Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Προχθές βράδυ ανέβασα στην ταράτσα το νέο μου απόκτημα την EQ6 Pro. Πρέπει να πω ότι είναι η πρώτη (;!) ισημερινή που έχω στην κατοχή μου. Ανέβασα και το σωλήνα του dob και το ζύγησα. Όλα ωραία και καλά. Εννοείται ότι έχω ξεκοκαλήσει ολόκληρο το manual... Ξεκινάω με έλεγχο της ευθυγράμμισης της διόπτρας. Όλα ΟΚ. Συνεχίζω με την επίπονη πολική ευθυγράμμιση. Πιστεύω ότι την έκανα όσο καλύτερα μπορούσα, ειδικά για πρώτη φορά. Σωστό ύψος και αζιμούθιο, ο πολικός αστέρας μέσα στο "κυκλάκι" αριστερά από τον βόρειο ουράνιο πόλο. Ξεκίνησα λοιπόν με ευθυγράμμιση τριών αστέρων. Με έβγαζε αλλού για αλλού. Λογικό μάλλον, οπότε σου δίνει την δυνατότητα να κεντράρεις εσύ το αστέρι με μικρομετρικές ρυθμίσεις.... Και εδώ αρχίζει ο Γολγοθάς. Το αστέρι.... (ο Βέγας) βρισκόταν περί τις 10 μοίρες (!) μακρυά..... Εντάξει λέω κανένα πρόβλημα, αφού ξέρω που είναι, θα το οδηγήσω εγώ, άλλωστε στην ρύθμιση είμαστε. Δυσκολεύτηκα αρκετά μπορώ να πω με την κατεύθυνση του τηλεσκοπίου από το χειριστήριο κατά αορθή αναφορά και απόκλιση. Άλλωστε ήταν η πρώτη φορά που το έκανα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι και στους δύο άξονες (ΟΑ & Α) η απόκριση στο πάτημα του κουμπιού ήταν άμεση μόνο προς τη μία κατεύθυνση, ενώ προς την άλλη έπρεπε να μείνεις "πατημένος". Έπαιξα με το rate για γρηγορότερη ταχύτητα προς τον στόχο αλλά το αποτέλεσμα το ίδιο. Το έχει αντιμετωπίσει κανείς αυτό; Την αρχική άρνηση προς μία κατεύθυνση ενώ στην άλλη κανένα πρόβλημα; Αφού το έκανα και αυτό (με ΠΑΡΑ πολύ κόπο) είπα να τσεκάρω το goto προς ένα εύκολο στόχο, τον Άρη..... Πάνω από είκοσι μοίρες εκτός....... Τί κάνω λάθος;;;; Ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του manual.... Το μόνο που κατάφερα ήταν αφού στόχευσα στην Σελήνη να κάνει tracking σε lunar mode χωρίς κανένα πρόβλημα. Κάποια βοήθεια; Καλή Χρονιά Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
dimpap Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Εμένα μου φαίνεται για σφιχτό ρουλεμάν, ή γρανάζι.Ο ήχος των γραναζιών είναι ίδιος με τον άλλο άξονα?Χωρίς τηλ πάνω, με λυμένα τα φρένα ο άξονας κάνει ομοιόμορφη κίνηση ή κολάει?Ταλαντώνει όταν σταματάει την κίνηση?Πάντως δεν είναι κάτι σοβαρό μην αγχώνεσαι, αλλά είναι το γαμώτο γιατί είναι καινούργια.Μην πειράξεις τίποτα αφού είναι καινούργια και πάρτους τηλ. Δοκίμασες και με δύο αστέρια και δεν δούλευε? Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Πριν ξεκινήσεις την ευθυγράμμιση, πρέπει το τηλεσκόπιο να είναι στημένο "κανονικά", να κοιτάει προς τον πολικό δηλάδή, σε όρθια θέση. Αυτό είναι το ένα. Ελεγξε προσεκτικά τις συντεταγμένες και την ώρα, καθώς και την ημερομηνία έχοντας υπόψιν ότι βάζεις πρώτα μήνα μετά ημέρα και μετά ετος. Αν όλα είναι ρυθμισμένα καλά θα πρέπει να πλησιάζει πολύ κοντά στο στόχο και να μην έχεις πρόβλημα. Αυτό με την ταχύτητα που λες....
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6909 Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση μέρες που είναι.. Λοιπόν, μάλλον δεν το εξήγησα σωστά. Σε οποιονδήποτε άξομα (ΟΑ ή Α) προς την μία κατεύθυνση δεν υπάρχει θέμα στην ακριβώς αντίθετη έχει πρόβλημα είτε μιλάμε για ΟΑ είτε για Α. dimpap ο ήχος των γραναζιών είναι ΟΚ και με λειμένα φρένα κανένα πρόβλημα. Καμία ταλάντωση. Τηλέμαχε όλα σωστά όπως τα λες αλλά ο στόχος αλλού...... Βολιώτη, δεν παίζει τίποτα από το συγκεκριμένο topic. Ευχαριστώ παιδιά να είστε καλά. Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και ό,τι επιθυμείται........ Καθαροί ουρανοί...... Υ.Γ. Αν βρω κάτι θα σας ενημερώσω, αν βρείτε εσείς ενημερώστε με...... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
dimpap Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Εμένα μου το έκανε στον απόκλισης και στις δύο κατευθύνσεις, και μόλις χαλάρωσα το ρουλεμάν έστρωσε.Έχει δύο μικρές βίδες άλεν πάνω και κάτω για κάθε άξονα τις έχεις πειράξει? Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Όχι δεν έχω πειράξει τίποτα. Θα το τσεκάρω στην επόμενη "έξοδο". Με προβληματίζει πάντως γιατί αν είχε αντίσταση μόνο από το ρουλεμάν θα "άκουγα" έντονο "δούλεμα" ηλεκτρικού μοτέρ, κάτι το οποίο δεν ακούω. Μεθαύριο θα πέσει τηλέφωνο στο Πλανητάριο..... Και κάτι άλλο που με απασχολεί είναι η τόσο μεγάλη απόκλιση από στόχο. Μιλάμε για πολλές μοίρες..... Και πρόσεξα να είναι όλα τα δεδομένα σωστά και με το manual στο χέρι.... (ξέρεις λέω στους πελάτες μου RTFM, μην την πάθω εγώ..... ) Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Βασίλη καλησπέρα. Δοκίμασε την κίνηση της κεφαλής χωρίς φορτίο. Κάνει τα ίδια; Αν όχι τότε πρέπει να είναι το αρχικό ζύγισμα.Όσον αφορά στην ακρίβεια στο goto... 20 μοίρες είναι ΠΑΡΑ πολύ, αλλά την επόμενη φορά τσέκαρέ το σε κάποιον DSO στόχο και όχι σε πλανήτη ή σελήνη. Έχω παλιά έκδοση της EQ6 αλλά παρά το γεγονός ότι έχω προμηθευτεί ξεχωριστά την τελευταία έκδοση του χειριστηρίου, η δική μου συχνά χάνει και τη σελήνη - όχι πλανήτη - ενώ την ίδια βραδιά σε DSO είναι ακριβέστατη.Ένα άλλο σημείο: έχεις ευθυγραμμίσει σίγουρα σωστά την πολική διόπτρα; Όταν βλέπεις έναν μακρινό επίγειο στόχο, περιστρέφοντας κατά τον άξονα την κεφαλή το κεντρικό στόχαστρο της διόπτρας μένει σταθερό ως προς το στόχο;Γενικά πάντως μετά την πρώτη φορά η συμπεριφορά της βάσης θα είναι καλύτερη, ενώ σε κάθε περίπτωση είσαι στην εγγύηση - αχρείαστη να είναι.Φιλικά,Ηλίας.
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 31, 2007 Ηλία καλησπέρα και καλή χρονιά, Όχι δεν το δοκίμασα χωρίς φορτίο αλλά έχω την εντύπωση πως το ζύγισμα είναι ΟΚ. Θα το δοκιμάσω πάντως και θα σου πω. Η πολική διόπτρα είναι ΟΚ. Έχω περιστρέψει 180 μοίρες κατά ΟΑ και ο στόχος είναι στο κέντρο. Θα δοκιμάσω ό,τι μου έχετε πει και αν δεν δω φως θα πάω καρφί στο Πλανητάριο. Καλή χρονιά παιδιά σε όλους, 2008 καθαρούς ουρανούς και ευχαριστώ όλους όσους μου έκαναν παρέα στον "πόνο" μου.... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 3, 2008 Δυστυχώς φίλοι μου δεν έχω μπορέσει να κάνω παρατήρηση λόγω καιρού αλλά και οικογενειακών υποχρεώσεων. Έκανα όμως τη δοκιμή που μου είπε ο Ηλίας (thanx Ηλία) χωρίς φορτίο και συνέβησαν τα ακόλουθα: Στον άξονα της απόκλισης κανένα πρόβλημα. Στον άξονα όμως της ορθής αναφοράς συνέβαινε το ίδιο, κανονική κίνηση στην μία κατεύθυνση και καθυστέρηση στην αντίθετη. Μάλιστα παρατήρησα ότι συνέβαινε και στις δύο κατευθύνσεις όταν την επέλεγες ως "δεύτερη" (αντίθετη). Με λίγα λόγια μπέρδεμα. Νωρίτερα επικοινώνησα με το Πλανητάριο και μίλησα με τον Άρη τον Μυλωνά της ΕΑΕ ο οποίος έχει EQ6 και μου είπε ότι είναι πιθανό να ευθύνεται το χειριστήριο (κάτι για το οποίο με είχε ενημερώση και ο Ευστάθιος σε πμ). Θα σας ενημερώσω για την όποια εξέλιξη. Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Kefalas George Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2008 Ποια version εχεις στο χειριστηριο φιλε Βασιλη? Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2008 Δεν είμαι ειδικός, όμως έτσι όπως ακούγεται ίσως είναι η ρύθμιση στο χειριστήριο για το backlash ή κάποιο πρόβλημα εφαρμογής του μοτέρ ορθής αναφοράς στον άξονα της βάσης. Αν πρόκειται για πρόβλημα εφαρμογής του μοτέρ: κάτω από το πάνελ στο οποίο συνδέεται το χειριστήριο και η τροφοδοσία βρίσκονται τα δύο μοτέρ (RA και DEC) της βάσης. Το κάθε ένα από αυτά βρίσκεται στη θέση του με δύο βίδες οι οποίες εκτός από το να το σταθεροποιούν, το τοποθετούν στη σωστή θέση ώστε το γρανάζι του κάθε μοτέρ να δένει σωστά με το αντίστοιχο γρανάζι που μεταδίδει την κίνηση σε κάθε άξονα της βάσης. Ίσως το RA μοτέρ στη δική σου περίπτωση να είναι τοποθετημένο μερικά χιλιοστά πιο έξω και απλά να μην έχει τη βέλτιστη εφαρμογή με το γρανάζι της βάσης. Φυσικά δεν σου προτείνω να ανοίξεις τη βάση και να δοκιμάσεις να βελτιστοποιήσεις την εφαρμογή των μοτέρ μόνος σου - εξάλλου είναι τελείως καινούργια και έχεις τη δυνατότητα να ζητήσεις αντικατάσταση. Μπορείς όμως χωρίς κόπο και χωρίς να την ανοίξεις, να ελέγξεις τι συμβαίνει : Αν προσέξεις από την αντίθετη πλευρά της κεφαλής - όχι δηλαδή από την πλευρά του πάνελ - υπάρχουν δύο "βίδες" - δεν εννοώ τα μεγάλα καπάκια που ανοίγουν με κάποιο κέρμα. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για βίδες αλλά για "παραθυράκια" που σου επιτρέπουν με έναν φακό να ελέγξεις την κίνηση και εφαρμογή των δοντιών των δύο γραναζιών (μοτέρ και βάσης). Αν θέλεις μίλησε πρώτα με το πλανητάριο και σε συννενόηση μαζί τους κάνε αυτό τον απλό έλεγχο, να δεις τι γίνεται. Όπως και να έχει, ότι είπαμε τηλεφωνικά ισχύει και μπορούμε να δοκιμάσουμε με το δικό μου χειριστήριο για να αποκλείσουμε την περίπτωση που σου ανέφερε ο κος Μυλωνάς - εδώ που τα λέμε, μακάρι να φταίει αυτό. Σε κάθε περίπτωση είμαι στη διάθεσή σου για βοήθεια.Φιλικά,Ηλίας.
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2008 Ευχαριστώ Ηλία, θα σε πάρω τηλέφωνο για να κανονίσουμε. Το version είναι 3.1. Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
evansg Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2009 Κάνε upgrade το firmware στο latesthttp://www.skywatchertelescope.net/swtinc/customer_support.php?class1=1 Είχα το ίδιο ακριβως πρόβλημα με πλανήτες (Tους έφερνε πάνω από 10 μοίρες εκτός). Όλα λύθηκαν από το V3.20 και πάνω. 2. The planets' orbital calculations have been enhanced based on "Keplerian Elements for Approximate Positions of the Major Planets", published by NASA Jet Propulsion Laboratory. The calculation data are available and reliable from 1800 AD to 2050 AD. Most of the calculation precision will be within one arc min and others such as Jupiter and Saturn will be within a few arc mins. http://celestialpixels.com
evansg Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 5, 2009 Τώρα πρόσεξα ότι είναι πολύ παλιό το thread. Anyway http://celestialpixels.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα