Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Καπως ετσι ειχα μεινει και εγω με το στομο ανοιχτο οταν τον πρωτο ειδα...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
η μαμα μου οταν το ειδε κανει... αχ τι ομορφοοοοοο λες και θες να το παρεις στο χερι σου και να παιξεις σα παιχνιδακι.το θεμα εινα οτι εεχει φαει τετοιο κωλημα που οποτε κοιταω ερχεται πριν ξαπλωσει και μου λεει να το δω να παω να κοιμηθω?και της λεω ελα να σου δειξω και το νεφελωμα τπυ ωριονα την ανδρομεδα....τιποτα εκεινη δε της αρεσουν αυτα.κρονο και ξερο ψωμι.αλλα εγω ειμαι πονηρουλης και της ειπα οτι μπορουμε να τον δουμε πιο μεγαλο μανουλα...αν ειχα ενα εξαρτημα....ε .. καταλαβατε το φλεβαρη θα πεσει δωρακι...μπαρλοου...............τι να κανω ο ανθρωπος κι εγω... O:) O:) O:)
Δημοσιεύτηκε
εχω μια απορια μιας και εχω κατακλειδει το αστροβοξ σημερα... ο σεειριος τι αστρο ειναι? ποσο μακρυα ειναι και γενικα μπορει καποιος να μου δωσει πληροφοριες?με το τηλεσκοπιο μου βλεπω ενα αστρο να αναβοσβηνει σα φαρος.. 8-[
Δημοσιεύτηκε

Ο Σείριος που βλέπουμε είναι το λαμπρότερο αστέρι από το διπλό σύστημα αστέρων που λέγεται α-Μεγάλου Κυνός.

Πρόκειται για πολύ θερμό αστέρι (φασματικού τύπου Α0),το οποίο είναι το λαμπρότερο αστέρι του Ουρανού και το μόνο με αρνητικό φαίνομενο μέγεθος(πλην του Canopus). Φαίνεται τόσο λαμπρό,όχι επειδή είναι μεγάλο,αντίθετα,ανήκει στους νάνους αστέρες,αλλά επειδή είναι πολύ κοντά μας(δε θυμάμαι απόσταση).

Το τρεμοπαίξιμο και η γρήγορη εναλλαγή των χρωμάτων που παρατηρούμε στον Σείριο,λέγεται στίλβη και οφείλεται στην διάθλαση που υφίστανται τα διάφορα χρώματα στα οποία αναλύεται το λευκό του φως,από την ατμόσφαιρα από την οποία διέρχεται για να φτάσει στο μάτι μας.Το λευκό του φως δηλαδή,όταν διέρχεται από τα στρώματα της αστμόσφαιρας,αναλύεται στα χρώματα της ίριδας.Επειδή όμως η ατμόσφαιρα δεν έχει σταθερή πυκνότητα,πότε απορροφώνται οι μπλε ακτίνες και εκπέμπονται οι ερυθρές και πότε συμβαίνει το αντίστροφο.Με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτή την ωραία εναλλαγή των χρωμάτων από το λευκό φως του Σείριου.

ΥΓ.Κάτι που διάβασα πρόσφατα και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον,οι αστέρες της Μεγάλης Άρκτου,εκτός του α και του η ,αποτελούσαν κάποτε ανοιχτό σμήνος,μέλος του οποίου ήταν ο Σείριος!Γιαυτό όλοι αυτοί έχουν την ίδια κανονική κίνηση(proper motion).

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Δε θυμαμαι ακριβως,αλλα νομιζω οτι ο σειριος απεχει γυρω στα 6-7 ετη φωτος απο εμας(εξ'ου και η μεγαλη φωτεινοτητα).Ειναι αστερας κυριας ακολουθιας με μαζα παραπλησια αυτης του ηλιου μας.Ανηκει σε διπλο συστημα αστερων με συνοδο το λευκο νανο σειριο β,που ηταν και ο πρωτος που φωτογραφηθηκε.

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Σείριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

http://el.wikipedia.org/wiki/

Σείριος (α Μεγάλου Κυνός)

Ο αστερισμός Μέγας Κύων όπου φαίνεται η θέση του Σείριου.

Φαινόμενο μέγεθος: −1,46

Απόσταση από τη Γη: 8,57 έτη φωτός

Ο Σείριος (α CMa / α Μεγάλου Κυνός / α Canis Majoris) είναι το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό με φαινόμενο μέγεθος −1,46. Βρίσκεται στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός. Το όνομά του προέρχεται από το ελληνικό "σείριος" που σημαίνει "φωτεινός".

Βρίσκεται 8,57 έτη φωτός από την Γη και είναι ένα από τα κοντινότερα αστέρια.

Ιστορία

Το 1844 ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Φρίντριχ Μπέσελ (Friedrich Wilhelm Bessel) πρότεινε πως ο Σείριος αποτελεί στην πραγματικότητα ένα «διπλό αστέρα». Πράγματι, το 1862 ο αστρονόμος Άλβαν Κλαρκ (Alvan Graham Clark) ανακάλυψε ένα δεύτερο αστέρα, ο οποίος αναφέρεται ως Σείριος B. Ο αστέρας που είναι ορατός από τη Γη αποκαλείται συχνά και Σείριος A. Τα δύο αστέρια βρίσκονται σε τροχιά μεταξύ τους, με περίοδο περίπου 50 έτη και σε μέση απόσταση 20 AU (αστρονομικές μονάδες).

Ο Σείριος Β ήταν ο πρώτος λευκός νάνος που ανακαλύφθηκε, το 1915. Το γεγονός αυτό σήμαινε παράληλα πως ο αστέρας αυτός ήταν μεγαλύτερης μάζας από το Σείριο Α, καθώς εξελίχθηκε νωρίτερα πέρα από την κύρια ακολουθία.

Η διάμετρος του Σείριου μετρήθηκε για πρώτη φορά το 1956 από τον Robert Hanbury Brown σε 3,36 ηλιακές ακτίνες.

:roll: AstroMath
Δημοσιεύτηκε
ΥΓ.Κάτι που διάβασα πρόσφατα και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον,οι αστέρες της Μεγάλης Άρκτου,εκτός του α και του η ,αποτελούσαν κάποτε ανοιχτό σμήνος,μέλος του οποίου ήταν ο Σείριος!Γιαυτό όλοι αυτοί έχουν την ίδια κανονική κίνηση(proper motion).
Τελικά ο Σείριος δεν ανήκε ποτέ στο stellar stream της Μεγάλης Άρκτου,σύμφωνα με νεότερη έρευνα http://en.wikipedia.org/wiki/Ursa_Major_moving_group

Είναι καταπληκτικό το πώς αλλάζουν τα δεδομένα από το ένα βιβλίο στο άλλο!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Εχω κι εγω διαβασει οτι τα αστρα της μεγαλης αρκτου προερχονται απο το ιδιο ανοιχτο αστρικο σμηνος,αλλα για το σειριο ποτε...Τελικα ο alepohori μας διαφωτισε:)

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
Εχω κι εγω διαβασει οτι τα αστρα της μεγαλης αρκτου προερχονται απο το ιδιο ανοιχτο αστρικο σμηνος,αλλα για το σειριο ποτε...Τελικα ο alepohori μας διαφωτισε:)

Για πολλά χρόνια ο Σείριος θεωρείτο μέλος του γκρουπ της Μεγάλης Αρκτου.Το αναφέρει το βιβλίο THE NIGHT SKY OBSERVER'S GUIDE στην σελίδα xiii της υπέροχης εισαγωγής του.Η έκδοση είναι του 2005 και η παραπάνω ανακάλυψη για τον Σείριο έγινε το 2003!

Άρα οι συγγραφείς πρέπει να διορθώσουν! :mrgreen: :wink:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Κάπου είχα διαβάσει πως μία φιλή στην Αφρική έχει μεταφέρει από στόμα σε στόμα στην παράδοσή της ότι ο Σείριος είναι μέρος ενός τριπλού συστήματος αστέρων.... :-k
Και εγένετω φως....
Δημοσιεύτηκε

Έχεις δίκιο dimidour. Κι εγώ το έχω διαβάσει σε κάποιο άρθρο για τους Dogon που κατοικούν στο Μάλι, αλλά δεν ξέρω κάτα πόσο ισχύει η όλη ιστορία που εμπλέκει και εξωγήινους.

Μια επίσκεψη στο Μάλι θα μας λύσει αρκετές απορίες :P

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης