ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Aγαπητοι φιλοι του astrovox γεια σας.Μετα απο περιπου ενα χρονο αποφασισα να σας ζαλισω και παλι με τις αστρονομικες μου ανησυχιες-κατασκευες-μαστορεματα. Για οσους ισως θυμουνται ειμαι απο Δραμα και περυσι ειχα κανει καποια πειραματα-μαστορεματα με το ETX-70... (http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4915&sid=0570a9c6ccc84a50b2585948c2ab7543) Tελικα φετος βρεθηκα με ενα GSO 200/800 f4 και με μια ΗΕQ5 PRO. Aν και ακομη δεν εχω τελειωσει με τα σχεδια μου αποφασισα να ανεβασω μερικες φωτογραφιες απο το ολο εγχειρημα. Ο σκοπος μου ειναι ενας μονιμος πυλωνας στην οροφη του σπιτιου μου, με την ΗΕQ5 PRO μονιμα τοποθετημενη επανω του.Ενοειται οτι ολες οι απαραιτητες καλωδιωσεις θα πρεπει να καταληγουν στο laptop μου κατω στο σπιτι. Ετσι προσπαθω να αποφυγω τα αυτονοητα...ευθυγραμιση, στησιμο , βαλε βγαλε και φυσικα τον χειμωνα το κρυο.Ξεκινησα λοιπον και βιδωσα 4 μπουλονια (12αρες ντιζες) στην πλακα του σπιτιου.Κατοπιν εκανα ενα απλο καλουπι τετραγωνο και εριξα τσιμεντο.Στο κεντρο βιδωσα κατω και μια ακομη 12αρα ντιζα αλλα 1,20 περιπου στο υψος της.Γυρω της εβαλα ενα σωληνα ελενιτ (?) και μεσα του εριξα τσιμεντο. Το αποτελεσμα μια βαση οπλισμενη και ακλονητη πιστεψτε με ! συνολικο κοστος γυρω στα 10 ευρω. (το τσιμεντο και οι ντιζες. Το ελενιτ το ειχα).Εκει επανω πηγα σε σιδερα και αφου πηρε τα μετρα απο την κεφαλη εφτιαξε μια ιδιοκατασκευη οπου κουμπωνει και η βαση αλλα και η κεφαλη επανω της σαν γαντι.Πηρα τα απαραιτητα καλωδια προεκτασεις και μετραω αυτην την περιοδο...Ο Μ Ω Σ ... επειδη σε παμπολα site εχω διαβασει για το κακο γρασσο της HEQ5 PRO αποφασισα να την διαλυσω για να δω αν ειναι αληθεια...ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ! Αυτο ρε παιδια δεν ειναι γρασσο ειναι κατι σαν καμενα λαδια ενα πολυ παραξενο πραγμα και στη οψη και στην υφη. Αφου λοιπον το καθαρισα εβαλα γρασσο πολυ λεπτο με εξαιρετικες προδιαγραφες για θερμοκρασιες κλπ κλπ.Το αποτελεσμα ειναι οτι απο το μονταρισμα ακομη της βασης ενιωθα την κινηση της σαν βελουδο και ενα γενικοτερο ξελαφρωμα πανω της.Την ξανασυναρμολογησα δινωντας μεγαλη προσοχη σε κατι μικροσκοπικες αλενοβιδες που αν σφιχτουν λιγο παραπανω κολανε τα γραναζια αγρια !!! Για οσους το δοκιμασουν να δωσουν μεγαλη προσοχη.Αφου εγιναν ολα αυτα την κουμπωσα επανω και ειμαι στην φαση των δοκιμων (να δω ποτε θα τελειωσουν...).Και οπως ηταν φυσικο τωρα που καιγομαι να τα βαλω ολα σε μια σειρα ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΛΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ !!!!.Οποτε αντι να στρεψω το συστημα στο διαστημα εχω το GSO μεσα απο το παραθυρο να φωτογραφιζω Χριστουγεννιατικα λαμπακια σε μακρινες πολυκατοικιες...Μολις τελειωσω εντελως και το σηκωσω προς το αχανες συμπαν θα σας ξαναγραψω για εντυπωσεις και συμπερασματα.Να ειστε ολοι καλα. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 συνεχεια "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 το γρασσο... "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 μετα το καθαρισμα "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 τωρα κατι καναμε "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 νατο ! "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΣΤΡΑ ΛΑΜΠΑΚΙΑ !!! "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
zantespear Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 http://www.scopestuff.com/ss_prgr.htm Σπύρος
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Στέλιο, πολύ καλά έκανες και καθάρισες το παλιό γράσο της βάσης! Ακριβώς το ίδιο έκανα κι εγώ πριν πέντε χρόνια στον πρόγονο της δικιάς σου βάσης, την EQ-5, και ανακάλυψα ότι περιείχε πολλά γρέζια από το τορνάρισμα στο εργοστάσιο. Αφού λοιπόν την έκανα βίδες (κυριολεκτικά) και αφαίρεσα κάθε ίχνος της παλιάς λίπανσης (μέχρι υπερβολής αφού καθάρισα κάθε κομμάτι με καθαρή βενζίνη), πέρασα ένα καλής ποιότητας γράσο κι όπως ήταν φυσικό, δούλεψε πολύ ομαλότερα. Συμφωνώ και επαυξάνω για την προσοχή στις μικρορυθμίσεις κατά τη συναρμολόγηση, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη σωστή λειτουργία της. Ο μόνος προβληματισμός είναι ότι μεταξύ των κύριων ζευγαριών γραναζιών οδήγησης (κορώνα και ατέρμονας) πρέπει να ξαναμπεί το κολλώδες υλικό που μένει πάντα πάνω στα δόντια τους (δεν υποχωρεί με τη χρήση) και δίνει τη σωστή απόσβεση στην οδήγηση με τα μοτέρ, απορροφώντας τις απότομες μικροδονήσεις. Αυτό δεν κατάφερα να το βρώ στο εμπόριο (όχι στη Λάρισα τουλάχιστον) και έβαλα απλώς γράσο. Πέντε χρόνια μετά, παρότι η βάση λειτουργεί ομαλότατα, νομίζω ότι έχει έρθει ο καιρός να την ξανανοίξω και να εφαρμόσω νέα ποσότητα γράσου στα κύρια γρανάζια. Είναι πάντως μιά βελτίωση που αξίζει να κάνει κανείς αν νομίζει ότι οι κινήσεις της βάσης του δεν είναι πολύ ομαλές. Αρκεί να πιάνει το χέρι του και να ξέρει τι κάνει.Καλή συνέχεια και με τον πυλώνα! Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2007 Θα ήθελα να μας πείτε ποιας εταιρείας γράσσο χρησιμοποιήσατε. Κάποια φωτογραφία της συσκευασίας θα βοηθούσε πολύ. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2007 Για το δικό μου θυμάμαι μόνο πως ήταν SKF με βάση λιθίου. Όταν επιστρέψω στη Λάρισα θα ψάξω για το κουτί και θα σου πω περισσότερα. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 7, 2007 Aγαπητε φιλε το γρασσο που εβαλα ειναι πολυ γνωστης εταιρειας (δεν ξερω αν πρεπει να αναφερουμε μαρκες κλπ) και ειναι σε μορφη σπρευ. Εχει σαν βαση το λιθιο και αντεχει απο -30 μεχρι +450 βαθμους κελσιου.Εχει εξαιρετικη επιστρωση σε οποια επιφανεια χρησιμοποιειται και αμεσως βλεπεις οτι αν και σπρευ "πιανει" επιτοπου ! Δεν ρεει. Με την ευκαιρια να πω οτι αποψε ο ουρανος στην Δραμα ηταν τελειος.Και επιτελους δοκιμασα το ολο setup. H heq5 δουλευε σχεδον αθορυβα, απροβληματιστα και με ενα goto που με εστειλε αδιαβαστο !!! Τα πρωτα συμπερασματα αν και δεν τελειωσε το ολο εγχειρημα παρα πολυ ενθαρυντικα. Πρωτος στοχος ο VEGA... "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
zantespear Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8, 2007 Tέλειο..Χρόνος έκθεσης? Σπύρος
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2007 ενα ή δυο δευτερα αν θυμαμαι καλα φιλε μου.Καταλαβαινεις πρωτο φως και τρεμεις...που μυαλο να κρατησω σημειωσεις για εκθεση... "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα