Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Διάβασα στο AstronomyNow ότι στην Αγγλία γίνεται μια καμπάνια εναντίον της φωτορύπανσης.Στα πλαίσια αυτής,θα γίνει μια προσπάθεια χαρτογράφησης της φωτορύπανσης στη χώρα,κατά την οποία θα γίνει καταγραφή του ΄μέγιστου αριθμού των αστεριών που μπορεί κάποιος να διακρίνει από την περιοχή που μένει,στο τετράγωνο του Πηγάσου.

Κάπου είχα ξαναδιαβάσει ότι το τετράγωνο του Πηγάσου ορίζει ένα σαφές και εύκολο στην εύρεσή του πεδίο,στο οποίο μπορεί ο καθένας,χωρίς να έχει ιδιαίτερη σχέση με την αστρονομία,να προσπαθήσει να διακρίνει όσα περισσότερα αστέρια μπορεί,ανάλογα με την φωτορύπανση της περιοχής του.

Πιστεύω ότι το φόρουμ αυτό αποτελεί τον ιδανικό χώρο καταγραφής αυτής της προσπάθειας μέτρησης της φωτορύπανσης,από όλες της περιοχές της Ελλάδας.Το τετράγωνο του Πηγάσου μπορούμε όλοι να το βρούμε!!Προτείνω στην προσεχή Νέα Σελήνη να βγούμε όλοι στα μπαλκόνια μας και να αρχίσουμε να μετράμε!!! Είναι πολύ απλό,αλλά προπάντων χρήσιμο!

ΥΓ.Γνωρίζω το θέμα του giorgosgr πέρι κάποιας κλίμακας(δε θυμάμαι όνομα!),η οποία είχε κριτήριο την θέαση ή όχι του γαλαξία μας.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Ωραια ιδεα να το δοκιμασουμε τι εχουμε να χασουμε, ετσι μαλλον θα γινει πιο συγκεκριμενο για ολες τις περιοχες που βρησκομαστε :wink:

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε
Συμφωνώ με την ιδέα να το κάνουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα και μπορεί να ανακοινωθεί και μέσω συλλόγων να συμμετέχουν όλοι να δούμε πως πάνε πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε
Συμφωνώ με την ιδέα να το κάνουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα και μπορεί να ανακοινωθεί και μέσω συλλόγων να συμμετέχουν όλοι να δούμε πως πάνε πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα

Το προτείνω στην ΕΑΕ.Λεωνίδα τι λες; Να βγει σχετική ανακοίνωση στο site της ΕΑΕ;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Πολύ καλή ιδέα.

Θα μπορούσε να τεθεί κάτι τέτοιο και σε όλους τους συλλόγους και συνέδρους στο Συνέδριο της Πάτρας, ώστε να γίνει κάτι συντονισμένα πανελλαδικά.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Θα μπορούσε να τεθεί κάτι τέτοιο και σε όλους τους συλλόγους και συνέδρους στο Συνέδριο της Πάτρας, ώστε να γίνει κάτι συντονισμένα πανελλαδικά.

Αλληλοσυμπληρωνόμαστε και αυτό είναι πολύ καλό! Συμφωνώ Παναγιώτη.Το συνέδριο και ο Πήγασος σε μεγάλο ύψος συμπίπτουν και αυτό είναι μια καλή ευκαιρία.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Αυτές τις μέρες με την νέα Σελήνη, θα ήθελα να σας θυμήσω να βγείτε στο μπαλκόνι σας να μετρήσετε με γυμνό μάτι όσα περισσότερα άστρα μπορείτε μέσα στο τετράγωνο του Πηγάσου.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να έχουμε μια εκτίμηση της φωτορύπανσης στις πόλεις σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την δύναμη της επικοινωνίας που μας παρέχει το Astrovox :mrgreen: :cheesy:

Η καλύτερη ώρα για το μέτρημα είναι όταν ο Πήγασος μεσουρανήσει.Δηλαδή γύρω στις 23:50 με 00:10 απόψε ή αύριο τα μεσάνυχτα!!!

Ελπίζω κάτι να βγάλουμε από αυτή την ομαδική προσπάθεια!!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Σε ταράτσα του Παγκρατίου,δίπλα στην Φιλολάου...

Μισή ώρα για την προσαρμογή των ματιών,στο μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας κοιτούσα ψηλά,διότι ήμουν περιτριγυρισμένος από τα.....θηρία!!!

Στις 00:25 ξεκίνησα το μέτρημα.......

Κατάφερα να μετρήσω τον αστρονομικό αριθμό των 7 αστεριών στο τετράγωνο του Πηγάσου. Τα επιβεβαίωσα για να είμαι σίγουρος.. Τα 3 φαίνονταν σχετικά εύκολα.Τα υπόλοιπα 4 με πολύ μεγάλη δυσκολία...Αντε και εις ανώτερα. :-({|= :-({|=

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Όπως έχω ξαναπεί τις τελευταίες μέρες εδώ στην περιοχή μου έχει τεράστια υγρασία. Εχτές βγήκα έξω, κοίταξα μέσα στο τετράγωνο και είδα με δυσκολία 1 αστέρι. Οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενική αυτή η μέτρηση. Πρέπει να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. ](*,)
Δημοσιεύτηκε
Τις τελευταίες Δυο Εβδομάδες Εδω στην Κέρκυρα Βρέχει οποτε δεν εχω παει ακομα, αλλα οταν ειχα παει τον Σεπτεμβρη θυμαμε οτι εβλεπα Πάρααααα Πολλά!!!! " Αμέτρητα!!!!! "

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Σαμο δεν εχει ριξει ουτε μια σταλα .

Να αρχισουμε καταγραφη απο διαφορα μερη ;

Καθε ποτε θα ξαναελεγχουμε ποσα φαινονται ;

Εγώ σκοπεύω να το κάνω κάθε χρόνο.Για ασφαλείς καταγραφές,το τετράγωνο πρέπει να είναι ψηλά.Οπότε οποιαδήποτε καταγραφή γίνει άλλη εποχή από αυτή,δεν θα έχει νόημα,αφού θα είναι χαμηλότερα.

Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο οι καταγραφές να γίνονται από όσο γίνεται περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Το προβλημα ειναι οτι το τετραγωνο του Πηγασου ειναι ψηλα μονο ΜΙΑ εποχη τον χρονο, συνηθως εχει συννεφα αυτη την εποχη, και πρεπει να πετυχεις και μερα χωρις Φεγγαρι!!!!! Εγω θα ελεγα να φορονουμε πληροφοριες και για καπιους αλλους αστερισμους. Π.χ τετραγωνο μικρης Αρκτου (οταν ειναι ψηλα), Πλειαδες κ.τ.λ Παντα πρεπει να αναφερουμε ωρα τοποθεσια, αν εχει Φεγγαρι, ποσο ψηλα ηταν ο αστερισμος κ.τ.λ

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Θα κοιτάξω το Cartes de Ciel να βρω ποιος αστερισμός προσφέρεται για καταμέτρηση αστεριών και θα ενημερώσω.Πάντως δεν έχω ακούσει για κάποιον άλλο...

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Βασικα καπου ειχαμε κανει αλλο ενα thret για την μετρηση της φωτορυπανσης και αν φαινεται ο γαλαξιας κτλ ηταν αρκετα καλο, αλλα δυστυχως ξεχαστηκε.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Μετα απο δυο εβδομαδες αποχης απο την αστροπαρατηρηση (λογο καιρου) χθες καταφερα τελικα να παω, μετα απο 70χιλ εφτασα στον "Αρκουδίλα" ( 20° 6'7.14"E , 39°21'57.18"N ) δυστυχως ειχε παρα πολυ υγρασια (αερα+ καποια συννεφα) και δεν καταφερα να δω πολλα πραγματα.

Μ31

Μ42

Vail

M33

Double Cluster

Dumbell

Mars

m36

m37

m38

και άλλα... οπου τωρα δεν θυμαμε

Στο Διαλυμα οπου ειχα μες στις 2.00 θυμηθηκα την συσητηση για το Τετραγωνο του Πηγασου οποτε και αρχισα το μετρημα, δυστυχως λογο υγρασιας δεν μπορουσα να μετρησω καλα, αλλα... τα πολυ φωτηνα ηταν περιπου 15, συνολικα πρεπει να μετρησα 25-30 αλλα... τα εβλεπα και δεν τα εβλεπα [-( . Ελπιζω οταν ξαναπαω να μπορεσω να κανω ενα σωστο μετρημα [-o<

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Δημητρη μαλλον ψαχνεις αυτη τη κλιμακα .

http://www.astronomia.gr/wiki/index.php?title=%CE%9A%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1_Bortle

Κλίμακα Bortle

Η κλίμακα Bortle είναι ένα εμπειρικό μέτρο σύγκρισης του πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός τη νύχτα παρατήρησης. Δημιουργήθηκε από τον John Bortle τον Φεβρουάριο του 2001 για την έκδοση του αστρονομικού περιοδικού Sky and Telescope.

[επεξεργασία]

Διαβάθμιση

Κατηγορία 1: Το ζωδιακό φως φαίνεται άψογα και το Μ33 φαίνεται κοιτώντας το ευθέως με γυμνό μάτι .

Κατηγορία 2: Υπάρχει μηδαμινή φωτορυπανση, το Μ33 φαίνεται εύκολα κοιτώντας το ευθέως με γυμνό μάτι. Το καλοκαίρι φαίνονται παρά πολλές λεπτομέρειες του Γαλαξία ακόμη και με γυμνό μάτι.

Κατηγορία 3: Υπάρχει λίγη περισσότερη φωτορύπανση σε σχέση με τη Κατηγορία 2. Το καλοκαίρι στον Γαλαξία φαίνονται πολλές λεπτομέρειες. Τα Μ4, Μ5, Μ15, Μ22 ξεχωρίζουν καθαρά με γυμνό μάτι. Το Μ33 με γυμνό μάτι φαίνεται με πλάγια διόπτρευση. Την άνοιξη και το φθινόπωρο το ζωδιακό φως ξεχωρίζει αρκετά στα βόρεια πλάτη μετά το λυκόφως και κατά το λυκαυγές αντίστοιχα.

Κατηγορία 4: Ο ουρανός έχει μεγαλύτερη φωτορύπανση από τη προηγούμενη κατηγορία κυρίως πάνω από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη. Το ζωδιακό φως εντοπίζεται εύκολα αλλά όχι σε όλη του την έκταση. Διακρίνεται καλά και ο Γαλαξίας αλλά όχι με λεπτομέρειες. Το Μ33 είναι σχετικά δύσκολος στόχος για το γυμνό μάτι ακόμη και με πλάγια διόπτρευση.

Κατηγορία 5: Ίσα που ξεχωρίζουν κάποια μέρη του ζωδιακού φωτός κι αυτά την άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε και φαίνεται πιο εύκολα. Κοντά στον ορίζοντα ο Γαλαξίας είναι δύσκολος στον εντοπισμό του. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μεταξύ 5.6 κι 6.0 .

Κατηγορία 6: Το ζωδιακό φως δε φαίνεται καθόλου. Ο Γαλαξίας διακρίνεται ελάχιστα και μόνο κοντά στο ζενίθ του τόπου. Το Μ33 φαίνεται μόνο με κιάλια και το Μ31 ίσα που διακρίνεται με το γυμνό μάτι. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι περίπου 5.0 .

Κατηγορία 7: Ο Γαλαξίας δε φαίνεται καθόλου με το γυμνό μάτι. Το Μ44 και το Μ31 σε στιγμές με καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες ίσα που διακρίνονται με γυμνό μάτι.

Κατηγορία 8: Τα Μ 44 και Μ31 ίσα που φαίνονται με γυμνό μάτι. Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μικρότερο του 4.5 .

Κατηγορία 9: Η φωτορύπανση φαίνεται σε όλη τη θέα του ουρανού. Οι αμυδροί αστερισμοί δε φαίνονται καθόλου ενώ οι πιο φωτεινοί ξεχωρίζουν με πολλή δυσκολία .Το μέγιστο μέγεθος που διακρίνει το γυμνό μάτι είναι μικρότερο από 4.0 .

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Δεν πειραζει. Ναι αυτο ελεγα και μαζι με ολο το thret που ειχαμε γραψει.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Τώρα βγήκα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου...είσαι σίγουρος ότι έχει αστέρια μέσα στο τετράγωνο;;;!!!!!!!!!!!

Κυριακο Μαλλον θα Πρεπει να πας καπου πιο σκοτεινα.

Εγω ειμαι καπου στην κατηγορια 3, Εσυ μαλλον θα εισαι 6 και πανω.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης