Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Να ξεκαθαρίσουμε ότι το περιοδικό σφάλμα μιας βάσης διορθώνεται αν ο controler έχει PEC (periodic error correction), κάτι που είναι εύκολο την σήμερον ημέρα. Τρόμαξες από το όγκο και το βάρος, ε; Θυμάσαι που σου λέω από την αρχή να πας να τα δεις από κοντά ; Και ιδίως σε αστροπάρτυ (για να παρεις και γνώμες από πρωτο χερι) ;

iapetus, έχεις πάθει μπλοκάρισμα, ανεβάζεις την τιμή πολύ περισσότερο από ότι το είχες υπολογίσει, και ΔΕΝ εχεις υπολογίσει το κόστος των παρελκόμενων που είναι σεβαστό. Για να σε βοηθήσουμε πραγματικά, τώρα που τα είδες από κοντά και απέκτησες και μια πρoσωπική εμπειρία, πειράζει να το πάρουμε λίγο από την αρχή ;

Από που θα το χρησιμοποιείς; Εχεις φωτορύπανση;

Θα θελεις να το παίρνεις και σε εξορμήσεις;

Πέρα απο την φωτογράφηση, σε ενδιαφέρει και η παρατήρηση ; (δύσκολη ερώτηση αν δεν έχεις κάνει καθόλου παρατήρηση πριν - το αστροπάρτυ είναι μεγάλη εμπειρία εδώ)

Κανε μια καλή γύρα στις αστροφωτογραφίες στο φόρουμ να πάρεις μια ιδεα από το ποιά είναι τα είδη φωτογράφησης και τι χρησιμοποιεί ο κόσμος για να τα πετύχει. Τι από αυτα θα σε ενδιέφερε με σειρά προτεραιότητας ;

Να δεις που θα υπάρχει λύση σε λογική τιμή.

Φιλικά

• Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Όπως τα είδα από κοντά μου φάνηκε ποιο πολύ στα μέτρα μου ένα Schmidt Cassegrain και συγκεκριμένα Celestron Advanced C6-S σε CG-5 Ισημερινή....μήπως ξέρει κανείς την διαφορά βάρους μίας HEQ6 syntrec sky scan με μία CG5;
Πάλι κάνεις το ίδιο λάθος, κοιτάς την σωλήνα και όχι την βάση. Ψάξε στο Internet για την CG5 (πχ στο site του astronomyboy) για να δεις γιατι εγώ ΔΕΝ θα την αγόραζα. Θεωρώ την GPD2 την καλύτερη στην κατηγορία αυτή, αλλά στην τιμή της η HEQ5 (+syntrec) είναι πολύ ανταγωνιστική. Αλλά απάντησε πρώτα σε αυτά που σε ρωτάω ποιό πάνω (και στα ρωτάω από την αρχή που ξεκίνησες).
Δημοσιεύτηκε

Από που θα το χρησιμοποιείς; Εχεις φωτορύπανση;

Θα θελεις να το παίρνεις και σε εξορμήσεις;

Πέρα απο την φωτογράφηση, σε ενδιαφέρει και η παρατήρηση

Φωτορύπανση δεν έχω αλλά θα πρέπει να το μετακινώ σε κάθε παρατήρηση έστω και για 100 μέτρα. Ο όγκος για μένα είναι απαγορευτικός.

Θα ήθελα να πειραματιστώ στην φωτογράφηση αλλά σαφώς δεν θέλω να παρατηρώ μόνο την σελήνη. Σίγουρα η αστροφωτογραφία θα είναι για μένα μία δοκιμή και αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του χόμπυ μου με την φωτογράφηση οπότε δεν έχω σκοπό να δαπανήσω τα τρελά ποσά για να πετύχω τέλειες αστροφωτογραφίες.

Από την άλλη σίγουρα δεν θέλω κάτι πολύ σύνθετο και χρονοβόρο διότι δεν έχω πάντα πολύ διαθέσιμο χρόνο. Δεν ξέρω αν μπόρεσα να δώσω το στίγμα. Ελπίζω πως ναι.

HELP

Δημοσιεύτηκε
Να ξεκαθαρίσουμε ότι το περιοδικό σφάλμα μιας βάσης διορθώνεται αν ο controler έχει PEC (periodic error correction), κάτι που είναι εύκολο την σήμερον ημέρα.

Μα αν δεις στις σελίδες που παρέθεσα ακόμη κ με το pec ενεργοποιημένο οι Vixen έχουν μικρότερο περιοδικό σφάλμα.

Μήπως το περιοδικό σφάλμα της EQ6 αν κ μεγαλύτερο είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην ενοχλεί?

Ρωτάω γιατί ενώ δεν βλέπω κανένα λόγο να πάρει κανείς EQ6 αν σκέφτεται να ανεβάσει επάνω μικρό τηλεσκόπιο, όλοι αγοράζουν την Κινέζικη.

Πάντως φίλε iapetus ο roryt έχει απόλυτο δίκιο.Πρέπει να πας κ σε μία εξόρμηση.Τώρα που δεν έχει Σελήνη είναι ευκαιρία να το κανονίσεις.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Ο όγκος για μένα είναι απαγορευτικός.

Από την άλλη σίγουρα δεν θέλω κάτι πολύ σύνθετο και χρονοβόρο διότι δεν έχω πάντα πολύ διαθέσιμο χρόνο

HELP

Μάλλον για dob σε βλέπω κ απλά ξεχνάς για λίγο καιρό την αστροφωτογράφηση.Μετά σιγά σιγά θα δεις τι θα κάνεις.

Δημοσιεύτηκε
Μα αν δεις στις σελίδες που παρέθεσα ακόμη κ με το pec ενεργοποιημένο οι Vixen έχουν μικρότερο περιοδικό σφάλμα.

Μήπως το περιοδικό σφάλμα της EQ6 αν κ μεγαλύτερο είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην ενοχλεί?

Ρωτάω γιατί ενώ δεν βλέπω κανένα λόγο να πάρει κανείς EQ6 αν σκέφτεται να ανεβάσει επάνω μικρό τηλεσκόπιο, όλοι αγοράζουν την Κινέζικη.

Δεν διαφωνούμε Παναγιώτη, το ίδιο πράγμα λέμε. Οι Vixen απλά έιναι ποιό καλά κατασκευασμένες και έχουν και ποιο καλά λιπαντικά. Ο λόγος για να πας στην EQ6 είναι ότι στα λεφτά της προσφέρει την δυνατότητα να σηκώσει πολύ πράγμα, και το περιοδικό της δεν είναι τραγικό - και διορθώνεται περισσοτερο αν το παλέψεις (για σύγκρινε τα λεφτά με μια Sphinx ή μια Losmady 10 !!). Οπότε κάνεις επένδυση για αργότερα αν θελήσεις να σηκώσεις κανένα τερας. Εγώ εδω διαφωνώ, για αυτό και άλλωστε διάλεξα Vixen (πέρα ότι για εμένα τα τέρατα τελος μέχρι να αλλάξω σπίτι και μέση :) )

Δημοσιεύτηκε
Φωτορύπανση δεν έχω
Σίγουρα, έτσι; Πόσα αστέρια βλέπεις στην μικρή Αρκτο και πόσα στην μεγάλη με γυμνό μάτι; Και αν κοιτάξεις στην γενικότερη περιοχή του Γαλαξία τον βλέπεις σαν γαλακτερή περιοχή ; Από λάμπες στο πάρκο πως τα πας ; Ειναι πολύ σημαντικά αυτά.
αλλά θα πρέπει να το μετακινώ σε κάθε παρατήρηση έστω και για 100 μέτρα' date=' στο διπλανό πάρκο...Ο όγκος για μένα είναι απαγορευτικός.[/quote']Μεταξύ μας, ο όγκος συνηθίζεται και μετά σου φένεται και μικρό. Και τα 100 μέτρα είναι μικρή συγκριτικά απόσταση. Για το βάρος δεν πέρνω όρκο, και δυστηχώς βάρος έχουν σχεδόν όλα (και αυτά που δεν έχουν δεν αξίζουν)
Θα ήθελα να πειραματιστώ στην φωτογράφηση αλλά σαφώς δεν θέλω να παρατηρώ μόνο την σελήνη. Σίγουρα η αστροφωτογραφία θα είναι για μένα μία δοκιμή και αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του χόμπυ μου με την φωτογράφηση οπότε δεν έχω σκοπό να δαπανήσω τα τρελά ποσά για να πετύχω τέλειες αστροφωτογραφίες.
Φίλε μου, αν δεν έχεις 8'' και πάνω (μην σου πω 12'' και πάνω) ΔΕΝ βλέπεις και τα τρελά πράγματα με γυμνό μάτι και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΥΡΟ ουρανό. Περιμένεις να δεις ότι βλέπεις στις φωτογραφίες ; Ξεχνα το, αμυδρά συννεφάκια είναι και με εξάσκηση θα δεις περισσότερα. Σου δείνει αυτό ένα στίγμα για το τι ενοώ αν σε ενδιαφέρει η παρατήρηση; Γαιτί αυτός είναι και ο μόνος παράγοντας που σε μπερδέυει αυτήν την στιγμή. Αν έλεγες, θα είμαι ικανοποιημένος και με περιορισμένη παρατήρηση (όχι μονο Σεληνη) αρκεί να πετύχω φωτογράφηση, θα σου έλεγα πάρε μια HEQ5 με syntrek ή μια GP(D) με κάποιο φτηνό σύστημα οδήγησης (πχ Littlefoot) και βάλε πάνω την φωτογραφική σου ή/και ένα ED80. Δες την δική μου πρόσφατη αναζήτηση στα :

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6571

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6585

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6899

Ακόμη όμως πρέπει να δεις τις αστροφωτογραφίες (πάνω πανω στα λινκ του φόρουμ) και να επιλέξεις σειρά προτερεότητας προτίμησης για να σε βοηθήσουμε όσο αφορά την ΟΤΑ, μπορεί τελικά μια HEQ5 με μια ΟΤΑ SC 6'' να είναι ποιό κατάλληλη για εσενα. Η τελικά, ή αρχική ιδέα σου για το 200/1000 να έιναι η μόνη εφικτή που θα στα συνδιάσει όλα.

Από την άλλη σίγουρα δεν θέλω κάτι πολύ σύνθετο και χρονοβόρο διότι δεν έχω πάντα πολύ διαθέσιμο χρόνο.
Κανεις δεν έχει, πίστεψέ με όμως, αν κολλήσεις βρίσκεις :)
Δημοσιεύτηκε
Μα το Dob είναι το ίδιο ογκόδες με ένα Ν200/1000 Εγώ τον όγκο θέλω να αποφύγω.

Ναι αλλά το στήνεις σε δυο λεπτάκια.Οπότε χάνεις στον όγκο αλλά κερδίζεις σε ευκολία κ χρόνο που δεν διαθέτεις.

Τέλος πάντον.Πρέπει να βάλεις προτεραιότητες.

Πάρατήρηση?Τότε θες ένα 8'' κ πάνω.

Φωτογράφιση?Αρκεί μία gp κ ένας μικρός σωλήνας.

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά ίσως να σας ζάλισα λίγο. Ζητώ συγνώμη.

Ανακεφαλαίωση

Θέλω πολύ μικρό όγκο και βάρος. Όσο μικρότερο γίνεται. (άμμεση προτεραιότητα). το SW200/1000 με HEQ5 ζύγίζει ακριβώς 38,9Kg.

Να μπορώ να το βάζω στο αμάξι σε μια εκδρομή ή στις διακοπές και όχι να έχω να επιλέξω αν θα πάρω μαζί μου αυτό η τα παιδιά μου. Τα 8" πιάνουν μόνα τους τα πίσω καθίσματα.

Αν μπορώ να βγάλω και καμιά φωτο OK, αν όχι δεν θα τρελαθώ κιόλας.

Φωτορύπανση έχω μηδενική. Στα 500μ βουνό χωρίς δένδρα.

Δημοσιεύτηκε
Θέλω πολύ μικρό όγκο και βάρος. Όσο μικρότερο γίνεται....

Αν μπορώ να βγάλω και καμιά φωτο OK, αν όχι δεν θα τρελαθώ κιόλας.....Να μπορώ να κάνω το κέφι μου και μαζί με την κόρη μου (10ετών). Όχι κάτι σύνθετο στη χρήση

Αλλιώς ξεκίνησες και έχεις κάνει πίσω. Αυτό το "δεν θα τρελαθώ" για τις φωτογραφίες ιδίως, κάνει όλες τις κουβέντες που κάναμε λίγο άχρηστες.

Δεν είμαι σίγουρος τι θα μπορούσε να είναι μια έντιμη γνώμη με αυτές τις προϋποθέσεις. Κάποιο κοντό διοπτρικό σε ελαφριά βάση (πχ SW 102+GP);

Ισως κανένα μικρό SC ρομποτικό σε βραχίωνα ; Εχεις δει και τα ΕΤΧ 125 που πουλιούνται στις μικρές αγγελίες στο φόρουμ; Καλύτερα να πάρεις γνώμες από άλλους, εδώ εγω δεν έχω άποψη.

Δημοσιεύτηκε
Αλλιώς ξεκίνησες και έχεις κάνει πίσω. Αυτό το "δεν θα τρελαθώ" για τις φωτογραφίες ιδίως, κάνει όλες τις κουβέντες που κάναμε λίγο άχρηστες.

Σε καμία περίπτωση οι συζητήσεις μας δεν ήταν άχρηστες. Αν το πιστεύεις αυτό είναι λάθος. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις έμαθα και κατάλαβα πολλά. Η τρέλα με τις φώτο παραμένει αλλά σε όλα υπάρχει όριο. Σίγουρα αλλιώς τα φανταζόμουν όμως αυτό μπορώ να το δικαιολογήσω στον εαυτό μου αφού δεν έχω ιδέα. Και εδώ είναι που έχουν αξία όσα είπαμε.

Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η όλη ιστορία όμως το forum κάνει πολύ καλή δουλειά και ΜΠΡΑΒΟ.

Μιλήστε μου λίγο για το Celstrom 5 η 6 SE. έστω και αν είναι απαγορευτικό για αστροφωτογραφίσεις πλην της σελήνης.

Ίσως θα έπρεπε να αλλάζαμε τον τίτλο του θέματος γιατί η συζήτηση έχει ξεφύγει από το europa.

Δημοσιεύτηκε

Μιας κ είναι τόσο σημαντικό το θέμα όγκου τότε τo NexStar 6 SE που έχεις δει είναι μια χαρά, κ θα μπορείς να τραβάς άνετα πλανήτες.

Υπάρχει βέβαια κ η επιλογή της GP με ένα μικρό διοπτρικό που θα σε ικανοποιήσει φωτογραφικά κ σε βαθύ ουρανό αλλά θα υστερεί στην παρατήρηση.

Διαλέγεις κ παίρνεις.

Πάντως αν καταλήξεις στο NexStar θα σου πρωτινά όπως κ ο Roryt να δεις τα ETX125 5'' που είναι στις Αγγελίες του Φόρουμ.Είναι στο ίδιο στυλ με το NexStar με πολύ καλά οπτικά κ τα δίνουν στην μισή τιμή.Να προσέξεις μόνο τα ηλεκτρονικά

Δημοσιεύτηκε

Υπαρχει λυση αρκει να κοιταξεις κατα μεταχειρισμενα μερια...

Πιστευω ενα οχταρι lx90 της meade κανει και για φωτογραφηση με ενα wedge μαζι, και για ανετη παρατηρηση αφου ειναι αλταζιμουθιο και το προσοφθαλμιο παντα μενει σε ανετη θεση για παρατηρηση...

Γιατι να δωσεις 1500 ευρω σε ενα nexstar 6se απο Ελλαδα (καλα απιστευτη τιμη εδω που τα λεμε...) και να μην παρεις με λιγοτερα λεφτα ενα οχταρι lx90 μεταχειρισμενο απο το εξωτερικο?

Κοιταξε τι ευκαιριες εμφανιζονται απο Αμερικη, Καναδα και Αγγλια στα:

http://www.astromart.com/classifieds/

http://www.astrobuysell.com/

http://astrobuysell.com/uk/

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Το Next star είναι στον όγκο που θέλω το θέμα είναι αν έχει καλά οπτικά και ηλεκτρονικά. Αν ξέρει κανεις ας μου πει.

Τα μεταχειρισμένα τα φοβάμαι λίγο.

Δημοσιεύτηκε
Αν φοβασαι τα μεταχειρισμενα θα βρεθεις με ενα πανακριβο και μικρο τηλεσκοπιο.... Ακους εκει τιμη 1500 ευρω για ενα εξαρι cat... Ουτε επικαλυψη απο χρυσο να ειχε. Ενας τριποδας, δυο γραναζια και ενα εξαρι καταδιοπτρικο στην τιμη απο ενα μηχανακι...
Δημοσιεύτηκε

Εγώ είμαι υποχρεωμένος να σε ενημερώσω κ από εκεί κ πέρα κάνεις ότι νομίζεις.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6871

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6090

Για να πώ την αλήθεια κ εγώ έχω μία φοβία με τα μεταχειρισμένα αλλά αν βρω κάτι καλό δεν το αφήνω.Τουλάχιστον το ψάχνω.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ όλους. Φαίνεται πως η αγορά ενός τηλεσκοπίου δεν είναι και πολύ απλή περίπτωση Χρειάζεται ψάξιμο. Θα το ψάξω λοιπόν όπως με συμβουλέψατε.

Παρεπιπτόντως πως θα γίνει να βρεθώ σε κανένα αστροπάρτυ

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ.

Αλήθεια να ρωτήσω και κάτι άλλο. Ένας Zoom προσοφθάλμιο πχ 8 - 24 αντικαθιστά την συγκεκριμένη κλίμακα προσοφθαλμίων; Και αν ναι με ποιο τίμημα;

Είναι ας πούμε κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει στην φωτογραφία μεταξύ φακών zoom και σταθερών φακών όπου απλά οι σταθεροί φακοί έιναι οπτικά ανώτεροι (ποιο φωτεινοί) από τους zoom;

Δημοσιεύτηκε
Αγαπητε φιλε.Δεν μπορω να παρω μερος στην συζητηση για ota γιατι απλα κατι που δεν το εχω δει δεν το ξερω.Αυτο ομως που ξερω ειναι οτι πριν μερικες μερες παρελαβα την HEQ5 PRO και επαθα πλακα.Ειναι μια πολυ στιβαρη (!!!) και δυνατη κατασκευη.Δεν μπορω να φανταστω πως θα ειναι η EQ6.Προσωπικη αποψη ΗΕQ5 αφοβα.Εχω το GSO 200/800 επανω και η βαση δουλευει αερα.

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ πολύ.

Αλήθεια να ρωτήσω και κάτι άλλο. Ένας Zoom προσοφθάλμιο πχ 8 - 24 αντικαθιστά την συγκεκριμένη κλίμακα προσοφθαλμίων; Και αν ναι με ποιο τίμημα;

Είναι ας πούμε κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει στην φωτογραφία μεταξύ φακών zoom και σταθερών φακών όπου απλά οι σταθεροί φακοί έιναι οπτικά ανώτεροι (ποιο φωτεινοί) από τους zoom;

Ας πούμε κάπως έτσι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης