Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ο αστροναύτης Αλεξάντερ Γκέρστ εφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Ένα διαστημόπλοιο Soyuz που εκτοξεύθηκε χθες το βράδυ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πρωί. Επιβάτες του σκάφους ήταν ο αστροναύτης της ESA Αλεξάντερ Γκερστ και το πλήρωμα του Expedition του 40/41, οι οποίοι θα ζήσουν και θα εργαστούν στο διάστημα για τους επόμενους έξι μήνες.

Μαζί με τον Αλεξάντερ πέταξαν ο Ρώσος κοσμοναύτης Μαξίμ Σουράγιεφ και ο αστροναύτης της NASA Γκρέγκορυ Ριντ Γουάισμαν, αποδεικνύοντας την αξία της διεθνούς συνεργασίας στο διάστημα.

Η πτήση του Αλεξάντερ είναι η τρίτη επίσκεψη Γερμανού υπηκόου σε τροχιακό φυλάκιο και η έκτη αποστολή μακράς διάρκειας για έναν αστροναύτη της ESA.

Το διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-09M εκτοξεύθηκε από το Μπαϊκονούρ στις 21:57 ώρα Ελλάδας στις 28 Μαΐου και έφθασε σε τροχιά εννέα λεπτά αργότερα. Μετά από τέσσερις τροχιές γύρω από τη Γη, το Soyuz τους έφτασε στη μονάδα Rassvet του Σταθμού για πρόσδεση.

Το Soyuz προσδέθηκε όπως είχε προγραμματιστεί στις 03:44 ώρα Ελλάδας και η καταπακτή άνοιξε στις 05:52 ώρα Ελλάδας. Τους κοσμοναύτες υποδέχτηκε ο Αλεξάντερ Σκβορτσόφ και ο ‘Ολεγκ Αρτέμιεφ καθώς και ο αστροναύτης της NASA Στίβεν Σουάνσον, οι οποίοι θα μοιραστούν μέρος της αποστολής ως μέλη του Expedition 39/40.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας στο Σταθμό, ο Αλεξάντερ και οι νέο αφιχθέντες θα εξοικειωθούν με το νέο τους σπίτι πριν ξεκινήσουν το πλήρες πρόγραμμα της έρευνας και των τεχνικών δραστηριοτήτων.

Η αποστολή του Αλεξάντερ διάρκειας 166-ημερών ονομάζεται Blue Dot, μετά την περιγραφή της μακρινής γης από τον Αμερικανό αστρονόμο Καρλ Σαγκάν ως «μια αχνή μπλε κουκκίδα», όπως φαίνεται σε μια φωτογραφία που έχει ληφθεί από το σκάφος Voyager της NASA έξι δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Η αποστολή περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο επιστημονικό πρόγραμμα αντανακλώντας την ποικιλομορφία της έρευνας που διεξάγεται στον Σταθμό.

Σύμφωνα με την πολιτική της ESA για τη μεγιστοποίηση του πρακτικού οφέλους της έρευνας στο διάστημα, πάνω από 40 πειράματα έχουν επιστημονική αξία ή θα προετοιμαστούν για περαιτέρω αποστολές εξερεύνησης.

Τα πειράματα θα καλύψουν τη φυσική υλικών, την ανθρώπινη φυσιολογία, τη βιολογία ακτινοβολίας, την ηλιακή έρευνα, τη βιοτεχνολογία, τη φυσική των ρευστών και της αστροφυσικής, μαζί με μια σειρά τεχνολογικών επιδείξεων.

Ένα σημαντικό σημείο της αποστολής Blue Dot είναι ο ηλεκτρομαγνητικός φούρνος μετεωρισμού, με σκοπό τη βελτίωση των βιομηχανικών διεργασιών χύτευσης και επιτρέπει τη λεπτότερη και πιο ευαίσθητη χύτευση των μετάλλων.

Με την αιώρησης λιωμένου μετάλλου σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, οι επιστήμονες μπορούν να αποκτήσουν πολύ πιο ακριβείς μετρήσεις των χαρακτηριστικών του μετάλλου από ό,τι είναι δυνατόν στη Γη όπου οι μετρήσεις επηρεάζονται συνήθως από το δοχείο που τα περιέχει.

Όλα τα επιστημονικά πειράματα στον Διαστημικό Σταθμό ωθούν τα σύνορα της γνώσης, ανατροφοδοτώντας άμεσα την καινοτομία στον πλανήτη Γη.

Ως μηχανικός πτήσης, ο Αλεξάντερ θα βοηθήσει επίσης να προσδεθεί το πέμπτο και τελευταίο Αυτόματο Όχημα Μεταφοράς (Automated Transfer Vehicle - ATV) της ESA, Georges Lemaitre, που έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση στις 25 Ιουλίου.

Αυτά τα ATVs είναι τα μεγαλύτερα σκάφη ανεφοδιασμού που εξυπηρετούν τον Σταθμό, παραδίδοντας σημαντικό φορτίο, εκτελώντας τακτικά reboosts τροχιά και ικανό να πραγματοποιήσει ελιγμούς της 420-τόνων μονάδας του έξω από το δρόμο των επικίνδυνων διαστημικών αποβλήτων εάν παραστεί ανάγκη.

Το ATV-5 θα δοκιμάσει τον νέο αισθητήρα απεικόνισης laser υπερύθρου Liris που θα επιτρέψει στο μέλλον τα σκάφη να προσδένονται με στόχους όπως δορυφορικές κάψουλες και συντρίμμια σε τροχιά.

Ο Αλεξάντερ θα συμμετέχει στενά στην πρόσδεση άλλων σκαφών εφοδιασμού που αναμένεται να φθάσουν κατά τη διάρκεια της αποστολής του.

Περισσότερα σημαντικά σημεία της αποστολής περιλαμβάνουν έναν προγραμματισμένο διαστημικό περίπατο.

Όπως και άλλοι αστροναύτες της ESA πριν από αυτόν, ο Αλεξάντερ θα διεξάγει επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να εμπνεύσει τα παιδιά.

Ακολουθήστε την αποστολή Blue Dot στο blog:

http://blogs.esa.int/alexander-gerst/

Ακολουθήστε τον Alexander Gerst στο Twitter:

@ Astro_Alex

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_astronahutes_Alexhanter_Gkherst_phthanei_ston_Diethnhe_Diastemikho_Stathmho

Βίντεο εκτόξευσης.

http://www.youtube.com/watch?v=BzRdBPxBm-E

 

ΣΕΚΕΕ: Διεθνής διαγωνισμός για τεχνολογίες πλοήγησης μέσω δορυφόρου. :cheesy:

Ένας διεθνής διαγωνισμός, που ακούει στο όνομα «European Satellite Navigation Competition», έρχεται φέτος στην Ελλάδα με στόχο να βραβεύσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται στην χρήση δορυφορικών τεχνολογιών πλοήγησης στην καθημερινή ζωή.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) ανέλαβε την διεξαγωγή στην Ελλάδα του σχετικού διαγωνισμού σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) που συντονίζει την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του έργου LDA, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) και την “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ).

Πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις (νεοφυείς και υφιστάμενες), επιστημονικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και ανεξάρτητα πρόσωπα. Τα τελευταία 11 χρόνια οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις 8.200. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 30/06/2014.

Το βραβείο για την ελληνική συμμετοχή είναι ένας συνδυασμός παροχών, που περιλαμβάνουν: συμβουλευτική υποστήριξη (mentoring, coaching), παροχή διαθεσιμότητας τεχνολογικών υποδομών (cloud computing) και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Οι βραβευμένοι από την Ελλάδα, θα συμμετάσχουν και στο διεθνές τμήμα του διαγωνισμού με συν-διαγωνιζόμενους τους αντίστοιχους νικητές του ESNC 2014 από άλλες χώρες.

Βασικός στόχος του διαγωνισμού ESNC από το 2004, είναι να δοθεί ώθηση για την ανάπτυξη εφαρμογών δορυφορικών τεχνολογιών πλοήγησης που θα περιλαμβάνουν τα συστήματα EGNOS & Galileo, με αναφορά στην ίδια την αγορά.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία προώθησης των διαγωνιζομένων και προβολής τους, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες υπηρεσίες για τους πολίτες και καταναλωτές αξιοποιώντας τεχνολογίες πλοήγησης μέσω δορυφόρου.

Παράλληλα, συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη νέων κλάδων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες θα βασίζονται στην καινοτομική χρήση προηγμένων τεχνολογιών.

Το ESNC 2014 διοργανώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το Anwendungszentrum GmbH, Oberpfaffenhofen (AZO) (German Center of Applications), σε συνεργασία με φορείς από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την διεξαγωγή του σε εθνικό/περιφερειακό επίπεδο.

Για πληροφορίες σχετικά με το ελληνικό σκέλος και τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, μπορείτε να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο

www.greece.esnc.eu

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231321631

4EB44CCE93AAED9CB2E111C539036AB9.jpg.ed67c2542c8ecbde851fea990096d5f0.jpg

Loading_ATV-5_cargo_node_full_image_2.jpg.64d6626a0500cae5e067f459b6d524f7.jpg

Electromagnetic_Levitator_node_full_image_2.jpg.6f01ec7e6f3cb99c7a88cf4748fe692b.jpg

Alexander_Gerst_dressed_in_his_Russian_Sokol_suit_node_full_image_2.jpg.f2beed0b8911414331a1161a76869d96.jpg

ISS_1.jpg.8c35bef0ab1d3dc5d0fa65b225c7bef7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το νέο διαστημόπλοιο του Έλον Μασκ «προσεδαφίζεται σαν ελικόπτερο»

 

Λος Άντζελες, Καλιφόρνια

«Θα φαίνεται σαν εξωγήινο διαστημόπλοιο» υποσχέθηκε πέρυσι ο «πολύς» Έλον Μασκ, o δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας του Διαδικτύου που ίδρυσε τη SpaceX. Το νέο σκάφος της εταιρείας, το οποίο προορίζεται για αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κι ακόμα παραπέρα, έχει εντυπωσιακή επταθέσια καμπίνα και προσεδαφίζεται «με ακρίβεια ελικοπτέρου».

 

Το κωνικό σκάφος, με την ονομασία Dragon V2, είναι η αναβαθμισμένη βερσιόν του Dragon Version 1, μιας ρομποτικής, μη επανδρωμένης κάψουλας που ανεφοδιάζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για λογαριασμό της NASA.

 

Το Dragon V2 είναι η υποψηφιότητα της SpaceX στον διαγωνισμό της NASA για τα σκάφη που θα μεταφέρουν τους αμερικανούς αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά -ένας διαγωνισμός στον οποίο φέρεται να βρίσκεται «στήθος με στήθος» με τη μεγάλη δύναμη της Boeing.

 

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο με την πρώτη επανδρωμένη πτήση να προγραμματίζεται για το 2017.

 

Ο Έλον Μασκ, συνιδρυτής της PayPal και ιδρυτής της Tesla Motors, ποντάρει στην ικανότητα του Dragon να προσεδαφίζεται μαλακά μετά την επιστροφή του ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί -σε αντίθεση με άλλες κάψουλες που επιστρέφουν καψαλισμένες και αχρηστευμένες.

 

«Μπορείς απλά να το ξαναγεμίσεις με καύσιμα και να το εκτοξεύσεις ξανά» είπε ο Μασκ παρουσιάζοντας το τελευταίο του δημιούργημα στα κεντρικά της SpaceX κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.

 

«Αν τα αεροπλάνα κατέληγαν στα σκουπίδια έπειτα από κάθε πτήση, κανείς δεν θα μπορούσε να πετάξει, ή θα μπορούσαν να το κάνουν πολύ λίγοι. Το ίδιο ισχύει με τους πυραύλους και τα διαστημικά σκάφη» επισήμανε.

 

Σε σχέση με την προηγούμενη βερσιόν, το νέο Dragon διαθέτει καλύτερη θερμική ασπίδα για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα, σκέλη προσεδάφισης και προωστήρες SuperDraco που επιβραδύνουν το σκάφος για την προσεδάφιση, και επιπλέον ενεργοποιούνται για να μεταφέρουν το πλήρωμα σε ασφαλή απόσταση από τον πύραυλο στην περίπτωση προβλήματος κατά την εκτόξευση.

 

Το εσωτερικό της καμπίνας θα χαρακτηριζόταν ασυνήθιστα πολυτελές, με δερμάτινα καθίσματα και μια μεγάλη οθόνη αφής που ξεδιπλώνεται μπροστά στις μπροστινές θέσεις. Προσφέρει ακόμα ασυνήθιστα μεγάλα παράθυρα και μια θυρίδα διαφυγής για έκτακτες καταστάσεις.

 

Στο εξωτερικό του Dragon V2, η κωνική μύτη ανοίγει και αποκαλύπτει μια θυρίδα με την οποία το σκάφος μπορεί να συνδέεται αυτόματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

Ο ISS είναι ο βασικός προορισμός για τον οποίο σχεδιάστηκε το σκάφος, αν και η SpaceX διατείνεται ότι το Dragon V2 μπορεί να ταξιδέψει και πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

 

Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τρεις μη επανδρωμένες αποστολές ανεφοδιασμού στον σταθμό, από τις 12 που προβλέπει ένα συμβόλαιο των 1,6 δισ. δολαρίων με τη NASA.

 

Στο διαγωνισμό της NASA για ένα νέο επανδρωμένο σκάφος συμμετέχουν επίσης η αμερικανική Orbital Sciences και η Boeing. H SpaceX βρίσκεται «στήθος με στήθος με τη Boeing, σχολίασε στο Associated Press ο Τζον Λόγκστον, επίτιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσινγκτον».

 

Η NASA αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες τις αποστολές από και προς τον ISS μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων το 2011.

 

Έκτοτε, και μέχρι να πετάξει το νέο σκάφος, η NASA εξαρτάται από τα ρωσικά Soyuz για τις πτήσεις πληρωμάτων από και προς τον ISS, και η Ρωσία τη χρεώνει σχεδόν 71 εκατομμύρια ανά θέση.

 

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231323491

 

 

elon2_1401449866075.jpg.9005e1b4c2bab72b92716cc9d3756fff.jpg

elon_1401449866075.jpg.360eff65f4a54d788d64b866a790ec4c.jpg

Δημοσιεύτηκε

Άδεια απογείωσης για τις τουριστικές πτήσεις της Virgin Galactic. :cheesy:

Οι πτήσεις αναψυχής στο όριο του Διαστήματος πλησιάζουν ένα βήμα πιο κοντά μετά την άδεια που πήρε η Virgin Galactic από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).

Περισσότεροι από 600 υποψήφιοι επιβάτες έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα το εισιτήριο των 250.000 ευρώ για τις πτήσεις που προγραμματίζεται να αρχίσουν στα τέλη του έτους.

Το σκάφος SpaceShip Two της Virgin Galactic θα απογειώνεται από το «Spaceport America», ένα ιδιωτικό διαστημικό κέντρο στην πολιτεία του Νιου Μέξικο.

Θα ανεβαίνει σε μεγάλο ύψος στερεωμένο κάτω από τα φτερά ενός μητρικού αεροπλάνου, θα πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του και θα ανεβαίνει μέχρι τα 110 χιλιόμετρα, χαρίζοντας στους επιβάτες μια ολιγόλεπτη εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας.

Μια τέτοια πτήση θα ονομαζόταν «υποτροχιακή», καθώς το σκάφος δεν πετά αρκετά γρήγορα για να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η συμφωνία της Virgin Galactic με την FAA καθορίζει το πώς θα συντονίζονται οι πτήσεις της εταιρείας με την υπόλοιπη εναέρια κυκλοφορία.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231323532

 

Προτάσεις για το δεκαπενθήμερο που έρχεται. :cheesy:

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5 - 12 ΕΤΩΝ

Ταξίδι στο Διάστημα και στην Ιστορία.

«Θεοί και πλανήτες: μια συνάντηση διαστημική» είναι η θεματική του πρώτου 10ήμερου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Καλοκαίρι στην πόλη», που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 12 ετών, δίνοντάς τους την ευκαιρία μέσα από προβολές εικονικής πραγματικότητας και άλλες δραστηριότητες να «ταξιδέψουν» στην Ιστορία, να αγαπήσουν το περιβάλλον και να γνωρίσουν πολλά επιστημονικά θέματα. Το πρώτο 10ήμερο είναι προγραμματισμένο από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου και περιλαμβάνει παιχνίδια και δρώμενα που συνδυάζουν την αστρονομία με τη μυθολογία, ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν τον Ηλιο, τους πλανήτες και τον τρόπο που γεννήθηκε η ζωή στη Γη. Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 290 ευρώ, μαζί με το δεκατιανό και το μεσημεριανό, ενώ μόνο για την απογευματινή ζώνη είναι 60 ευρώ ανά δεκαήμερο. Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, χρειάζεται έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση στον αριθμό 212 254 0000.

​​ΠΟΥ: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

www.hellenic-cosmos.gr

 

Παρατηρώντας τον πλανήτη

Για τις 5 Ιουνίου έχει προγραμματισθεί η προτελευταία εκδήλωση του φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014 «Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα ξεκινήσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Γη υπό το σεληνόφως», ενώ θα επακολουθήσει συζήτηση. Το «παρών» θα δώσει επίσης ο Adrien Normier, ο Γάλλος πιλότος που μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποίησε τον γύρο του πλανήτη, συγκεντρώνοντας εναέρια δεδομένα για ερευνητικά εργαστήρια όλης της υφηλίου. Στην τέταρτη χρονιά του, το ελληνογαλλικό Φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις» διοργανώνεται από το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, μαζί με διάφορους συνεργάτες όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ιδρυμα Ευγενίδου.

​​ΠΟΥ: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

ΠΟΤΕ: 5 Ιουνίου

www.mariolopoulosfoundation.gr

 

Στον κόσμο της επιστήμης.

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη «Θερινή Απόδραση», τα καλοκαιρινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Επιστημών «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη. Τα προγράμματα έχουν σχεδιασθεί για μαθητές Δημοτικού, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία. Τα τρία πενθήμερα της «Θερινής Απόδρασης» είναι προγραμματισμένα για τις περιόδους 16-20 Ιουνίου, 23-27 Ιουνίου και 30 Ιουνίου-4 Ιουλίου, ενώ περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, εργαστήρια, ομαδικά παιχνίδια και προβολές στο Πλανητάριο, το Κοσμοθέατρο και τον Προσομοιωτή. Το κόστος συμμετοχής είναι 150 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας κολατσιό και γεύμα.

​​ΠΟΥ: Κέντρο Επιστημών «Νόησις»

www.noesis.edu.gr

http://www.kathimerini.gr/769791/article/epikairothta/episthmh/protaseis-gia-to-dekapen8hmero-poy-erxetai

 

Βίντεο από συγκλονιστική έκρηξη στον Ηλιο έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. :cheesy:

Μία συγκλονιστική έκρηξη στεμματικού υλικού από τον Ήλιο, κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, IRIS. Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται σε βίντεο με τέτοια λεπτομέρεια μία τόσο μεγάλη έκρηξη στεμματικού υλικού. Ο χώρος μάλιστα στον οποίο απλώθηκε η μέγιστη ισχύς της έκρηξης καιισοδυναμεί σε πλάτος με πέντε πλανήτες σαν την Γη σε μήκος με επτά πλανήτες σαν τον δικό μας.

Το στεμματικό υλικό αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια αλλά και χηµικά στοιχεία όπως το ήλιο, ο σίδηρος, το άζωτο – έχει µάλιστα και ψήγµατα χρυσού – είναι πλήρως ιονισµένο και για τον λόγο αυτόν ανάλογα µε τις… διαθέσεις του επηρεάζονται τα δορυφορικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών ή οι σταθµοί ενέργειας ανά τον κόσµο.

Το στεμματικό υλικό εξαπλώνεται σε μεγάλη έκταση στο ηλιακό μας σύστημα. Αν στην πορεία του βρεθούν κάποια διαστημόπλοια τότε οι υπεύθυνοι για την λειτουργία τους «απενεργοποιούν» ορισμένα κρίσιμα επιστημονικά τους όργανα για να μην υποστούν βλάβες.

Το στεμματικό υλικό προέρχεται από τις περίφημες κηλίδες του ήλιου. Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ξενοφών Μουσσάς, «οι κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στον ήλιο όπου δημιουργούνται έντονα μαγνητικά πεδία. Συσσωρεύονται τεράστια ποσά ενέργειας που, όταν το μαγνητικό πεδίο του ήλιου δεν μπορεί να τα συγκρατήσει, τότε δημιουργούνται εκρήξεις».

Από τις εκρήξεις αυτές ξεχύνεται στεμματικό υλικό, όπως λέγεται, προς την ευρύτερη διαστημική γειτονιά μας και φυσικά προς τη Γη, με ταχύτητα από 400 χλμ. το δευτερόλεπτο έως 900 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Η συγκεκριμένη έκρηξη υπολογίστηκε πως εκτόξευσε υλικό προς το διάστημα με ταχύτητα μεγαλύτερη από 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Το διαστημόπλοιο IRIS βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο τους τελευταίους 11 μήνες και σκοπός του είναι να μελετά τις διεργασίες που συμβαίνουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του μητρικού μας άστρου.

Βίντεο.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5127008/binteo-apo-mia-sygklonistikh-ekrhksh-stemmatikoy-ylikoy-ston-hlio-edwse-sth-dhmosiothta-h-nasa/

ADB6F07B3426CBAFA25B9A68DF8820BC.jpg.152406cc9ace8a71bc186fe580214656.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Αρχαιολογία,Ανθρωπολογία και Διάστερη Επικοινωνία. :cheesy:

Ένα νέο, θα λέγαμε περίεργο βιβλίο με τίτλο Αρχαιολογία, Ανθρωπολογία και Διάστερη Επικοινωνία

http://www.nasa.gov/connect/ebooks/archaeology_anthropology_and_interstellar_communication.html

προστέθηκε στην λίστα των ηλεκτρονικών βιβλίων (e-book) της NASA και αναμένεται να εγείρει έντονους προβληματισμούς.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών , η NASA έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από δωρεάν e-books, συμπεριλαμβανομένου ενός αφιερωματικού βιβλίου με τίτλο "NASA: Η Γη ως Τέχνη" με διάφορα διαδραστικά κείμενα για τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble. Η NASA προσθέτει στην συλλογή της ένα ιδιαίτερο βιβλίο που εξάπτει την φαντασία. Πρωτοτυπεί και προβληματίζει.

Το βιβλίο πρόκειται για ένα εγχείρημα του Ντάγκλας Βακοχ από το Ινστιτούτο SETI, το οποίο αποτελεί έναν οδηγό επικοινωνίας με εξωγήινα όντα. Το κείμενο προβλέπει πως οδεύουμε προς μια εποχή όπου το ανθρώπινο είδος θα συνάψει ουσιαστική επικοινωνία με εξωγήινα όντα. Μελετητές των τεράστιων προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, υποστηρίζουν πως έχει εντοπιστεί ένα πλούσιο πληροφοριακό σήμα που προέρχεται «από έναν άλλον κόσμο».

«Για να βεβαιωθείτε ότι είμαστε έτοιμοι για επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό, θα πρέπει απλά να έρθει εκείνη η μέρα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου θα αναδυθούν σημαντικά ζητήματα προς μελέτη και με επίκεντρο την σύγχρονη αρχαιολογία και ανθρωπολογία.

Γιατί όμως αρχαιολογία και ανθρωπολογία; Διότι, όπως υποστηρίζει ο κ. Βακοχ, η επικοινωνία με τα νοήμονα όντα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι μέσω του ήχου, αλλά και μέσα από εικόνες. «Θα πρέπει να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε έναν εξωγήινο πολιτισμό βασισμένοι στην παρατήρηση», τονίζει ο κ. Βακοχ. Το βιβλίο-οδηγός αναλύει και θεωρητικοποιεί σε 300 σελίδες την επικοινωνία με την εξωγήινη ζωή.

Όσα πραγματεύονται οι μελετητές στο ιδιαίτερο αυτό βιβλίο, δεν μπορεί παρά να μην θυμίζουν κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τουλάχιστον οι σινεφίλ γνωρίζουν πώς αν οι εξωγήινοι αποδειχθούν φιλικοί, θα ήταν μια καλή αρχή να μην τους πετάξουν νερό….

Βίντεο.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CE%B3%CE%AE%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-nasa-vid

aaic.jpg.e03a46d9ccb597773c76b16ab4ca12ce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Νέα θεωρία για τις περίφημες κοσμικές πύλες που επιτρέπουν τα ταξίδια στον χωροχρόνο. :cheesy:

Οι ειδικοί τις ονόμασαν «σκουληκότρυπες» και στην πραγματικότητα είναι εξισώσεις πεδίου του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα. Θεωρητικώς οι σκουληκότρυπες είναι σήραγγες που συνδέουν σημεία του χωροχρόνου. Με απλά λόγια, αν κάποιος εισέλθει σε μια σκουληκότρυπα, ας πούμε λίγο έξω από τη Γη, μπορεί σε χρόνο dt να βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο σημείο του Γαλαξία ή και του Σύμπαντος - υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν χιλιάδες ή εκατομμύρια έτη για να φτάσει ως εκεί.

Πριν από λίγες εβδομάδες τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε ο Λιουκ Μπούτσερ, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, με μια νέα θεωρία που ανέπτυξε σχετικά με τις σκουληκότρυπες. Σύμφωνα με τον δρα Μπούτσερ οι σκουληκότρυπες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας κοσμικός server (διακομιστής) μεταφοράς μηνυμάτων στον χρόνο. Ο επιστήμονας θεωρεί ότι μπορεί κάποιος να στείλει μέσα από μια σκουληκότρυπα μηνύματα είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον. Ο ενδιαφερόμενος θα στέλνει μέσα σε μια σκουληκότρυπα παλμούς φωτός οι οποίοι θα εμπεριέχουν το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει στον χωροχρόνο.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι σκουληκότρυπας που ενδιαφέρουν τους φυσικούς: οι λορεντζιανές (Lorentzian) σκουληκότρυπες (από τη Γενική Σχετικότητα) και οι ευκλείδειες σκουληκότρυπες (από τη σωματιδιακή φυσική).

Οι λορεντζιανές σκουληκότρυπες είναι ουσιαστικά οι συντομότεροι δρόμοι μέσω του χώρου και του χρόνου. Μελετώνται κυρίως από τους ειδικούς που ασχολούνται με τις εξισώσεις του Αϊνστάιν και εάν υπήρχαν στην πραγματική ζωή, θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο παρόμοιες με τις σκουληκότρυπες που βλέπουμε σε ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Οι ευκλείδειες σκουληκότρυπες είναι ακόμη πιο παράξενες. αφού ακολουθούν ιδιότητες της κβαντικής μηχανικής και η χαοτική τους φύση δεν είναι εύκολο να μελετηθεί.

Εκείνος που έκανε γνωστές στο ευρύ κοινό τις σκουληκότρυπες ήταν ο αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός Καρλ Σέιγκαν. Εγραψε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στο οποίο εξωγήινοι επικοινωνούν με τους ανθρώπους κάνοντας γνωστή την ύπαρξή τους. Ο Σέιγκαν ήθελε να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους και τους εξωγήινους όχι με ένα όχημα ή με κάποια άλλη μέθοδο που θα ήταν καθαρά προϊόν της φαντασίας του αλλά με έναν τρόπο που θα πατούσε σε υπαρκτά επιστημονικά δεδομένα. Ζήτησε έτσι τη βοήθεια του Κιπ Θορν, καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής του ΜΙΤ, ο οποίος μαζί με δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές του ασχολήθηκαν με το αίτημα του Σέιγκαν.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια σκουληκότρυπα μπορούσε να αποτελέσει τη δίοδο μεταφοράς της ηρωίδας του βιβλίου, αρκεί να μπορούσε να παραχθεί αρνητική ενέργεια σε ποσότητα τέτοια ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα στόμιά της. Φυσικά το μυθιστόρημα δεν είναι άλλο από το «Contact» που έγινε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνίστρια την Τζόντι Φόστερ.

Οι καλές ειδήσεις για τις λορεντζιανές σκουληκότρυπες είναι ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν, άρα...

Οι κακές ειδήσεις αφορούν το ότι όλες οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι ακόμη και αν υπάρχουν οι σκουληκότρυπες πρόκειται για εντελώς ασταθή κοσμικά αντικείμενα που ανοιγοκλείνουν σε κλάσματα του δευτερόλεπτου. Αν λοιπόν υπάρχουν, χρειάζονται μεγάλα ποσά αρνητικής μάζας για να κρατηθούν ανοικτές και να εμποδιστεί η κατάρρευσή τους.

Μπορούμε να πάρουμε μικρά ποσά αρνητικής ενέργειας στο εργαστήριο (με το φαινόμενο Casimir), αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε με τις παρούσες τεχνολογίες μεγάλα ποσά αρνητικής ενέργειας, τέτοια που απαιτούνται για να κρατήσουμε σε ένα κανονικό μέγεθος αλλά και για ικανό χρονικό διάστημα τη λορεντζιανή σκουληκότρυπα.

Ωστόσο πριν από λίγο καιρό μια ομάδα φυσικών από τη Γερμανία και την Ελλάδα (συμμετείχε η Παναγιώτα Καντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) πραγματοποίησε μελέτη στην οποία διατυπώνεται η άποψη ότι η κατασκευή μιας σκουληκότρυπας μπορεί να είναι δυνατή χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καμία αρνητική ενέργεια. «Δεν χρειάζεται καν κανονική ύλη με θετική ενέργεια» ανέφερε ο Μπέρτχαρντ Κλαϊχάουζ του Πανεπιστημίου του Oldenburg στη Γερμανία. «Οι σκουληκότρυπες μπορούν να μείνουν ανοιχτές και με "το τίποτα"» τόνισε ο ερευνητής ανοίγοντας νέο πεδίο μελετών και συζητήσεων γύρω από το αν είναι εφικτό το ταξίδι στον χωροχρόνο.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=602738

 

Έρευνα και καινοτομία στο επίκεντρο πολυθεματικής εκδήλωσης στον «Δημόκριτο» :cheesy:

Στο πλαίσιο συντεταγμένων δράσεων εξωστρέφειας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» διοργανώνει φέτος το 2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation, από τις 30 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο του, στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

Για πέντε συνολικά μέρες, διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων θα παρουσιάσουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς - όπως η υγεία, η διατροφή, τα φάρμακα, η ασφάλεια, το περιβάλλον, η ενέργεια, η πληροφορική αναπτύσσοντας παράλληλα τις αναπτυξιακές προοπτικές που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 7:00 μμ θα γίνει η τελετή βράβευσης του Καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη, ο οποίος το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Τούρινγκ, την υψηλότερη διάκριση στον τομέα της πληροφορικής. Η βράβευση του διακεκριμένου επιστήμονα εγκαινιάζει από φέτος την καθιέρωση του βραβείου «Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award», το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα διακεκριμένο επιστήμονα της Ελληνικής Διασποράς. Μετά την απονομή του βραβείου, Θα ακολουθήσει «Ελληνική Βραδιά», η κεντρική κοινωνική εκδήλωση του πενθήμερου, που θα πραγματοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους του «Δημόκριτου».

Σημειώνεται ότι, μέσω του Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation στο πλαίσιο του οποίου θα λάβουν χώρα ημερίδες, εξειδικευμένα workshops, σεμιναριακά μαθήματα και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εποδιώκονται η διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων και βιομηχανίας καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας με Έλληνες επιστήμονες της Διασποράς.

Η επίσημη έναρξη του φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, από τις 09:00 έως τις 11:00, με την παρουσία θεσμικών εκπροσώπων και τη συμμετοχή τριών διακεκριμένων ομιλητών που θα αναλάβουν να αναδείξουν το τρίπτυχο (Έρευνα- Τεχνολογία-Καινοτομία).

Την πρώτη μέρα διοργάνωσης του Φόρουμ, θα πραγματοποιηθεί το σεμιναριακό μάθημα Patenting and Licensing , από τον επικεφαλής του Τμήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας του CERN σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης, το workshop Entrepreneurship @ MIT υπό την αιγίδα του MIT Enterprise Forum Greece, την Τετάρτη 2 Ιουλίου, θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό του Φόρουμ να μάθει τις τελευταίες εξελίξεις για τις δράσεις με στόχο την επιχειρηματικότητα, σε απευθείας σύνδεση με το εν λόγω αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Στις ερευνητικές δυνατότητες της χώρας αλλά και στις πρωτοβουλίες και προοπτικές

για ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, θα επικεντρωθούν οι δύο

συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που προγραμματίζονται κατά την διάρκεια του πανθημέρου. Υπό τον τίτλο Smart specialization, research ecosystems and economic growth, την Τετάρτη 2 Ιουλίου θα συζητηθεί η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία του «Ορίζοντα 2020» για την έξοδο από την κρίση. Το Φόρουμ θα κλείσει με τη συζήτηση Spin-off & Entrepreneurial Challenges, κατά την οποία εκπρόσωποι της ΕΕ και από επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις ιδρύσεως μιας εταιρίας έντασης γνώσης στην Ελλάδα και ανάπτυξής της στην διεθνή αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες ή εγγραφή στο Φόρουμ, μπορείτε να επισκεφθείτε την

ιστοσελίδα:

http://www.demokritos.gr/HF2014/#.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231324492

AE3BF2F729BD2ACDB2F5D2EE4819A905.jpg.78f46c16c6e6b9fdcb33280175979659.jpg

44A58875FE7F6A0BF9EA96096B769212.jpg.5d9c63fb4b94f594d97ef803a9394b29.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

" Angara " :cheesy:

" Angara " - μια νέα γενιά πυραύλων φορέα αρθρωτου τύπου με μηχανές οξυγόνου - κηροζίνης .

Οι οικογένειες " Angara " LV περιλαμβάνει ελαφριά, μεσαία και βαριά κατηγορίες βάρους ωφέλιμου φορτίου εξόδου 3,8 έως 35 τόνους .

Προγραμματιστής και κατασκευαστής είναι Space Center Khrunichev . "

Οι Πρώτες εκτοξεύσεις πυραύλων διαφόρων κατηγοριών θα πραγματοποιηθουν με ένα μόνο συγκρότημα εκτοξεύσεων . Προς το παρόν , διάφορες κατηγορίες RN τρέχουν με διαφορετικά συγκροτήματα εκτόξευσης .

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του " Angara " LV είναι η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων με βάση το οξυγόνο και την κηροζίνη .

Η δημιουργία πυραύλων " Angara " είναι ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας . Οι εργασίες για τη δημιουργία της υποδομής στο έδαφος και το όχημα εκτόξευσης " Angara " που διεξάγεται απο το Ομοσπονδιακό Διαστημικό Πρόγραμμα " Καινοτομία Στρατηγική Ανάπτυξης της Ρωσίας μέχρι το 2020 " και " Αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα των διαστημικών δραστηριοτήτων για την περίοδο μέχρι το 2030 και μετά , εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 19 του Απριλίου 2013 № Pr -906 ".

Στις 25 Ιουνίου 2014 η πρώτη προγραμματισμένη δοκιμή του " Angara " από το κοσμοδρόμιο του " Plesetsk "

http://www.federalspace.ru/20654/

angara.thumb.jpg.5e348667528e00c50e58880e9757e216.jpg

angara_mik.jpg.46411d2f6a93206193f9c2cebe679d63.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Την ΕΕ θα εξυπηρετεί από το 2016 ο νέος δορυφόρος HELLAS SAT. :cheesy:

Ο νέος δορυφόρος της HELLAS SAT, που θα εκτοξευθεί το 2016 θα εξυπηρετεί και πολύ σημαντικές τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού, HELLAS SAT και INMARSAT ανέλαβαν να εξυπηρετήσουν τις κινητές επιβατικές δορυφορικές επικοινωνίες, μέσω του κοινού δορυφόρου HELLAS SAT 3-IS.

Πρόκειται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για τον δορυφόρο, που θα εξυπηρετεί τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σύνδεσης επιβατών αεροσκαφών με κινητά δίκτυα και γρήγορο ίντερεντ, όπως και σειρά άλλων παρόμοιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, με τον νέο δορυφόρο, εξασφαλίζεται η συνέχεια των σημαντικών δορυφορικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν το 2003 με την εκτόξευση του πρώτου ελλαδοκυπριακού δορυφόρου. Να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται και η εκτόξευση ακόμα ενός δορυφόρου μετά τον HELLAS SAT 3.

Η Κυπροελλαδική εταιρεία (θυγατρική πλέον της Arabsat), που διατηρεί τις σημαντικότερες της επίγειες βάσεις στην Κακορατζιά στην Κύπρο και στο Κορωπί στην Ελλάδα, όπως και σημαντικό αριθμό Κυπρίων και Ελλαδιτών επιστημόνων και ο Inmarsat έχουν υπογράψει συμφωνία για να εκτοξεύσουν ένα κοινό δορυφόρο στην τροχιακή θέση της HELLAS SAT στις 39 Μοίρες Ανατολικά.

Ο κοινός δορυφόρος θα φέρει εξοπλισμό για δύο ξεχωριστές χρήσεις: Η πρώτη είναι οι κινητές δορυφορικές υπηρεσίες S Band της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επονομασία EuropaSat, οι οποίες αναπτύσσονται μετά την αδειοδότηση του Inmarsat από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2009, με σκοπό την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών διασύνδεσης αεροπορικών επιβατών σε πανευρωπαϊκή κάλυψη.

Η δεύτερη χρήση είναι η εγκατάσταση 44 αναμεταδοτών σε με την επονομασία HELLAS SAT 3, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αντικατάσταση του υφιστάμενου δορυφόρου HELLAS SAT 2 και για την περαιτέρω ανάπτυξη των δορυφορικών επικοινωνιών της HELLAS SAT.

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, εκτελεστικός διευθυντής της HELLAS SAT δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσει την τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά, ώστε να καταστεί μια από τις κυρίαρχες θέσεις για την παροχή καινοτόμων τηλεοπτικών υπηρεσιών. Ο κ. Πρωτοπαπάς πρόσθεσε ότι ο νέος δορυφόρος HELLAS SAT 3 - IS, ο οποίος θα ελέγχεται από ελληνικό έδαφος από τους μηχανικούς της HELLAS SAT, θα εξυπηρετήσει τους υφιστάμενους και μελλοντικούς πελάτες της Εταιρείας μας με επιπλέον δορυφορική χωρητικότητα.

H HELLAS SAT σκοπεύει να εκτοξεύσει εντός του 2017 ακόμα ένα δορυφόρο με την ονομασία HELLAS SAT 4 με ευρεία και ισχυρή δορυφορική κάλυψη στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική για πολλαπλές και καινοτόμες υπηρεσίες δεδομένων και δορυφορικής τηλεόρασης. Από το νέο δορυφόρο HELLAS SAT 4 θα παρέχονται οι καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες και μέσα από πολλαπλές δορυφορικές δέσμες.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64018740

 

Λομονόσοφ, ο πρώτος δορυφόρος ακραίων αστροφυσικών φαινομένων, εγκαινιάζει το νέο κοσμοδρόμιο του Βοστόκ. :cheesy:

Η Ρωσία ετοιμάζεται να θέσει, για πρώτη φορά, σε τροχιά επιστημονικό δορυφόρο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους αστροφυσικούς να έχουν μια μοναδική οπτική των ακραίων αστροφυσικών φαινομένων, όπως είναι οι κοσμικές εκρήξεις των ακτινών γάμμα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Μόσχας Μιχαήλ Πάνασγιουκ. Ο εν λόγω δορυφόρος, με το όνομα Λομονόσοφ, πρόκειται να τεθεί σε τροχιά το 2015, στο πλαίσιο των «εγκαινίων» του Βοστόκ, του καινούργιου διαστημικού κέντρου της Ρωσίας.

«Ο Λομονόσοφ φέρει ένα ολόκληρο επιστημονικό εργαστήριο όπου θα γίνονται πειράματα για ακραία φαινόμενα, τόσο στο κοντινό όσο και στο μακρινό Διάστημα», ανέφερε ο Πάνασγιουκ. Μιλώντας σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης του Πανεπιστημίου της Μόσχας, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής τόνισε ότι αυτός ο προηγμένης τεχνολογίας δορυφόρος θα βοηθήσει τους επιστημονες να μελετήσουν τις υπερυψηλής ενέργειας κοσμικές ακτίνες. «Θα είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί πείραμα τέτοιου τύπου» τόνισε και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι ο Λομονόσοφ θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ένα σύστημα παρακολούθησης ενδεχόμενων απειλών από αστεροειδείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκρήξεις των ακτινών γάμμα και οι υπερυψηλής ενέργειας κοσμικές ακτίνες παραδοσιακά συνδέονται με τις διαδικασίες που συντελέστηκαν στα αρχικά στάδια δημιουργίας του σύμπαντος, γεγονός που σημαίνει ότι τα πειράματα που θα διεξαχθούν με τη βοήθεια του Λομονόσοφ θα μπορούσαν να ρίξουν φως σ' ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα: την εξέλιξη του σύμπαντος.

http://gr.rbth.com/news/2014/06/06/o_lemonosof_o_proto_doryforo_akraion_astrofysikon_fainomenon_tha_egkaini_30817.html

newego_LARGE_t_1101_54357651_type12128.jpg.c6000ae4198b20a92dc7b9a70d6bb3b2.jpg

newego_LARGE_t_1101_54357653_type12713.jpg.6a1df86c467c30776ad4ab3de3bb5ede.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η Ελλάδα από τον ΔΔΣ 9/6/2014

 

rjrjrthdt_1.png.1ff36ff090cc2d58d555ce9c0c1d5089.png

Η Κρήτη λίγο πιο κάτω από το κέντρο, η Πελοπόννησος αριστερά συννεφιασμένη, οι Κυκλάδες στο κέντρο (συννεφιασμένες και αυτές) και η Κύπρος φαίνεται πολύ λίγο, τέρμα δεξιά κοντά στην ατμόσφαιρα της Γης

Δημοσιεύτηκε

Γεγονός η πρώτη αποστολή βίντεο μέσω λέιζερ από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! :cheesy:

Ο λόγος για την επικοινωνία μεταξύ του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και Γης, πιο συγκεκριμένα για την ταχύτητα της επικοινωνίας. Η ταχύτητα λοιπόν του ΔΔΣ, ενώ οι περισσότεροι θα περίμεναν να είναι πολύ πιο γρήγορη από αυτή που προσφέρουν οι Internet γραμμές aDSL / οπτικών ινών, τελικά είναι αρκετά πιο αργή - ή μάλλον ήταν πιο αργή.

Πρόσφατα, η NASA ανακοίνωσε την επίτευξη αποστολής δεδομένων υπό την μορφή ενός βίντεο-χαιρετισμού, από τον ΔΔΣ προς έναν επίγειο σταθμό, χρησιμοποιώντας ένα καινούριο σύστημα που «πυροβολεί» μια δεσμίδα λέιζερ. Στο «εσωτερικό» της δεσμίδας μεταφέρθηκαν τα δεδομένα του βίντεο, με «ιντερνετική» ταχύτητα περί τα 50 Megabit ανά δευτερόλεπτο. Ο χρόνος της αποστολής διήρκεσε 148 δευτερόλεπτα, για την αποστολή πολλαπλών αντιγράφων του βίντεο (3,5 δευτερόλεπτα έκαστο), κάτι που με την παλαιότερη μέθοδο επικοινωνίας (μέσω ραδιοκυμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος) θα χρειάζονταν παραπάνω από δέκα λεπτά της ώρας.

Για να καταλάβουμε την ταχύτητα επικοινωνίας του ΔΔΣ με την Γη, αρκεί να αναφέρουμε πως οι τυπικές και ονομαστικές ταχύτητες στις Internet-γραμμές της Ελλάδας, που θεωρούνται από τις χαμηλότερες σε Ευρώπη/ΗΠΑ, είναι στα 24 έως 50 Megabit ανά δευτερόλεπτο, ενώ στο εξωτερικό προσφέρονται ακόμα μεγαλύτερες (80, 100, 150 Mbit). Αυτό που έχει όμως μεγάλη σημασία, είναι ότι το να μεταφερθούν δεδομένα από ένα σημείο εκτός πλανήτη σε ένα συγκεκριμένο στην επιφάνειά του, με σταθερή ροή χωρίς απώλειες και ταυτόχρονα με υψηλή ταχύτητα, είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Όπως αναφέρει ο Ματ Άμπρααμσον, επικεφαλής του τμήματος που διαχειρίζεται το ειδικό λέιζερ OPALS (Optical Payload for Lasercomm Science), η σταθερή, συνεχής και επιτυχημένη στόχευση της δεσμίδας λέιζερ μεταξύ του διαστημικού και επίγειου σταθμού, μπορεί να παρομοιαστεί σε δυσκολία σαν να στοχεύει κάποιος μια μικρή δεσμίδα λέιζερ (όπως τα καταδεικτικά στυλο-λειζερ πχ. που χρησιμοποιούνται σε εταιρικές παρουσιάσεις), σε μια και μοναδική τρίχα από τα μαλλιά ενός ατόμου, ευρισκόμενο σε απόσταση 10 μέτρων και παράλληλα κινούμενο! Η κυριολεκτική μετάφραση είναι ό,τι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περιφέρεται σε τροχιά απόστασης 400 περίπου χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και με ταχύτητα περί τα 5.334 χλμ/ω! Ενδεχομένως τώρα να γίνεται πιο κατανοητό το πόσο σημαντικό και ταυτόχρονα δύσκολο, είναι το επίτευγμα της NASA και της αποστολής του πρώτου βίντεο μέσω λέιζερ από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Βίντεο.

http://www.inewsgr.com/20/gegonos-i-proti-apostoli-vinteo-meso-leizer-apo-ton-diethni-diastimiko-stathmo.htm

 

Το "Progress M-21M» αποδεσμευθηκε από τη μονάδα παροχής υπηρεσιών "Zvezda" :cheesy:

Το TGC "Progress M-21M» ξεκίνησε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 26 Νοεμβρίου 2013 και στις 30 Νοεμβρίου του 2013 συνδεθηκε με τον ISS.

Το Cargo διαστημόπλοιο παρέδωσε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περίπου 2,5 τόνους φορτίου: καύσιμα, τα τρόφιμα, το νερό και άλλα αναλώσιμα υλικά που απαιτούνται για τη λειτουργία του σταθμού στον τομέα των επανδρωμένων λειτουργίων.

Κατά τη διάρκεια της συνδεσής του στο ISS το TGC "Progress M-21M« διορθωσε την τροχιά του δύο φορές (13 Μαρτίου και 29 Απριλίου) και πραγματοποίησε ελιγμό για να αποφύγει τα συντρίμμια από το ISS (24 Μαρτίου).

Για δοκιμή το TGC "Progress M-21M" αποδέσμευθηκε από το ΔΔΣ στις 3 Απριλίου και σε ελεύθερη πτήση μέχρι τις 25 Απριλίου, στη συνέχεια, και πάλι αυτόματα συνδεθηκε με τον ISS.

Το TGC "Progress M-21M" στις 9, Ιουνίου 2014 στις 21 ώρες 23 λεπτά ώρα Μόσχας σε μια προκαθορισμένη περιοχή του Νότιου Ειρηνικού κατεστραφη.

http://www.federalspace.ru/20673/

100702-tech-progress.jpg.4b777c31a5cfd285bfa28093d5741640.jpg

1433400.jpg.cf56f4e6f5742bd06202bf1163f0214e.jpg

3.jpg.e32ef45102c27ad5e337a490b01cfdde.jpg

2.jpg.516a31da93ee3aa9a7ccd3e5f74e9d4c.jpg

image.jpg.df23db5efb6fe95de9b87cb975c98c44.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Σάρα Μπράιτμαν: Μία σοπράνο στο Διάστημα. :cheesy:

Διαστημική εκπαίδευση έχει ξεκινήσει η διεθνούς φήμης βρετανίδα σοπράνο Σάρα Μπράιτμαν, για μια πτήση το 2015 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου ελπίζει να γίνει η πρώτη επαγγελματίας μουσικός που θα τραγουδήσει από το Διάστημα, ανακοίνωσε η εταιρεία που διοργανώνει τις διαστημικές πτήσεις

Η Μπράιτμαν είναι μια φημισμένη σοπράνο που πρωταγωνίστησε στη μουσική πανδαισία του Άντριου Λόιντ Βέμπερ το «Φάντασμα της Όπερας» και θα πληρώσει περίπου 52 εκατομμύρια δολάρια για ένα 10ημερο παραμονής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ανέφερε ο Τομ Σέλεϊ πρόεδρος της εταιρείας Space Adventures.

Η βρετανίδα σοπράνο η οποία θα γίνει ο όγδοος ιδιώτης που θα πληρώσει για να γίνει διαστημικός τουρίστας, αναμένεται να πετάξει το Σεπτέμβριο του 2015. Η εκπαίδευσή της για να πετάξει με τη ρωσική κάψουλα Σογιούζ έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το συντομότερο εντός του φθινοπώρου, δήλωσε ο Σέλεϊ.

Η Μπράιτμαν πάντως φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από την Λέιντι Γκάγκα η οποία, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης στα τέλη του περασμένου έτους, σκοπεύει αυτή να είναι η πρώτη, που θα τραγουδήσει στο διάστημα στις αρχές του 2015, κάνοντας το διαστημικό ταξίδι με μια πτήση της Virgin Galactic ιδιοκτησίας του Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η Σάρα Μπράιτ,αν πάντως είχε πει και το 2012 ότι θα ταξιδέψει στο διαστημικό σταθμό, αλλά τα σχέδιά της δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι τώρα.

Αν η Μπράιτμαν κάνει το ταξίδι θα είναι η πρώτη ιδιώτης που θα επισκεφτεί το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον Σεπτέμβριο του 2009 όταν ο ιδρυτής του φημισμένου Cirque du Soleil, ο Γκι Λαλιμπερτέ πλήρωσε περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια για μια παραμονή 11 ημερών.

Μέχρι στιγμής, η Space Adventures έχει κανονίσει εννέα ιδιωτικές αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά περίπου 418 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64020624

Λιγα στοιχεια ακομα για ολους αυτους τους τυχερους (και πλουσιους)που εχουν ταξιδεψει στο εγγυς Διαστημα.(Διεθνη Διαστημικο Σταθμο).

Space tourist Nationality Year Duration of flight Flight

1.Dennis Tito American 2001-9 days (Apr 28 – May 6) Launch: Soyuz TM-32

Return: Soyuz TM-31

2.Mark Shuttleworth South African / British 2002 -11 days (Apr 25 – May 5) Launch: Soyuz TM-34

Return: Soyuz TM-33

3.Gregory Olsen American 2005 -11 days (Oct 1 – Oct 11) Launch: Soyuz TMA-7

Return: Soyuz TMA-6

4.Anousheh Ansari Iranian / American 2006 -12 days (Sept 18 – Sept 29) Launch: Soyuz TMA-9

Return: Soyuz TMA-8

5α.Charles Simonyi Hungarian / American 2007 -15 days (Apr 7 - Apr 21) Launch: Soyuz TMA-10

Return: Soyuz TMA-9

5β.2009 -12 days ( Mar 26 - Apr 8 ) Launch: Soyuz TMA-14

Return: Soyuz TMA-13

6.Richard Garriott American / British 2008 -12 days (Oct 12 – Oct 23) Launch: Soyuz TMA-13

Return: Soyuz TMA-12

7.Guy Laliberte Canadian 2009 -9 days ( Sept 30 – Oct 8 ) Launch: Soyuz TMA-16

Return: Soyuz TMA-14

 

Βίντεο από τη δοκιμή συστήματος προσεδάφισης για άλλους πλανήτες. :cheesy:

Τυλιγμένο σε πορτοκαλί και γαλάζιες φλόγες κόντρα στο νυχτερινό ουρανό, το πειραματικό σκάφος της NASA ανεβαίνει σε ύψος 244 μέτρων, σκανάρει το έδαφος και επιλέγει την καταλληλότερη τοποθεσία για προσεδάφιση.

Η NASA εργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια στο Morpheus, το πρωτότυπο ενός συστήματος για προσεδάφιση επανδρωμένων ή μη αποστολών σε άλλους πλανήτες.

Στην 14η δοκιμή του, το ρομποτικό σκάφος πέταξε για πρώτη φορά νύχτα πάνω από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Ενώ βρισκόταν μετέωρο σε ύψος δεκάδων μέτρων, το Morpheus σάρωσε την περιοχή με τρεις συσκευές lidar -συσκευές που μετρούν την απόσταση ανακλώντας μια δέσμη λέιζερ στον στόχο. Ακόμα και από απόσταση 400 μέτρων από το σημείο προσεδάφισης, το ρομπότ εντόπισε βράχους διαμέτρου μόλις 30 εκατοστών.

Έχοντας σαρώσει την περιοχή το σύστημα δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη και επέλεξε το πιο ασφαλές σημείο για την προσεδάφιση, χρησιμοποιώντας lidar Ντόπλερ για να ελέγχει ανά πάσα στιγμή το ύψος και την ταχύτητά του.

«Χάρη σε αυτούς τους αισθητήρες θα μπορούσαμε να βρούμε το ασφαλέστερο σημείο για προσεδάφιση ακόμα και σε κατασκότεινους κρατήρες» λέει ο Έρικ Ρόμπακ, αρχιμηχανικός του συστήματος lidar στο Ερευνητικό Κέντρο του Λάνγκλεϊ της NASA στη Βιρτζίνια.

H προηγούμενη δοκιμαστική πτήση του Morpheus είχε πραγματοποιηθεί στο φως της ημέρας.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231326021

 

Νέες επαναστατικές ιδέες και προτάσεις θα χρηματοδοτήσει η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ. :cheesy:

Κάθε χρόνο υποβάλλονται δεκάδες ιδέες και προτάσεις στην NASA οι εμπνευστές των οποίων αναζητούν χρηματοδότηση ή υλικοτεχνική υποστήριξη για να τις αναπτύξουν. Από αυτές η NASA επιλέγει κάθε χρόνο 4-5 τις οποίες στηρίζει για ένα χρονικό διάστημα και ανάλογα με την εξέλιξη τους αποφασίζει στη συνέχεια για το αν τελικά θα προχωρήσει στην υλοποίηση τους. Πριν από λίγα 24ωρα η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις ιδέες και προτάσεις που έκανε δεκτές τη φετινή χρονιά. Από αυτές ξεχωρίζουν τρεις προτάσεις.

Ένα υποβρύχιο εξερεύνησης, ένα θερμοκήπιο και ένα σύστημα προώθησης.

Η πρώτη πρόταση που έκανε δεκτή η NASA φέτος αφορά ένα υποβρύχιο που θα εξερευνήσει τις τεράστιες λίμνες υδρογονανθράκων του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου. Η δεύτερη πρόταση κάνει λόγο για ένα σκάφος που θα πατήσει την επιφάνεια του Αρη και στη συνέχεια ένας βραχίονας θα τρυπήσει την επιφάνεια και θα συλλέξει χώμα. Το χώμα αυτό θα μεταφερθεί σε κάποιο σημείο του σκάφους όπου θα υπάρχει ένας διάφανος θόλος που θα επιτρέπει στο ηλιακό φως να εισέρχεται μέσα και να χτυπά τα δείγματα εδάφους τα οποία θα έχουν «μπολιαστεί» με βακτήρια από τη Γη.

Αν τα βακτήρια επιβιώσουν στο νέο τους σπίτι αυτό σημαίνει ότι είναι εφικτή η δημιουργία θερμοκηπίων στον Κόκκινο Πλανήτη. Η δημιουργία θερμοκηπίων σημαίνει φυσικά ότι διευκολύνεται πολύ η προσπάθεια δημιουργίας βάσεων και αργότερα αποικιών στον Αρη.

Η τρίτη και πιο… προωθημένη πρόταση που αποφάσισε να χρηματοδοτήσει η NASA αφορά ένα σύστημα προώθησης διαστημικών σκαφών. Οι εμπνευστές της προτείνουν ένα σκάφος που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει μια μακρινή αποστολή στο ηλιακό σύστημα (ή και έξω από αυτό) να πλησιάσει ένα αστεροειδή το δρομολόγιο του οποίου είναι παραπλήσιο με αυτό της αποστολής και να παρκάρει πάνω σε αυτόν.

Κάποια στιγμή το σκάφος θα εγκαταλείπει τον αστεροειδή έχοντας κερδίσει πολύ χρόνο αλλά και πολύτιμη ενέργεια για να φτάσει στον προορισμό του. Οι εμπνευστές αυτής της ιδέας υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ένα ταξίδι στον μακρινό Πλούτωνα που κανονικά διαρκεί περίπου 9 χρόνια θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου πέντε έτη.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=604597

1A9B5062AEA44645B9101EC236CABC37.jpg.8e33dd53021550f0009ef2b699e90147.jpg

.jpg.e1cd304a50c5d460afed70fc06e77ed0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνία τεχνολογικού cluster με το ΥΕΘΑ για την αεροδιαστημική. :cheesy:

Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του si-Cluster (Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών) και του υπουργείου Εθνικής Aμυνας, με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των εξειδικευμένων στελεχών του υπουργείου και των 30 επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων που απαρτίζουν το si-Cluster.

Ο σκοπός είναι να ενισχυθεί ο κλάδος της αεροδιαστημικής στη χώρα μας και να αναπτυχθούν τεχνολογίες και εφαρμογές που θα προσελκύσουν ακόμα μεγαλύτερη ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα και καινοτομία.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που υπογράφεται μία τέτοια επίσημη συμφωνία συνεργασίας τεχνολογικού cluster με έναν δημόσιο φορέα. Η συμφωνία θα ξεκινήσει άμεσα με τη συνεργασία στην υλοποίηση τριών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας:

του έργου ACRITAS που αναπτύσσει εφαρμογές παρατήρησης της Γης, μεταξύ άλλων για την ασφάλεια και την επιτήρηση των συνόρων

του έργου MENELAOS που ολοκληρώνει ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης

και του έργου CIDCIP που δημιουργεί καινοτόμους αλγόριθμους συμπίεσης δεδομένων.

Οι κύριοι εμπνευστές και συντελεστές της συμφωνίας, Αντισμήναρχος Γεώργιος Καντεράκης, δρ. Jorge-A.Sanchez-P. (Corallia), Δρ. Αθανάσιος Πότσης (Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών - ΕΒΙΔΙΤΕ) καθώς και οι υπογράφοντες καθηγητής Βασίλειος Μακιός (Corallia) και Σμήναρχος Γεώργιος Δελής δήλωσαν, ότι η συμφωνία οριοθετεί ένα μοναδικό πλαίσιο συνεργασίας και εισάγει μια νέα κουλτούρα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν μπορεί παρά να είναι μόνο θετικά για τη χώρα.

Ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του καινορομικού φορέα Corallia και είναι ένα σταθερά αναπτυσσόμενο βιομηχανικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα, με έντονη γεωγραφική εστίαση στην περιφέρεια της Αττικής και Δυτικής Ελλάδας.

Αποτελείται από περισσότερα από 30 μέλη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων και νεοφυών εταιρειών (startups).

Η συμφωνία με το ΥΠΕΘΑ συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013.

Το έργο εντάσσεται στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 και στο Π.Ε.Π. Αττική 2007-2013, στο πλαίσιο της πιλοτικής φάσης λειτουργίας της δράσης εθνικής εμβέλειας «Δημιουργία καινοτομικών συστάδων επιχειρήσεων - Ένα ελληνικό προϊόν, Μια αγορά: ο Πλανήτης» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σχόλιο:Πολυ σημαντική και θετική εξελιξη σε εναν τομέα με τεράστια προοπτική!!!

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231326278

 

 

Enterprise!!! :cheesy:

Ενθουσιασμό έχουν προκαλέσει στο Ίντερνετ, από φίλους και μη της επιστημονικής φαντασίας, τα νέα 3D μοντέλα/καλλιτεχνικές απεικονίσεις ενός «πραγματικού» αστροπλοίου που θα μπορούσε να κινηθεί γρηγορότερα από το φως.

Τα σχέδια του καλλιτέχνη- concept 3D artist- Μαρκ Ραντεμέικερ βασίζονται στη δουλειά του Χάρολντ Γουάιτ, φυσικού της NASA, και της ομάδας του, που εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη ενός «warp drive»: ενός κινητήρα «στρέβλωσης», αντίστοιχου αυτού στο Star Trek, που στρεβλώνει τον χώρο γύρω από το σκάφος, επιτρέποντας γρήγορη μετάβαση από ένα σημείο του σύμπαντος σε ένα άλλο, και «παρακάμπτοντας» τους περιορισμούς που θέτει η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Όπως είπε στο io9 ο Ραντεμέικερ- ο οποίος έχει φτιάξει μοντέλα ενός τέτοιου σκάφους και στο παρελθόν- συνεργάστηκε με τον Γουάιτ για τη δημιουργία του συγκεκριμένου «μοντέλου», το οποίο στην ουσία αποτελεί ένα σκάφος τοποθετημένο στο κέντρο δύο τεραστίων «δαχτυλιδιών», τα οποία και δημιουργούν τη «φούσκα στρέβλωσης» που θα επιτρέπει ένα τέτοιο ταξίδι.

Φυσικά, η δουλειά του Γουάιτ και των συνεργατών του βρίσκεται ακόμα σε πολύ θεωρητικό/ πειραματικό επίπεδο, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τις «φαντασιώσεις» σχετικά με το πώς θα έμοιαζε ένα τέτοιο σκάφος.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ανανεωμένο «μοντέλο» βασίζεται σε ένα αρχικό concept το οποίο είχε προκύψει από τις αρχικές ιδέες του Μάθιου Τζέφρις- του ανθρώπου ο οποίος είχε σκεφτεί πρώτος το γνωστό πλέον «Star Trek look».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Gizmodo, ο δρ. Γουάιτ, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα πάνω σε μελλοντικά συστήματα προώθησης για διαπλανητικά ταξίδια, έχει εργαστεί πάνω στο θεωρητικό υπόβαθρο του ζητήματος του αποκαλούμενου «κινητήρα Alcubierre» - ενός «κινητήρα στρέβλωσης» ο οποίος είχε προταθεί αρχικά από τον θεωρητικό φυσικό Μιγκέλ Αλκουμπιέρε.

Περισσότερα για Υπερφωτεινή κίνηση Alcubierre λόγω στρέβλωσης του χωροχρόνου.07/05/2014,Σελ.76.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6619&start=1125

 

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BF-enterprise-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

 

 

Άρωμα Βραζιλίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

http://video.in.gr/intro/#1802244

t_t_warp_drive_211_937.gif.1faf4b6bb23bd69c15ada3ca08f62a01.gif

t_t_star_trek_warp_field_104_126.jpg.93da1e2976bb7d70ff53dfb58ba41637.jpg

195A789950B432977097717A6BEAC560.jpg.c88f780d1b9d7a4d859b373a5b953ef8.jpg

nasa-pos-tha-emoiaze-ena-pragmatiko-enterprise.jpg.e518493f5c4545a81879aca7cb3d61eb.jpg

ixs-enterprise-3.jpg.e5e1ab1634891e9bfa2a05b20d98103e.jpg

enterprise.jpg.ab0b476f874c25a2430f3904656809d3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

NASA: Λύση στο πρόβλημα στέγασης στο διάστημα

 

Η ιδιωτική εταιρεία Bigelow Aerospace επιχειρεί να δώσει λύση στα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: την στέγαση των αστροναυτών και τη δημιουργία χώρων για την καλλιέργεια φυτών σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Η λύση ακούει στο όνομα BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) και έχει διαστάσεις κάτι λιγότερο από 4 μέτρα (13 πόδια) σε μήκος και κάτι λιγότερο από 3,5 μέτρα (11 πόδια) σε πλάτος, όταν βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Το βάρος του είναι περίπου 1,36 τόνοι, δηλαδή είναι 70% ελαφρύτερο από μία σταθερή κατασκευή, αντίστοιχων διαστάσεων. Η ιδιαιτερότητα του BEAM έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να μεταφερθεί στο διάστημα αναδιπλωμένο και εκεί να «φουσκώσει» από ένα μίγμα οξυγόνου και αζώτου.

Με την πλήρη ανάπτυξή του μπορεί να συνδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξυπηρετώντας πιθανές ανάγκες φιλοξενίας αστροναυτών ή σαν χώρος όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν διάφορες καλλιέργειες, που θα τροφοδοτούν το προσωπικό του ΔΔΣ με φρέσκα λαχανικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 αστροναύτες οι οποίοι τρέφονται με ειδικά πακέτα διατροφής, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, το μέλλον του ΔΔΣ μετά το 2024 παραμένει ομιχλώδες, με τη NASA να εξετάζει διάφορες εναλλακτικές.

 

Συνολικά, η NASA έχει διαθέσει το ποσό των 17,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε μελέτες για τη δυνατότητα επέκτασης του ΔΔΣ, τόσο για χρήση από αστροναύτες όσο και από μελλοντικούς τουρίστες του διαστήματος. Προς το παρόν, το BEAM χρησιμοποιείται σαν χώρος εκτέλεσης πειραμάτων που σχετίζονται με καλλιέργειες στο διάστημα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι δοκιμές αξιοπιστίας του θαλάμου.

 

Ωστόσο, τα σχέδια της Bigelow Aerospace δεν σταματούν στο BEAM. Ήδη η εταιρεία σχεδιάζει μία μεγαλύτερη έκδοση του BEAM, το BA330, το οποίο θα έχει χωρητικότητα 330 κυβικών μέτρων. Στόχος είναι η συνένωση αρκετών BA330 δημιουργώντας ένα νέο διαστημικό σταθμό, ο οποίος θα μπορεί να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη.

 

http://www.naftemporiki.gr/story/818818/nasa-lusi-sto-problima-stegasis-sto-diastima

beam-bigelow-expandable-activity-module.jpg.3ddf7405536bed126554bc96a3e0427b.jpg

Δημοσιεύτηκε

Euronews: Γκολ μέσω... δορυφόρου :cheesy:

Με το Παγκόσμιο Κύπελλο να είναι σε εξέλιξη, οι τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα χρησιμοποιούν τη διαστημική τεχνολογία για να παρακολουθήσουν τη δράση απευθείας από τη Βραζιλία. Χιλιάδες φιλάθλων θα απολαύσουν μπάλα εκ του σύνεγγυς, όμως εκτιμάται πως πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια θα δουν τις τηλεοπτικές μεταδόσεις - δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης. Το Παγκόσμιο Κύπελλο μεταδίδεται με αυτό που οι δορυφορικές εταιρείες ονομάζουν μετάδοση «περιστασιακής χρήσης». Έτσι λέγεται το εύρος ζώνης που ανατοποθετείται επιπλέον της κανονικής μετάδοσης, προκειμένου να καλυφθούν απευθείας ειδικά γεγονότα. Αυτός ο μήνας, λοιπόν, έχει πολλή δουλειά. "Όποια τεχνολογία κι αν χρησιμοποιεί κάποιος στο σπίτι του για να δει τηλεόραση, εμμέσως ή όχι χρησιμοποιεί δορυφόρους", υπογραμμίζει ο Xavier Lobao, επικεφαλής Προγραμμάτων Μελλοντικής Τηλεπικοινωνίας της ESA.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2014/06/ESA_Euronews_World_Cup_United

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Euronews_Gkol_mheso_doryphhoroy

 

Η Διαστημική «πρεμιέρα» του Μουντιάλ. :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε ότι οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ που ξεκίνησε την Πέμπτη στη Βραζιλία. Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που τράβηξε ο Αμερικανός αστροναύτης Ρέιντ Γουάιζμαν καθώς ο ISS περνούσε την νύχτα πάνω από την Βραζιλία. Η πιο έντονα φωτισμένη περιοχή δεξιά στην εικόνα είναι το Σάο Πάουλο στο οποίο έγινε την Πέμπτη η πρεμιέρα του Μουντιάλ. Η μικρή νησίδα φωτός στα αριστερά του Σάο Πάολο και προς το κέντρο της εικόνας είναι το Ρίο ντε Τζανέιρο.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=605524

 

Ανάρπαστα τα εισιτήρια των 70.000 ευρώ για το... διάστημα! :cheesy:

Εισιτήρια για σύντομες πτήσεις στο διάστημα διατέθηκαν προς πώληση στο διαδίκτυο στην Κίνα και εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά από πελάτες για τους οποίους η τιμή που ξεπερνά τα 70.000 ευρώ δεν είναι απαγορευτική, γράφουν σήμερα οι εφημερίδες.

Συνολικά 305 υποψήφιοι ταξιδιώτες εγγράφηκαν μέσα σε μερικά λεπτά σε μια από τις ιδιωτικές πτήσεις που προσφέρει η ολλανδική εταιρία SXC στην κινεζική ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου Taobao, διευκρίζει η Ημερησία της Κίνας.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι επιχειρηματίες από μεγάλες οικονομικές μητροπόλεις όπως η Σανγκάη και η Τσενγκντού, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι διαστημικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν με διθέσιο διαστημόπλοιο -- ο πιλότος αστροναύτης και ο μοναδικός επιβάτης -- και προβλέπονται δύο εκδοχές: το διαστημόπλοιο Lynx Mark I θα φθάσει σε ύψος 61 χλμ. και το έταιρο Lynx Mark II σε ύψος 103 χλμ.

Οι πτήσεις με το πρώτο διαστημόπλοιο, που πωλήθηκαν στην τιμή των 599.999 γιουάν (71.000 ευρώ) έκαστη, προγραμματίζονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Ο χρόνος παραμονής στο διάστημα, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, θα είναι πέντε με έξι λεπτά. Οι επιβάτες που έχουν διαλέξει μια πτήση με το δεύτερο διαστημόπλοιο θα πρέπει να περιμένουν το 2016.

Οι εκτοξεύσεις θα γίνουν από διαστημική βάση της ερήμου Μοχάβε στις δυτικές ΗΠΑ.

Στην ιστοσελίδα της, η εταιρία SXC εξηγεί ότι ιδρύθηκε από "έμπειρους επαγγελματίες της αεροδιαστημικής" οι οποίοι "έχουν αφιερωθεί στην ανάπτυξη του διαστημικού ταξιδιού ως εμπορικού μέσου μεταφοράς".

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64022018

 

Και κατι διαφορετικο!!! :cheesy:

Τοιχογραφίας της Πομπηίας. :cheesy:

Κι όμως, η παραπάνω φωτογραφία με το παράξενο αντικείμενο είναι μίας εκπληκτικής τοιχογραφίας που ανήκει στους τοίχους της σπηλιάς της Πομπηίας και χρονολογείται από το 2500π.Χ.

Τι να είναι άραγε αυτό το παράξενο αντικείμενο που αναπαριστάτε; Αν και έχει το σχήμα, τις διαστάσεις και τις αναλογίες ενός ιπτάμενου δίσκου... ή με περισσότερη φαντασία, μια άτρακτο και ένα πιλοτήριο κατασκευασμένο από διαφανές γυαλί και τρεις οντότητες στο χώρο της πλοήγησης του σκάφους... δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι όντος αναπαριστά κάτι τέτοιο!

http://www.defencenet.gr/defence/item/ufo-%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%B9%CE%B1%CF%82

Ancient_Cave_Painting_2500_bc.jpg.5be426580674183ec0e745e7afb88926.jpg

newego_LARGE_t_1101_54360204_type12713.jpg.601b296fcb73b510eed6a103b91a95de.jpg

257FCFC01C16606F5FAB2324039BD16A.jpg.0451cc2d70ff2c8383f79e1dc0e9941c.jpg

Euronews_highlight_std.jpg.6fe86d586d1f29205cfb0b8bd545e595.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Eστειλαν δορυφόρο στο διάστημα και διακρίθηκαν στην Ευρώπη. :cheesy:

Μία σπουδαία διάκριση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό πέτυχε μία ομάδα μαθητών από την Κρήτη καθώς ο δορυφόρος που δημιούργησαν βραβεύτηκε σε διαγωνισμό που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο Διαστημικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretapost.gr, το Γενικό Λύκειο Βιάννου κατάφερε να είναι μία από τις συνολικά 16 ομάδες από σχολεία της Ευρώπης που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Cansat. Ο Γιώργος Λουλάκης και η Θάλεια Δογκάκη, μαθητές της Β΄ τάξης, με τη συνοδεία του καθηγητή Φυσικής, Αστρινού Τσουτσουδάκη, χρειάστηκαν από 4 πτήσεις και 2 σχεδόν ημέρες για κάθε κατεύθυνση για να παρευρεθούν στο νησί Αντόγια που βρίσκεται βόρεια της Νορβηγίας.

Ο μικροσκοπικός δορυφόρος που μετέφεραν στις αποσκευές τους οι μαθητές εκτοξεύτηκε με πύραυλο σε ύψος που υπολογίστηκε στα περίπου 1032 μέτρα από τους ίδιους τους μαθητές ενώ κατά την κάθοδο του πραγματοποίησε μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης που βρέθηκαν να είναι απόλυτα σύμφωνες με αυτές του γειτονικού Αστεροσκοπείου της πόλης Τρόμσo.

Μετά από μία σειρά πειραμάτων κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οδήγησε σε μία εξαιρετικά ανθεκτική σχεδίαση και κατασκευή που άντεξε στις τεράστιες διαδοχικές επιταχύνσεις σε αντίθεση με αυτούς των περισσοτέρων ομάδων που παρουσίασαν προβλήματα και είτε διαλύθηκαν κατά την εκτόξευση είτε δεν κατάφεραν να μεταδώσουν ασύρματα τα δεδομένα της πτήσης στο σταθμό βάσης.

Ο έπαινος που απονεμήθηκε στα παιδιά από την Κρήτη, είναι για την μικρότερη ομάδα που κατόρθωσε ποτέ επιτυχημένη εκτόξευση και αποστολή δορυφόρου. Αυτό ήταν η ελάχιστη ανταμοιβή για όλα τα παιδιά που έμειναν πίσω αφού παρόλο που γνώριζαν ότι δεν θα ταξίδευαν στη Νορβηγία εντούτοις δεν έλειψαν ούτε στιγμή από τις πολύ συχνές συναντήσεις μέσα στη βδομάδα, με έμφαση στα Σαββατοκύριακα, θυσιάζοντας όχι μόνο τον ελεύθερο χρόνο τους αλλά και αυτό από το διάβασμα τους ακόμα και τις παραμονές των εξετάσεων.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64022774

 

Νέα επαναστατική θεωρία για την παρουσία του ανθρώπινου είδους σε άλλους πλανήτες. :cheesy:

Η αποίκηση του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες αποτελεί ένα όνειρο που η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες το κάνει να πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στην πραγματοποίησή του.

Υπό σχεδιασμό βρίσκονται μάλιστα επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και στον Αρη τόσο από κρατικές διαστημικές υπηρεσίες όσο και από ιδιωτικές.

Πρέπει φυσικά να ξεπεραστούν μια σειρά εμπόδια που σχετίζονται με το ταξίδι αλλά και την ομαλή παραμονή και διαβίωση στον φυσικό μας δορυφόρο και τον Κόκκινο Πλανήτη. Ομάδα ειδικών επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα μια νέα πραγματικά επαναστατική πρόταση για την αποίκηση του ανθρώπου σε άλλους κοντινότερους και πιο μακρινούς κόσμους του Σύμπαντος: να στείλουμε σε άλλους πλανήτες το ανθρώπινο DNA!

Μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στη Γη είναι εκείνη της λεγόμενης «πανσπερμίας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η ζωή έφθασε στη Γη με τη μορφή μικροοργανισμών που «ταξίδεψαν» με αστεροειδείς ή κομήτες από άλλους πλανήτες είτε του ηλιακού μας συστήματος είτε και από πιο μακριά. Αν η πανσπερμία ήταν αυτή που... έσπειρε τη ζωή στη Γη, μπορεί να συμβεί και αντίστροφα; Μπορεί άραγε να «καλλιεργήσουμε» το ανθρώπινο είδος σε άλλους πλανήτες; Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον μηχανικό της NASA Ανταμ Σέλτζνερ υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να στείλουμε το ανθρώπινο DNA σε άλλους πλανήτες και να περιμένουμε να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί έτσι ώστε κάποια στιγμή να κάνουν την εμφάνισή τους στους πλανήτες αυτούς οι άνθρωποι. «Καταλήξαμε στο ότι οι καλύτερες πιθανότητες για να αποικήσει το ανθρώπινο είδος άλλους πλανήτες είναι να υπάρξει μια οργανική εκτύπωση του ανθρώπου εκεί. Ισως λοιπόν δεν αποικήσουμε άλλους πλανήτες με αστροναύτες που θα φορούν στολές αλλά με απλά βακτήρια που θα κουβαλούν το ανθρώπινο DNA» αναφέρει ο Σέλτζνερ.

Η ιδέα της μεταφοράς του ανθρώπινου DNA σε άλλους κόσμους μέσω βακτηρίων ανήκει στον Γκάρι Ρίβκουν και στον Τζορτζ Τσερτς που είναι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το πρόβλημα σε αυτή την ιδέα είναι βέβαια το πώς τα βακτήρια θα μετατραπούν σε ανθρώπους μετά την εγκατάστασή τους στον νέο πλανήτη. Αυτό είναι το ζήτημα με το οποίο απασχολούνται τώρα οι θιασώτες της. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να αφεθούν τα βακτήρια αυτά να ζήσουν ελεύθερα στο νέο τους περιβάλλον με την ελπίδα ότι θα εξελιχθούν με τρόπο τέτοιο που θα οδηγήσει τελικά στην εμφάνιση ανθρώπων. Μια εναλλακτική πρόταση είναι να σταλεί σε άλλους πλανήτες ένα μηχάνημα που θα μπορεί να δημιουργήσει πολυκύτταρους οργανισμούς και να τους απελευθερώνει στο περιβάλλον του πλανήτη.

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ προχωρεί συχνά σε προβλέψεις για την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο, καθώς και την επίδραση που θα έχει αυτή η πρόοδος στη ζωή του ανθρώπου στο κοντινό και απώτερο μέλλον. Μία από αυτές είναι ότι ο 21ος αιώνας θα αποτελέσει ένα ορόσημο στη διαστημική εξερεύνηση.

«Σε 50 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη στις οποίες θα ζουν άνθρωποι. Το ίδιο θα γίνει και στον Αρη ως το τέλος του αιώνα» υποστηρίζει ο Χόκινγκ, που εκτιμά ότι, αν δεν καταφέρουμε να αποικήσουμε άλλους πλανήτες, η ανθρωπότητα κινδυνεύει με εξαφάνιση. «Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Γης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουμε ένα σχέδιο Β. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν μιλήσουμε για τα επόμενα χίλια, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη. Αν ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι, είμαι βέβαιος ότι ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί μια πραγματική διαστημική εποχή» σημειώνει ο Χόκινγκ.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=605700

 

Εντυπωσιακό κοσμικό δαχτυλίδι περικυκλώνει τον γαλαξία NGC 3081 :cheesy:

Μια ακόμη εντυπωσιακή ανακάλυψη προσέθεσε στον πλούσιο παλμαρέ του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Παρατηρώντας τον γαλαξία NGC 3081 που βρίσκεται σε απόσταση 86 εκ. έτη φωτός από τη Γη εντόπισε και φωτογράφισε μια εντυπωσιακή κοσμική δομή που υπάρχει σε αρκετούς γαλαξίες αλλά δεν είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα η λεπτομερής καταγραφή του.

Γύρω από τον γαλαξία έχει σχηματιστεί ένας γιγάντιος δακτύλιος που αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πολλούς δακτυλίους που φαίνονται στις εικόνες που τράβηξε ο Hubble ως ένας. Οι ειδικοί προσέδωσαν στους δακτυλίους του NGC 3081 τον χαρακτηρισμό «Χρυσά Δαχτυλίδια Γέννησης Αστρων».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=606264

.jpg.07e9b78d2132061ca6b0078472044054.jpg

85127EA5B65B3155D34238DD0B08BD3F.jpg.f2ae71865536100e7505f9ec99aa54d5.jpg

viannosat.jpg.d216e974386f0207fb1d032f708e963a.jpg

newego_LARGE_t_1101_54360851_type12713.jpg.91f7f9063555c76031ac6466f97a6a47.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Βαλεντίνα Τερέσκοβα.Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης. :cheesy:

Στις "16 Ιούνη του 1963 στις 12 και 30 λεπτά ωρα Μόσχας εκτοξεύτηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το διαστημόπλοιο« Βοστόκ-6 " με την πρώτη επανδρωμένη γυναίκα στον κόσμο - ένας πολίτης- κοσμοναύτης της Σοβιετικής Ένωσης η Valentina Vladimirovna Tereshkova ακριβώς πριν 51 χρόνια.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη διαστημική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν και του Gherman Titov το 1962 ανακηρύχθηκε η πρώτη σειρά των γυναικών στην κοσμοναυτική. Από τους 800 υποψηφίους πέρασαν την ιατρική εξέταση, μόνο 30, και τελικά στην ομάδα των πέντε κοσμοναυτών εισήλθε και η Βαλεντίνα Τερέσκοβα. Σχεδόν όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην ομάδα ήταν αλεξιπτωτιστές. Αλεξιπτωτιστής ευνοείται διότι το διαστημόπλοιο «Βοστόκ» έπρεπε να βγει μετά από φρενάρισμα στην ατμόσφαιρα και να πέσει στο έδαφος με αλεξίπτωτο. Η Βαλεντίνα που ασχολούνταν με αλεξίπτωτο από το 1959 και κατά το χρόνο της εκτόξεύσης ειχε πραγματοποιείσει περίπου 90 άλματα.

Το "Vostok-6", ξεκίνησε το πρωινό της 16ης Ιουνίου, και προσγειώθηκε η Βαλεντίνα Τερέσκοβα το πρωί της 19ης Ιουνίου - η συνολικά πτήση διήρκεσε 2 ημέρες 22 ώρες και 50 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Tereshkova έκανε 48 περιστροφές γύρω από τη Γη, που ειναι περίπου 1.970.000 χιλιόμετρα.

Ο "Γλάρος" του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος(ετσι αποκαλούσε την Tereshkova ο Sergei Korolev) εξακολουθεί να είναι η μόνη γυναίκα στον πλανήτη μας, ο οποίος έχει κάνει μια ενιαία διαστημικη πτήση.

Προς τιμήν της Βαλεντίνα Τερέσκοβα ονομάσθηκαν δρόμοι, σχολεία, μουσεία, ένας κρατήρας στο φεγγάρι, ακόμη και ένας μικρός πλανήτης το όνομά του από 16-71 "Ο Γλάρος". Και η Βαλεντίνα συνεχίζει να ονειρεύεται τ μάλλον μια πτήση στον Άρη."Mars - αυτό είναι ο αγαπημένος μου πλανήτης. Φυσικά, το όνειρό μας - για να πάμε στον Άρη για να μάθουμε αν υπάρχει ζωή. Και αν ναι, γιατί δεν είναι τώρα.; Τι καταστροφή συνέβη σε αυτόν τον πλανήτη; Αλλά, δυστυχώς, κατανοούμε το ανθρώπινο όριο. Πρώτη πτήση στον Άρη είναι πιθανό να είναι προς μία κατεύθυνση, έτσι νομίζω. Αλλά είμαι έτοιμη και για μια τετοια πτήση. "

http://www.federalspace.ru/20690/

 

Η NASA εγκρίνει τη μπάλα του εφετινού Μουντιάλ. :cheesy:

«Οι παίκτες θα πρέπει να είναι πιο ευχαριστημένοι με τη νέα μπάλα του Παγκόσμιου Κυπέλλου» λέει η NASA μετά τις εργαστηριακές δοκιμές: το νέο μοντέλο ξεπερνά τα αεροδυναμικά προβλήματα του προηγούμενου σχεδιασμού.

Στο Μουντιάλ του 2010, οι τερματοφύλακες παραπονιούνταν για την «υπερφυσική» συμπεριφορά της μπάλας «Jabulani», η οποία είχε συχνά απρόβλεπτη πορεία στην εκτέλεση των πέναλτι. Αιτία ήταν η λεία επιφάνεια και οι ραφές της μπάλας, παράγοντες που επηρέαζαν τη συμπεριφορά της όταν το πέναλτι εκτελούνταν χωρίς φαλτσάρισμα (περιστροφή) και σε κανονικές ταχύτητες.

Η εταιρεία Adidas που σχεδίασε τη Jabulani φαίνεται ότι κατάφερε να διορθώσει τις ατέλειες στο νέο μοντέλο «Brazuca». Χάρη στη λιγότερη λεία επιφάνεια και τις νέες ραφές, το φαινόμενο που κάνει απρόβλεπτη την πορεία της μπάλας, το λεγόμενο «knuckling» δεν εμφανίζεται στις ταχύτητες με τις οποίες εκτελούνται συνήθως τα σουτ.

Και οι τερματοφύλακες έχουν κάθε λόγο να χαίρονται για αυτό, επιβεβαιώνουν τα πειράματα στην αεροσήραγγα του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA στην Καλιφόρνια.

Όπως επισημαίνει η NASA, η ροή του αέρα γύρω από μια μπάλα δεν είναι ομαλή όπως θα φανταζόταν κανείς -η κινούμενη σφαίρα σχηματίζει πίσω της μια περιοχή χαμηλής πίεσης που τείνει να επιβραδύνει τη μπάλα μέσω της λεγόμενης οπισθέλκουσας δύναμης.

Τα βαθουλώματα μιας μπάλας του γκολφ είναι μάλιστα σχεδιασμένα να διαταράσσουν τη ροή του αέρα και να μειώνουν έτσι την οπισθέλκουσα, κάτι που αυξάνει την απόσταση που διανύει η μπάλα.

Η μπάλα του ποδοσφαίρου δεν έχει μεν βαθουλώματα, έχει όμως έδρες και ραφές. Και ενώ μια κανονική μπάλα ποδοσφαίρου έχει 32 έδρες, η Jabulani έχει οκτώ και η Brazuca μόνο έξι. Παρόλο όμως που έχει λιγότερες έδρες, το συνολικό μήκος των ραφών είναι μεγαλύτερο στη Brazuca. Επιπλέον, οι ραφές είναι βαθύτερες και οι έδρες έχουν καλυφθεί με μικροσκοπικά εξογκώματα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Brazuca έχει πιο ανώμαλη επιφάνεια από τον προκάτοχό της. Και, όσο πιο ανώμαλη η επιφάνεια, τόσο μικρότερη η ταχύτητα στην οποία εμφανίζεται το φαινόμενο του knuckling που ταλαιπωρούσε τους τερματοφύλακες.

Το knuckling εμφανίζεται όταν η μπάλα απογειώνεται χωρίς περιστροφή (φάλτσο) και οι ραφές διοχετεύουν τον αέρα με χαοτικό τρόπο, κάνοντας την πορεία της μπάλας απρόβλεπτη. Οι ερευνητές της NASA τοποθέτησαν τη Brazuca σε αεροσήραγγα μέσα στην οποία διοχετευόταν καπνός, φωτισμένος με λέιζερ, για να δείχνει τη ροή του αέρα. Τα τεστ έδειξαν ότι το knuckling εμφανίζεται σε ταχύτητα γύρω στα 48 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα πολύ μικρότερη από αυτή που εκτελούνται συνήθως τα σουτ.

Αντίθετα, το προηγούμενο μοντέλο εκδήλωνε το φαινόμενο γύρω στα 80 χιλιόμετρα την ώρα, κοντά στην ταχύτητα εκτέλεσης του μέσου σουτ. Στις δοκιμές στην αεροσήραγγα «αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι να διαταράσσονται απότομα οι ροές του καπνού» εξηγεί ο Ράμπι Μέχτα, επικεφαλής της δοκιμής στη NASA.

«Οι παίκτες θα πρέπει να είναι πιο ευχαριστημένοι με τη νέα μπάλα» προβλέπει. «Είναι πιο σταθερή στην πτήση και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν παραδοσιακή μπάλα με 32 έδρες».

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=606364

 

ISSpresso: καφές στο διάστημα (βίντεο) :cheesy:

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) κόστισε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, κι όμως αδυνατεί να προσφέρει στους ενοίκους του ένα φλιτζάνι καλό καφέ.

Από φέτος, τα πρωινά θα είναι καλύτερα για το διεθνές πλήρωμα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, το Νοέμβριο ο ISS θα αποκτήσει την ISSpresso, μια μηχανή για «αυθεντικό ιταλικό εσπρέσο».

Το μηχάνημα των 20 κιλών σχεδιάστηκε ειδικά για συνθήκες μικροβαρύτητας από την ιταλική βιομηχανία καφέ Lavazza σε συνεργασία με την εταιρεία αεροδιαστημικών εφαρμογών Argotec.

Και, δεδομένου ότι οι επισκευές σε τροχιά είναι δύσκολη υπόθεση, οι κατασκευαστές διαβεβαιώνουν ότι το μηχάνημα «περιλαμβάνει εφεδρεία όλων των κρίσιμων εξαρτημάτων».

Ο καφές πάντως δεν σερβίρεται σε φλιτζάνι αλλά σε διαφανή σακουλάκια.

Θα φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον ερχόμενο Νοέμβριο, μαζί με την Samantha Cristoforetti – την πρώτη Ιταλίδα στο διάστημα.

Βίντεο.

http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231327411

isspresso.png.d9740d63ef4d1f8b643d19900755eab5.png

2848447409.thumb.jpg.d25824b615d8ff6ea82b3e0d1fb2600b.jpg

2413668769.jpg.9258ff77ce0819943b6d352d70ee7558.jpg

3562018951.jpg.fc781e35faf2fa64f4fc631db6785d80.jpg

2735197097.jpg.397172591220fb7be9f7aedd22f76866.jpg

1643836003.jpg.d6e94014f2977e1984bc3a73da6836db.jpg

07.jpg.825d7c7e38e455a327b17e0bd0b6844e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

NASA: Η μεγαλύτερη θερμική ασπίδα τοποθετήθηκε στο Orion. :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε την εγκατάσταση της μεγαλύτερης θερμικής ασπίδας που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα, στο διαστημικό σκάφος επόμενης γενιάς Orion.

Το διαστημόπλοιο Orion πρόκειται να είναι το πρώτο σκάφος που θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ταξίδια στο «βαθύ» διάστημα και προορίζεται να αναλάβει την εκτέλεση των πρώτων επανδρωμένων πτήσεων προς τον πλανήτη Άρη.

Η ασπίδα, πλάτους πέντε μέτρων, τοποθετήθηκε στον θάλαμο πληρώματος του Orion. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την αεροδιαστημική βιομηχανία Lockheed Martin, με κύριο υλικό το Avcoat, το οποίο αποτελείται από ίνες πυριτίας με εποξική ρητίνη με περίβλημα υαλοβάμβακα φαινόλης.

Επιπλέον, η θερμική ασπίδα θα προσφέρει προστασία και από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του διαστήματος, μέσω της επίστρωσης με ασημένιες ταινίες. Κατά την επαφή με την ατμόσφαιρα της Γης, έχει σχεδιαστεί ώστε να διαβρώνεται αργά, διοχετεύοντας τη θερμότητα μακριά από τη μονάδα του πληρώματος κατά τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της παρθενικής δοκιμαστικής πτήσης του Orion, η θερμική ασπίδα θα πρέπει να αντέξει σε θερμοκρασίες άνω των 2.204 βαθμών Κελσίου, δηλαδή περίπου πέντε φορές τη θερμότητα που αντιμετωπίζουν οι αποστολές που επιστρέφουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Για να επιτευχθεί η δοκιμή το σκάφος θα εκτοξευθεί σε ύψος 5.794 χιλιομέτρων, ώστε να πετύχει είσοδος στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 32.187 χιλιομέτρων ανά ώρα. Η δοκιμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τον Δεκέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Avcoat επελέγη σαν βασικό στοιχείο της θερμικής ασπίδας του Orion ήδη από τον Απρίλιο του 2009, ανταγωνιζόμενο άλλες οκτώ προτάσεις και ενώ προηγουμένως το υλικό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί και στις αποστολές Apollo προς τη Σελήνη.

http://www.naftemporiki.gr/story/820244/nasa-i-megaluteri-thermiki-aspida-topothetithike-sto-orion

 

Δείτε τι θα γίνει όταν στύψεις μια βρεγμένη πετσέτα στο διάστημα. :cheesy:

Ο Καναδός αστροναύτης Chris Hadfield επιστρέφει με ένα από τα πιο εντυπωσιακά video που έχει δημοσιεύσει ως τώρα. Ετοιμαστείτε να…χάσετε το μυαλό σας με το συγκεκριμένο πείραμα!

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%8D%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Hadfield_facecloth.jpg.ada5e043ec92c0cdada70ed0549fe3b1.jpg

nasa-i-megaluteri-thermiki-aspida-topothetithike-sto-orion.jpg.81bc69d27f44d015c90d8ab546757fba.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Σημαντική παρουσία Ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στις Industry Space Days 2014. :cheesy:

Οι Ημέρες της Βιομηχανίας Διαστήματος (Industry Space Days - ISDs) διοργανώνονται από την ESA με στόχο τη συγκέντρωση των κυριότερων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον τομέα του διαστήματος. Ο κύριος σκοπός είναι η αύξηση της συμμετοχής των Μικρομεσαίων εταιρειών (ΜμΕ) στις διαστημικές δραστηριότητες και η προώθηση της αμοιβαίας ανταλλαγής γόνιμων πληροφοριών που θα οδηγήσουν σε συνεργασίες μεταξύ των διαφόρων φορέων σε ολόκληρο το διαστημικό τομέα.

Για το σκοπό αυτό και για τη διευκόλυνση της δικτύωσης και της δημιουργίας νέων επιχειρηματικών επαφών οι ενέργειες περιλαμβάνουν: προκαθορισμένες συναντήσεις εκπροσώπων από κάθε εταιρεία, έκθεση η οποία εστίασε στις καινοτομίες και την τεχνογνωσία των επιλεγμένων ΜμΕ, ενημέρωση για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για συνεργασίες με μεγάλους ομίλους και οργανισμούς καθώς και παρουσιάσεις για τις προοπτικές και τις τάσεις της αγοράς του διαστήματος.

Οι 5ες ISDs διοργανώθηκαν από τις 3 έως 4 Ιουνίου 2014 στο ESTEC, European Space Research and Technology Centre της ESA στο Νόρντβαϊκ, Ολλανδία.

Τριάντα χώρες εκπροσωπήθηκαν από συνολικά 869 συμμετέχοντες, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 8,000 BtoB επιχειρηματικές συναντήσεις.

Σημαντική ήταν παρουσία της Ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας με 14 συμμετέχουσες Ελληνικές ΜμΕς, ονομαστικά: Planetek, Inasco, Prisma, ISI, Terraspatium, ESS, Teletel, Space Hellas, Adamant, Irida Labs, Space Asics, Aratos, Dedalos, Logikon Labs, καθώς και εκπρόσωπους της ΕΒΙΔΙΤΕ και του si-cluster. =D> =D> =D>

Επιπλέον, εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών και ο εκπρόσωπος της ΓΓΕΤ συναντήθηκαν σε μια κλειστή διάσκεψη με εκπροσώπους της ESA με στόχο τη βελτίωση της διασύνδεσης της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας με τα στελέχη της ESA. Τα μέλη της ESA παρουσίασαν αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού και τα σχετικά τεχνολογικά προγράμματα TRP

http://www.esa.int/Our_Activities/Technology/About_the_Basic_Technology_Research_Programme_TRP

και GSTP,

http://www.esa.int/Our_Activities/Technology/About_the_General_Support_Technology_Programme_GSTP

που απευθύνονται στις εταιρείες για να παρέχουν καινοτόμες λύσεις.

Σκοπός του διαλόγου μεταξύ του Οργανισμού και των Ελληνικών εταιρειών ήταν να προσδιοριστούν δράσεις οι οποίες να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των Ελληνικών εταιρειών ώστε να βρεθούν και οι κατάλληλοι δυνητικοί συνεταίροι.

"Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για την έως τώρα συνεργασία καθώς και για την ανταπόκρισή του στο αίτημα της Ελλάδας για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να αναδείξουν τις αναμφισβήτητες δυνατότητες των Ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και προσβλέπουμε στις επόμενες αντίστοιχες δράσεις", είπε ο Βασίλης Καλερίδης, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας.

Σημαντική δράση στα πλαίσια των Ημερών της Διαστημικής Βιομηχανίας ήταν και οι προγραμματισμένες συναντήσεις των Ελλήνων εκπροσώπων με τεχνικά στελέχη της ESA. Στις συναντήσεις αυτές κάθε εταιρεία παρουσίασε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της στο τομέα του Διαστήματος. Ακόμα κάθε εταιρεία είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με το τεχνικό στέλεχος και να λάβει συμβουλές για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον διαστημικό κλάδο.

Παράλληλα, τα τεχνικά στελέχη της ESA, έχοντας μια πιο λεπτομερή εικόνα των τεχνολογιών που αναπτύσσονται από τις Ελληνικές εταιρείες, θα μπορέσουν ευκολότερα να αναγνωρίσουν ευκαιρίες για συνεργασία σε επικείμενες αποστολές της ESA και έτσι να ενισχυθούν οι συνεργασίες των Ελληνικών εταιρειών με τους Κύριους Ανάδοχους (Prime Contractors) των έργων της ESA αλλά και με τον ίδιο τον Οργανισμό.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εκδήλωση ISD.

Έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη δημιουργία νέων επαφών :

Η εκδήλωση ISD έδωσε την ευκαιρία στις εταιρείες να προ – κανονίσουν και να έχουν έναν σημαντικό αριθμό συναντήσεων με πιθανούς συνεργάτες, τους οποίους σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν δύσκολο να γνωρίσουν. Η διαδικασία αυτή έδωσε την ευκαιρία στις ελληνικές ΜμΕ να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και τους διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσής και εμπειρίας τους, με βασικό σκοπό τη θέσπιση νέων εταιρικών σχέσεων.

Ένα αποτελεσματικό εργαλείο επικοινωνίας και εξοικονόμησης χρόνου:

Οι ευκαιρίες που αναδύονται μέσω των συναντήσεων στις ISDs σημαίνουν ότι μια ΜμΕ έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει και εν δυνάμει να ξεκινήσει πολύτιμες συνεργασίες και να αποκτήσει νέες γνώσεις από πηγές που συχνά δεν είναι ορατές από τη θέση των ΜμΕ στην αλυσίδα αξιών.

Μια ευκαιρία να εκθέσουν την τεχνογνωσία και τα προϊόντα τους:

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έλαβε χώρα μια έκθεση τεχνολογίας, όπου οι ΜμΕ που το επιθυμούσαν παρουσίασαν τα προϊόντα τους, τις καινοτομίες και την τεχνογνωσία τους. Αυτό παρήχε μια επιπλέον ευκαιρία για άτυπες ad-hoc συναντήσεις με άλλους επαγγελματίες δίνοντας τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Semantikhe_paroyshia_Ellenikhon_etaireihon_ypselhes_technologhias_stis_Industry_Space_Days_2014

ISD2014_small.jpg.653bed807a337280697b9f1432cf46c5.jpg

ISD_2014_-_Ellenikhe_ekproshopese_large.jpg.44ab44802b2c3a0df87dcf641c702cea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Διάκριση Ελλήνων μαθητών στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat της ESA. :cheesy:

Ο φετινός Ευρωπαϊκός διαγωνισμός Cansat ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 5 Ιουνίου, μετά από πέντε ημέρες έντονης δραστηριότητας. Φέτος στο συναρπαστικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Andoslashya Rocket Range στη Νορβηγία, συμμετείχαν εννέα ομάδες μαθητών λυκείου από έξι κράτη μέλη της ESA μεταξύ των οποίων και δύο Ελληνικές συμμετοχές, καθώς και πέντε ομάδες που είχαν κερδίσει στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς.

Για άλλη μια φορά, η ζήτηση για τις θέσεις στο διαγωνισμό ήταν πολύ μεγάλη, με πάνω από 50 προτάσεις που παραλήφθηκαν από ομάδες από 14 κράτη μέλη της ESA. Στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου, μαθητές από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην Andoslashya, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Μετά από μια νύχτα ξεκούρασης, τις ομάδες καλωσόρισε ο Arne Hjalmar Hansen, διευθυντής του Νορβηγικού Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα σχετικά με το Διάστημα (Norwegian Centre for Space-related Education - NAROM). Αμέσως μετά έγινε η επίσημη έναρξη του διαγωνισμού από τον Henrik Aasheim, μέλος του Νορβηγικού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια οι μαθητές άρχισαν να παρουσιάζουν τις εργασίες τους ο ένας στον άλλον και σε εμπειρογνώμονες που θα έκριναν τον διαγωνισμό. Αυτό ακολουθήθηκε από μια ενημέρωση περί ασφάλειας καθώς και επιθεωρήσεις πριν την πτήση από εκπροσώπους της NAROM ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα ήταν έτοιμα για την εκτόξευση.

Αργότερα μέσα στην ημέρα ακολούθησε μια επίσκεψη με πιο ανάλαφρη διάθεση στον προσομοιωτή του διαστημοπλοίου Aurora, όπου είχαν ανατεθεί στις ομάδες των μαθητών σχετικές διαστημικές αποστολές.

Την ημέρα της εκτόξευσης, στις 3 Ιουνίου, οι ομάδες μεταφέρθηκαν στο Skarsteinsdalen, ένα πρώην στρατόπεδο, όπου οι CanSats επρόκειτο να εκτοξευθούν σε υψόμετρο περίπου 1 χλμ. από έναν μικρό πύραυλο Intruder.

Το πρωί, πέντε πύραυλοι, με τον καθένα να μεταφέρει δύο Cansats, εκτινάχθηκαν στον αέρα. Δυστυχώς, ο ένας πύραυλος απελευθέρωσε τα ωφέλιμα φορτία Carmen Sylva και Ro-Sat αργότερα από το κανονικό, με αποτέλεσμα η διάρκεια της πτήσης τους να είναι μικρότερη από ό,τι για τους άλλους Cansats. Ενώ, δύο ομάδες έχασαν την επαφή με το ωφέλιμο φορτίο τους εξαιτίας ενός προβλήματος στην ισχύ.

Μετά από κάποια καθυστέρηση που προκλήθηκε από στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονταν στην περιοχή, οι υπόλοιποι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν το απόγευμα με τους περισσότερους Cansats να ανακτηθούν μετά από την προσεδάφιση. Μετά την επιστροφή τους στην Andoslashya Rocket Range, οι ομάδες ανέλυσαν τα δεδομένα τους.

Στις 4 Ιουνίου, οι μαθητές έδειξαν τις τελικές παρουσιάσεις τους μπροστά στην κριτική επιτροπή. Στη συνέχεια, και ενώ οι εμπειρογνώμονες συσκέπτονταν, απόλαυσαν λίγο ελεύθερο χρόνο που ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο.

Κατά την τελετή λήξης στις 5 Ιουνίου, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Αρχάριοι απονεμήθηκε στον Kattsat από τη Νορβηγία, το δεύτερο βραβείο στον Carmen Sylva 1 από τη Ρουμανία, και το τρίτο βραβείο στον Candroid από την Ιρλανδία.

Για προχωρημένους ήταν ο Ro-Sat One από τη Ρουμανία, ο οποίος περιελάμβανε στον Cansat ένα όχημα προσεδάφισης. Το δεύτερο βραβείο έλαβε η ομάδα Αρίσταρχος από την Ελλάδα, ενώ η ομάδα Atmosteam από το Βέλγιο κατετάγη στην τρίτη θέση.

Η αποστολή Αρίσταρχος εντοπίζει τον Ήλιο, κλειδώνει προς αυτόν και πραγματοποιεί διάφορα πειράματα. Στο παρακάτω βίντεο η ομάδα παρουσιάζει ευφάνταστα τον Cansat της

Η ομάδα του Αρίσταρχου αποτελείται από τους μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης: Μανώλη Πρωτούλη, Αντώνη Μυρσινιά, Νέαρχο Προκοπίου, Παναγιώτη Κατζάνη, Μαριλένα Μπουγουλιά, Γιάννη Αϊβαλιωτέλλη, Μιχαέλλα Παπαχίου, Δημήτρη Σπαθάρη και Όθωνα Κοντό, και υπεύθυνο καθηγητή τον Γεώργιο Κοντέλλη. =D> =D> =D>

Δεν είναι η πρώτη φορά που το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης συμμετέχει στο διαγωνισμό Cansat και μάλιστα με τέτοια επιτυχία. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα αποστολές το 2010 η Icaromenippus και το 2012 η Icaromenippus 3D, η οποία βραβεύθηκε τότε με το δεύτερο βραβείο (διαβάστε το σχετικό άρθρο στα αγγλικά).

http://www.esa.int/Education/2012_CanSat_competition_completed

Στο διαγωνισμό, στην κατηγορία Αρχάριοι, συμμετείχε ακόμη μια Ελληνική ομάδα. Οι μαθητές από το Λύκειο Βιαννού από την Κρήτη δημιούργησαν την αποστολή ViannoSat η οποία εξέταζε την ανάπτυξη ενός προσδεδεμένου δορυφόρου που στόχο έχει να μετρήσει το μαγνητικό πεδίο της Γης. Η συμμετοχή τους, απέσπασε έπαινο ως η μικρότερη ομάδα που έλαβε ποτέ μέρος στο διαγωνισμό και κατόρθωσε επιτυχημένη εκτόξευση και ολοκλήρωση αποστολής της. =D> =D> =D>

Για άλλη μια φορά, τα μέλη των ομάδων μίλησαν με επαίνους για τους διοργανωτές και την εκδήλωση.

"Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, επειδή πήραμε τόσες πολλές αναμνήσεις από αυτή", δήλωσε ο Νέαρχος Νικόλαος Προκοπίου της Ελληνικής ομάδας. "Είδαμε το θεαματικό τοπίο, συναντήσαμε τόσους πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με τους οποίους θα μπορέσουμε να κρατήσουμε επαφή και, τέλος αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, αναπτύξαμε διάφορες δεξιότητες σε τομείς που δεν γνωρίζαμε καν πως υπήρχαν!"

"Αυτή η εμπειρία μου έδειξε πραγματικά τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος," είπε ο Τιμ Αργύριος Τσαγόπουλος, μέλος της ομάδας RED (Γερμανία). "Τόσες πολλές διαφορετικές ομάδες από όλη την Ευρώπη μοιράστηκαν μεταξύ τους τις εμπειρίες τους και ποτέ δεν ένιωσαν σαν ανταγωνιστές".

Ένας CanSat είναι η προσομοίωση ενός πραγματικού δορυφόρου, κατασκευασμένος εντός του όγκου και του σχήματος ενός κουτιού αναψυκτικού. Η πρόκληση για τους μαθητές είναι να χωρέσουν όλα τα σημαντικά υποσυστήματα που υπάρχουν σε έναν δορυφόρο, όπως η ισχύς και οι επικοινωνίες, μέσα στο μικροσκοπικό κουτάκι.

Μετά την απελευθέρωση από έναν πύραυλο ή ένα μπαλόνι, ο CanSat έχει να εκτελέσει μια επιστημονική / τεχνολογική αποστολή και να επιστρέψει με ασφάλεια στο έδαφος. Πολλά από τα κράτη μέλη της ESA διεξάγουν επίσης μαθητικούς διαγωνισμούς CanSat.

Τα μέλη της ομάδας είναι μαθητές πλήρους φοίτησης (ηλικίας 16+) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο γυμνάσιο σε ένα κράτος μέλος της ESA. Οι ομάδες βοηθούνται από έναν καθηγητή ή δάσκαλο.

Ο πρώτος ευρωπαϊκός διαγωνισμός CanSat πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2010. Από τότε, δεκάδες καθηγητές και εκατοντάδες μαθητές γυμνασίου από τα κράτη μέλη της ESA έχουν απολαύσει την πρόκληση της κατασκευής και της πτήσης των μίνι ωφέλιμων φορτίων τους.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Γραφείο Εκπαίδευσης της ESA, σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο Εκπαίδευσης σε θέματα σχετικά με το Διάστημα, NAROM και το Νορβηγικό Διαστημικό Κέντρο, NSC.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το διαγωνισμό CanSat 2014 στην γκαλερί μας στο flickr,

European CanSat Competition.

2014 European Cansat Competition

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Dihakrise_Ellhenon_mathethon_ston_Eyropaikho_diagonismho_CanSat_tes_ESA

 

 

Ο Swarm αποκαλύπτει τον μεταβαλλόμενο μαγνητισμό της Γης. :cheesy:

Η πρώτη σειρά αποτελεσμάτων υψηλής ανάλυσης από τον σχηματισμό των τριών δορυφόρων Swarm της ESA αποκαλύπτει τις πιο πρόσφατες αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τον πλανήτη μας.

Έχοντας εκτοξευθεί το Νοέμβριο του 2013, ο Swarm παρέχει πρωτοφανείς γνώσεις σχετικά με τις πολύπλοκες λειτουργίες του μαγνητικού πεδίου της Γης, το οποίο μας προστατεύει από τον βομβαρδισμό της κοσμικής ακτινοβολίας και των φορτισμένων σωματιδίων.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών επιβεβαιώνουν τη γενική τάση εξασθένησης του πεδίου, με τις πιο δραματικές μειώσεις πάνω από το δυτικό ημισφαίριο.

Ενώ σε άλλες περιοχές, όπως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, το μαγνητικό πεδίο έχει ενισχυθεί από τον Ιανουάριο.

Οι τελευταίες μετρήσεις επιβεβαιώνουν επίσης την κίνηση του μαγνητικού Βορρά προς τη Σιβηρία.

Οι αλλαγές αυτές βασίζονται στα μαγνητικά σήματα που προέρχονται από τον πυρήνα της Γης. Κατά τους προσεχείς μήνες, οι επιστήμονες θα αναλύσουν τα δεδομένα για να διαλευκάνουν τις μαγνητικές συνεισφορές από άλλες πηγές, δηλαδή από το μανδύα, το φλοιό, τους ωκεανούς,την ιονόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα.

Αυτό προσφέρει νέες γνώσεις για πολλές φυσικές διαδικασίες, από εκείνες που συμβαίνουν βαθιά μέσα στον πλανήτη μας μέχρι και τις διαστημικές καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την ηλιακή δραστηριότητα. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν με τη σειρά τους να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί το μαγνητικό πεδίο εξασθενεί.

Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα αποδεικνύουν την εξαιρετική απόδοση του Swarm", δήλωσε ο Rune Floberghagen, Διευθυντής της Αποστολής Swarm της ESA.

"Έχοντας πρωτοφανή ανάλυση, τα στοιχεία εμφανίζουν επίσης τη δυνατότητα του Swarm να χαρτογραφεί μικρής κλίμακας χαρακτηριστικά του μαγνητικού πεδίου."

Τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες, 19 Ιουνίου 2014, στο 'Third Swarm Science Meeting' στην Κοπεγχάγη, Δανία.

Η Sofie Carsten Nielsen, Υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Επιστημών τς Δανίας, υπογράμμισε τη Δανική συμμετοχή στην αποστολή. Η αποστολή Swarm συνεχίζει την κληρονομιά του δορυφόρου Ørsted της Δανίας, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς και της γερμανικής αποστολής Champ. Το βασικό όργανο του Swarm - το Μαγνητόμετρο Διανυσματικού Πεδίου - κατασκευάστηκε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας.

Το Εθνικό Διαστημικό Ινστιτούτο της Δανίας, DTU Space, έχει ηγετικό ρόλο - μαζί με 10 Ευρωπαϊκά και Καναδικά ερευνητικά ιδρύματα – στις εγκαταστάσεις του Swarm Satellite Constellation Application and Research, στο οποίο παράγονται προηγμένα μοντέλα που βασίζονται σε δεδομένα Swarm και περιγράφουν κάθε μία από τις διάφορες πηγές του μετρούμενου πεδίου.

"Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που βλέπω ότι υλοποιείται ο Swarm", δήλωσε ο Kristian Pedersen, Διευθυντής του DTU Space.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_Swarm_apokalhuptei_ton_metavallhomeno_magnetismho_tes_Ges

The_2014_Cansat_teams_large.jpg.8a8cee97ac6bdbc2eb1d8fe2a0eb8a6f.jpg

Diagonismhos_CanSat_2014_-_Ellenikhe_symmetochhe_medium.jpg.8ab419fa912124af176b2348efb37619.jpg

Diagonismhos_CanSat_-_Ellenikhe_symmetochhe_medium.jpg.219559be3d9d9c35e712f3853ca55894.jpg

Diagonismhos_CanSat_-_Ellenikhe_symmetochhe_highlight_std.jpg.984dd31f2a53745a98fef40a1466bdf1.jpg

Swarm_constellation_over_Earth_small.jpg.e6323da30e800a068a689b8620e8dcb3.jpg

Earth_s_magnetic_field_small.jpg.69af60cee61b028839b6c88d2ffc6c5b.jpg

Magnetic_field_changes_large.jpg.ad4d920c7caa02128b4aafe1cf580ab0.jpg

June_2014_magnetic_field_medium.jpg.18ef60ecb1ac61fcdbd2391dffeb379d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η διαστημική συνεργασία Ρωσίας – ΗΠΑ συνεχίζεται. :cheesy:

Παρά τη φαινομενική κατάρρευση των αμερικανο-ρωσικών διμερών σχέσεων, η ουκρανική κρίση δεν επηρέασε τις κοινές εργασίες στα μεγάλα διακυβερνητικά διαστημικά προγράμματα, όπως το project του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ).

«Δεν πιστεύουμε ότι η σημερινή κατάσταση θα επηρεάσει τη συνεργασία μας με τη Ρωσία στο τομέα της ειρηνικής εξερεύνησης του διαστήματος, ιδίως στο πλαίσιο εταιρικής μας σχέσης στο ΔΣΣ», είπε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia», ο διευθυντής του προγράμματος των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της NASA στη Ρωσία, Sean Fuller, προσθέτοντας,ότι η Ουάσινγκτον υπολογίζει στη συνέχιση των κοινών εργασιών στο ΔΔΣ και μετά το 2020.

Το Μάϊο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, που εποπτεύει τον αεροδιαστημικό τομέα, και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος «Roscosmos», Ολέγκ Οστάπενκο, δήλωσαν ότι η απόφαση για τη συνέχιση των εργασιών που αφορούν στις υποχρεώσεις της χώρας στο ΔΔΣ μετά το 2020, ακόμα εκκρεμεί. Τα περισσότερα ρωσικά και τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εξέλαβαν αυτά τα λόγια σαν την απάντηση των ρώσων στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά αρκετών ρωσικών εταιρειών. Όπως είναι γνωστό, από τις 2 Απριλίου το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει τη διακοπή «αρκετών κοινών προγραμμάτων στο διάστημα».

Από αυτή την οπτική γωνία πρέπει να εκτιμηθεί και η δήλωση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), Charles Bolden, στη Διεθνή Αεροδιαστημική Έκθεση «ILA-2014» στο Βερολίνο: «Ο ΔΔΣ είναι κοινό project των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Ευρώπης και του Καναδά. Δεν υπάρχουν χώρες, που χωρίς τη συμμετοχή τους, μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα».

Ωστόσο φαίνεται ότι, όταν μιλούσαν για το έτος 2020, οι ανώτεροι ρώσοι αξιωματούχοι εννοούσαν κάτι διαφορετικό. Η άποψη των Ρογκόζιν και Οστάπενκο τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι πολλοί ρώσοι ειδικοί επιστήμονες από καιρό δεν θεωρούν σκόπιμο να συνεχιστούν οι διαστημικές έρευνες, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων των τροχιακών σταθμών για πάνω από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι καιρός να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα πέρα από χαμηλή γήινη τροχιά: «Πρέπει να υπολογίσουμε τη σχέση κόστους – οφέλους από τη χρήση του διαστημικού σταθμού, να δούμε τα κέρδη αλλά και να υπολογίσουμε τις δαπάνες μας για τη λειτουργία του ΔΔΣ, και να αποφασίσουμε ανάλογα. Το 2020 αποτελεί έτος «ορόσημο» γι’ αυτή την απόφαση. Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος «Roscosmos» από κοινού με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και το Ίδρυμα προηγμένων ερευνών, επεξεργάζονται μια εντελώς νέα αντίληψη για την έννοια της περαιτέρω εξερεύνησης του διαστήματος», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το καλοκαίρι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος θα εισαγάγει τη νέα έννοια της εξερεύνησης του διαστήματος, με ορίζοντα μετά το 2020.

Μετά από τέτοιες κατηγορηματικές δηλώσεις των ρώσων αξιωματούχων, μπορεί να εμφανιστούν και ορισμένα ερωτήματα: Γιατί οι αμερικανοί μιλούν για τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία, παρ’ όλο που ο διαστημικός σταθμός είναι διεθνής; Γιατί χρειάζονται το ΔΔΣ μετά το 2020, και μπορούν οι αμερικανοί, εάν κριθεί αυτό απαραίτητο, να κατασκευάσουν τροχιακό σταθμό που να μπορεί αντικαταστήσει το σημερινό ΔΔΣ;

Όπως διευκρίνισε πηγή κοντά στη Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, η σημερινή τροχιακή διαμόρφωση του ΔΔΣ δεν επιτρέπει την εκμετάλλευση του συγκροτήματος με μόνο έναν από τους εταίρους του έργου. Μετά την παύση των αμερικανικών αποστολών διαστημικού λεωφορείου, από το 2011 οι μεταφορές των πληρωμάτων στο σταθμό εκτελούνται μόνο από ρωσικά διαστημικά σκάφη. Στις 30 Απριλίου 2013, η NASA επέκτεινε αυτή τη συμφωνία μέχρι το 2016, πληρώνοντας στη «Roscosmos» για έξι θέσεις στα «Σογιούζ» 457,9 εκατομμύρια δολάρια. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουν μόνιμη πρόσβαση στο ΔΔΣ, ο οποίος, αν και «διεθνής» στην εκμετάλλευση, χτίστηκε ως επί το πλείστον με αμερικανικά χρήματα.

Το τρέχον πρόγραμμα της NASA, περιλαμβάνει τη δημιουργία οχημάτων μεταφοράς πληρωμάτων (επανδρωμένα διαστημόπλοια) στο σταθμό με όρους σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Όμως, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε η πρώτη επανδρωμένη πτήση διαστημικού οχήματος στο ΔΔΣ να γίνει μόνο μέσα στο 2017. Ως εκ τούτου, η NASA (και οι ιδιώτες σχεδιαστές των διαστημοπλοίων) δεν είναι αρκετά πρόθυμοι να δαπανήσουν πολλά χρήματα για να αναπτύξουν ένα έργο που θα τους αποδώσει καρπούς για μόλις δύο - τρία χρόνια, είπε ο εμπειρογνώμονας.

Όπως δείχνει η ιστορία, η Αμερική είναι αρκετά ικανή, όχι μόνο να δημιουργήσει ένα δεύτερο ΔΔΣ, αλλά ακόμα και να στείλει ανεξάρτητα από άλλες διαστημικές δυνάμεις επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ή στον Άρη. Είναι μόνο θέμα χρημάτων και χρόνου. Στο υφιστάμενο πρόγραμμα της NASA, όμως, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για δημιουργία «δεύτερου ΔΔΣ». Οι αμερικανοί έχουν άλλα σχέδια για το μέλλον των διαστημικών ερευνών, όπως η ανάπτυξη και η κατασκευή του υπερ-βαρέως πύραυλου φορέα SLS (Space Launch System), του επανδρωμένου διαστημοπλοίου πολλαπλού ρόλου «Orion», και της πτήσης με αυτό μέχρι σε κοντινό στη Γη αστεροειδή την περίοδο μετά το 2021- 2022.

Ο χρόνος τελικά θα δείξει αν θα τα καταφέρουν οι αμερικανοί, αλλά το έργο σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το project του ΔΔΣ χρειάζεται στη NASA, κυρίως για να αποκτήσει εμπειρία σε μακροχρόνιες διαστημικές πτήσεις και για να μην κλείσει αεροδιαστημικές επιχειρήσεις, διώχνοντας έναν τεράστιο αριθμό προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης, όπως έχει συμβεί πολλές φορές με το κλείσιμο ορισμένων έργων παρόμοιας τεχνογνωσίας.

http://gr.rbth.com/tecnology/2014/06/23/i_diastimiki_synergasia_rosia_ipa_synexizetai_31121.html

 

Ο πρώτος διαστημικός τρισδιάστατος εκτυπωτής. :cheesy:

Ενα πείραμα που μπορεί να αποδειχθεί η αρχή μιας μικρής επανάστασης στις διαστημικές εξερευνήσεις θα ξεκινήσει η NASA τον Αύγουστο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τότε, ανάμεσα στο υπόλοιπο φορτίο που θα εκτοξευθεί με την κάψουλα Dragon της SpaceX για τον ανεφοδιασμό του σταθμού, θα βρίσκεται κι ένας 3D εκτυπωτής, ο πρώτος που θα «ταξιδέψει» έξω από τον πλανήτη.

Με αυτή την «πρόβα τζενεράλε», η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ουσιαστικά θα τεστάρει για πρώτη φορά την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης στις συνθήκες που επικρατούν στο Διάστημα. Με στόχο, αν οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία, να έρθει ένα βήμα πιο κοντά η εποχή όπου ο σταθμός και οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο θα είναι εξοπλισμένα με έναν 3D εκτυπωτή, ο οποίος θα κατασκευάζει επιτόπου αρκετά από τα ανταλλακτικά και εργαλεία.

Η πιλοτική συσκευή κατασκευάσθηκε για λογαριασμό της NASA από τη μικρή αμερικανική εταιρεία Made in Space στη Σίλικον Βάλεϊ και λειτουργεί όπως οι υπόλοιποι 3D εκτυπωτές, τοποθετώντας διαδοχικά στρώματα από λιωμένο πλαστικό υλικό, μέχρι να σχηματισθεί το αντικείμενο που χρειάζεται να κατασκευασθεί. Ωστόσο, μία μεγάλη διαφορά είναι ότι το μηχάνημα της εταιρείας Made in Space θα πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, κάτι που βέβαια δεν ισχύει στη Γη. Και δεν είναι η μόνη διαφορά: μιλώντας τον περασμένο Μάιο στο περιοδικό Wired, ο CEO της εταιρείας Michael Chen ανέφερε πως στην πορεία ανακάλυψαν ότι έπρεπε να κάνουν περισσότερες από 15 τροποποιήσεις στη συσκευή, συγκριτικά με τα συμβατικά μοντέλα, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Διάστημα.

Πριν η NASA δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή του εκτυπωτή, η συσκευή δοκιμάσθηκε με αρκετά πειράματα τόσο στο εργαστήριο όσο και στο αεροπλάνο της υπηρεσίας που πετάει σε παραβολική τροχιά, ώστε να προσομοιώσει σε κάθε «βουτιά» του για λίγα δευτερόλεπτα τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Αρκετές δοκιμές έγιναν επίσης για να διασφαλισθεί πως το μηχάνημα θα αντέξει στις μεγάλες επιταχύνσεις που θα αναπτύξει η κάψουλα κατά την απογείωσή της.

Οταν φτάσει στον σταθμό, το μηχάνημα θα τοποθετηθεί μέσα σε ειδικό αεροστεγή θάλαμο. Από εκεί, θα εκτυπώσει 21 εργαλεία και εξαρτήματα, τα οποία αργότερα θα μεταφερθούν στη Γη μαζί με τη συσκευή, ώστε να εξετασθούν. Στόχος είναι να ελεγχθεί αν όντως η κατασκευή τους είναι αρκετά ανθεκτική και αν η εκτύπωσή τους έγινε τόσο πιστά που θα μπορούσαν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν στον σταθμό.

Στην περίπτωση που όλα πάνε καλά, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η «Made in Space» να κατασκευάσει ένα καινούργιο μοντέλο, αυτή τη φορά για μόνιμη εγκατάσταση στον σταθμό. Σε δεύτερη φάση, οι εκτυπωτές θα κάνουν την εμφάνισή τους σε άλλα διαστημόπλοια, αφού η NASA βλέπει την τεχνολογία τους ως έναν τρόπο για να μειώσει το κόστος των διαστημικών αποστολών, περιορίζοντας τα εξαρτήματα που θα πρέπει να εκτοξεύονται έτοιμα από τη Γη. Από τη μεριά της, η εταιρεία Made in Space υποστηρίζει πως στο μέλλον, εξελιγμένα μηχανήματα θα μπορούν να κατασκευάσουν στο Διάστημα όχι μόνο εργαλεία και ανταλλακτικά, αλλά και ολόκληρα σκάφη ή βάσεις για αστροναύτες.

http://www.kathimerini.gr/772791/article/epikairothta/episthmh/o-prwtos-diasthmikos-trisdiastatos-ektypwths

 

Ο γύρος της Γης!!! :cheesy:

http://www.youtube.com/watch?v=Ip2ZGND1I9Q

2106s15ektyp1-thumb-large.jpg.444900ca69857c7f520dd80be51de1a4.jpg

ISS_468.jpg.210a450096d459f1abaaf4c16f77c022.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Bετεράνος αστροναύτης της NASA θα επισκεφθει την Αθήνα. :cheesy:

Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο βετεράνος αστροναύτης της NASA, Dr. Scott Parazynski τον προσεχή Ιούλιο, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Διάστημα: Η κορυφαία εμπειρία ηγεσίας».

Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους αστροναύτες στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, θα αναπτύξει θέματα ηγεσίας και άντλησης δύναμης μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και την εμπειρία του, στη διαδραστική ομιλία που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014, στο ΘΕΑΤΡΟΝ, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Ο βετεράνος Αστροναύτης της NASA και διακεκριμένος ομιλητής Dr Scott Parazynski έχει καταγράψει μία εντυπωσιακή πορεία στο διάστημα, καθώς έχει συμμετάσχει σε πέντε διαστημικές πτήσεις και επτά διαστημικούς περιπάτους (συνολικά έχει περάσει 8 εβδομάδες στο διάστημα και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 50 ώρες space walk). Αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της NASA, έχοντας διατελέσει προϊστάμενος της υπηρεσίας EVA (Extra Vehicular Activities) ενώ ηγήθηκε της πρώτης κοινής αποστολής μακράς διαρκείας ΗΠΑ-Ρωσίας, διαμένοντας στον Ρώσικο διαστημικό σταθμό Mir. Το 2009 κατέκτησε την κορυφή του Everest και ανακηρύχθηκε ο πρώτος αστροναύτης που πάτησε στην κορυφή του κόσμου. Επιπλέον, έχει διακριθεί με δεκάδες βραβεία και μετάλλια από τη NASA, το American Astronomical Association και άλλους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.

Ο Dr Scott Parazynski θα αφηγηθεί - αποκλειστικά για την εκδήλωση και για πρώτη φορά στην Ελλάδα - μαζί με ανέκδοτο υλικό, ιστορίες από την εξερεύνηση του διαστήματος και εμπειρίες του στη διαχείριση κρίσιμων στιγμών, προσαρμόζοντάς τες στις αρχές του management και του leadership.

Η εκδήλωση θα γίνει με πρωτοβουλία της εταιρίας«Linkage Network» που ειδικεύεται στο χώρο της συμβουλευτικής επιχειρήσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Linkage Greece κ. Αρτέμης Μυρόπουλος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η παρουσία του Dr. Scott Parazynski στο φετινό summer session του Linkage Network αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς δεδομένου ότι η πορεία του εμπνέει ανθρώπους από όλο τον κόσμο αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στη διάρκεια της καριέρας του ως αστροναύτης της NASA. Η ομιλία του θα επικεντρωθεί στην πρόκληση της ηγεσίας στο διάστημα και τη σύνδεση της με τον κόσμο των επιχειρήσεων, δίνοντας το δικό του μοναδικό στίγμα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ενεργά στο πάνελ Γενικοί Διευθυντές από Ελληνικές και Πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα υποβάλουν αλλά και θα δεχτούν ερωτήσεις από τον αστροναύτη, σε θέματα ηγεσίας δημιουργώντας έναν ενδιαφέροντα διάλογο. Οι ερωτήσεις των ανωτάτων στελεχών μπορούν να προέρχονται είτε από τους ίδιους είτε από τα στελέχη τους με στόχο την ενεργή συμμετοχή όλων σε αυτή τη συναρπαστική διαδικασία μάθησης.»

Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-nasa-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1

 

Εντοπίστηκαν κοσμικοί ανεμοστρόβιλοι! :cheesy:

Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε ένα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο που εντοπίζεται για πρώτη φορά. Οι ερευνητές εντόπισαν στον πυρήνα ενός γαλαξία να σχηματίζονται άνεμοι η ταχύτητα των οποίων αγγίζει τα 5 χιλιάδες χλμ/δευτ! Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει κοσμικούς ανέμους η ταχύτητα των οποίων δεν ξεπερνούσε τα χίλια χλμ/δευτ.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικής Ερευνας στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας μελέτησε σειρά δεδομένων που έχουν καταγράψει επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια από τον γαλαξία NGC 5548. Πρόκειται για ένα σπειροειδή γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 245 εκ. ετών φωτός από τη Γη. Στο κέντρο του NGC 5548 υπάρχει μια γιγάντια μελανή οπή που είναι ενεργή για αυτό και ο γαλαξίας αλλά και ο πυρήνας του αποτελεί μόνιμο στόχο παρατήρησης των επιστημόνων.

Η τελευταία μελέτη στον NGC 5548 οδήγησε στον εντοπισμό αυτών των ανέμων-σπρίντερ οι οποίοι δημιουργούνται σύμφωνα με τους ειδικούς από μεγάλα ρεύματα αερίων. Αυτά τα ρεύματα αερίων δημιουργούνται σε μια περιοχή κοντά στον πυρήνα του γαλαξία στην οποία επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Express» προσφέρει νέα δεδομένα για το περιβάλλον αλλά και τα φαινόμενα που αναπτύσσονται πέριξ των μελανών οπών. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κοσμικοί άνεμοι με ταχύτητες ανάλογες με αυτές που κινούνται οι άνεμοι στον NGC 5548 μεταβάλλουν τη φωτεινότητα των γαλαξιών τους.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=608682

 

To ουράνιο τόξο του Σείριου. :cheesy:

Ο Σείριος είναι το λαμπρότερο άστρο στον νυχτερινό ουρανό με. Βρίσκεται σε απόσταση 8.57 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός. Το όνομά του προέρχεται από το ελληνικό "σείριος" που σημαίνει "φωτεινός". Ο Σείριος είναι ορατός από σχεδόν όλη την Γη τους χειμερινούς μήνες. Ηταν γνωστό ότι η διάθλαση του φωτός του Σείριου στην γήινη ατμόσφαιρα μεταβάλει το χρώμα του όμως κανείς δεν είχε την έμπνευση να προσπαθήσει να καταγράψει αυτή την εναλλαγή χρωμάτων.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Όπως συμβαίνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ένας ερασιτέχνης αστροφωτογράφος έβαλε τα γυαλιά στους επιστήμονες. Ο Σάιντ Ροσάν που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Παντζάμ στη Λαχόρη έστρεψε το τηλεσκόπιο του στον ουρανό του Πακιστάν στοχεύοντας τον Σείριο και κατάφερε να καταγράψει αυτό το… ουράνιο τόξο του Σείριου.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=608689

528561852618CF11499CE4E177C3F2C6.jpg.369903f5021341fc3b2c6f3416cae0f9.jpg

galaxy_1403521495198.thumb.jpg.59439c41c076369fc147e7b4852fb14b.jpg

B800E669983DA7A475CFBC893F666021.jpg.7bfdb17e226a8ff1673789aa567cf00d.jpg

scott-parazynski.jpg.8ff18bca02d316cce8555bc8e491f2e4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Οι μυρωδιές του Σύμπαντος. :cheesy:

Στη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων «Futuruma» ο καθηγητής Φάρνσγουορθ κατασκεύασε το «Smell-O-Scope», μια μηχανή που επιτρέπει στους χρήστες της να... μυρίζουν άστρα και πλανήτες. Ερευνητές της NASA υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα παρόμοιο σύστημα με το οποίο κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το (ατμοσφαιρικό) άρωμα του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, του Τιτάνα.

Οι επιστήμονες αναδημιούργησαν την ατμόσφαιρα του Τιτάνα στο εργαστήριο και έτσι κατάφεραν να διαπιστώσουν από τι αποτελείται. Οπως υποστηρίζουν, η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας (και των οσμών) και σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους εντός και εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Την ατμόσφαιρα του Τιτάνα αναδημιούργησαν στο εργαστήριο ερευνητές της NASA ανακαλύπτοντας και κάποιες από τις οσμές του

Οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία βενζολίου στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Το βενζόλιο είναι ένα φυσικό συστατικό του πετρελαίου, καθώς και ένα από τα πιο θεμελιώδη πετροχημικά. Πρόκειται για έναν αρωματικό υδρογονάνθρακα η οσμή του οποίου είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική και, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Οι επιστήμονες σημειώνουν πάντως ότι αν κάποιος άνθρωπος βρεθεί στην επιφάνεια του Τιτάνα πιθανότατα δεν θα διακρίνει τη συγκεκριμένη οσμή επειδή αυτή εξουδετερώνεται από τις συνθήκες υψηλής πίεσης που επικρατούν στην επιφάνεια του δορυφόρου.

Η εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική επειδή στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να αναπαραχθεί η ατμόσφαιρα του Τιτάνα στο εργαστήριο χωρίς επιτυχία. Η αναδημιουργία της ατμόσφαιρας του Τιτάνα επιτρέπει στους ειδικούς να «γνωρίσουν» τα συστατικά από τα οποία αποτελείται καθώς και τις διάφορες χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο περιβάλλον του - ο Τιτάνας κυριαρχείται από μεγάλες λίμνες υδρογονανθράκων που αποτελούνται κυρίως από μεθάνιο. Τα δεδομένα αυτά θα συμβάλουν επιπλέον στην καλύτερη μελέτη και κατανόηση του δορυφόρου του Κρόνου, ο οποίος, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται σε μια ατμοσφαιρική και γεωλογική κατάσταση παρόμοια με εκείνη της πρώιμης Γης.

Αν και το όνομα του γειτονικού μας πλανήτη παραπέμπει στην απόλυτη ομορφιά, εν τούτοις η Αφροδίτη είναι ένας άσχημος, άγριος και, όπως φαίνεται, ιδιαίτερα δύσοσμος κόσμος. Η πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης περιέχει ένα εκατομμύριο περισσότερο διοξείδιο του θείου από ό,τι η ατμόσφαιρα της Γης. Οι μεγαλύτερες ποσότητες του διοξειδίου του θείου «κρύβονται» στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης επειδή στα ανώτερα στρώματα αυτό καταστρέφεται από το ηλιακό φως.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει ότι τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας τροφοδοτούνται συνεχώς με κάποιες ποσότητες διοξειδίου του θείου που φθάνουν εκεί με ορμή από κάτω. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό υποδηλώνει ότι πηγή του διοξειδίου του θείου είναι τα πολλά μεγάλα ηφαίστεια του πλανήτη. Το διοξείδιο του θείου είναι άχρωμο αέριο με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή.

Οι αστροναύτες που πραγματοποιούν εξωτερικές εργασίες και περιπάτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν αναφέρει ότι γύρω από αυτόν υπάρχει μια παράξενη, χαρακτηριστική μυρωδιά.

«Υπάρχει πραγματικά μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναμυρίσει στο παρελθόν αλλά δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είναι από αυτά τα πράγματα που σου μένουν» ανέφερε σε μια από τις επισκέψεις του στον ISS ο αμερικανός αστροναύτης Κέβιν Φορντ. Ορισμένοι αστροναύτες έχουν περιγράψει την οσμή του Διαστήματος σαν κάτι που μυρίζει όπως το μπαρούτι ή το όζον. Αστροναύτες των επανδρωμένων αποστολών του προγράμματος Apollo στη Σελήνη έχουν επίσης αναφέρει ότι ορισμένα από τα πετρώματα που είχαν συλλέξει από τον φυσικό μας δορυφόρο είχαν οσμή που θύμιζε μπαρούτι.

Πιο ευχάριστα είναι τα πράγματα στο κέντρο του Γαλαξία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, οι οποίοι εξερευνούν το Σύμπαν για να ανακαλύψουν τα δομικά συστατικά της ζωής. Το 2009 τα μέλη της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας υποστήριξαν ότι όποιος βρεθεί στο κέντρο του Γαλαξία μας θα νιώσει ευχάριστα, αφού ο αέρας εκεί δεν θα είναι παγωμένος και άοσμος, αλλά θα μυρίζει όπως το ρούμι και τα σμέουρα. Εξερευνώντας το κέντρο του Γαλαξία οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία αιθυλικού μυρμηκικού άλατος, της χημικής ουσίας που ευθύνεται για τη γεύση που έχει το ρούμι. Η ίδια ουσία είναι επίσης αυτή που προσδίδει τη γεύση στα σμέουρα, ένα είδος φρούτων παρόμοιων με τα βατόμουρα, τα οποία είναι όμως πιο μαλακά και με ελαφρώς ξινή γεύση.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=609196

 

Κατι διαφορετικό!!! :cheesy:

Οι Αστροπόλεις των Ελλήνων.Αλεξάνδρεια εν Αιγύπτω. :cheesy:

Η Αλεξάνδρεια είχε χτιστεί να ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο την ημέρα των γενεθλίων τού Μ. Αλεξάνδρου.

Οι Ιταλοί αρχαιοαστρονόμοι δρ. Τζούλιο Μάλι και Λουίζα Φέρο του Πολυτεχνείου του Μιλάνο υποστηρίζουν σε πρόσφατη δημοσίευσή τους ότι η αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου είχε χτιστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο την ημέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο μεγάλος κεντρικός δρόμος της πόλης, η Κανωπική Οδός ή Μέσον Πεδίον, ευθυγραμμίζεται σχεδόν τέλεια με τον ήλιο όπως θα ανέτελλε το πρωινό της 20ής Ιουλίου 356 π.Χ. σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Το σύνηθες σε πόλεις εκείνης της εποχής θα ήταν η κύρια οδός να είχε σχεδιαστεί παράλληλη με την ακτή της Μεσογείου, και παρ' όλο που η Κανωπική οδός ήταν με κατεύθυνση δυτική/ανατολική, παρεκκλίνει από την παράλληλο με την παραλία.

Η έρευνα αυτή προέκυψε παράλληλα με το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον ιστορικών και αρχαιολόγων για την εύρεση του τάφου του μεγάλου στρατηλάτη, που πιστεύεται ότι βρίσκεται σε μία χρυσή οστεοθήκη εντός μίας γυάλινης σαρκοφάγου. Υποπτευόμενοι ότι η Αλεξάνδρεια είχε χτιστεί με βάση κάποιο ηλιακό γεγονός συνδεδεμένο με τη ζωή του Αλεξάνδρου, οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν κατάλληλο λογισμικό και προσομοίωσαν την ανατολή του Ηλίου την ημέρα της γέννησής του. Υπολόγισαν έτσι ότι ο Ήλιος θα ανέτειλε λιγότερο από μισή μοίρα από την πορεία της Κανωπικής Οδού.

Οι αστρονόμοι επίσης ανακάλυψαν ότι και ο αστέρας Βασιλίσκος (Regulus), το πιο φωτεινό αστέρι του αστερισμού του Λέοντος και λεγόμενο «αστέρι του βασιλιά», θα ανέτειλε επίσης σε παρόμοια ευθυγράμμιση.

Η μη τυχαία φύση της επιλογής αυτής ενισχύεται από παρόμοια ευρήματα σε άλλες ελληνιστικές πόλεις όπως η Σελεύκεια επί του Τίγρη. Τα ευρήματα είναι σύμφωνα με παρόμοιες αρχιτεκτονικές πρακτικές της αρχαιότητας, όπως η ευθυγράμμιση της Πυραμίδος της Γκίζας με τα σημεία της πυξίδας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο δάσκαλος του Μ. Αλεξάνδρου Αριστοτέλης, ήταν συνεχιστής των ιδεών του Πλάτωνα και του Σωκράτη, περί «γέννησης της τέλειας πόλεως».

Η ευθυγράμμιση μιας ολόκληρης πόλης με την ημερομηνία γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα τόνιζε εμφατικά την ισχύ και εξουσία του. Η ίδια ομάδα σκοπεύει να εξετάσει και τις υπόλοιπες πόλεις που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος ώστε να διαπιστώσουν αν ακολουθούν και αυτές κάποιο ηλιακό ή αστρονομικό πρότυπο.

Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ήταν το πρωτότυπο σχέδιο για τις υπόλοιπες πόλεις, και η τοποθεσία της επιλέχθηκε περισσότερο για θρησκευτικούς και συμβολικούς λόγους, παρά για στρατηγικούς.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CF%8D%CF%80%CF%84%CF%89

astropoleis.jpg.c5a7748330cbcab00a3a0ba370b459dc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

H ΝASA ετοιμάζει νέο διαστημικό μήνυμα. :cheesy:

Ένα ακόμη μήνυμα προς πιθανούς εξωγήινους ετοιμάζεται να στείλει η NASA στο διάστημα οδηγούμενη από την ανακάλυψη ολοένα περισσότερων και πιο κοντινών εξωπλανητών -με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον πλανήτη Γκλίζε 832c- ικανούς να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής.

Ο πλανήτης Γκλίζε 832c είναι μια 'υπερ-Γη', με μάζα πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γη, σε απόσταση μόνο 16 ετών φωτός, δηλαδή στη «γειτονιά» μας, και ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του.

Ο εξωπλανήτης χρειάζεται 36 μέρες (το έτος του) για να διαγράψει μια πλήρη τροχιά γύρω από το άστρο του, τον ερυθρό νάνο Γκλίζε 832, και θεωρείται ένας από τους τρεις πιο 'γήινους' εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφτεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Space.com. Οι άλλοι δύο είναι ο Γκλίζε 667c και ο Κέπλερ 62e, αλλά ο Γκλίζε 832c είναι ο πιο κοντινός από τους τρεις, αν και προς το παρόν αποτελεί ερωτηματικό πόσο πραγματικά όμοιος με τη Γη είναι. Δεν αποκλείεται ότι μπορεί να διαθέτει μια πολύ πυκνή ατμόσφαιρα όπως της Αφροδίτης, κάτι που θα τον καθιστούσε μάλλον αφιλόξενο για ζωή.

Αν και το άστρο του είναι πιο αχνό από τον Ήλιο μας, επειδή ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε αυτό από ό,τι η Γη, τελικά μπορεί να δέχεται περίπου την ίδια ποσότητα ηλιακής ενέργειας. Η ανακάλυψή του, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Γουίτενμάγιερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, έγινε από τρία διαφορετικά τηλεσκόπια, το Αγγλο-Αυστραλιανό στην Αυστραλία και δύο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή.

Ο Γκλίζε 832c είναι ο δεύτερος πλανήτης που ανακαλύπτεται γύρω από το άστρο Γκλίζε 832, καθώς το 2009 είχε βρεθεί ο Γκλίζε 832b, ένας αέριος γίγαντας μακριά από το άστρο του, με έτος διάρκειας εννέα ετών.

Καθώς ολοένα περισσότεροι και πιο κοντινοί εξωπλανήτες ανακαλύπτονται, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής, πιθανότατα όχι νοήμονα, η NASA ετοιμάζεται να στείλει στο διάστημα ένα ακόμη μήνυμα προς πιθανούς εξωγήινους. Όταν η αποστολή «Νέοι Ορίζοντες» ολοκληρώσει την μελέτη του Πλούτωνα το καλοκαίρι του 2015, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα στείλει στο σκάφος μια σειρά από δεδομένα, που θα απαρτίζουν ένα ψηφιακό μήνυμα.

Το σκάφος θα βγεί κάποια στιγμή από το ηλιακό μας σύστημα και, μεταφέροντας μαζί του μήνυμα, θα ελπίζει ότι κάποτε στο μέλλον θα υποπέσει στην αντίληψη κάποιου (υποθετικού) εξωγήινου πολιτισμού, που οι απόγονοί μας θα ήθελαν να αποδειχτεί ότι έχει φιλικές προθέσεις - κάτι όχι εγγυημένο, όπως προειδοποιούν διάσημοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Στέφεν Χόκινγκ.

Ήδη ανάλογα, πιο πρωτόγονης μορφής, μηνύματα έχουν σταλεί στο διάστημα με τις διαστημοσυσκευές «Ταξιδιώτης» (Voyager) και «Πρωτοπόρος» (Pioneer). Η επίσημη ανακοίνωση για την αποστολή και το περιεχόμενο του νέου μηνύματος θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.

Ήδη η NASA δέχεται σχετικές προτάσεις από οποιονδήποτε στον κόσμο. Μάλιστα, καθώς το διαστημικό σκάφος θα παραμείνει σε επικοινωνία με τη Γη, στην πορεία το μήνυμα θα είναι δυνατό να αλλάξει. Περισσότερα για το πρόγραμμα δημιουργίας του μηνύματος με την ονομασία «One Earth Message» μπορεί κανείς να βρει στη διεύθυνση:

www.newhorizonsmessage.com.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64028142

47AB5EFF6B20652909D3EBD43313975B.jpg.bc010dcf5794151a73b1c5fa94fe3c77.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Δοκιμή ελεύθερης πτώσης για το διάδοχο του διαστημικού λεωφορείου. :cheesy:

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε στην έρημο της Αριζόνα η δοκιμή των αλεξίπτωτων του Orion, της διαστημικής κάψουλας που θα μεταφέρει τους Αμερικανούς στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Μεταγωγικό αεροπλάνο C-17 απελευθέρωσε το Orion σε ύψος 10,6 χιλιομέτρων πάνω από πεδίο βολής στην Αριζόνα -ήταν η πρώτη φορά που τα τρία κύρια αλεξίπτωτα του σκάφους ελέγχονται σε αυτό το ύψος, αλλά και η πρώτη φορά που δοκιμάζεται η πλήρης αλληλουχία της ανάπτυξής τους.

Οι μηχανικοί της αποστολές υπέβαλαν τα αλεξίπτωτα σε αυξημένο στρες αφήνοντας την κάψουλα να πέσει ελεύθερα για δέκα δευτερόλεπτα πριν από το ξετύλιγμά τους. Βασικό τους μέλημα της NASA ήταν να ελέγξει αν θα άνοιγε χωρίς προβλήματα το προστατευτικό κάλυμμα πίσω από το οποίο ήταν τυλιγμένα τα αλεξίπτωτα.

Το Orion, το νέο σκάφος της NASA μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων το 2011, είναι το πρώτο όχημα εδώ και 40 χρόνια που σχεδιάζεται για αποστολές πέρα από την τροχιά της Σελήνης -τα διαστημικά λεωφορεία μπορούσαν να πετάξουν σε ύψος μέχρι 600 χιλιόμετρα, λίγο πιο ψηλά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή με το Orion δεν αναμένεται πριν από τα τέλη της δεκαετίας, ωστόσο η πρώτη μη επανδρωμένη εκτόξευση προγραμματίζεται για το φετινό Δεκέμβριο.

Στη διάρκεια της αποστολής θα φτάσει σε απόσταση 5.800 χιλιομέτρων και θα αναπτύξει την υψηλή ταχύτητα που απαιτείται για τον έλεγχο των συστημάτων του.

Κατά την επιστροφή του στη Γη θα κινείται με ταχύτητα έως 32.000 χιλιομέτρων την ώρα και η θερμική ασπίδα στη βάση του θα εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 2.200 βαθμών Κελσίου.

Αφού φτάσει στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, τα συνολικά πέντε αλεξίπτωτά του θα το επιβραδύνουν στα 30 χιλιόμετρα την ώρα, πριν πέσει τελικά στον Ειρηνικό.

Η επόμενη δοκιμή τoυ Orion προγραμματίζεται για τον Αύγουστο, οπότε οι μηχανικοί του προγράμματος θα ελέγξουν αν η κάψουλα μπορεί να προσεδαφιστεί με ασφάλεια σε περίπτωση αποτυχίας ακόμα και δύο αλεξίπτωτων.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231330268

Orion_Cover_2k2.thumb.jpg.ce0f472d812e10337939e04b4ec20efb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Πρώτη δοκιμή του «ιπτάμενου δίσκου» της NASA

Το LDSD φουσκώνει κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα για ασφαλέστερη προσεδάφιση

Χονολουλού, Χαβάη

Πώς θα μπορέσουν να προσεδαφιστούν στον Άρη τα βαρύτερα διαστημικά σκάφη των επόμενων δεκαετιών; Με τη βοήθεια ενός «ιπτάμενου δίσκου» που φουσκώνει κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Η πρώτη δοκιμή του LDSD, του «υπερηχητικού επιβραδυντή χαμηλής πυκνότητας» της NASA πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής έξω από τη Χαβάη.

 

Η δοκιμή

 

Αν και το πρώτο μέρος της δοκιμής εξελίχθηκε ομαλά, το δεύτερο μέρος του τεστ, η ανάπτυξη του τεράστιου αλεξιπτώτου του σκάφους, δεν εξελίχθηκε όπως είχε υπολογιστεί. Εντούτοις, αυτό δεν θεωρείται σημαντικό πρόβλημα από τους μηχανικούς της NASA.

 

Ένα βασικό πρόβλημα στις αποστολές που προσεδαφίζονται στον Άρη είναι ότι το σκάφος πρέπει να επιβραδύνει απότομα στην ατμόσφαιρα και να ακουμπήσει μαλακά στην επιφάνεια. Και, όσο μεγαλύτερο και βαρύτερο είναι το σκάφος, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιβραδυνθεί.

 

Οι σημερινές τεχνολογίες επιβράδυνσης βασίζονται σε αλεξίπτωτα και αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1970 για τα δίδυμα σκάφη Viking που προσεδαφίστηκαν στον Άρη.

 

Η τεχνολογία αυτή αρκεί για την προσεδάφιση φορτίων με βάρος το πολύ 1,5 τόνο, όπως συνέβη και με το ρομπότ Curiosity που έφτασε στον κόκκινο πλανήτη το 2012.

 

Για την αύξηση του βάρους μέχρι τους 3 τόνους η NASA ανέπτυξε το LDSD, ένα σκάφος δοκιμών που ενσωματώνει δύο νέες τεχνολογίες: ένα γιγάντιο μπαλόνι σε σχήμα ντόνατ που φουσκώνει απότομα σε μεγάλο ύψος για να αυξήσει την επιφάνεια και την αεροδυναμική αντίσταση του σκάφους· και ένα αλεξίπτωτο που μπορεί να αναπτυχθεί όσο το σκάφος κινείται ακόμα με υπερηχητικές ταχύτητες.

 

Η δοκιμή της Κυριακής ξεκίνησε από βάση του αμερικανικού ναυτικού στο Καουάι της Χαβάης το πρωί τοπική ώρα. Το LDSD, ένας δίσκος διαμέτρου έξι μέτρων, μεταφέρθηκε σε ύψος 120.000 ποδών (36,5 χιλιόμετρα) κρεμασμένο από ένα αερόστατο ήλιου, αρκετά μεγάλο για να τυλίξει ολόκληρο ποδοσφαιρικό δίδυμο.

 

Έπειτα από την πολύωρη άνοδο, το LDSD απελευθερώθηκε και αφέθηκε να πέσει ελεύθερα για ενάμισι δευτερόλεπτο. Τέσσερις μικροί πυραυλοκινητήρες πυροδοτήθηκαν για να αναγκάσουν το δίσκο να περιστραφεί και να σταθεροποιηθεί γυροσκοπικά. Μισό δευτερόλεπτο αργότερα, ο κύριος πυραυλοκινητήρας πυροδοτήθηκε για να μεταφέρει το όχημα στο όριο της στρατόσφαιρας, σε ύψος 180.000 ποδών (54 χιλιόμετρα) εκεί όπου η πυκνότητα του αέρα είναι συγκρίσιμη με την πυκνότητα της αρειανής ατμόσφαιρας σε μικρότερα υψόμετρα.

 

Η πτώση

 

Σε ελεύθερη πτώση, ο δίσκος επιτάχυνε μέχρι τα Mach 3,8, οπότε ενεργοποιήθηκε το πρώτο από τα δύο συστήματα επιβράδυνσης, το μπαλόνι σε σχήμα ντόνατ. Με το μέγεθός του να έχει αυξηθεί δραστικά, ο δίσκος επιβραδύνθηκε γρήγορα στα Mach 2,5. Σε αυτή τη φάση ενεργοποιήθηκε και το δεύτερο σύστημα (SIAD), το μεγαλύτερο υπερηχητικό αλεξίπτωτο που έχει δοκιμαστεί ποτέ, διαμέτρου 33,5 μέτρων. Εντούτοις, δεν εξελίχθηκαν όλα τέλεια.

 

Το SIAD φούσκωσε όπως είχε σχεδιαστεί, αλλά δεν αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα σχέδια. Οι μηχανικοί της NASA υποβαθμίζουν το πρόβλημα, αλλά δεν έχουν δώσουν προς το παρόν λεπτομέρειες, μέχρι να γίνει ανάλυση των στοιχείων. Περίπου 45 λεπτά αργότερα, ο δίσκος έπεσε ελεγχόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ανάκτηση του σκάφους και του αλεξίπτωτου -συνεπώς και των δεδομένων- από πλοίο μπορεί να χρειαστεί μία ημέρα για να ολοκληρωθεί. Η NASA προγραμματίζει μια ακόμα δοκιμή της τεχνολογίας το 2015 με την προοπτική να την αξιοποιήσει σε αποστολές στον Άρη από το 2020.

 

ΒΙΝΤΑΟ: http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=610860

us-science-nasa-ldsd-mars-1.thumb.jpg.8dd85bcd13cefb813562a639e4db4457.jpg

Δημοσιεύτηκε

Εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος OCO-2

Θα κάνει μετρήσεις και μελέτες για την παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

 

Καλιφόρνια

Εκτοξεύτηκε με επιτυχία το μεσημέρι της Τετάρτης ο πύραυλος που θα μεταφέρει στο Διάστημα τον δορυφόρο OCO-2 της NASA. Ο δορυφόρος κάνει μετρήσεις και μελέτες για την παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Ο δορυφόρος κάθε 16 ημέρες θα σχεδιάζει και θα στέλνει στη Γη χάρτες με τα επίπεδα συγκέντρωσης. Ο

OCO-2 διαθέτει έναν ανιχνευτή που αποτελείται από τρία φασματόμετρα ειδικά για την ανάλυση των αποτυπωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα και του οξυγόνου στο αντανακλώμενο φως. Ο OCO-2 θα αποτελέσει μέλος ενός στόλου δορυφόρων άλλων που ήδη λειτουργούν και άλλων που αναμένεται να εκτοξευτούν προσεχώς οι οποίοι έχουν ως αποστολή την παρακολούθηση και μελέτη του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=611277

A7769E13560B8D45719C62484E8C3936.jpg.613669250edc45fc1a5b3cd991ecaa28.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης