eyepiece projection,πού θα μπει το προσοφθάλμιο και πώς; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2007 Δημήτρη από όσο ξέρω τελείως επιφανειακά μια και δεν έχω τέτοιο αντάπτορα ούτε έχω επιχειρήσει ποτέ eyepiece projection, πρέπει να αφαιρείται κάπως το κάτω μέρος (nosepiece) του αντάτορα και στη θέση του να μπαίνει το προσοφθάλμιο χωρίς το eyeguard και να σταθεροποιείται με την κάτω βίδα. Στη συνέχεια το πάνω μέρος του αντάπτορα ανεβοκατεβαίνει και σταθεροποιείται με τις δύο πάνω βίδες στο σημείο που εστιάζει η μηχανή.Από όσο καταλαβαίνω, ουσιαστικά η παρεμβολή του προσοφθαλμίου μεγαλώνει την εστιακή απόσταση και επιτρέπει μεγάλες μεγεθύνσεις, γι αυτό το λόγο και η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου αφορά σχεδόν αποκλειστικα στη Σελήνη. Βέβαια, όλα τα προσοφθάλμια δεν κάνουν ή δεν αποδίδουν το ίδιο καλά, καθώς πρέπει να έχουν αρκετό eye relief. Αν σε ενδιαφέρει το όλο εγχείρημα, ίσως πρέπει να ρωτήσεις το Γιώργο τον Ταρσούδη, ο οποίος νομίζω έχει επιχειρήσει με επιτυχία κάτι τέτοιο στο παρελθόν.Φυσικά, αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ή έχω γράψει κάτι ανακριβές ας με διορθώσει.Φιλικά,Ηλίας.
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2007 Ηλία,δίκιο έχεις,το κάτω μέρος του αντάπτορα ξεβιδώνει. Θα το δοκιμάσω,αν και από τα προσοφθάλμια που έχω,κανένα δε θα χωράει! Ευχαριστώ Γιώργο Ταρσούδη,τα φώτα σου! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2007 Δημήτρη, στην κύρια εστία απλά βγάζεις τον φακό, βάζεις το T-ring και το βιδώνεις κατευθείαν στον εστιαστή (έχεις ξεβιδώσει πρώτα το βαρελάκι που συγκρατεί το προσοφθάλμιο από τον εστιαστή για να δεις το σπείρωμα). Αν έτσι δεν εστιάζει ξεβιδώνεις το nosepiece από τον αντάπτορα κ τον βιδώνεις στο T-ring κ το βάζεις όπως ένα προσοφθάλμιο. Αν θες να κάνεις σελήνη ή πλανήτες βάζεις τον αντάπτορα στον εστιαστή, βάζεις μέσα του ένα προσοφθάλμιο και πάνω του βιδώνεις την κάμερα. Καλή επιτυχία!! Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2007 Παναγιώτη,κατανοητό. Ευχαριστώ! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα