Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10 Αστροναύτης της NASA και μέλη του πληρώματος φτάνουν με ασφάλεια στον Διαστημικό Σταθμό. Ο αστροναύτης της NASA Jonny Kim, συνοδευόμενος από τους κοσμοναύτες της Roscosmos Sergey Ryzhikov και Alexey Zubritsky, έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Τρίτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των κατοίκων στους 10 για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το διαστημόπλοιο Soyuz MS-27 που μετέφερε τους Kim, Ryzhikov και Zubritsky προσδέθηκε στη μονάδα Prichal στις 4:57 π.μ. EDT, μετά από ένα ταξίδι τριών ωρών, δύο τροχιών στον διαστημικό σταθμό. Εκτοξεύτηκαν στη 1:47 π.μ. (10:47 π.μ. ώρα Μπαϊκονούρ) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Όταν οι καταπακτές ανοίξουν περίπου στις 7:20 π.μ., το τρίο θα ενταχθεί στο πλήρωμα της Expedition 72, συμπεριλαμβανομένων των αστροναυτών της NASA Nichole Ayers, Anne McClain και Don Pettit, του αστροναύτη της JAXA (Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης) Takuya Onishi και των Roscosmos Vaskov, I. Οβτσίνιν. Η ζωντανή κάλυψη της NASA για το άνοιγμα της καταπακτής θα ξεκινήσει στις 7 π.μ. στη NASA+. Μάθετε πώς να παρακολουθείτε περιεχόμενο της NASA μέσω μιας ποικιλίας πλατφορμών. Η Expedition 73 θα ξεκινήσει το Σάββατο, 19 Απριλίου, μετά την αναχώρηση των Pettit, Ovchinin και Vagner, καθώς ολοκληρώνουν μια επτάμηνη επιστημονική αποστολή στο εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά. Δείτε την τελετουργική αλλαγή διοίκησης στις 2:40 μ.μ. την Παρασκευή 18 Απριλίου, καθώς ο Ovchinin μεταφέρει τη διάκριση στο Onishi, ζωντανά στη NASA+. Κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης παραμονής του στο τροχιακό φυλάκιο, ο Kim θα διεξάγει επιστημονική έρευνα στην ανάπτυξη τεχνολογίας, την επιστήμη της γης, τη βιολογία, την ανθρώπινη έρευνα και πολλά άλλα. Αυτή είναι η πρώτη πτήση για τον Kim και τον Zubritsky και η τρίτη για τον Ryzhikov. Μάθετε περισσότερα για τις δραστηριότητες του διαστημικού σταθμού στη διεύθυνση: https://www.nasa.gov/station Ένας πύραυλος Soyuz εκτοξεύεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με 73 μέλη πληρώματος: τον αστροναύτη της NASA Jonny Kim και τους κοσμοναύτες της Roscosmos Sergey Ryzhikov και Alexey Zubritskiy, επί του σκάφους, Τρίτη 8 Απριλίου 2025, στο κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν. Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 Rocket and Space Corporation "Energia" Το Soyuz MS-27 θα παραδώσει το πλήρωμα στον ISS σε 3 ώρες και 17 λεπτά. Αύριο το πλοίο μας θα αναχωρήσει για τον ISS χρησιμοποιώντας ένα υπερ-γρήγορο πρόγραμμα. Μόλις δύο τροχιές γύρω από τον πλανήτη! Λίγο περισσότερο από τρεις ώρες αργότερα, οι κοσμοναύτες βρίσκονται στο σταθμό. Πώς μπορείτε να φτάσετε στο ISS τόσο γρήγορα; Σίγουρα πιο γρήγορα από το να πάτε στη ντάτσα ένα Σάββατο το καλοκαίρι. Ετοιμαστείτε, θα είναι δύσκολο. Είναι απαραίτητο η γωνία φάσης μεταξύ της θέσης εκτόξευσης και του ISS να είναι μικρή. Αυστηρά μιλώντας, από 10° έως 18°. Ουσιαστικά, αυτή είναι η απόσταση μεταξύ του ISS και του οχήματος εκτόξευσης κατά μήκος του τόξου της τροχιάς. Μετά την εκτόξευση, ο σταθμός και το Soyuz MS-27 θα πρέπει να είναι όχι μόνο όσο το δυνατόν πιο κοντά, αλλά και στο ίδιο επίπεδο. Για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι παράγοντες συγκεντρώθηκαν μέχρι τις 8 Απριλίου, οι ειδικοί μας στη βαλλιστική εργάστηκαν πολύ σκληρά. Για να το θέσω πολύ απλά, η Γη θα πρέπει να στρέψει το Μπαϊκονούρ προς τον ISS. Για να βοηθήσουμε λίγο τη φαντασία σας, επισυνάψαμε μια εικόνα Η υδρόγειος περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Και ο ISS είναι γύρω του... αλλά ελαφρώς διαγώνια προς τον ισημερινό. Η πιθανότητα το κοσμοδρόμιο και ο σταθμός να είναι αρκετά κοντά ώστε το πλοίο να φτάσει εκεί σε μόλις 3 ώρες είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΜΙΚΡΗ. Επομένως, η τροχιά του ISS ρυθμίζεται εκ των προτέρων. Οι ειδικοί βαλλιστικών υπολογίζουν τη διαδρομή έτσι ώστε όχι μόνο να φτάσετε γρήγορα στο απαιτούμενο τροχιακό ύψος, αλλά και να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν λιγότερα καύσιμα για το πλοίο Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκτόξευση θα αυξήσει το κόστος των καυσίμων κατά τη διάρκεια της πτήσης (θα μιλήσουμε για αυτό λεπτομερώς λίγο αργότερα - σε μια ανάρτηση σχετικά με τη λειτουργία των κινητήρων του πλοίου που βρίσκονται ήδη σε τροχιά). Αλλά αν αναβάλλετε την εκτόξευση για μια μέρα, θα πρέπει να πετάξετε σύμφωνα με το «κλασικό» σχέδιο, για δύο ολόκληρες ημέρες. https://m.vk.com/wall-167742670_22690 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13 (επεξεργάστηκε) Η Κέιτι Πέρι προβάρει τη στολή του αστροναύτη, αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση της στο Διάστημα. Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα 14 Απριλίου θα εκτοξευθεί η κάψουλα της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας του ιδρυτή και αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος, για μια σύντομη τουριστικού χαρακτήρα βόλτα στα σύνορα της Γης με το Διάστημα. Στην κάψουλα επιβάτες θα είναι μόνο γυναίκες με επικεφαλής την σύντροφο του Μπέζος Λόρεν Σάντσεζ ενώ δίπλα της θα κάθεται η διάσημη τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι.«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη με τη μηχανική όλων αυτών» είπε η Πέρι στο Associated Press, προσθέτοντας ότι άκουσε στην audiobook μορφή του το βιβλίο «Cosmos» του Καρλ Σαγκάν και διάβασε για τη θεωρία χορδών. «Πάντα με ενδιέφερε η αστροφυσική και με ενδιέφερε η αστρονομία και η αστρολογία και τα άστρα».Εκτός από την Σάντσεζ και την Πέρι στην κάψουλα θα βρίσκονται η Διευθύνουσα Σύμβουλος του STEMBoard και πρώην επιστήμονας πυραύλων της NASA Άισα Μποβέ, η παραγωγός ταινιών Κεριάν Φλιν, η συμπαρουσιάστρια του CBS Mornings Γκέιλ Κινγκ και η επιστήμονας βιοαστροναυτικής Αμάντα Νγκιούγεν.«Η Κέιτι έχει την τιμή να είναι μέλος του πρώτου γυναικείου πληρώματος της Blue Origin και ελπίζει ότι το ταξίδι της θα ενθαρρύνει την κόρη της και άλλους να πιάσουν τα αστέρια, κυριολεκτικά και μεταφορικά» ανέφερε η Blue Origin όταν ανακοινώθηκε η οργάνωση της αποστολής. Η Σάντσεζ ελπίζει ότι η αποστολή αυτή θα «εμπνεύσει την επόμενη γενιά εξερευνητών. Τα μέλη της αποστολής αποτελούν μια ομάδα εξερευνητών που θα αμφισβητούν τις προοπτικές τους για τη Γη και θα τους εξουσιοδοτήσει να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες και θα δημιουργήσει διαρκή αντίκτυπο που θα εμπνεύσει τις επόμενες γενιές», σύμφωνα με την Blue Origin.Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε στο Διάστημα το 1963 την κοσμοναύτη Βαλεντίνα Τερέσκοβα σε μια αποστολή που η Τερέσκοβα ταξίδεψε μόνη της και έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξιδεύει στο Διάστημα και θεωρητικά ήταν η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία αποστολή στο Διάστημα αλλά η αποστολή της Blue Origin είναι η πρώτη που έχει πλήρωμα το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες. Η διάσημη τραγουδίστρια θα δει τη Γη από ψηλά μαζί με γυναικείο πλήρωμα αποστολής της Blue Origin. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1944437/i-keiti-peri-provarei-ti-stoli-toy-astronayti-antistrofi-metrisi-gia-tin-ektoxeysi-tis-sto-diastima/ Το επεξεργάστηκε Απρίλιος 14 ο Δροσος Γεωργιος Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 «Παγιέχαλι»-«Φύγαμε» Ηταν 12 Απρίλη 1961- 9h,6m,59,7sec ωρα Μοσχας οταν το Vostok No.1,απογειωνεται απο το Κοσμοδρομιο του Μπαικανουρ ανοιγωντας μια νεα εποχή για την ανθρωποτητα, την εποχή της ανθρωπινης παρουσίας στο Διάστημα. Μία ώρα πριν από την εκτόξευση, η φωνή του επικεφαλής του σχεδιασμού του σοβιετικού διαστημόπλοιου Σεργκέι Κορολιόφ ακούστηκε από τον ασύρματο. «Γιούρι Αλεξέγιεβιτς, με ακούς καλά;Πρέπει να σου πω κάτι». «Σε λαμβάνω καθαρά και δυνατά». «Θέλω να σου υπενθυμίσω ότι από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η ετοιμότητα του ενός λεπτού θα περάσουν περίπου έξι λεπτά πριν απογειωθείς, οπότε μην ανησυχήσεις». «Κατάλαβα. δεν ανησυχώ καθόλου». «Θα περάσουν έξι λεπτά για διάφορα πράγματα», είπε ο Κορολιόφ εννοώντας ότι παρουσιάστηκε ένα μικρό πρόβλημα στα όργανα που θα καθυστερούσε την εκτόξευση κατά έξι λεπτά. Μετά ακούστηκε η φωνή του κοσμοναύτη Πάβελ Πόποβιτς: «Εϊ, μπορείς να μαντέψεις ποιος σου μιλάει;». «Φυσικά, είναι “η Λίλι της Κοιλάδας”». «Γιούρι, έχεις αρχίσει να βαριέσαι εκεί μέσα;». «Θα περνούσα καλύτερα εάν υπήρχε λίγη μουσική». Ανήσυχος για κάθε λεπτομέρεια της πτήσης, ο Κορολιόφ διέταξε τους τεχνικούς που βρίσκονταν σε υπηρεσία να βρουν κασέτες ή δίσκους και να αυτοσχεδιάσουν. «Δεν συνέδεσαν τη μουσική ακόμα;» ρώτησε μερικά λεπτά αργότερα. «Οχι». «Διάολε, τους είχα πει να βιαστούν». «Α, περίμενε, κάτι ακούω. Εβαλαν ένα ερωτικό τραγούδι». «Καλή επιλογή, θα έλεγα». 08.41 Ο Γκαγκάριν αισθάνεται το σκάφος να δονείται καθώς αποσύρονται τα ερείσματα. «Γιούρι, πηγαίνουμε στο κέντρο ελέγχου». 08.51 Η μουσική σταματά. Η βαθιά φωνή του Κορολιόφ ακούγεται πλέον σοβαρή. «Γιούρι, αρχίζουν τα 15 λεπτά μέχρι την εκτόξευση». Αυτό ήταν το σύνθημα ώστε ο Γκαγκάριν να ασφαλίσει τα γάντια και το κράνος του. Σε αυτά τα τελευταία λεπτά δεν υπήρχε αντίστροφη μέτρηση. Η εκτόξευση έγινε ακριβώς στις 09.06.59,7sec ώρα Μόσχας.Εν μέσω πολλών θορύβων και δονήσεων, ο Γκαγκάριν που καθόταν ακίνητος και σε πλήρη εγρήγορση στη θέση του θα κατάλαβε κάποια στιγμή ότι εκτοξεύθηκε αλλά ανησυχούσε για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά – η καταπακτή πάνω από το κεφάλι του να ανοίξει και να πεταχτεί μαζί με τη θέση του στον ουρανό, μια κίνηση που θα μπορούσε να του σπάσει τη σπονδυλική στήλη. Επρεπε να είναι έτοιμος. Τα G που δεχόταν το σώμα του πλήθαιναν. Δεν το θυμόταν αργότερα, αλλά του είπαν ότι φώναξε «Παγιέχαλι» («Πάμε»).«Τ-συν 70». «Σε ακούω, 70. Αισθάνομαι υπέροχα. Συνεχίζεται η πτήση. Τα G αυξάνονται. Ολα καλά». «Τ-συν 100. Πώς αισθάνεσαι;». «Μια χαρά. Εσείς;». Δύο λεπτά μετά την απογείωση και ο Γκαγκάριν δυσκολευόταν να μιλήσει στο μικρόφωνο καθώς τα G πίεζαν τους μυς του προσώπου. πέντε λεπτά πέρασαν και αποκολλήθηκε το σύστημα εκτόξευσης, όπως ήταν προγραμματισμένο – περίπλοκα μηχανήματα για τα οποία ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ρούβλια και χρειάστηκαν χιλιάδες ώρες για να κατασκευαστούν μόνο και μόνο για να φέρουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στο διάστημα τον πρώτο σοβιετικό κοσμοναύτη. Εννέα λεπτά μετά την εκτόξευση το διαστημόπλοιο του Γκαγκάριν είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μέσα από ένα παράθυρο ο Γκαγκάριν παρατήρησε ξαφνικά μια απέραντη γαλάζια θέα σε μια απόχρωση που δεν είχε ξαναδεί. Η Γη εμφανιζόταν και χανόταν και σιγά σιγά ο ουρανός σκοτείνιαζε. Ταξιδεύοντας προς τα ανατολικά με οκτώ χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, οι μετρήσεις έδειξαν 28.000 χιλιόμετρα, αν και ο Γιούρι δεν αισθανόταν καμία ταχύτητα. «πώς αισθάνεσαι;» τον ρώτησαν από την αίθουσα ελέγχου. «Η πτήση συνεχίζεται κανονικά. ολα λειτουργούν νορμάλ. παρατηρώ τη Γη, είναι καλή η ορατότητα.Βλέπω τα σύννεφα, βλέπω τα πάντα. Είναι πανέμορφα!». Ετσι ταξιδευοντας για 1 ωρα και 48 λεπτά με 181 Km στην περίγειο και 327 Km στην απόγειο ο Γιουρι Γκαγκάριν ενας πιλότος με υψος 1,57 ,ιδιαίτερα ευφυής, παρατηρητικός, σεμνός, με φοβερή μνήμη, ταχύτατα αντανακλαστικά και μεγάλες ικανότητες – έτσι τον περιέγραφαν οι συνάδελφοί του – ο Γκαγκάριν, σύμφωνα με τον γιατρό της αποστολής, «καταλάβαινε τη ζωή καλύτερα από τους φίλους του». Μόνο που την εγκατέλειψε γρήγορα για να περάσει στη σφαίρα του μύθου. Ο Γιούρι Γκαγκάριν προσεδαφίστηκε με τη βοήθεια αλεξιπτώτου και όχι μαζί με το διαστημόπλοιο, όπως μετέδωσε το ΤΑΣΣ στις 12 Απριλίου του 1961. Έτσι έγραψε αργότερα ο ίδιος ο κοσμοναύτης στο βιβλίο του "Ο δρόμος προς το Διάστημα". Η αλήθεια αποσιωπόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλλον γιατί προβλεπόταν ότι οι μελλοντικοί κοσμοναύτες θα έπρεπε να προσεδαφίζονται, ευρισκόμενοι μέσα στην κάψουλα καθόδου. Στην περίπτωση του Γκαγκάριν οι μηχανολόγοι θεωρούσαν ότι η προσεδάφιση μέσα στην κάψουλα καθόδου θα ήταν πολύ σκληρή και διάλεξαν πιο ασφαλή, όπως τους φαινόταν τότε, τρόπο προσεδάφισης. Στις 10 και 55 ο Γιούρι Γκαγκάριν πάτησε το χώμα κοντά στο χωριό Σμέλοβκα της περιοχής Σαράτοβ μπροστά στα μάτια μιας κατάπληκτης αγρότισσας και της εγγονής της. Αυτές όρμησαν προς την κατεύθυνσή του, αλλά σταμάτησαν διστακτικά γιατί τα έχασαν βλέποντας μπροστά τους ένα ασυνήθιστο όν με σκάφανδρο. «Τότε τους έκανα σήματα με τα χέρια μου και τους φώναξα: «Είμαι δικός σας. Μη φοβάστε. Ελάτε εδώ»,- αναθυμόταν αργότερα ο Γκαγκάριν. Σε λίγο τους πλησίασαν οδηγοί τρακτέρ, που άκουσαν ειδήσεις από το Ραδιόφωνο και ήταν ενήμεροι της κατάστασης. «Είναι ο Γιούρι Γκαγκάριν»,- φώναξε ένας απ’ αυτούς, συνταραγμένος ως τα βάθη της ψυχής του από τη συνάντησή του με τον άνθρωπο, για τον οποίο ακούσε πριν μερικά λεπτά από το Ραδιόφωνο. Μερικά λεπτά αργότερα ήρθε ένα ελικόπτερο και πήρε τον Γκαγκάριν στην πλησιέστερη αεροπορική στρατιωτική βάση. Ομως πισω απο τον Γκαγκάριν υπήρχαν χιλιαδες επιστημονες και τεχνικοι με επικεφαλης ενα αλλο θρυλο,τον Σεργκέι Κορολιόφ. Ο Σεργκέι Κορολιόφ γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1907 σε οικογένεια δασκάλου ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην πόλη Ζιτόμιρ. Όντας ακόμα μαθητής σχολείου ο Σεργκέι Κορολιόφ διακρινόταν για τις ιδιαίτερες ικανότητες του και το πάθος του για τη μελέτη της αεροπορικής τεχνολογίας. Στα 17 του χρόνια επεξεργάστηκε σχέδιο αεροπλάνου χωρίς κινητήρα. Στο Πολυτεχνείο του Κιέβου ο Σεργκέι Κορολιόφ μελετούσε την αεροπορική τεχνολογία και ταυτόχρονα επιδιδόταν στην κατασκευή ιπτάμενων μοντέλων και στην αθλητική ανεμοπλοΐα. Μετά τέλειωσε στην Μόσχα την Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή Μπάουμαν και την Σχολή Αεροπόρων, όπου επιβλήθηκε ως ικανός κατασκευαστής συσκευών αεροπορίας. Ακριβώς υπό την καθοδήγησή του κατασκευάστηκαν οι πρώτοι πύραυλοι-φορείς, τεχνητοί δορυφόροι της Γης, τα επανδρωμένα διαστημόπλοια Βοστόκ και Βοσχόντ- από το τελευταίο ο άνθρωπος έκανε τον πρώτο του περίπατο στο ανοιχτό Διάστημα- καθώς επίσης και το πιο τέλειο διαστημόπλοιο Σογιούζ, στο οποίο οι κοσμοναύτες μπορούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να βρίσκονται χωρίς σκάφανδρα και να κάνουν επιστημονικές έρευνες. Σήμερα τα Σογιούζ ακριβώς πετούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μεταφέροντας εκεί πληρώματα αστροναυτών από διάφορες χώρες και όλα τα απαραίτητα υλικά. «Όλα, όσα είχαμε κάνει προηγούμενα και όσα κάνουμε και όσα σχεδιάζουμε να κάνουμε στο μέλλον, έγιναν δυνατά μόνο χάρι στον Κορολιόφ και τους συνεργάτες του, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει ισχυρό δυναμικό τόσο της πυραυλικής διαστημικής εταιρείας Ενέργεια (Energia), όσο και όλου του διαστημικού τομέα της Ρωσίας»,- είπε ο Νικολάι Σεβαστιάνοφ, ένας από τους διευθυντές της εταιρείας Ενέργεια. Ήταν εποχή καταπληκτικών κατακτήσεων στον τομέα της κοσμοναυτικής. Μετά την πτήση του Γκαγκάριν, στις 6 Αυγούστου του ίδιου έτους, δηλαδή το 1961 πραγματοποίησε τη δεύτερη πτήση στο Διάστημα ο Γκέρμαν Τιτόφ με το διαστημόπλοιο Βοστόκ-2. Η πτήση του διήρκησε ολόκληρο ημερονύχτιο. Τον ΄Αύγουστο του 1962 έγινε η κοινή πτήση των διαστημοπλοίων Βοστόκ-3 και Βοστόκ-4 διαστημοπλοίων κυβερνωμένων από τους κοσμοναύτες Αντριάν Νικολάγιεφ και Πάβελ Ποπόβιτς. Ανάμεσα στα διαστημόπλοια είχε αποκατασταθεί ασύρματη επικοινωνία. Το 1963 έγινε η κοινή πτήση κοσμοναυτών – του Βαλέρι Μπικόφσκι και της πρώτης στον κόσμο γυναίκας- κοσμοναύτη Βαλεντίνας Τερεσκόβα. ΄Υστερα απ’ αυτούς πέταξε στο Διάστημα ένα τριμελές πλήρωμα με το πιο πολυσύνθετο διαστημόπλοιο Βοσχόντ. Στις 18 Μααρτίου του 1965 κατά την πτήση του με το Βοσχόντ-2 ο κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ βγήκε για πρώτη φορά στον κόσμο στο ανοιχτό Διάστημα με σκάφανδρο μέσω του ειδικού καθέκτη του διαστημοπλοίου. Όνειρο του Κορολιόφ ήταν η κατασκευή διαστημικών Σταθμών για μακρόχρονη παραμονή στο Διάστημα. Οι προβλέψεις του Σεργκέι Κορολιόφ για το μέλλον της κοσμοναυτικής ήταν πολύ ακριβείς. Να, ένα παράδειγμα. «Νομίζω ότι δεν θα κάνω λάθος, αν πώ ότι πολύ σύντομα θα τεθεί το ερώτημα αν αξίζει να στέλνονται στο Διάστημα τόσο ακριβά συστήματα, όσο είναι τα διαστημόπλοια για μερικά μόνο ημερονύχτια. Μάλλον χρειάζεται να στέλνονται για να παραμένουν εκεί για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο επανεφοδιασμός αυτών των διαστημοπλοίων με όλα τα απαραίτητα και η αλλαγή των πληρωμάτων τους να γίνεται με τη βοήθεια απλοποιημένων διαστημικών συσκευών με καθέκτες για τη σύζευξή τους με το σύστημα διαστημοπλοίων σε διαστημική τροχιά». Δυστυχώς, ο Σεργκέι Κορολιόφ δεν έζησε ως την πραγματοποίηση των ιδεών του. Οι ιδέες του ενσαρκώθηκαν αργότερα στα νέα διαστημόπλοια Σογιούζ. Ο αρχικατασκευαστής πέθανε στις 15 Ιανουαρίου του 1966. Η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας την μέρα της κηδείας του ήταν γεμάτη από κόσμο. Την λάρνακα με τη σωρό του την μετέφεραν οι ηγέτες του κράτους. Πίσω τους βάδιζαν όλοι οι κοσμοναύτες, ενώ δεν είχε ανακοινωθεί ποιός θάβεται. Μόνο ύστερα από δύο μέρες πάνω στα τείχη του Κρεμλίνου εμφανίστηκε πλάκα με την επιγραφή «Σ.Π.Κορολιόφ». Το όνομα του εξαίρετου θεμελειωτή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος και του ιδρυτή της σοβιετικής βιομηχανίας πυραύλων έγινε γνωστό μόνο μετά το θάνατό του, ενώ νωρίτερα ακόμα και τα επιστημονικά του άρθρα δημοσιεύονται με το ψευδώνυμο «Σεργκέγιεφ». Γιούρι Γκαγκάριν: Ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Όσα είδε και άκουσε ο ρώσος κοσμοναύτης στο πρώτο ταξίδι τροχιάς γύρω από τη Γη Στις 12 Απριλίου του 1961, η ανθρωπότητα πραγματοποίησε ένα τεράστιο επιστημονικό και τεχνολογικό άλμα. Ο ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα και μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη. «ΤΟ ΒΗΜΑ», 13.4.1961, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ» «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 13ης Απριλίου 1961, δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό του το θριαμβευτικό τηλεγράφημα από τη Μόσχα:«Ο άνθρωπος κατέκτησε τον διαπλανητικόν χώρον. Επιβαίνων Σοβιετικού διαστημοπλοίου, ένας νεαρός αεροπόρος, ο Γιούρι Γκαγκάριν, ανυψώθη μέχρι μεγίστου ύψους τριακοσίων δύο χιλιομέτρων, εξήλθεν ακόμη και από τα αραιότερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας, απηλλάγη από την βαρύτητα, επραγματοποίησε μίαν πλήρη περιστροφήν γύρω από τον πλανήτην μας και επανήλθεν αβλαβής, με το πρόσωπο φωτισμένον από μειδίαμα θριάμβου.»Η ομαλή προσγείωσις του διαστημοπλοίου και η πλήρης υγεία του πρώτου πραγματικού “κοσμοναύτου” παρέχουν την εγγύησιν ότι τα διαπλανητικά ταξίδια είναι πλέον πρακτική δυνατότης, ότι δεν υπάρχουν θανάσιμοι κίνδυνοι εις το μυστηριώδες διάστημα, ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια εις τας πλέον παρατόλμους επιδιώξεις του ανθρωπίνου πνεύματος.»Υπό την έννοιαν αυτήν εχαιρέτισαν την κοσμοϊστορικήν επιτυχίαν οι κορυφαίοι επιστήμονες και οι πολιτικοί ηγέται όλων των μεγάλων χωρών.»Φυσικά, το πράγμα δεν στερείται στρατηγικής και πολιτικής σημασίας. Αλλά αι επίσημοι εκδηλώσεις των αρμοδίων ηγετών περιωρίσθησαν χθες ευλόγως εις συγχαρητήρια και μόνον ολίγαι λέξεις ηκούσθησαν εις την Αμερικήν περί ενδεχόμενων στρατηγικών συνεπειών». «ΤΟ ΒΗΜΑ», 13.4.1961, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ» Η μαρτυρία του Γκαγκάριν Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γκαγκάριν σώος και αβλαβής, πίσω στη Μόσχα, περιγράφει όσα βίωσε σε αυτό το πρώτο μαγικό ταξίδι της ανθρωπότητας στο διάστημα. «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 14ης Απριλίου 1961 δημοσιεύει την αφήγησή του.Την εποχή εκείνη, οι γνώσεις του ανθρώπων, ειδικά των μη ειδικών, για το διάστημα ήταν ακόμα ελάχιστες, όπως ελάχιστες και αρκετά κακής ποιότητας ήταν και οι δορυφορικές απεικονίσεις της Γης.Οσα λοιπόν βίωσε και αντίκρισε ο Γκαγκάριν, ήταν πραγματικά πρωτόγνωρα για κάθε άνθρωπο. Η ανθρωπότηταν κρεμόταν από τα χείλη του:»Η ζωή εις το Διάστημα είναι “ευκολωτέρα” από όσον εφαντάζετο ο άνθρωπος έως τώρα.“Δεν είχα καθόλου το αίσθημα της μοναξιάς ή της απομονώσεως (…). Όλα γίνονται ευκολώτερα. Τα χέρια και τα πόδια δεν έχουν βάρος. Τα αντικείμενα ίπταντο εντός του θαλάμου.»Ούτε εγώ, άλλωστε, εκαθόμουν πλέον εις την καρέκλαν, όπως προηγουμένως, αλλά εκρεμόμουν εις το κενόν. Και ενόσω όμως ευρισκόμουν εις αυτήν την κατάστασιν της ελλείψεως βαρύτητος, έτρωγα και έπινα και όλα εγίνοντο όπως και εις την Γην.»Η κατάστασις εις την οποίαν περιέρχεται ο άνθρωπος όταν δεν επιδρούν αι δυνάμεις της έλξεως, ουδόλως επιδρά επί της ικανότητός του να εργάζεται. Ενόσω ευρισκόμην εις την κατάστασιν αυτήν (ήτοι της ελλείψεως βαρύτητος) ηδυνάμην ακόμη και να εργάζωμαι.“Εσημείωνα τας παρατηρήσεις μου. Παρ’ ότι το χέρι μου δεν είχε καθόλου βάρος, το γράψιμο δεν μετεβλήθη. Ήμουν όμως υποχρεωμένος να κρατώ το σημειωματάριο, διότι διαφορετικά θα μου έφευγε από τα χέρια και θα εταλαντεύετεο.“Διατηρούσα επίσης την επικοινωνίαν με την Γην, μέσω διαφόρων μηκών κύματος και έκαμνα χρήσιν του χειριστηρίου του τηλεγράφου. Η μετάβασις από την κατάστασιν της ελλείψεως βαρύτητος εις εκείνην της βαρύτητος, οπότε επιδρά η δύναμις της έλξεως, είναι ομαλή συνέχισεν ο Σοβιετικός αστροναύτης.»Τα χέρια και τα πόδια ουδεμίαν ησθάνοντο μεταβολήν, εκτός του ότι απέκτων αιφνιδίως βάρος. Όσον δι’ εμέ, δεν “πετούσα” πλέον επάνω από την καρέκλα, αλλά ηδυνήθην να καθήσω εις αυτήν”. O Γιούρι Γκαγκάριν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του Πώς είδε τη Γη Όπως αναφέρει «ΤΟ ΒΗΜΑ», «Ο Γιούρι Γκαγκάριν διεπίστωσεν ιδίοις όμασι το σφαρικόν σχήμα της Γης – ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος το επέτυχε τούτο». Ο ίδιος ο Γκαγκάριν δήλωσε:«Η φωτιζομένη πλευρά της Γης ήτο σαφώς ορατή. Αι ακταί των ηπείρων, αι νήσοι, οι μεγάλοι ποταμοί και αι μεγάλαι εκτάσεις ύδατος διεκρίνοντο σαφώς. (…) Διέκρινα καθαρώς τα μεγάλα τετράγωνα των κολλεκτιβικών αγροκτημάτων (σ.σ. της Σοβιετικής Ένωσης). ’Ητο μάλιστα δυνατόν να διακρίνω τους αγρούς από τα λειβάδια.»Προ της χθεσινής πτήσεώς μου, είχα φθάσει εις ύψος 15.000 μέτρων από της επιφανείας της Γης. Από το διαστημόπλοιον, φυσικά, δεν βλέπει κανείς τόσον καλά όσον από το αεροπλάνον, αλλά βλέπει καλά.»Κατά την πτήσιν είδα πάντως διά πρώτην φοράν με τα μάτια μου το σφαιρικόν σχήμα της Γης. Μπορεί να το ιδή κανείς παρατηρών τον ορίζοντα. Πρέπει να ομολογήσω ότι το θέαμα του ορίζοντος είναι μοναδικόν και ωραιότατον.»Δύναται να ιδή κανείς την αξιοθαύμαστον μεταβολήν από την φωτεινήν επιφάνειαν της Γης εις το πλήρες μαύρον του ουρανού, εις το οποίον διακρίνονται τα άστρα. Η διαχωριστική αυτή γραμμή είναι πολύ λεπτή, ακριβώς όπως μια λεπτή ζώνη που περιβάλλει την σφαίραν της Γης.»Όταν εγκατέλειψα την σκιάν της Γης προσέθεσεν ο Γκαγκάριν, ο ορίζων ήτο εντελώς διαφορετικός. Έφερε μιάν λεπτήν λωρίδα χρώματος ζωηρού πορτοκαλί που επερνούσε πάλιν προς το γαλάζιο και κατόπιν προς το μαύρο.»Η διάρκεια της πτήσεώς μου είχε προκαθορισθή από το πρόγραμμα. Η εργασία συνετελείτο καλώς εντός του διαστημοπλοίου, είχα δε καλήν διάθεσιν και ησθανόμην εξαιρετικήν ευεξίαν. Θα ηδυνάμην να συνεχίσω την πτήσιν επί όσον χρόνον ήτο απαραίτητον». Η Κούρσα του διαστήματος ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση βρίσκονταν ,την εποχή εκείνη, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου. Ήδη εξάλλου από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 είχε ξεκινήσει η «Κούρσα του Διαστήματός» (Space Race).O ανταγωνισμός δηλαδή μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης για το ποιος θα κατακτήσει, μέσω των επιτευγμάτων του, το διάστημα.Η μία δύναμη παρακολουθούσε τις κινήσεις της άλλης διεκδικώντας συνεχώς τον τίτλο του πρωτοπόρου του διαστήματος. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, η συνέντευξη του Γκαγκάριν στην εφημερίδα «Πράβδα» να μην αναφερθεί και «εις το πρόγραμμα διαστημικών ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών».“Θα καλωσορίσωμεν τα επιτεύγματα των Αμερικανών κοσμοναυτών, όταν πετάξουν στο Διάστημα”, δήλωσε ο Γκαγκάριν, « Οι Αμερικανοί κοσμοναύται θα πρέπει να μας φθάσουν. Θα χαιρετήσωμεν τας επιτυχίας των, αλλά θα προσπαθήσωμεν να είμεθα πάντοτε πρώτοι. “To κόμμα μας και η κυβέρνησίς μας εγείρουν το θέμα της ειρηνικής χρησιμοποιήσεως του Διαστήματος, της ειρηνικής αμίλλης. Ο στίβος αυτός πρέπει να χρησιμοποιηθή δι’ ειρηνικούς σκοπούς και όχι διά πόλεμον”.»Εξ άλλου, ο πρώτος αστροναύτης που επέταξεν εις το Διάστημα εξέφρασε την ευγνωμοσύνην του διά το συγχαρητήριον τηλεγράφημα που απέστειλε προς αυτόν ο κ. Χρουτσώφ, το οποίον ως είπε, τον συνεκίνησε μέχρι δακρύων.»Υπογραμμίζων ότι κατά την πτησιν του δεν ησθάνθη μοναξιάν, ο Γιούρι Γκαγκάριν είπεν:“Εγνώριζα ότι οι φίλοι μου και ολόκληρος ο σοβιετικός λαός παρηκολούθουν την πτήσιν μου. Ήμουν βέβαιος ότι το κόμμα και η κυβέρνησις ήσαν πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουν”. Tα επόμενα σχέδια «Επιθυμώ, ετόνισε, να μεταβώ εις την Αφροδίτην, να ανακαλύψω τι κρύπτεται πίσω από τα νεφελώματα, να ίδω τον Άρην και να εξακριβώσω εάν έχη διώρυγας. Η Σελήνη είναι γειτόνισσά μας. Νομίζω ότι δεν πρέπει να περιμένωμεν πολύ διά να πετάξωμεν προς την Σελήνην και επί της Σελήνης».Και πράγματι, η ανθρωπότητα δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ. Οκτώ περίπου χρόνια αργότερα ο άνθρωπος θα έφτανε στη Σελήνη. Στις 21 Ιουλίου 1969 ο αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ πατούσε στη Σελήνη λέγοντας την ιστορική, έκτοτε, φράση:«Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14 Rocket and Space Corporation "Energia" Το Soyuz MS-27 προσδέθηκε στον ISS! Στις 11:58 ώρα Μόσχας, το πλοίο με το πλήρωμα έδεσε αυτόματα στην κομβική μονάδα Prichal. Οι κοσμοναύτες Sergei Ryzhikov και Alexei Zubritsky, καθώς και ο συνάδελφός τους στη NASA, Jonathan Kim, έφτασαν στον σταθμό. Επιπλέον, το επανδρωμένο διαστημόπλοιο παρέδωσε περίπου 180 κιλά φορτίου στον σταθμό, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού και αναλώσιμων για έξι επιστημονικά πειράματα. https://vk.com/rsc_energia?z=video-167742670_456239488%2Fdf9c9bec83c4ca58b1%2Fpl_wall_-167742670 https://vk.com/rsc_energia?w=wall-167742670_22717 Rocket and Space Corporation "Energia" Μετά τον έλεγχο της στεγανότητας και τη σταθεροποίηση της πίεσης, οι καταπακτές μεταξύ του πλοίου και του σταθμού ανοίγουν επιτέλους! Υποδοχή των αστροναυτών στο ISS Είναι για χάρη τέτοιων χαρούμενων προσώπων που οι πύραυλοι Soyuz πετούν χρησιμοποιώντας το σύστημα υπερταχείας πρόσδεσης. Ο Sergey Ryzhikov, ο Alexey Zubritsky και ο Jonathan Kim εντάχθηκαν στο πλήρωμα της 72ης μακροχρόνιας αποστολής - οι κοσμοναύτες της Roscosmos Alexey Ovchinin, Ivan Vagner και Kirill Peskov, οι αστροναύτες της NASA Donald Pettit, Anne McClain και Nicole Ayers, και ο κοσμοναύτης της Roscosmos. https://vk.com/rsc_energia?z=video-167742670_456239491%2F23c93efb6eaccb171f%2Fpl_wall_-167742670 https://vk.com/rsc_energia?w=wall-167742670_22719 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 15 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 15 Η NASA θέτει κάλυψη για τον αστροναύτη Don Pettit, Crewmates Return. Ο αστροναύτης της NASA Don Pettit, μαζί με τους κοσμοναύτες της Roscosmos, Alexey Ovchinin και Ivan Vagner, θα αναχωρήσουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το διαστημόπλοιο Soyuz MS-26 και θα επιστρέψουν στη Γη το Σάββατο 19 Απριλίου. Ο Pettit, ο Ovchinin και ο Vagner θα αποσυνδεθούν από τη μονάδα Rassvet του τροχιακού εργαστηρίου στις 5:57 μ.μ. EDT, με κατεύθυνση προς προσγείωση με αλεξίπτωτο στις 9:20 μ.μ. (6:20 π.μ. ώρα Καζακστάν, Κυριακή 20 Απριλίου) στη στέπα του Καζακστάν, νοτιοανατολικά της πόλης Dzhezkazgan. Η προσγείωση θα γίνει στα 70ά γενέθλια του Pettit. Η ζωντανή κάλυψη της NASA για την επιστροφή και τις σχετικές δραστηριότητες θα μεταδοθεί στη NASA+. Μάθετε πώς να μεταδίδετε περιεχόμενο της NASA μέσω μιας ποικιλίας πλατφορμών. Μια τελετή αλλαγής διοίκησης θα μεταδοθεί επίσης στις πλατφόρμες της NASA στις 2:40 μ.μ. Παρασκευή, 18 Απριλίου. Ο Ovchinin θα παραδώσει τη διοίκηση του σταθμού στον αστροναύτη της JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) Takuya Onishi για την Expedition 73, η οποία ξεκινά τη στιγμή της αποδέσμευσης. Εκτείνοντας 220 ημέρες στο διάστημα, ο Pettit και οι συνεργάτες του θα έχουν περιφερθεί γύρω από τη Γη 3.520 φορές και θα έχουν ολοκληρώσει ένα ταξίδι 93,3 εκατομμυρίων μιλίων κατά τη διάρκεια της αποστολής τους. Το διαστημόπλοιο Soyuz MS-26 εκτοξεύτηκε και προσέδεσε στο σταθμό στις 11 Σεπτεμβρίου 2024. Αυτή ήταν η τέταρτη διαστημική πτήση του Pettit, όπου υπηρέτησε ως μηχανικός πτήσης για την Expedition 71 και 72. Έχει συνολική καριέρα 590 ημερών σε τροχιά. Ο Ovchinin ολοκλήρωσε την τέταρτη πτήση του στο διάστημα, συνολικής διάρκειας 595 ημερών, και ο Vagner κέρδισε συνολικά 416 ημέρες στο διάστημα κατά τη διάρκεια δύο ταξιδιών στο εργαστήριο σε τροχιά. Αφού επιστρέψουν στη Γη, τα τρία μέλη του πληρώματος θα πετάξουν με ένα ελικόπτερο από το σημείο προσγείωσης στην πόλη Καραγκάντα, στο Καζακστάν, που πραγματοποιεί ανάκαμψη. Ο Pettit θα επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο της NASA και θα επιστρέψει στο Χιούστον, ενώ ο Ovchinin και ο Vagner θα αναχωρήσουν για μια εκπαιδευτική βάση στο Star City της Ρωσίας. Η κάλυψη της NASA είναι η εξής (όλες οι ανατολικές και υπόκεινται σε αλλαγές βάσει λειτουργιών σε πραγματικό χρόνο): Παρασκευή 18 Απριλίου: 2:40 μ.μ. – Η τελετή αλλαγής διοίκησης της αποστολής 72/73 ξεκινά στη NASA+. Σάββατο 19 Απριλίου: 2 μ.μ. – Η κάλυψη αποχαιρετιστηρίων και κλεισίματος εκκόλαψης ξεκινά στη NASA+. 2:25 μ.μ. – Κλείσιμο καταπακτής 5:30 μ.μ. – Η κάλυψη αποδέσμευσης ξεκινά στη NASA+. 5:57 μ.μ. – Αποσύνδεση 8 μ.μ. – Ξεκινά η κάλυψη για κάψιμο, είσοδο και προσγείωση στη NASA+. 8:26 μ.μ. – Έγκαυμα σε τροχιά 9:20 μ.μ. – Προσγείωση Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται συνεχώς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προωθώντας την επιστημονική γνώση και κάνοντας ερευνητικές ανακαλύψεις που δεν είναι δυνατές στη Γη. Ο σταθμός είναι μια κρίσιμη βάση δοκιμών για τη NASA για να κατανοήσει και να ξεπεράσει τις προκλήσεις των διαστημικών πτήσεων μεγάλης διάρκειας και να επεκτείνει τις εμπορικές ευκαιρίες σε χαμηλή τροχιά της Γης. Καθώς οι εμπορικές εταιρείες επικεντρώνονται στην παροχή υπηρεσιών και προορισμών ανθρώπινων διαστημικών μεταφορών ως μέρος μιας ισχυρής οικονομίας σε χαμηλή τροχιά της Γης, η NASA εστιάζει περισσότερους πόρους σε αποστολές στο βαθύ διάστημα στη Σελήνη ως μέρος της Artemis, προετοιμάζοντας τις μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στον Άρη. Μάθετε περισσότερα για την έρευνα και τις λειτουργίες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στη διεύθυνση: https://www.nasa.gov/station Αυτή η φωτογραφία μεγάλης διάρκειας υπογραμμίζει το τμήμα Roscosmos του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-26 προσδεδεμένο στη μονάδα Rassvet. Τα ίχνη των αστεριών και η ατμοσφαιρική λάμψη της Γης απεικονίζονται επίσης από το τροχιακό φυλάκιο καθώς ανέβηκε 258 μίλια πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μια μικρή πτήση της Katy Perry στο διάστημα, ένα μεγάλο άλμα προς το Elysium. H ποπ σταρ Katy Perry, η αρραβωνιαστικιά του Jeff Bezos, Lauren Sánchez, η δημοσιογράφος Gayle King, η επιχειρηματίας Amanda Nguyen, η σκηνοθέτης Kerianne Flynn και η μηχανικός-επιχειρηματίας Aisha Bowe πέταξαν για λίγα λεπτά στο διάστημα, με τον πύραυλο New Shepard της Blue Origin. Πρόκειται για μια εκτόξευση στα πλαίσια του πανάκριβου διαστημικού τουρισμού για VIPs που προωθεί ο Jeff Bezos. Ακολουθεί το βίντεο με την εκτόξευση των σελέμπριτις στο διάστημα: (*) Elysium (ταινία): Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας η πολιτικοοικονομική κατάσταση της κοινωνίας στον 22o αιώνα δεν διαφέρει και πολύ από την σημερινή. Υπάρχουν λίγοι προνομιούχοι και αμέτρητοι εξαθλιωμένοι. «Elysium» είναι το όνομα μιας διαστημικής αποικίας σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπου ζουν μακριά από φτώχεια, μολυσμένη ατμόσφαιρα και δυστυχία προνομιούχοι πολίτες. Μάλιστα διαθέτουν μέσα στα σπίτια τους συσκευές που θεραπεύουν όλες τις ασθένειες. Ενώ σ’ αυτόν τον παράδεισο ζουν μόνο οι λίγοι πλούσιοι, τα δισεκατομμύρια ανθρώπων αργοπεθαίνουν πάνω στην ερειπωμένη, υπερ-κατοικημένη, αφιλόξενη, και αβίωτη Γη. https://physicsgg.me/2025/04/14/μια-μικρή-πτήση-της-katy-perry-στο-διάστημα-ένα/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 Η NASA ορίζει κάλυψη για την εκτόξευση ανεφοδιασμού του 32ου σταθμού SpaceX, Άφιξη. Η NASA και η SpaceX στοχεύουν στις 4:15 π.μ. EDT, Δευτέρα 21 Απριλίου, για την επόμενη εκτόξευση για να παραδώσουν επιστημονικές έρευνες, προμήθειες και εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτή είναι η 32η αποστολή εμπορικών υπηρεσιών ανεφοδιασμού της SpaceX στο εργαστήριο σε τροχιά για τον οργανισμό. Ένας ψηλός ασπρόμαυρος πύραυλος είναι έτοιμος να εκτοξευτεί, με τον νυχτερινό ουρανό πίσω του. Η NASA και η SpaceX στοχεύουν στις 4:15 π.μ. EDT, Δευτέρα 21 Απριλίου, για την επόμενη εκτόξευση για να παραδώσουν επιστημονικές έρευνες, προμήθειες και εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτή είναι η 32η αποστολή εμπορικών υπηρεσιών ανεφοδιασμού της SpaceX στο εργαστήριο σε τροχιά για τον οργανισμό. Γεμάτο με περισσότερες από 6.400 λίβρες προμήθειες, ένα διαστημόπλοιο SpaceX Dragon με πύραυλο Falcon 9 θα απογειωθεί από το Σύμπλεγμα Εκτόξευσης 39A στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Η ζωντανή κάλυψη εκτόξευσης θα ξεκινήσει στις 3:55 π.μ. στη NASA+. Μάθετε πώς να παρακολουθείτε περιεχόμενο της NASA μέσω μιας ποικιλίας πλατφορμών. Η κάλυψη της NASA για την άφιξη του Dragon στο τροχιακό φυλάκιο θα ξεκινήσει στις 6:45 π.μ. της Τρίτης, 22 Απριλίου, στο NASA+. Το διαστημόπλοιο θα προσδεθεί αυτόνομα στο ζενίθ λιμάνι της μονάδας Harmony του διαστημικού σταθμού. Μαζί με τρόφιμα και βασικό εξοπλισμό για το πλήρωμα, ο Dragon παραδίδει μια ποικιλία επιστημονικών πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας επίδειξης εκλεπτυσμένων ελιγμών για ρομπότ που επιπλέουν ελεύθερα. Το Dragon φέρει επίσης ένα βελτιωμένο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα που θα μπορούσε να προστατεύσει τα μέλη του πληρώματος σε εξερευνητικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη και δύο ατομικά ρολόγια για να εξετάσει θεμελιώδεις έννοιες της φυσικής, όπως η σχετικότητα και να δοκιμάσει τον παγκόσμιο συγχρονισμό των ρολογιών ακριβείας. Το διαστημικό σκάφος Dragon έχει προγραμματιστεί να παραμείνει στο διαστημικό σταθμό μέχρι τον Μάιο, όταν θα αναχωρήσει και θα επιστρέψει στη Γη με έρευνα και φορτίο, εκτοξευόμενο από τις ακτές της Καλιφόρνια. Η κάλυψη της αποστολής της NASA είναι η ακόλουθη (όλες οι φορές ανατολικά και υπόκεινται σε αλλαγές με βάση τις λειτουργίες σε πραγματικό χρόνο): Τετάρτη 16 Απριλίου 1 μ.μ. – Διεθνής Διαστημικός Σταθμός National Lab Science Webinar με τους ακόλουθους συμμετέχοντες: Jennifer Buchli, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού της NASA Michael Roberts, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος, Εθνικό Εργαστήριο Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Claire Fortenberry, ερευνητής αεροδιαστημικός μηχανικός, Ερευνητικό Κέντρο Glenn της NASA στο Κλίβελαντ Yupeng Chen, συνιδρυτής της Eascra Biotech Mari Anne Snow, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Eascra Biotech Ταγματάρχης Travis Tubbs, Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Heath Mills, συνιδρυτής της Rhodium Scientific Sarah Wyatt, ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο του Οχάιο Τα μέσα που επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να εγγραφούν για πρόσβαση στο Zoom το αργότερο μία ώρα πριν από την έναρξη του διαδικτυακού σεμιναρίου. Ο ήχος της τηλεδιάσκεψης θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπο του Εθνικού Εργαστηρίου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Παρασκευή 18 Απριλίου 3 μ.μ. – Τηλεδιάσκεψη μέσων προεκκίνησης (όχι νωρίτερα από μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της Επισκόπησης ετοιμότητας εκκίνησης) με τους ακόλουθους συμμετέχοντες: Zebulon Scoville, αναπληρωτής διευθυντής, Γραφείο Ολοκλήρωσης Μεταφορών, Πρόγραμμα Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού της NASA Jennifer Buchli, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού της NASA Sarah Walker, διευθύντρια, Dragon Mission Management, SpaceX Jimmy Taeger, αξιωματικός εκτόξευσης καιρού, 45η Μοίρα καιρού, Διαστημικός Σταθμός Cape Canaveral Τα μέσα που επιθυμούν να συμμετάσχουν μέσω τηλεφώνου πρέπει να ζητήσουν πληροφορίες κλήσης έως τις 5 μ.μ. Πέμπτη, 17 Απριλίου, στέλνοντας email στο newsroom του Kennedy στη διεύθυνση: ksc-media-accreditat@mail.nasa.gov. Ο ήχος της τηλεδιάσκεψης θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπο του πρακτορείου. Δευτέρα 21 Απριλίου: 3:55 π.μ. – Η κάλυψη εκτόξευσης ξεκινά στη NASA+. 4:15 π.μ. – Εκκίνηση Τρίτη 22 Απριλίου: 6:45 π.μ. – Η κάλυψη αφίξεων ξεκινά στη NASA+. 8:20 π.μ. – Αποβίβαση Κάλυψη εκκίνησης του ιστότοπου της NASA Η κάλυψη της ημέρας εκτόξευσης της αποστολής θα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της NASA. Η κάλυψη θα περιλαμβάνει ζωντανή ροή και ενημερώσεις ιστολογίου που ξεκινούν όχι νωρίτερα από τις 3:55 π.μ., 21 Απριλίου, καθώς συμβαίνουν τα ορόσημα της αντίστροφης μέτρησης. Βίντεο ροής κατ' απαίτηση στη NASA+ και φωτογραφίες από την εκτόξευση θα είναι διαθέσιμα λίγο μετά την απογείωση. Για ερωτήσεις σχετικά με την κάλυψη αντίστροφης μέτρησης, επικοινωνήστε με το newsroom της NASA Kennedy στο 321-867-2468. Ακολουθήστε την κάλυψη αντίστροφης μέτρησης στο ιστολόγιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για ενημερώσεις. Παρακολουθήστε την Εκκίνηση εικονικά Τα μέλη του κοινού μπορούν να εγγραφούν για να παρακολουθήσουν αυτή την παρουσίαση εικονικά. Το πρόγραμμα εικονικών επισκεπτών της NASA για αυτήν την αποστολή περιλαμβάνει επίσης επιμελημένους πόρους εκτόξευσης, ειδοποιήσεις σχετικά με σχετικές ευκαιρίες ή αλλαγές και μια σφραγίδα για το εικονικό διαβατήριο επισκέπτη της NASA μετά την εκτόξευση. Παρακολουθήστε, ασχοληθείτε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ενημερώστε τους άλλους ότι παρακολουθείτε την αποστολή στο X, το Facebook και το Instagram ακολουθώντας και προσθέτοντας ετικέτα σε αυτούς τους λογαριασμούς: X: @NASA, @NASAKennedy, @NASASocial, @Space_Station, @ISS_Research, @ISS National Lab Facebook: NASA, NASAKennedy, ISS, Εθνικό Εργαστήριο ISS Instagram: @NASA, @NASAKennedy, @ISS, @ISSNationalLab Κάλυψη στην Ισπανία Γνωρίζατε ότι η NASA έχει ένα ισπανικό τμήμα που ονομάζεται NASA en Espanol; Ρίξτε μια ματιά στη NASA en Espanol σε X, Instagram, Facebook και YouTube για πρόσθετη κάλυψη αποστολής. Para obtener información sobre cobertura en español en el Centro Espacial Kennedy o si desea solicitar entrevistas en español, comuníquese con Antonia Jaramillo o Messod Bendayan a: antonia.jaramillobotero@nasa.gov o messod.nasa.gova. Μάθετε περισσότερα για την αποστολή εμπορικού ανεφοδιασμού στη διεύθυνση: https://www.nasa.gov/mission/nasas-spacex-crs-32/ Ένας πύραυλος Falcon 9 της SpaceX, με το διαστημόπλοιο Dragon της εταιρείας στην κορυφή, βρίσκεται στο Launch Complex 39A στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα στις 4 Νοεμβρίου 2024, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποστολή SpaceX 31st Commercial Resupply Services στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17 Roscosmos Το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-26 θα επιστρέψει στη Γη στις 20 Απριλίου Αυτό το Σαββατοκύριακο θα υποδεχτούμε τους κοσμοναύτες της Roscosmos Alexey Ovchinin, Ivan Wagner και τον αστροναύτη της NASA Donald Pettit: στις 00:57 ώρα Μόσχας το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος θα αποσυνδεθεί από τη μονάδα Rassvet του ρωσικού τμήματος του ISS και στις 04:17 ώρα Μόσχας αναμένουμε την προσγείωση του οχήματος του Καζακστάν. Το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Soyuz MS-26 εργάζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον Σεπτέμβριο του 2024. Ακολουθήστε τις ανακοινώσεις και ορίστε ειδοποιήσεις στο κανάλι - θα προβάλλουμε όλες τις λειτουργίες ζωντανά. https://vk.com/roscosmos?reactions_opened=wall-30315369_569248&w=wall-30315369_585435 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 Επιστήμη της NASA, εκτόξευση φορτίου στην 32η αποστολή ανεφοδιασμού του SpaceX. Μετά την επιτυχή εκτόξευση της αποστολής SpaceX 32nd Commercial Resupply Services της NASA, νέα επιστημονικά πειράματα και προμήθειες αναχωρούν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το διαστημόπλοιο SpaceX Dragon, που μετέφερε περίπου 6.700 λίβρες φορτίου στο εργαστήριο τροχιάς για τη NASA, απογειώθηκε στις 4:15 π.μ. EDT τη Δευτέρα, με τον πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας από το Launch Complex 39A στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα. Η ζωντανή κάλυψη της άφιξης του διαστημικού σκάφους θα ξεκινήσει στις 6:45 π.μ., Τρίτη 22 Απριλίου, στη NASA+. Μάθετε πώς να παρακολουθείτε περιεχόμενο της NASA μέσω μιας ποικιλίας πλατφορμών. Το διαστημικό σκάφος έχει προγραμματιστεί να προσδεθεί αυτόνομα περίπου στις 8:20 π.μ. στο ζενίθ, ή προς το διάστημα, λιμάνι της μονάδας Harmony του διαστημικού σταθμού. Η αποστολή ανεφοδιασμού θα υποστηρίξει δεκάδες ερευνητικά πειράματα κατά τη διάρκεια της Expedition 73. Μαζί με τρόφιμα και βασικό εξοπλισμό για το πλήρωμα, ο Dragon παραδίδει μια ποικιλία επιστημονικών πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας επίδειξης εκλεπτυσμένων ελιγμών για ρομπότ που επιπλέουν ελεύθερα. Το Dragon φέρει επίσης ένα βελτιωμένο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των μελών του πληρώματος σε εξερευνητικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη και δύο ατομικά ρολόγια για να εξετάσει θεμελιώδεις έννοιες της φυσικής, όπως η σχετικότητα και να δοκιμάσει τον παγκόσμιο συγχρονισμό των ρολογιών ακριβείας. Αυτά είναι μόνο ένα δείγμα των εκατοντάδων ερευνών που διεξάγονται στο τροχιακό εργαστήριο κάθε χρόνο στους τομείς της βιολογίας και της βιοτεχνολογίας, των φυσικών επιστημών και της επιστήμης της γης και του διαστήματος. Μια τέτοια έρευνα ωφελεί την ανθρωπότητα και βοηθά να τεθούν οι βάσεις για μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση μέσω της εκστρατείας Artemis του οργανισμού, η οποία θα στείλει αστροναύτες στη Σελήνη για να προετοιμαστούν για μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Το διαστημόπλοιο Dragon έχει προγραμματιστεί να παραμείνει στο εργαστήριο σε τροχιά μέχρι τον Μάιο, όταν θα αναχωρήσει και θα επιστρέψει στη Γη με ευαίσθητες στο χρόνο έρευνα και φορτίο, που θα εκτοξευθεί στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια. Μάθετε περισσότερα για την αποστολή εμπορικού ανεφοδιασμού στη διεύθυνση: https://www.nasa.gov/mission/nasas-spacex-crs-32/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 Ο αστροναύτης της NASA Don Pettit, Crewmates Complete Space Station Expedition. Ο αστροναύτης της NASA Don Pettit επέστρεψε στη Γη το Σάββατο, συνοδευόμενος από τους κοσμοναύτες της Roscosmos Alexey Ovchinin και Ivan Vagner, ολοκληρώνοντας μια επτάμηνη επιστημονική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το τρίο αναχώρησε από τον διαστημικό σταθμό στις 5:57 μ.μ. EDT στο διαστημόπλοιο Soyuz MS-26 πριν πραγματοποιήσει μια ασφαλή προσγείωση με αλεξίπτωτο στις 9:20 μ.μ. (6:20 π.μ. της Κυριακής 20 Απριλίου, ώρα Καζακστάν), νοτιοανατολικά του Dzhezkazgan, Καζακστάν. Ο Pettit γιορτάζει επίσης τα 70α γενέθλιά του την Κυριακή 20 Απριλίου. Εκτείνοντας 220 ημέρες στο διάστημα, ο Pettit και οι συνεργάτες του περιφέρθηκαν γύρω από τη Γη 3.520 φορές, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι 93,3 εκατομμυρίων μιλίων. Ο Pettit, ο Ovchinin και ο Vagner εκτοξεύτηκαν και έδεσαν στο εργαστήριο σε τροχιά στις 11 Σεπτεμβρίου 2024. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον διαστημικό σταθμό, ο Pettit διεξήγαγε έρευνα για να βελτιώσει τις δυνατότητες τρισδιάστατης εκτύπωσης μετάλλων σε τροχιά, να προωθήσει τις τεχνολογίες απολύμανσης του νερού, να εξερευνήσει την ανάπτυξη των φυτών υπό διαφορετικές συνθήκες νερού και να διερευνήσει τη συμπεριφορά της φωτιάς στη μικροβαρύτητα, συμβάλλοντας όλα σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Χρησιμοποίησε επίσης το περιβάλλον του στο σταθμό για να πραγματοποιήσει μοναδικά πειράματα στον ελεύθερο χρόνο του και να συναρπάσει το κοινό με τη φωτογραφία του. Αυτή ήταν η τέταρτη διαστημική πτήση του Pettit, όπου υπηρέτησε ως μηχανικός πτήσης για τις Αποστολές 71 και 72. Έχει καταγράψει 590 ημέρες σε τροχιά σε όλη την καριέρα του. Ο Ovchinin ολοκλήρωσε την τέταρτη πτήση του, συνολικής διάρκειας 595 ημερών, και ο Vagner κέρδισε συνολικά 416 ημέρες στο διάστημα κατά τη διάρκεια δύο διαστημικών πτήσεων Ο αστροναύτης της NASA Don Pettit μεταφέρεται σε μια ιατρική σκηνή λίγο αφότου αυτός και οι κοσμοναύτες της Roscosmos Alexey Ovchinin και Ivan Vagner προσγειώθηκαν με το διαστημόπλοιό τους Soyuz MS-26 κοντά στην πόλη Zhezkazgan, Καζακστάν στις 19 Απριλίου 2025 (20 Απριλίου 2025, ώρα Καζακστάν). Η NASA ακολουθεί τους συνήθεις ιατρικούς ελέγχους μετά την προσγείωση, το πλήρωμα θα επιστρέψει στην περιοχή ανάκαμψης στην Καραγκάντα του Καζακστάν. Στη συνέχεια, ο Pettit θα επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο της NASA με προορισμό το Διαστημικό Κέντρο Johnson του οργανισμού στο Χιούστον. Σύμφωνα με αξιωματούχους της NASA στο σημείο προσγείωσης, ο Πέτιτ τα πάει καλά και στο εύρος αυτού που αναμένεται για αυτόν μετά την επιστροφή του στη Γη. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, οι άνθρωποι ζούσαν και εργάζονταν συνεχώς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προωθώντας την επιστημονική γνώση και κάνοντας ερευνητικές ανακαλύψεις που δεν είναι δυνατές στη Γη. Ο σταθμός είναι μια κρίσιμη βάση δοκιμών για τη NASA για να κατανοήσει και να ξεπεράσει τις προκλήσεις των διαστημικών πτήσεων μεγάλης διάρκειας και να επεκτείνει τις εμπορικές ευκαιρίες σε χαμηλή τροχιά της Γης. Καθώς οι εμπορικές εταιρείες επικεντρώνονται στην παροχή υπηρεσιών και προορισμών ανθρώπινων διαστημικών μεταφορών ως μέρος μιας ισχυρής οικονομίας χαμηλής τροχιάς της Γης, η NASA εστιάζει περισσότερους πόρους σε αποστολές στο βαθύ διάστημα στη Σελήνη ως μέρος της Artemis, προετοιμάζοντας τις μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στον Άρη. Μάθετε περισσότερα για την έρευνα και τις λειτουργίες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στη διεύθυνση: https://www.nasa.gov/station https://vk.com/roscosmos?reactions_opened=wall-30315369_569248&z=video-30315369_456244390%2F12199891f0c0d2f21c%2Fpl_wall_-30315369 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23 Παραγωγή διαστημικών τροφίμων ξεκινά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας εργαστηριακού κρέατος και άλλων τροφών μακριά από τη Γη. Μπριζόλες, πουρές πατάτας, γλυκά και άλλες… λιχουδιές θα έχουν στη διάθεση τους αρχικά οι αστροναύτες και αργότερα όσοι θα διαμένουν μόνιμα σε Σελήνη, Άρη και άλλους κόσμους εάν είναι πετυχημένα τα πειράματα που ξεκινούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο οποίο θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας των λεγόμενων εργαστηριακών τροφίμων σε συνθήκες μηδενικής ή χαμηλής σε σχέση με τη Γη βαρύτητας και ταυτόχρονα υψηλότερης ακτινοβολίας που υπάρχει στο Διάστημα και σε άλλους δορυφόρους και πλανήτες.Η ESA χρηματοδοτεί την έρευνα για τη διερεύνηση νέων τρόπων μείωσης του κόστους σίτισης ενός αστροναύτη, το οποίο μπορεί να ξεπερνά τα 20 χιλιάδες ευρώ ημερησίως. Η ερευνητική ομάδα της αποστολής λέει ότι το πείραμα είναι ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας μικρής πιλοτικής μονάδας παραγωγής τροφίμων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε δύο χρόνια.«Η τροφή που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί ο στόχος του να γίνει ο άνθρωπος ένα πολυπλανητικό είδος» είπε στο BBC ο Δρ. Άκιλ Σάμσουλ Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Frontier Space με έδρα το Μπέντφορντ στη Βρετανία η οποία αναπτύσσει την ιδέα με ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου.Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο περιλαμβάνουν την καλλιέργεια συστατικών τροφίμων, όπως πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και δοχεία και στη συνέχεια την επεξεργασία τους για να φαίνονται και να έχουν γεύση σαν τη… συμβατική τροφή. Κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο πωλείται ήδη στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη ενώ μπριζόλες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο αναμένουν έγκριση στη Βρετανία και το Ισραήλ. Οι θιασώτες αυτής της ιδέας κάνουν λόγο για σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής γεωργικών τροφίμων, όπως λιγότερη χρήση γης και μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά στο Διάστημα ο πρωταρχικός παράγοντας είναι η μείωση του κόστους.«Το όνειρό μας είναι να έχουμε εργοστάσια σε τροχιά και στη Σελήνη. Πρέπει να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός κόσμου, αν θέλουμε να παρέχουμε την υποδομή που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται στο Διάστημα» λέει ο Σάμσουλ. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1947405/paragogi-diastimikon-trofimon-xekina-o-eyropaikos-organismos-diastimatos/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24 Roscosmos Το αεροσκάφος Roscosmos παραδίδει την μονάδα καθόδου Soyuz MS-26 στην RSC Energia Τι συμβαίνει με την κάψουλα μετά την προσγείωση στη στέπα του Καζακστάν; ▪ Από αυτό εξάγονται αποτελέσματα βιολογικών πειραμάτων και επείγοντα φορτία. ▪ Οι διαστημικές στολές και τα προσωπικά αντικείμενα των κοσμοναυτών παραμένουν στην κάψουλα. μεταφέρεται με αεροπλάνο στο Korolev και δίνεται σε ειδικούς της RSC Energia. Τι συμβαίνει με την κάψουλα στο RSC Energia; ▪ Οι ειδικοί μετρούν τα επίπεδα ακτινοβολίας. ▪ Βγάζουν διαστημικές στολές και ωφέλιμα φορτία. ▪ Επιθεωρούν τη συσκευή από έξω για να βεβαιωθούν ότι η κατάβαση έγινε ομαλά. ▪ Η επίστρωση φωτογραφίζεται για περαιτέρω ανάλυση. ▪ Εξετάζουν το εσωτερικό της συσκευής: όργανα, αυτοματισμοί, συστήματα. ▪ Αφαιρούν στοιχεία που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν: ηλεκτρονικά, πλαίσια καθισμάτων, στηρίγματα, πίνακας ελέγχου, εξοπλισμό αυτόματης διάσωσης κ.λπ. Ορισμένα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές, για παράδειγμα, το «μαύρο κουτί» - έως και 10 φορές. Η εξεταζόμενη μονάδα καθόδου με τον εξαγόμενο εξοπλισμό αποστέλλεται σε μια αποθήκη και μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθεί σε μουσείο ως έκθεμα. https://vk.com/roscosmos?reactions_opened=wall-30315369_569248&w=wall-30315369_586164 Roscosmos Ο ISS «σηκώθηκε» πάνω από τη Γη Πραγματοποιήθηκε μια προγραμματισμένη διόρθωση της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο ελιγμός πραγματοποιείται κάθε λίγες εβδομάδες για τη διατήρηση του ISS σε «εργαζόμενο» ύψος (περίπου 420 km πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας), αφού ο σταθμός κατεβαίνει σταδιακά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Σήμερα στις 03:08 ώρα Μόσχας, οι κινητήρες του φορτηγού πλοίου Progress MS-30 που ήταν ελλιμενισμένο στον ISS άναψαν. εργάστηκαν για 639,7 δευτερόλεπτα, παράγοντας ώθηση 1,22 m/s. Ως αποτέλεσμα, το μέσο υψόμετρο της τροχιάς του σταθμού αυξήθηκε κατά 2,1 km και ανήλθε σε σχεδόν 419 km πάνω από την επιφάνεια της Γης. https://vk.com/roscosmos?reactions_opened=wall-30315369_569248&w=wall-30315369_586185 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 09:23 AM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Παρασκευή στις 09:23 AM Ροσκόσμος Συνέντευξη Τύπου μετά την πτήση με το πλήρωμα της Αποστολής 72 Οι Alexey Ovchinin και Ivan Vagner πέρασαν περισσότερες από 220 ημέρες σε τροχιά και επέστρεψαν στη Γη στις 20 Απριλίου. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα περάσουν μια περίοδο προσαρμογής στο Star City υπό την επίβλεψη γιατρών. Στη συνέχεια, οι κοσμοναύτες θα υποβληθούν στο δεύτερο στάδιο αποκατάστασης σε σανατόριο. https://vk.com/roscosmos?reactions_opened=wall-30315369_569248&z=video-30315369_456244401%2F77dc236135fb8cca3b%2Fpl_wall_-30315369 https://vk.com/roscosmos?reactions_opened=wall-30315369_569248&w=wall-30315369_586200 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Δευτέρα στις 10:39 AM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δευτέρα στις 10:39 AM Το παιδικό όνειρο, η Ρωσία και ένα εισιτήριο 20 εκατ. δολ.: Ο άνθρωπος που αρνήθηκε να μείνει στη Γη. Από την απόρριψη στην απογείωση: Ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος πριν από 24 χρόνια Ο ουρανός της ερήμου στο Καζακστάν σείεται καθώς ο πύραυλος Soyuz TM-32 εκτοξεύεται. Είναι 28 Απριλίου 2001, και ο Ντένις Τίτο, πρώην μηχανικός της NASA και αυτοδημιούργητος επενδυτής από την Καλιφόρνια, γράφει ιστορία.Στα 60 του χρόνια, ονειρεύεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες αυτή τη στιγμή – και τώρα, πληρώνοντας 20 εκατομμύρια δολάρια, γίνεται ο πρώτος τουρίστας του διαστήματος.Ο Τίτο κάθεται στο κάθισμά του, ανάμεσα σε δύο έμπειρους Ρώσους κοσμοναύτες. Νιώθει το σώμα του να συνθλίβεται από την επιτάχυνση, αλλά το μυαλό του πετά πολύ πιο γρήγορα. Τα μολύβια γύρω του αρχίζουν να αιωρούνται. Η βαρύτητα υποχωρεί. Από το παράθυρο βλέπει το απέραντο μαύρο του διαστήματος να ξεδιπλώνεται, και τη Γη να καμπυλώνεται, γαλάζια και ζωντανή. Εκείνη τη στιγμή, ξέρει: τίποτα δεν θα ξεπεράσει ποτέ αυτό που ζει τώρα.Η πορεία ως εδώ δεν υπήρξε εύκολη. Η NASA του κλείνει την πόρτα κατάμουτρα. Δεν είναι αστροναύτης, του λένε. Δεν είναι εκπαιδευμένος. Αλλά ο Ντένις δεν είναι από εκείνους που αφήνουν ένα «όχι» να τους σταματήσει. Από τη Ρωσία με αγάπη Στρέφεται στη Ρωσία, σε μια εποχή που το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα διψά για χρηματοδότηση. Ονειρεύεται το Μιρ, μα το Μιρ πέφτει και καίγεται στην ατμόσφαιρα. Τότε του προσφέρουν μια θέση σε αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ένα νέο όνειρο γεννιέται μέσα από τις στάχτες του προηγούμενου.Οι εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία οξύνονται. Η NASA απαιτεί να υπογράψει χαρτιά ότι δεν θα κινηθεί νομικά αν τραυματιστεί, ότι θα πληρώσει για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσει, ότι θα κοιμάται μόνο στα ρωσικά τμήματα του σταθμού. Ο Τίτο υπογράφει. Αδιαφορεί για τις προσβολές. Το βλέμμα του παραμένει καρφωμένο στα άστρα.Όταν φτάνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το συναίσθημα τον κατακλύζει. Οκτώ ημέρες διαρκεί το ταξίδι του – οκτώ ημέρες ευφορίας. Κάθε πρωί, ξυπνά και τρέχει στα παράθυρα. Βιντεοσκοπεί τη Γη να περιστρέφεται κάτω του. Θαυμάζει την απεραντοσύνη των ωκεανών, τα φώτα των πόλεων τη νύχτα, την ατελείωτη εναλλαγή μέρας και νύχτας. Ό,τι κι αν περίμενε, ό,τι κι αν είχε φανταστεί, «η πραγματικότητα το ξεπερνά δεκαπλά», θα πει. Από το όνειρο που δεν σβήνει Για τον Ντένις, το ταξίδι αυτό δεν είναι μια παραξενιά της τρίτης ηλικίας. Δεν είναι απλά ένας πλούσιος που αναζητά συγκινήσεις. Είναι η εκπλήρωση ενός στόχου που έχει θέσει στον εαυτό του το 1961, όταν παρακολουθεί μαγεμένος τον Γιούρι Γκαγκάριν να γράφει την πρώτη σελίδα της ιστορίας του ανθρώπου στο διάστημα. Από τότε, το όνειρο σιγοκαίει μέσα του – και ούτε η αλλαγή καριέρας, από μηχανικός σε επενδυτής, ούτε τα χρόνια που περνούν το σβήνουν.Μετά την επιστροφή του στη Γη, ο Τίτο δεν σταματά να ονειρεύεται. Δίνει καταθέσεις στο Κογκρέσο, μιλά για το μέλλον της εμπορικής διαστημικής πτήσης. Ιδρύει το Inspiration Mars Foundation, ανακοινώνει φιλόδοξα σχέδια για αποστολές στον Άρη. Ακόμη κι όταν τα σχέδια αυτά αποδεικνύονται ανέφικτα χωρίς τη NASA, ο Ντένις συνεχίζει να πιστεύει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται πέρα από τον ουρανό.Και τώρα, 24 χρόνια μετά το πρώτο του ταξίδι, στα 85 του χρόνια, ετοιμάζεται για ακόμη ένα ταξίδι. Μαζί με τη σύζυγό του Ακίκο, έχουν υπογράψει να συμμετάσχουν σε εμπορική αποστολή γύρω από τη Σελήνη με το Starship της SpaceX.Όταν μιλά για την πρώτη του πτήση, η φωνή του γεμίζει ακόμα ενθουσιασμό. Θυμάται τις στιγμές της απογείωσης, την πρώτη ματιά στο διάστημα, την αίσθηση ότι τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να τον σταματήσει. «Ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου», δηλώνει. «Το όνειρο ενός παιδιού που δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει».Για τον Ντένις Τίτο, ο ουρανός δεν είναι το όριο. Είναι απλώς η αρχή. Στην ευκαιρία για…selfie Στα χρόνια που ακολούθησαν, η διαστημική τουριστική βιομηχανία άνοιξε τον δρόμο σε νέες γενιές ταξιδιωτών – αλλά όχι χωρίς αντιφάσεις. Πριν από λίγες εβδομάδες, η 10λεπτη πτήση της Blue Origin προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις: η επιλογή να συμμετάσχουν διάσημες γυναίκες από τον χώρο του θεάματος, χωρίς καμία ουσιαστική σύνδεση με την επιστήμη ή το διάστημα, θεωρείται από πολλούς η αποκαθήλωση ενός ονείρου που κάποτε απαιτούσε πάθος, γνώση και αφοσίωση.Σήμερα το «ταξίδι στο διάστημα» μοιάζει ακόμη ένα εισιτήριο φήμης, μία ευκαιρία για…selfie. Όμως το αρχικό όραμα επιμένει – και ίσως, αργά ή γρήγορα, ξαναβρεί τον δρόμο του ανάμεσα στα άστρα. Η διαστημική στολή του Ντένις Τίτο. https://www.naftemporiki.gr/stories/1949258/to-paidiko-oneiro-i-rosia-kai-ena-eisitirio-20-ekat-dol-o-anthropos-poy-arnithike-na-meinei-sti-gi/ Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε 23 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 23 ώρες πριν Η Amazon εκτόξευσε τους πρώτους δορυφόρους του τηλεπικοινωνιακού της στόλου ανταγωνιστή του Starlink της SpaceX (βίντεο) Νέο διαστημικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Τζεφ Μπέζος και Ελον Μασκ. Εκτοξεύτηκε από τη διαστημική βάση του Κέιπ Κανέβεραλ ο πύραυλος που μετέφερε τους πρώτους 27 δορυφόρους του τηλεπικοινωνιακού στόλου Project Kuiper της Amazon ο οποίος στοχεύει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στον αντίστοιχο στόλο Starlink της SpaceX.Ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε το νέο του διαστημικό εγχείρημα να λειτουργήσει υπό την σκέπη της Amazon και όχι της διαστημικής του εταιρείας, της Blue Horizon με την οποία επίσης ανταγωνίζεται σε διάφορα επίπεδα την SpaceX η οποία ανήκει στον Έλον Μασκ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνουν 80 εκτοξεύσεις που θα στείλουν στο Διάστημα περισσότερους από 3.200 δορυφόρους χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν αυτός θα είναι ο συνολικός αριθμός των δορυφόρων του στόλου ή αν θα αυξάνεται σταδιακά δεδομένου ότι το Starlink αριθμεί ήδη περίπου επτά χιλιάδες ενεργούς δορυφόρους με προοπτική να φτάσει σε αριθμό 34 χιλιάδων. «Ενώ οι δορυφόροι ολοκληρώνουν τη διαδικασία εγκατάστασης τους σε τροχιά θα κοιτάμε μπροστά στον απώτερο στόχο της αποστολής μας: την παροχή σύνδεσης δικτύου από άκρο σε άκρο. Αυτό περιλαμβάνει την αποστολή δεδομένων από το Διαδίκτυο, μέσω της επίγειας υποδομής μας, μέχρι τους δορυφόρους και κάτω στις κεραίες τερματικών των πελατών μας και στη συνέχεια την επανάληψη του ταξιδιού προς την αντίθετη κατεύθυνση» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Amazon η οποία αναφέρει ότι σε αντίθεση με τους δορυφόρους του Starlink που είναι ιδιαίτερα λαμπεροί και ορατοί στον ουρανό προκαλώντας εκτός των άλλων σημαντικά προβλήματα στους αστρονόμους και την επίγεια παρατήρηση του Διαστήματος οι δορυφόροι του Project Kuiper είναι σχεδιασμένοι ώστε να απορροφούν το ηλιακό φως σε μεγαλύτερο βαθμό και να μην το ανακλούν στην επιφάνεια της Γης καθιστώντας τους έτσι λιγότερο ορατούς στον ουρανό ώστε να μην εμποδίζουν τη διαστημική παρατήρηση. https://www.naftemporiki.gr/techscience/1950030/i-amazon-ektoxeyse-toys-protoys-doryforoys-toy-tilepikoinoniakoy-tis-stoloy-antagonisti-toy-starlink-tis-spacex-vinteo/ Εταιρεία Πυραύλων και Διαστήματος "Ενέργεια" Το Progress MS-30 ανέβασε τον ISS 2,1 χιλιόμετρα Αυτό το βράδυ, το διαστημικό μας όχημα πραγματοποίησε μια προγραμματισμένη διόρθωση της τροχιάς του σταθμού. Οι μηχανές του πλοίου λειτούργησαν για 639,7 δευτερόλεπτα. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) πετάει αυτή τη στιγμή σχεδόν 419 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Η ώθηση που παρήγαγε ο κινητήρας του φορτηγού ήταν σχετικά μικρή – 1,22 m/s. Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον σταθμό; Ας πούμε απλώς ότι οι αστροναύτες δεν είναι πιεσμένοι στους τοίχους εκεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να δούμε αλλαγές. Το βίντεο δείχνει ένα μικρό πείραμα με καραμέλες που διεξήγαγε πρόσφατα ο Ivan Wagner κατά τη διάρκεια μιας τροχιακής διόρθωσης. Λόγω της επιτάχυνσης, η καραμέλα, όπως ήταν αναμενόμενο, εκτινάχθηκε στη γωνία της σακούλας. Έτσι, σε κάθε περίπτωση, το να αφήνουμε πράγματα να αιωρούνται σε μηδενική βαρύτητα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι καλή ιδέα. https://vk.com/rsc_energia?w=wall-167742670_22816 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν Ερασιτεχνική Δορυφορονομία θα κάνουμε σε λίγα χρόνια. Θα βλέπουμε τους Μασκίδες, τους Μπεζίδες, τους Γκεϊτσίδες, τους Ελλισονίδες, τους Μπουφετίδες, το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως δεν θα παρατηρούμε Μαρινακίδες, Μαρτινίδες, Λατσίδες και Αγγελικουσίδες (μελλοντικοί δορυφόροι που ανήκουν στην κενή κατηγορία Ψωροκωσταινίδες). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε 1 ώρα πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 1 ώρα πριν Εταιρεία Πυραύλων και Διαστήματος "Ενέργεια" Όταν οι αστροναύτες «χάνουν την ατμόσφαιρα» (αλλά προσγειώνονται με επιτυχία) Ζήτω! Το πλήρωμα του Soyuz MS-26 επέστρεψε με ασφάλεια στην πατρίδα του! Σήμερα, οι Alexey Ovchinin, Ivan Wagner και Donald Pettit προσγειώθηκαν στη στέπα κοντά στην πόλη Zhezkazgan. Οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης τους συνάντησαν ακριβώς εκεί που έπρεπε. Αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να φαίνεται! Είναι δυνατόν να «χάσει» κανείς την ατμόσφαιρα; Στην πραγματικότητα, φυσικά, είναι αδύνατο. Η ατμόσφαιρα της Γης δεν έχει σαφή όρια - απλώς γίνεται αραιότερη με την αύξηση του υψομέτρου. Για τα διαστημόπλοια, ορίζουμε συμβατικά ένα «σημείο εισόδου» ως τη στιγμή που η πυκνότητα του αέρα είναι επαρκής ώστε οι αεροδυναμικές δυνάμεις να αρχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά την πτήση. Για εμάς, αυτή είναι η στιγμή που η ταχύτητα καθόδου μειώνεται: ελάχιστα, από 7,9 km/s, την πρώτη κοσμική ταχύτητα, σε 7,88 km/s. Η εξωατμοσφαιρική αστοχία είναι η διαφορά μεταξύ του εκτιμώμενου χρόνου και σημείου εισόδου στην ατμόσφαιρα και του πραγματικού χρόνου. Δηλαδή, το πλοίο εισέρχεται στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας λίγο νωρίτερα ή αργότερα από τον εκτιμώμενο χρόνο. ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ απόκλισης από τον εκτιμώμενο χρόνο εισόδου είναι περίπου 8 χιλιόμετρα εκτόπισης! Είναι εκεί πάνω, αλλά στη Γη είναι όλα 100 χιλιόμετρα. Τι προκαλεί αποκλίσεις; Στο διάστημα, οι ιδανικές συνθήκες και τροχιές σχεδόν ποτέ δεν υπάρχουν: ▪ οι κινητήρες ενδέχεται να λειτουργούν ελαφρώς πιο δυνατά ή πιο αδύναμα από το αναμενόμενο· ▪ η ατμόσφαιρα μπορεί να «διογκωθεί» ή να «καταρρεύσει» ανάλογα με την ηλιακή δραστηριότητα, επιβραδύνοντας λίγο πολύ τη συσκευή. Πώς λύνουμε αυτό το πρόβλημα; Επιλογή Τα αυτόματα συστήματα θα διορθώσουν τα πάντα. Εάν η απόκλιση είναι μικρή (έως 30 δευτερόλεπτα ή ~240 χλμ.), ο υπολογιστής του bot θα διορθώσει τα πάντα μόνος του. Χάρη στο σχήμα του (ναι, το ίδιο σχήμα προβολέα), το όχημα καθόδου μπορεί να δημιουργήσει αεροδυναμική άνωση, όπως μια πτέρυγα αεροπλάνου. Αλλάζοντας τη γωνία κύλισης (κλίση κατά την περιστροφή), το σύστημα ελέγχου αλλάζει την κατεύθυνση αυτής της δύναμης. Γωνία 0° - μηδενική ανύψωση, μέγιστη μετατόπιση (ενεργή πτήση πλαγίως) Κλίση δεξιά ή αριστερά ~45° - ελιγμός (σε υψόμετρο περίπου 40-50 χλμ. αλλάζουμε τη γωνία για να αντισταθμίσουμε τη μετατόπιση). Γωνία κλίσης 90° – μέγιστη ανύψωση, χωρίς μετατόπιση. Στριφογυρίζοντας με ταχύτητα 13° ανά δευτερόλεπτο - «πέφτουμε» σε βαλλιστική κάθοδο (τη συντομότερη, αλλά με υψηλές υπερφορτώσεις). Επιλογή «Οδηγούμε» χειροκίνητα. Σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων, ο κυβερνήτης μεταβαίνει σε χειροκίνητο έλεγχο. Σε μια ειδική οθόνη βλέπει ένα γράφημα της εξάρτησης της χαμένης ταχύτητας από τον χρόνο. Η αποστολή του είναι να εκδίδει εντολές στις μηχανές κύλισης έτσι ώστε η πραγματική καμπύλη να συμπίπτει με την υπολογισμένη. Εάν το γράφημα ανέβει ψηλότερα, πρέπει να αυξήσετε τη γωνία κλίσης. αν πέσει χαμηλότερα, πρέπει να το μειώσετε. Ευτυχώς, στη δική μας περίπτωση όλα πήγαν όπως τα είχαμε σχεδιάσει! Το σύστημα ελέγχου καθόδου λειτούργησε άψογα και το πλήρωμα του Soyuz MS-26 βρέθηκε ακριβώς εκεί που το περίμεναν. Καλώς ήρθατε πίσω στη Γη! https://m.vk.com/wall-167742670_22806 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα