Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Επειδη το μόνιμο δίλημα (ιδίως των πιο αρχάριων) είναι αν θέλουν να

ασχοληθούν με την αστροφωτογράφηση ή όχι (νομίζω ότι κανένας δεν

απαντάει ΌΧΙ), ας μας πούν οι φίλοι που ασχολούνται με την

αστροφωτογραφία πόσα περίπου εχουν ξοδέψει γαι εξοπλισμό ;

Νομίζω ότι το πράγμα είναι λίιιιγο πιο σύνθετο απο το "αγόρασε ισημερινή

για να μπορείς να φωτογραφίζεις "

Φιλικά

Δημήτρης

CELESTRON Dob

www.medicalmarket.gr

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι το πράγμα είναι λίιιιγο πιο σύνθετο απο το "αγόρασε ισημερινή

για να μπορείς να φωτογραφίζεις "

Πολύύύύύύ πιο σύνθετο

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Σαφώς και είναι πολύυυυυυυυυυ πιό σύνθετο. Και αν θέλεις την άποψή μου, δεν ξεκινάει με το πόσα λεφτα είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω (πέρα απο μία ισημερινή) αλλα αν είμαι διατεθειμένος να υποστώ την "ταλαιπωρία", τουλάχιστον των αρχικών σταδίων της φωτογράφησης.

Εμένα πχ ο εξοπλισμός μου (CCD - UV/IR- Focal Reducer - Laptop) έχει ξεπεράσει τα 1500 ευρώ (άσχετα αν το Laptop είχε ήδη αγοραστεί γία άλλους λογους).

Υπάρχει ομως η δυνατότητα να γίνει φωτογράφηση με πολύ-πολύ λιγότερα λεφτα, με μία ψηφίακή ή SLR μηχανή με adaptors, με μία DSLR μηχανή αλλα μεγαλύτερο κόστος κοκ.

Αρα πρώτιστα το ζητούμενο για εμένα είναι "Θέλω;". Αν ναί, τα υπόλοιπα μπορούν να γίνουν βηματικά και τα λεφτα θα βρεθούν.

Είπαμε........Ακριβό το Hobby μας (και ας διαφωνούν πολλοί γι αυτό) αλλα το αγαπάμε.

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Μπορεις Να Ξεκινησεις Απο Μια Φωτογραφικη Μηχανη απο 150-200 εως και 6.000 ευρω (NikonD3). Μπορεις Να Παρεις Μηχανη Με Ενσωματομενο Φακο και Μηχανη Με Extra Φακους (~150ευρω/φακο).

Ισιμερινη Στιριξη(?1000+), Ρομποτικη Ισιμερινη Στιριξη(απο 1500εως 30.000) και Ενα Απλο Τρποδο(?~100ευρω).

Μπορεις Να Παρεις Αρκετα Φιλτρα (~100/φιλτρο) και Μπορεις να Μην Παρεις Κανενα Φιλτρο.

Μπορεις Να Κανεις Φωτογραφιση Με Το Τηλεσκοπιο (100 εως 100.000ευρω) αλλα Μπορεις Μονο Με μια DSLR ή και με μια Απλη "Cyber Shot".

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

+ οτι αν θες να κανεις φωταγραφησεις μεγαλης εκθεσης θελεις ενα Laptop (400-4.000+ευρω) "εκτος και ενεις ενα" + μια CCD απο (100 εως και 10.000ευρω) και μια EXTRA μπαταρια.

Σιγουρα θες και ενα Αυτοκίνητο (μολλον εχεις αλλα... μπορει και να μην εχεις) Δεν ειναι εξοδο για την αστροφωτογραφιση αλλα ειναι κατι που χρειαζεσαι (Εγω Εδω στην Κερκυρα χρειζομαι ενα SUV(Υβριδικο) αλλα... ](*,) "κοστος 30.000+).

Καλο Ειναι Να Ξεκινας Σιγα Σιγα και Στην Πορεια Βλεπεις Τι θες,

και ολα ερχονται σιγα σιγα με μια μικρη οικονομια.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ενδιαφέρον θέμα.

Για να γίνει σωστή αντιπαράθεση εξοπλισμών πρέπει να γίνουν κάποιες κατηγορίες με το τι χρειάζεσε. Αν δεν σκέφτεσε τη φωτογράφιση ο μονόδρομος είναι dob. Πληρώνεις λιγότερα κ πέρνεις μεγαλήτερη διάμετρο.

α)Η ποιο απλή για αρχή, η πλανητική. Θες πολλύ καλό seeing και υπομονή. Βγάζεις και από την Ομόνοια αν θες...

1.Τηλεσκόπιο - στήριξη

Ακόμα και με dob τηλεσκόπιο βγάζεις

Θες σωλήνα με επαρκή διάμετρο για λεπτομέρειες

2.Κάμερα

Εξαρτάται πως θα βγάλεις,

i) με φιλμ πρέπει να πάρεις αντάπτορα για προσοφθάλμια προβολή + την μηχανή

ii) με webcam, αλλά θέλεις και υπολογιστή

β)Πάμε στα δύσκολα. Deep sky. Το seeing ενδιαφέρει λιγότερο. Θες σκοτεινό ουρανό ή φίλτρα φασματικών γραμμών (narrowband).

Εδώ θα πάω ανάποδα, θα χωρίσω τις κατηγορίες σε φιλμ, dslr και ccd.

Σε όλες τις περιπτώσεις θέλεις ΠΟΛΛΥ στιβαρή ισημερινή στήριξη. Εγώ έχω μια στήριξη των 1100€ κ έναν σωλήνα 200€. Τα λεφτά παίζονται κατά βάση στη στήριξη. Η ρομποτική βολεύει γιατί βάζεις τη μηχανή και χωρίς να την βγάζεις αλλάζεις στόχο και τον έχεις στο πεδίο. Υπάρχουν 2 μέθοδοι, η κύρια εστία και piggyback. Στην πρώτη χρησιμοποιείς τα οπτικά του τηλεσκοπίου για φακό και στη δεύτερη τοποθετείς τη μηχανή με τον φακό της πάνω στο τηλεσκόπιο. Η δεύτερη ενδίκνειται για ευρή πεδία.

Φιλμ:

Το φιλμ μπορείς να το πεις γεροπαράξενο. Έχει το πρόβλημα της αναλογικότητας, τραβάς 20 λεπτά αλλά δεν βγαίνουν 20... Με το που πάρει το πρώτο φως η αποροφητικότητά του μειώνεται. Έτσι θέλει μεγάλους χρόνους έκθεσεις για να "γράψει". Θες γρήγορο τηλεσκόπιο ή φακούς (μικρό f/) με αρκετή διάμετρο και με μεγάλο άνοιγμα στον εσταστή για να φωτίζει όλο το καρέ και να μην βινιετάρει.

DSLR:

Ο πλέων εύκολος τρόπος με τρομερά αποτελέσματα. Έχεις άμεση εικόνα του τι τράβηξες, τραβάνε πολλύ φως κ δεν έχουν το πρόβλημα της αναλογικότητας. Το κακό είναι ότι εκτώς από κορυφαία μοντέλα δεν έχουν ευαισθησία στο κόκκινο, πράμα κακό αφού τα περισσότερα νεφελώματα είναι κόκκινα. Έτσι πολοί αλλάζουν το φίλτρο IR της μηχανής επηρεάζοντας λίγο την καθημερινή της χρήση. Εδώ το τηλεσκόπιο μπορεί να είναι ποιο αργό απ' ότι στο φιλμ αλλά η διάμετρος πρέπει να είναι πάλι μεγάλη. Τα τηλεσκόπια στυλ scopos (66mm διάμετρο) κάνουν μόνο για ccd. Για φιλμ και dslr θέλουμε τουλάχιστων 5 ίντσες.

CCD (ασπρόμαυρα):

Εδώ είναι τα ωραία... ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευαισθησία και δινοτότητα να κάνεις πολλούς συνδιασμούς με φίλτρα, κάτι που σε βοηθάει να τραβάς deep sky από το κέντρο της... Αθήνας...!!! Τα μικρά μοντέλα έχουν μικρούς αισθητήρες, άρα μικρό πεδίο. Όσο αναιβαίνουμε, το καταλαβαίνεις στην τιμή, οι αισθητήρες μεγαλώνουν, όπως και τα πεδία.Αισθητήρες μέχρι κάποιο μέγεθος φωτίζονται ολόκληροι από μικρά - φωτογραφικά - αποχρωματικά τηλεσκόπια, όπως τα scopos, equinox, κτλ. Εδώ θες υπολογιστή.

Για υπόλοιπες απορίες ρωτήστε...

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Σιγουρα θες και ενα Αυτοκίνητο (μολλον εχεις αλλα... μπορει και να μην εχεις) Δεν ειναι εξοδο για την αστροφωτογραφιση αλλα ειναι κατι που χρειαζεσαι (Εγω Εδω στην Κερκυρα χρειζομαι ενα SUV(Υβριδικο) αλλα... ](*,) "κοστος 30.000+)

Επίσης, θες και ένα σπίτι για να μένεις, 80000+++ ευρώ. :cheesy: Αν και εν γένει συμφωνώ μαζί σου, έχεις υπερκοστολογήσει μερικά πράγματα (4000+ ευρώ λάπτοπ;;; Μα τι θα πάρεις?? 1000 ευρώ ισημερινή;;; Σιγά, και το TAL μια χαρά ισημερινή έχει, για βασικές δουλειές) και επιπλέον αναφέρεις και μη-αστρονομικά θέματα... Π.χ. για αμάξι, πάντα μπορεί να σε πετάξει κάποιος φίλος/γνωστός (και έλεος 30 χιλιάρικα, το ούνο μου 1800 το αγόρασα προ 3ετίας και μια χαρά με βολεύει, σιγά μην πάρεις και cayenne turbo για να σε πάει σε σκοτεινά μέρη)

Πάντα φιλικά :wink: αλλά δε μπορώ να διαβάζω υπερβολές

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε
Μια ερώτηση ακόμα: DSLR H WEBCΑM;;;

Για πλανητική φωτογράφιση. Φυσικά η DSLR είναι πιο ακριβή, είναι όμως πιο καλή;;;;

Aν και δεν έχω εμπειρία ούτε με το ένα ούτε με το άλλο, θα έλεγα DSLR, αν δε σε νοιάζουν τα λεφτά. Έχει έτοιμους αντάπτορες για φακούς, πολύ μεγαλύτερο και καλύτερων προδιαγραφών/μικρότερο noise ccd κλπ. Τι συγκρίνουμε, η μία κάνει τα 10πλάσια από την άλλη

Βέβαια, λόγω του χαμηλού κόστους θα βάλεις χέρι πιο εύκολα στην webcam για να εφαρμόσεις διάφορες "πατέντες" μείωσης θορύβου, αλλά νομίζω ότι και πάλι δεν τίθεται σύγκριση

Άσε που με webcam θέλεις οπωσδήποτε υπολογιστή κοντά. Ενώ η DSLR παίζει κ μόνη της

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε
Θα μπορούσα να περάσω στην ερώτηση : Τι DSLR; NIKON, CANON, OLYMPUS, PENTAX; Αλλά το ερώτημα δεν νομίζω να απαντηθεί ποτέ, αφού υπάρχουν αδυναμίες-αγάπες. Εγώ δεν αλλάζω τις OLYMPUS... Εσείς τι προτείνεται;;

Κυριάκος Καβακλιώτης

41 . 05΄. 55΄΄ Ν

23 . 33΄. 25΄΄ Ε

Δημοσιεύτηκε

Σιγουρα θες και ενα Αυτοκίνητο (μολλον εχεις αλλα... μπορει και να μην εχεις) Δεν ειναι εξοδο για την αστροφωτογραφιση αλλα ειναι κατι που χρειαζεσαι (Εγω Εδω στην Κερκυρα χρειζομαι ενα SUV(Υβριδικο) αλλα... ](*,) "κοστος 30.000+)

Επίσης, θες και ένα σπίτι για να μένεις, 80000+++ ευρώ. :cheesy: Αν και εν γένει συμφωνώ μαζί σου, έχεις υπερκοστολογήσει μερικά πράγματα (4000+ ευρώ λάπτοπ;;; Μα τι θα πάρεις?? 1000 ευρώ ισημερινή;;; Σιγά, και το TAL μια χαρά ισημερινή έχει, για βασικές δουλειές) και επιπλέον αναφέρεις και μη-αστρονομικά θέματα... Π.χ. για αμάξι, πάντα μπορεί να σε πετάξει κάποιος φίλος/γνωστός (και έλεος 30 χιλιάρικα, το ούνο μου 1800 το αγόρασα προ 3ετίας και μια χαρά με βολεύει, σιγά μην πάρεις και cayenne turbo για να σε πάει σε σκοτεινά μέρη)

Πάντα φιλικά :wink: αλλά δε μπορώ να διαβάζω υπερβολές

Ναι Εχεις Δικιο ειναι Λιγο Υπερβολικα Αλλα...

Το Θεμα Παντα Ειναι Τι Ζηταει Κανεις και Τι Ασχολιες Εχει.

( Για Το Laptop Δεν Εγραψα 4.000ευρω, Εγραψα απο 400 Εως 4.000 "Εχει Διαφορα" Υ.Σ Το PC μου Ειναι Πολυ Πιο Ακριβο )

Π.χ. για αμάξι, πάντα μπορεί να σε πετάξει κάποιος φίλος/γνωστός

Σιγα Μην Κανω Και Ωτοστοπ!

Ναι Το Αυτοκινητο Δεν Αστρονομικο Αντικειμενο Αλλα Οταν Ο Κυριος Λογος Που Το Χρησιμοποιω Ειναι Για Την Αστροπαρατηρηση, Το Αναφερω Γιατι Μου Ειναι Απαραιτητο.

Οταν Παιρνεις Τα Βουνα Και Τις Παραλιες Θες SUV γιατι αυτα που εχω Βρισκουν Απο Κατω + οτι μετα απο καποια φαση Δεν Μπορουν Να Προχωρισουν και Δεν Χωρανε Ολα Τα Πραγματα Μεσα.

σιγά μην πάρεις και cayenne turbo για να σε πάει σε σκοτεινά μέρη
cayenne turbo οχι εχει 100.000+ και Δεν Ειναι Υβριδικο (μαλλον Δεν Σκεφτεσαι το περιβαλλον)

Ο Φιλος Δημήτρης Τσακαλής Ρωτησε Απλα :ΕΣΥ ΜΕ ΠΟΣΑ ΕΥΡΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ; Και Απλα Απαντησα "Γενικα" κ Σαν Παραδειγμα Τον Εαυτο μου και Οπως Ανεφερα κ Παραπανω : Το Θεμα Παντα Ειναι Τι Ζηταει Κανεις και Τι Ασχολιες Εχει.

ΥΣ

Δεν Εκανα και ερευνα Αγορας Πριν Γραψω (Τα νουμερα Ειναι Σχετικα και στο περιπου) αλλα Δεν Ειναι Ψευτικα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Για πλανητες(με σχετικα χαμηλο προυπολογισμο).....

Για ικανοποιητικα αποτελεσματα πρεπει να ξεκινησεις με καταλληλη web camera γυρω στα 150€ μαζι με ανταπτορακια κλπ(απαραιτητος ο υπολογιστης).Εναλλακτικα (με υποδεεστερα αποτελεσματα),DSLR σε σταθερη συνδεση με προσοφθαλμιο.Συνιστω Canon (ακομα και

μια μεταχειρισμενη 300αρα ,γυρω στα 260-300€)λογω της μεγαλης εμπορικης επιτυχιας,και της μεγαλης αποδοχης της στους ερασιτεχνες αστροφωτογραφους.(βρισκεις τα παντα πανευκολα ,οσον αφορα αξεσουαρ,τεχνογνωσια κλπ.).

Για βαθυ ουρανο(Με σχετικα χαμηλο προυπολογισμο)....

DSLR σε ισημερινη,

(μετα πας σε ακριβες κατηγοριες...)

.png.01e26f0669970fe38d784a8c2715abf6.png

8'' s-c,Philips tou cam,Barlow X2

..png.cdd77e36605c6f92f6e43a8dc1f21b34.png

8'' s-c,Philips tou cam,Barlow X2

.png.45d73f081d9f3c4c27fbd0eeaf184346.png

8'' s-c,EOS 350D,Hyperion 13mm.

Δημοσιεύτηκε

350 το laptop 50 η webcam 150 τα μοτερια 150 η EQ3-2 ,40 το Ir cut .

ΣΕΡΡΕΣ για πλανητικη ειναι προτιμοτερη η webcam γιατι το seeing μεταβαλλεται συνεχεια κατα τη διαρκεια της φωτογραφησης .Η webcam <<τραβαει>> βιντεο και μπορεις να διαλεξεις μονος σου ή μεσω προγραμματος τα καλυτερα καρε .

Αν το seeing ειναι πολυ καλο τοτε προτιμοτερη ειναι η DSLR λογω μεγαλυτερου Dynamic range .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Για μια φθηνη λυση ναι .

Ειναι καλη .

Ακομη πιο ωραιες ειναι οι DMK αλλα παμε απο 400 Ευρω και πανω .

Επισης υπαρχουν κι αλλα πιο ακριβα μοντελα( οχι που δε θα υπηρχαν :? )

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, έχουμε και λέμε :

8" f/6 Dob - κόστος 360 €

Fuji Finepix F30 - κόστος 260 €

Vixen Universal Adapter - κόστος 26 €

Συνολικό κόστος 646 €

Φωτογράφηση Afocal κυρίως σελήνης με τα παραπάνω :

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=4479

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=4471

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=4380

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=4659

Δημοσιεύτηκε
Ισημερινή βάση που ήδη έχεις, SLR ή τηλεμετρική με φιλμ που επίσης ήδη έχεις (ή αγοράζεις πάμφθηνα) μερικά ευρώ για φίλμ και βγάζεις μια χαρά piggyback. Προτιμότερο πάντως να παρατηρείς.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι.

Να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος.

Πέρα του θεωρητικού (μπορείς με το τάδε και τόσα ευρώ) θα προτιμούσα να πείτε συγκεκριμένα πχ. εγώ βγάζω το

Μ τάδε ή το NGC νούμερο τόσο με τον εξοπλισμό μου που κάνει περίπου

χχχχχ ευρώ, και να ένα δέίγμα της δουλειάς μου (κλικ φωτο)

κάτι σαν αυτό που δημοσίευσε ο nickthegreek13_7

Φυσικά και το κόστος laptop - αυτοκινήτου κλπ είναι εκτός προϋπολογισμού

Φιλικά

Δημήτρης

CELESTRON Dob

www.medicalmarket.gr

Δημοσιεύτηκε

Καλά το αμάξι αλλά το λάπτοπ γιατί όχι?Ξέρεις πόσοι απ το φόρουμ έχουν πάρει λάπτοπ μόνο κ μόνο για να φωτογραφίζουν?

Εγώ πχ αν θελήσω τώρα να κάνω αστροφωτογράφηση πρέπει ν αγοράσω κ λάπτοπ.Ενα αντικείμενο που ποτέ μα ποτέ δεν θ αγόραζα.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης