Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα

Είμαι τελείως αρχάριος με το θέμα αλλά διαβάζοντας θέματα μέσα από το σιτε του astrovox και από το forum, το όλο αντικείμενο της αστροπαρατήρησης μπορώ να πω ότι με έχει ενθουσιάσει. Ήδη έχω παραγγείλει από το amazon το Nightwatch, το οποίο και περιμένω με ανυπομονησία. Πέραν αυτού κοιτάζω δειλά και για αγορά ενός τηλεσκοπίου και συγκεκριμένα του celestron Nexstar 130 slt, το οποίο βρίσκω περί τα 500 ευρώ (λόγω εργασίας θα βρίσκομαι Γαλλία για 2 χρόνια). Ποια η άποψή σας για το εν λόγω τηλεσκόπιο; Αργότερα αν θελήσω να τραβήξω καμιά φωτό θα είναι δυνατό αυτό με το συγκεκριμένο τηλ (οι φωτογραφικές που έχω είναι μια Canon EOS 100 SLR και μια ψηφιακή compact DSC V1 της Sony).

Σας ευχαριστώ

Ζαφείρης Καούκης

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Ζαφείρη, καλωσήρθες στο astrovox!

Tο θέμα της αστροφωτογραφίας είναι πολύ μεγάλο. Τα απλά, οικονομικά τηλεσκόπια όπως αυτό που αναφέρεις είναι κατάλληλα μόνο για περιορισμένη φωτογράφηση. Σίγουρα θα μπορέσεις να βγάλεις καλές φωτογραφίες της Σελήνης. Όταν αποκτήσεις γνώσεις και εμπειρία γύρω από το αντικείμενο θα κρίνεις μόνος σου τι είδους αστροφωτογραφία σε ενδιαφέρει και τι τηλεσκόπιο θα χρειαστείς. Γενικά, η ικανοποιητική αστροφωτογραφία συνήθως απαιτεί εξοπλισμό ακριβότερο από το κόστος ενός μέσου τηλεσκοπίου, αλλά το κυριώτερο γνώσεις και πολύ ελεύθερο χρόνο.

Αν η έκδοση του Nightwatch που παρήγειλες μέσω amazon είναι στα αγγλικά, να ξέρεις πως εδώ και κάποια χρόνια κυκλοφορεί και στην Ελλάδα (στα ελληνικά φυσικά). Καλή συνέχεια...

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Στέφανε

Σου εύχομαι χρόνια πολλά και με υγεία ο νέος χρόνος που θα μας έρθει. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση στα ερωτήματά μου. Η αλήθεια είναι ότι η αστροφωτογράφηση δεν είναι η άμεση προτεραιότητα, απλά διατύπωσα μια απορία από τις πολλές που έχω, λόγω του φωτογραφικού εξοπλισμού που διαθέτω. Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι αν το Νexstar 130SLT είναι ένα καλό εισαγωγικό τηλεσκόπιο (με Go to) για αυτά τα χρήματα και για έναν αρχάριο όπως είμαι εγώ. Η αλήθεια είναι ότι στη παρούσα φάση δε θα ήθελα να δαπανήσω περισσότερα χρήματα.

Ναι το nightwatch είναι η αγγλική έκδοση και αυτό γιατί σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Αθήνα δυστυχώς δε το βρήκα στα ελληνικά σε Παπασωτηρίου και Ελευθερουδάκη που έψαξα. Ελπίζω να μην αντιμετωπίσω πρόβλημα με την αγγλική έκδοση.

Δημοσιεύτηκε

Ζαφείρη, καλώς ήλθες κι από μένα!

Πριν σπεύσεις να αγοράσεις τηλεσκόπιο, ενημερώσου πρώτα για τις δυνατότητές τους. Εκτός από το σχετικό διάβασμα, προσπάθησε να βρεις κάποιο γαλλικό club ερασιτεχνών αστρονόμων στον τόπο που κατοικείς. Θα είναι η καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη εξέλιξη που μπορεί να σου τύχει. Γενικά, συστήνουμε τηλεσκόπια με μεγαλύτερη διάμετρο από το τηλεσκόπιο που μας ρωτάς. Η βέλτιστη διάμετρος για αρχάριους σε κατοπτρικά είναι τύπου dobsonian (χειροκίνητα και με ελάχιστες δυνατότητες φωτογράφησης) 8 ίντσών (200mm έναντι 130mm του ανωτέρω τηλεσκοπίου), γιατί συλλέγουν περισσότερο φως και άρα, περισσότερη λεπτομέρεια, είτε πρόκειται για πλανητική, είτε για βαθέως ουρανού παρατήρηση. Η τελευταία όμως απαιτεί να διαθέτεις σκοτεινό ουρανό ή να μπορείς να φτάσεις σε τόπο που να τον διαθέτει. Διαφορετικά, χάνεις το μεγαλύτερο μέρος των παρατηρούμενων αντικειμένων, αλλά και των δυνατοτήτων, που μπορούν να σου προσφέρουν τα περισσότερα και, κυρίως, τα μεγαλύτερης διαμέτρου τηλεσκόπια. Τα go-to προσωπικά δεν τα συμπαθώ, γιατί μου στερούν την δυνατότητα να βρω μόνος μου τα παραπάνω αντικείμενα. Σε κάποιους όμως είναι χρήσιμα μέσα στην πόλη, ή γενικά από μέρη με φωτορύπανση, γιατί βοηθούν στην εύρεσή τους. Στην περίπτωση αυτή όμως τα αντικείμενα φαίνονται (όταν φαίνονται) «ξεπλυμένα» και δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα που παρουσιάζουν κάτω από σκοτεινό ουρανό.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι αν το Νexstar 130SLT είναι ένα καλό εισαγωγικό τηλεσκόπιο (με Go to) για αυτά τα χρήματα και για έναν αρχάριο όπως είμαι εγώ. Η αλήθεια είναι ότι στη παρούσα φάση δε θα ήθελα να δαπανήσω περισσότερα χρήματα.

Απο οτι καταλαβα θελεις να ξεκινησεις οποσδηποτε με goto τηλεσκοπιο.

Τα dob οποτε αποριπτονται...

Το ιδιο χρησιμοποιω και εγω, σαν πρωτο μου τηλεσκοπιο εδω και δυο χρονια.

Η λειτουργια goto και αστροστατη πρεπει να σου πω οτι λειτουργουν πολυ καλα. Ο αστροστατης κραταει τα αντικειμενα στο προσοφθαλμια για οσο εσυ θελεις, ακομα και ωρες, ενω το goto με προσεχτικη αρχικη ευθυγραμιση σε δυο αστερες και εισαγωγη ακριβες ωρας και τοποθεσιας ( απο heavens-above και google earth που χρησιμοποιοω εγω) ειναι και αυτο πολυ καλο και φερνει τα αντικειμενα σχεδον παντα μεσα και περιπου στο κεντρο του προσοφθαλμιου με την μικροτερη μεγεθυνση.

Επισης το μικρο του μεγεθος το κανει εξαιρετικα φορητο.

Εχει μεγαλο αληθινο οπτικο πεδιο. Ετσι με το 2 ιντσων προσοφθαλμιο των 32mm που χρησιμοποιω βασικα, βαζει μεσα στο οπτικο μου πεδιο ολοκληρες τις Πλειαδες, τον γαλαξια της Ανδρομεδα, το Μ7 στον Σκορπιο και γενικα δινει καταπληκτικες ευρειες εικονες απο τα αστρικα πεδια.

Σαν νευτωνιο και αλταζιμουθιακο, το προσοφθαλμιο παραμενει υπο ολες τις συνθηκες στην καταληλοτερη και πιο ξεκουραστη θεση για παρατηρηση, φανταζομαι απο οποιονδηποτε αλλο τυπο τηλεσκοπιου.

Μειονεκτημα? Εχει λιγες ιντσες διαμετρημα. Αλλα και παλι μπορει να σου δειξει πολλα πραγματα που υπαρχουν στον νυχτερινο ουρανο.

Διαβασε εδω ενα πολυ καλο review που εκθειαζει το συγκεκριμενο τηλε:

http://www.jb.man.ac.uk/public/im/cel130SLT.html

Ανταγωνιστικα goto τηλεσκοπια σε αυτην την τιμη ? Η αναλογη σειρα ds της Meade αλλα ουτε να το σκεφτεσαι... Ειχα διαβασει πολλες ασχημες εμπειριες απο κατοχους τετοιων τηλε... Σχεδον λεγαν οτι δεν λειτουργουσαν...

Ανταγωνιστικα τηλεσκοπια σε περιπου αυτην την τιμη αλλα μεταχειρισμενα?

Πολλοι πουλαν στις μικρες αγγελιες του Astrovox Meade etx125 για 600 και 700 ευρω που ειναι πολυ καλη τιμη για αυτο το τηλεσκοπιο.

Μαλιστα κοιταξε και την αγγελια για ενα Celestron οχταιντσο νευτωνιο σε goto στηριξη εδω:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5348

Μονο 685 ευρω ειναι πολυ καλη τιμη.

Αν θελεις να ρωτησεις κατι αλλο συγκεκριμενο, στην διαθεση σου...

Ξεχασα επισης να σου πω οτι εγω αρχισα την αστροπαρατηρηση με κιαλια και παρεα το nightwatch και μετα αγορασα τηλεσκοπιο...

Επισης να εχεις υποψη σου οτι οποιοδηποτε τηλε, οσο μεγαλο και αν ειναι μεσα απο την πολη με την φωτορυπανση, δεν μπορει να δειξει σχεδον τιποτα. Οποτε μια που μπαινεις τωρα σε αυτο το χομπι, πρεπει εκτος των αλλων να υπολογιζεις και εξορμησεις στην εξοχη για αστροπαρατηρηση.

Εισαι ετοιμος να εξορμεις στα γυρω βουνα και στις εξοχες?

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση. Θα περιμένω το βιβλίο και με ένα ζευγάρι κυάλια που έχω (10Χ50) θα κοιτάξω τι μπορώ να κάνω για αρχή.

Φίλε Lasko έχεις δίκιο ότι θα προτιμούσα ένα go to για αρχή. Επίσης στη παρούσα φάση εκδρομές στην εξοχή είναι λίγο δύσκολο. Το παρήγορο είναι ότι είμαι σε γαλλική επάρχία και όχι σε μεγάλη πόλη οπότε τα πράγματα από φωτορύπανση δεν είναι τόσο φοβερά.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης