Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Εγώ πάντως δε θυμάμαι πρόσφατα τέτοια συνεχόμενη συννεφιά στην Πάτρα. Μόνο με μερικά διαλείμματα εδώ και αρκετές ημέρες. Πραγματικά ατυχήσαμε, και τώρα αρχίζουν και οι βροχές! :frown:

Έχεις δίκιο Ανδρέα μεγάλη γκαντεμιά! Συνέχεια κοιτάω τον ουρανό και τις προβλέψεις..δυστυχώς μόνο με κάλια τον έχω δει και όχι με τηλεσκόπιο και έχω σκάσει αφού όποτε είναι ανοιχτός έχει τύχει να κάνω κάτι άλλο ή να είμαι εκτός Πάτρας, ελπίζω να μας κάνει το χατήρι σύντομα. ](*,)

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

• Απαντήσεις 159
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Εγώ ήδη δεν έχω δει τον κομήτη για μια βδομάδα!

Για σήμερα το βράδυ προβλέπεται μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, αλλά από αύριο και τη Δευτέρα θα είναι χάλια.

Συνεχόμενη συννεφιά για τόσες πολλές ημέρες (και για ακόμη περισσότερες) συνήθως παρατηρείται στη μέση του χειμώνα και όχι τώρα.

Δημοσιεύτηκε
Με διαφορα η καλυτερη φωτογραφια του κομητη που εχει βγει μεχρι στιγμης!:shock: :shock: :shock:

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Καταπληκτική φωτό πράγματι! Ο ουρανός καθάρισε και στην Πάτρα (αργά βέβαια) και άραξα με μια καρεκλίτσα και τα κιάλια 10Χ50 και ευχαριστήθηκα τον κομήτη. Έμεινα λίγο με τη φαινόμενη διάμετρο που έχει φτάσει μιας που έχω να τον δω από την προηγούμενη Πέμπτη. Έβγαλα και μερικές φωτό με τη D50 αλλά οι 140 mm του φακού δεν είναι αρκετές. Ελπίζω να τον δω και με τηλεσκόπιο!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Και μία διαφορετική φωτογραφία του κομήτη σε 3d.

http://www.brianmay.com/brian/brianssb/brianssbnov07a.html#02

Πρέπει αλληθωρίζοντας, να "βάλετε" τη μία εικόνα πάνω στην άλλη.

Δύσκολο, αλλά εντυπωσιακό αν το καταφέρετε.

Θα εντυπωσιαστείτε επίσης αν δείτε σε ποιον ανήκει η σελίδα. Το βιογραφικό του είναι πολύ ενδιαφέρον...

Γραφετε καθαρά, χωρίς μουντζούρες.
Δημοσιεύτηκε

Επιτέλους απόψε κατάφερα να τον δω και γω μέσα από το 8''ιτσο.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΤΑΤΟΣ :shock: :shock: Με το προσοφθάλμιο των 25mm φαινόταν πολύ καλά. Μακάρι να κρατήσει για μέρες να τον χαρούμε..........

Δημοσιεύτηκε

Χθές λοιπόν αισθάνθηκα πολύ τυχερός που επιτέλους

είδα και εγώ τον κομήτη μέσα απο 6 διαφορετικά τηλεσκόπια,

διαφoρετικές μεγεθύνσεις και προσοφθάλμιους μέχρι

και από Ethos 13 :shock:

Όλα αυτά-μη ζηλέψετε- στη χθεσινή συνάντηση στον Κιθαιρώνα που

μείναμε εντυπωσιασμένοι κοιτάζοντας τον μέχρι τις 3 το πρωί!

\:D/ :-({|= \:D/ :-({|= \:D/

Δημοσιεύτηκε
Ηταν σχεδον οπως στη φωτο,μονο την ουρα δεν τη διακρινει κανεις καθαρα.Οτι πιο εντυπωσιακο αυτη τη στιγμη στον ουρανο.Μην το χασει κανεις ειναι ισως κατι μοναδικο στη ζωη μας. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε
Δεν νομίζω πως έχει διαλυθεί. Υπάρχει παραπάνω ένα link απο το sky and telescope που έχει στοιχεία παρατήρησής του σε ημερήσια βάση, όπως και το πως προβλέπεται να φαίνεται στο προσεχές μέλλον.
[-o< plz keep the sky clear!!
Δημοσιεύτηκε

Μόλις γύρισα από άλλη μια παρατήρηση του κομήτη με το Megrez 80 FD μου. Δεν έχασα την ευκαιρία καθώς τα σύννεφα δεν κάνουν πολλά διαλείμματα αυτές τις μέρες! Ο κομήτης έχει μεγαλώσει αισθητά σε φαινόμενη διάμετρο από την προηγούμενη φορά και απόλαυσα ιδιαίτερα την παρατήρηση. Βοήθησε και η απουσία της Σελήνης που την προηγούμενη φορά μου τα χάλαγε λίγο!

Οσοι δεν τον είδατε ακόμα, μην χάνετε καμία ευκαιρία καθαρού ουρανού τις επόμενες ημέρες!!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Εμένα το starry night μου βγάζει ακόμα ότι έχει μέγεθος 16.88!

Και εννοείται πως έχω κάνει update!

Αυτό ισχύει ακόμα και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Εδώ υπάρχει κομήτης ορατός διά γυμνού οφθαλμού και το starry night κοιμάται!

Εικάζω ότι το πρόβλημα είναι στην ξαφνική αλλαγή και την απότομη αύξηση λαμπρότητας αλλά και πάλι θα έπρεπε να είχε γίνει κάτι καλύτερο.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Χθες μου εκανε την χαρη ο καιρος και επιτελους εβγαλα το τηλεσκοπιο εξω, οποτε πρωτος στοχος ο φιλος μας ο Holmes :mrgreen:

Καταπληκτικος!!!! Στην Αρχη μου εμoιαζε σαν ενα μεγαλο και φωτηνο "Helix Nebula".

Παρατηρησα οτι σιγα σιγα παει να μοιασει σε κομητη αλλα....θελει ακομα!!! Μπροστα ειναι στρογγυλος αλλα πισω ειναι "ανοιχτος" με ενα μικρο σβησιμο, και μαλλον οσο περνανε οι μερες θα γινεται μεγαλυτερο + οτι μπροστα μαλλον η καμπουλη του κυκλου θα κλεινει σιγα σιγα (μελλοντικα)

Ο πυρανας του φαινετε αρκετα καλα.

Δοκιμασα και αρκετα φιλτρα για δοκιμη, και βλεπεις/καταλαβανεις αρκετες διαφορες ιδικα στο κενο μεταξυ πυρινα και κορυφη εκρηξης (δεν εχω φιλτρο για κομητες :( ).

(μετα απο 4-5 ωρες παρατηρησης "γενικα οχι μονο τον Holmes" η παρατηρηση δεν πηγαινε αλλο, εχει τοσο πολυ υγρασια οπου τα κατοπτρα ειχαν γινει χαλια :cry: "ποιος τα καθαριζει τωρα")

Μετα πειρα τα κυαλια απου παλι ηταν μαγευτικος, εχει γινει πολυ μεγαλος :shock: απο την τελευταια φορα που τον ειχα ξαναδει .

Ελπιζω την επομενη φορα να παρατητησω περισοτερα.

Καλες Παρατηρησης να Εχουμε και Καθαρους Ουρανους.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Χθες ευτυχως ο ουρανος καθαρισε και μπορεσα να παρατηρησω :cheesy: :cheesy: Δεν ξερω γιατι αλλα κατι εχω παθει με το χειμερινο ουρανο :mrgreen: Το νεφελωμα του ωριωνα τελειο με το dob!!!!!Το τραπεζιο φαινοταν πολυ ωραιο :wink:

Καθαρους ουρανους!!!

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Ξεκιναω με ασχετο θεμα,

αλλα δωστε οσα λεφτα μπορειτε για περισσοτερες μοιρες στο πεδιο σας!!

Ναι ναι ναι, δοκιμασα μολις το νεο μου Hyperion 21mm 8) 8) 8) .

Παιδια,

η παρατηρηση ανεβηκε απιστευτα level \:D/

Ειναι η καλυτερη αγορα που εχω κανει μεχρι τωρα,οσον αφορα τον εξοπλισμο μου,

και μπορω να τη συκγρινω μονο με την αγορα ολοκληρου του τηλεσκοπιου!!

Να σαι καλα arouraie, με εφτιαξες!!

Λοιπον στο θεμα μας!!

Παρτε προσοθφαλμια με μεγαλο πεδιο!!!

Χεχε!!

Τον κομητη τον ειχα παρατηρηση και τη προηγουμενη Τεταρτη,οπου και εβγαλα καποιες afocal photo,

θα της ανεβασω οταν βρω το χρονο :oops:

Αλλα σημερα ελιωσα να το κοιταω!!!

Ξεκινησα με μια ωραια μεγενθυση στα 31x

και μετα αρχιζει το γλεντι = Hyperion!!!

Με τον Hyperion επανω ενταξει οντως σαν νεφελωμα,

με ενα τονο προς το πρασινο καπως αλα Μ42,

διακρινεις το φωτεινο κεντρο του και το κατω του μερος που δεν εχει το κυκλικο του σχημα.

Οταν ομως εβαλα επανω και τον Ultima 2x τοτε ηταν το :

Ένα ταξιδι στ'αστέρια, οπως λενε και οι πολυ αγαπητοι Mikro!!

Λοιπον απλα ανατριχιαζα για πανω απο μιση ωρα!

Εστιαζα τα αστερακια που φαινοντουσαν στο χειλος του κυκλου του κομητη,

επαθα τη πλακα μου οταν ξεχωριζα 4 ( εκτος του κεντρου,που ειναι ο πυρηνας,δε μετραει αυτο) στο συνολο αστερια να φαινονται μεσα σε αυτο το πυροτεχνημα της αστρικης σκονης.

Οσο συνειδητοποιουσα οτι αυτο που παρεμβαλλοταν μεταξυ των αστεριων του φοντου ηταν ενας τρελος κομητης,

ε τοσο δε ξεκολλαγα,

ουτε κρυο δεν ενιωθα ουτε τπτ!!

Πολυ μεγαλο συναισθημα,

εντονο αρκετα,

εχω να θυμηθω τοσο χαρουμενο τον εαυτο μου που ασχολουμαι και αγαπω ετσι την αστρονομια απο το Καστελοριζο.

Πιστευω να μη σας κουρασα,

αλλα κλασικα κανω καιρο να γραψω,αλλα οταν το κανω το κανω εφαπαξ!

Λοιπον,

οσο μπορουμε ας χαρουμε την πανεμορφη ντισκομπαλα στο Περσεα,

(η Absolut χρειαζεται στη προκειμενη μονο για after!)

Kαλο ξημερωμα,

Νικος

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Δημοσιεύτηκε

Ωραια το εθεσες το ερωτημα 8) !!

Ειναι f/5 το 10'' Starhopper.

Τι προβλημα σου παρουσιαζεται?

Εστιασης?

Νικος

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Δημοσιεύτηκε
Χαλάει πάρα πολύ το πεδίο (ουσιαστικά το επιπλέον απο τους απλούς Plossl είναι χαλασμένο) στα άκρα και βγάζει επίσης αρκετή κόμη (κάτι το απαράδεκτο έχοντας τόσα πολλά στοιχεία).Τέλος, βγάζει πολύ έντονο false color περιμετρικά.Με τον 13αρη Υπερίωνα τα παραπάνω γίνονται σε μικρότερο βαθμό.Μπορείς να κάνεις ένα απλό τέστ.Βρες το διπλό του Περσέα η όποια άλλη περιοχή πλούσια σε άστρα, και δες πως αποδίδει, είναι λες και μπαίνεις σε μια δίνη...! :?
Δημοσιεύτηκε

Επιτελους εκανε ξαστερια και ειδα τον κομητη με τα "δυνατα" χαρτια πλεον;)

Γυρνουσα στις 10 το βραδυ,κουρασμενος απο το μαθημα,αλλα ο ουρανος ηταν απιστευτα ελκυστικος.Ενιωθω οτι τα αστρα με καλουσαν να τα παρατηρησω.Οταν βγηκα στη βεραντα ειδα οτι ο κομητης φαινοταν οριακα διπλα απο μια πολυκατοικια.Εστησα λοιπον το dob και τον σημαδεψα.ΠΟΛΥ ωραιος!!!!Μια πρασινωπη σφαιρα,σε ενα σημειο της οποιας φαινοταν με πλαγια διοπτευση μια υποψια πυρηνα.Προσεξα οτι ο πυρηνας δεν ηταν στο κεντρο.

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
Χτες και για 45 περίπου λεπτά στην Πάτρα επικράτησαν άριστες συνθήκες παρατήρησης. Πέρα από τα σύννεφα που δεν υπήρχαν, λόγω μιας προσωρινής έλλειψης υγρασίας, ίσως από ξηρές μάζες αέρα, η μισή φωτορύπανση και βάλε είχε εξαφανιστεί προς το διάστημα. Οι συνθήκες παρατήρησης επέτρεπαν πέρα από την παρατήρηση του κομήτη και άνετη παρατήρηση deep sky. Ωστόσο επικεντρώθηκα σε αυτόν καθώς ποιος ξέρει για πόσο καιρό θα τον βλέπουμε έτσι. Κατά τη χτεσινή παρατήρηση διαπίστωσα ότι η απόχρωσή του έχει ασπρίσει αρκετά, πριν κάποιες ημέρες φανόταν σαφώς πιο κιτρινωπός. Δυστυχώς το φαινόμενο δεν κράτησε πολύ και μετά οι συνθήκες χειροτέρεψαν τόσο που με το ζόρι ξεχώριζες τις Πλειάδες!
Δημοσιεύτηκε

Από το spaceweather.com

"It's amazing to think that the light we see now comes from the same object that was also bursting more than a century ago," say Joson and Aguirre.

"We recorded these images using an 8-inch Meade telescope and a Canon EOS 20D digital camera. The comet now nearly fills the camera's field of view, but its surface brightness has decreased since the explosion began on Oct. 23, 2007. In fact, we had to boost the camera’s ISO setting from 400 to 1600 in order to record the same level of brightness during the 30-second exposure as we did in late October."

holmes.jpg.07ebe8cb93b50b7a532bbbac11a28f4d.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης