Γιώργος Παντελάς Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2004 Γειά χαρά παιδιά. Είμαι νέος εδώ πέρα και θέλω να μπω και εγώ στο “Club”. Εχω θέσει ήδη ένα θέμα για το ΕΤΧ 125 αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω και για το 8΄ LX-10 της Meade. : 1. Ποιοτικά είναι εφάμιλλο των LX200 ? 2. Επιτρέπει επίγειες παρατηρήσεις, όπως τα ΕΤΧ (με 45° erecting prism) ;3. Το τρίποδο σταθερού ύψους που υπάρχει για το LX10 αξίζει τίποτα ;4. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υψοαζιμουθιακή στήριξη με το τρίποδο (χωρίς την “σφήνα”) ; 5. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί (αν και δεν νομίζω) χωρίς τρίποδα πάνω σε τραπέζι, όπως τα ETX ; 6. Φαίνεται κανένα Deep Sky Object με κάποια λεπτομέρεια ή φαίνονται απλώς σαν θολά αντικείμενα (όπως υποθέτω θα φαίνονται με το ΕΤΧ-125) ; Είναι αρκετές μεν οι ερωτήσεις αλλά θα το εκτιμούσα αν θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε. Α, και κάτι άλλο. Μήπως υπάρχει κάποιο αντίστοιχο τηλεσκόπιο (κόστος περίπου 1800 Ευρώ) της Celestron ; Φιλικά, Γιώργος
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2004 Γεια φιλε Γιωργο!Συμφωνω απολυτως με τον προσανατολισμο σου προς αγορα LX-10 8" αντι etx 5".Σχετικα με οσα ρωτας καλυτερα δες το site :http://www.hnsky.org/lx10.htmΠιστευω να σου λυθουν οι οποιες αποριες.... Καλα να περνας! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Thodoros Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2004 Γιώργο, Εγώ θα σου πρότεινα να πας σε μια αστροπαρατήρηση.Διοργανώνονται συχνά απο μέλη του Astrovox εδώ, αλλά και απο αστρονομικούς συλλόγους. Εκεί θα εχεις την ευκαιρία να δείς πολλά τηλεσκόπια διαφόρων διαμέτρων και κατηγοριών και να παρατηρήσεις μέσα απο αυτά.Θα σε βοηθήσει πολύ να αποφασίσεις τι να αγοράσεις. Πάντως, απο την προσωπική εμπειρία μου, όσο μεγαλύτερη διάμετρο τηλεσκοπίου μπορείς να αγοράσεις, τόσο το καλύτερο.Και φυσικά ένα τηλεσκόπιο 8 ιντσών, έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες απο ένα 4-5 ιντσών. Να υπολογίσεις όμως, πως η συνολική ποιότητα της εικόνας που έχεις μέσα απο ενα τηλεσκόπιο, εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες και ενας απο τους σημαντικότερους είναι η ποιότητα των προσοφθάλμιων φακών που έχεις.Ενας καλός προσοφθάλμιος φακός, παίζει σπουδαίο ρόλο στην ποιότητα εικόνας, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις "κάνει τη διαφορά". Ολα αυτά μπορείς να τα διαπιστώσεις σε μια αστροπαρατήρηση. ΦιλικάΘόδωρος Ξανθόπουλος
Γιώργος Παντελάς Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2004 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2004 Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις και για το site. Ελυσε αρκετές απορίες. Απο ότι κατάλαβα πάντως, εκτός από τα 1800 Ευρώ για το τηλεσκόπιο θα πρέπει να δώσω καμιά 500ριά ακόμα για εξοπλισμό. Το GoTo μάλλον δεν με ενδιαφέρει και τόσο. Προτιμώ την παραδοσιακή ανεύρεση ουράνιων αντικειμένων. Το μόνο που δεν κατάλαβα ακόμα για το LX-10 είναι αν μπορεί κανείς να κάνει και επίγειες παρατηρήσεις, με διορθωμένο δηλαδή είδωλο. Με το ΕΤΧ δίνεται αυτή η δυνατότητα και είναι κάτι που θα το ήθελα από το τηλεσκόπιο που θα πάρω.Μήπως ξέρετε κάτι για αυτό το θέμα ; Ευχαριστώ και πάλι !
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2004 Γεια σου Γιωργο!Με οποιοδηποτε διοπτρικο η καταδιοπτρικο τηλεσκοπιο και πρισμα ανορθωσης μπορεις να κανεις επιγειες παρατηρησεις... οχι με νευτωνιο ομως (το νευτωνιο δεν εστιαζει με το πρισμα οπως εχω πει σε αλλο posting μου).Εκεινο που δεν ξερω για το LX-10 ειναι εαν μπορει, στον συγκεκριμενο τριποδα του, να στηριχτει ως υψοαζιμουθιακο που ειναι πιο καταλληλο για επιγειες παρατηρησεις.Εγω με το παλιο μου Celestron 8 και ενα επισης παλιο πρισμα ανορθωσης porro βλεπω μια χαρα ορθα τα ειδωλα την ημερα.... Καλα να περνας! ΥΓ συγχαρητηρια που θελεις να μαθεις τον ουρανο με star hopping και οχι με βοηθηματα του στυλ goto τα οποια κανουν οποιον ξεκιναει ετσι να μην μαθαινει τον ουρανο ποτε Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Γιώργος Παντελάς Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1, 2004 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1, 2004 Καλημέρα σε όλους. Διάβασα μερικά πράγματα στο Internet, και απ’ ότι φαίνεται, αυτή η “Ισημερινή Σφήνα” είναι εξάρτημα που αφαιρείται από τον τρίποδα, ώστε αυτός να λειτουργήσει και σε υψοαζιμουθιακή στήριξη. Αυτό ισχύει απ’ οτι φαίνεται για όλα τα καταδιοπτρικά της Meade. Επίσης, από photo που είδα, το LX-10 τουλάχιστον, μπορεί να σταθεί ακόμα και άνευ τρίποδα, πάνω σε κάποιο τραπέζι. Οσο για τα Celestron, εκτός της σειράς NEXSTAR, τα υπόλοιπα καταδιοπτρικά έρχονται με Ισημερινή στήριξη, η οποία, όπως είπε και ο giorgosgr δεν είναι και η πιο κατάλληλη για επίγειες παρατηρήσεις. Το NEXSTAR 8GT με υψοαζιμουθιακή όμως κοστίζει 2800 Ευρώ, δηλαδή περνάμε σε άλλες κατηγορίες τηλεσκοπίων (LX200). Αν υπήρχε κάτι πιο φτηνό της Celestron σε 8ιντσο με υψοαζιμουθιακή θα το έβαζα και αυτό στα υπόψην. Τώρα που το θυμήθηκα, είχα διαβάσει κάπου ότι τα ΕΤΧ μπορούν να κινηθούν και ελεύθερα (χειροκίνητα), σε περίπτωση που π.χ. τελειώσουν οι μπαταρίες. Αυτό άραγε ισχύει και για τα LX ; Το άρθρο έλεγε οτι αυτό δεν ισχύει για τα NEXTAR. Είναι αλήθεια ; Γεια προς το παρόν.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1, 2004 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1, 2004 Ισχυει αλλα βασικα γιατι να τελειωσουν οι μπαταριες;Εννοειται πως θα εχεις ΠΑΝΤΑ μαζι σου μια 12βολτη (ενα starter αυτοκινητου ειναι οτι πρεπει).Αν παρατηρεις απο το σπιτι μπορεις να παρεις ρευμα με μετασχηματιστη απο πριζα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Γιώργος Παντελάς Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2004 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 2, 2004 Καλημέρα σε όλους Υπάρχει μήπως κανένας χρήστης του LX-10 να μου λύσει την απορία με το θέμα της Ισημερινής Σφήνας (Equatorial Wedge) γιατί διάβασα κάτι στο Internet που με έβαλε πάλι σε σκέψεις. Μπορεί τελικά το LX-10 να συνδεθεί στο παρεχόμενο τρίποδο του (αυτό με το σταθερό ύψος) χωρίς τη σφήνα, σε υψοαζημουθική δηλαδή στήριξη ή όχι ; Ευχαριστώ προκαταβολικά
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα