Jump to content

GOTO Iσημερινη, σε αλταζιμουθια λειτουργια....


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα ηθελα να ρωτησω κατα ποσο μια συνχρονη ισημερινη, σαν την eq6 skyscan, ή την cg5 της celestron μπορει να λειτουργησει, σαν αλταζιμουθια, με φυσικα ελενχο του αστροστατη και του goto.

Ευχαριστω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για τη CG5: Για να λειτουργήσει σαν απλή αλταζιμουθιακή, φαντάζομαι απλά οριζοντιώνεις τον άξονά της, σα να βρίσκεσαι στον Ισημερινό και ο Πολικός αστέρας είναι στον ορίζοντα. Κινείς το τηλεσκόπιο χωρίς να έχεις κάνει GOTO ευθυγράμμιση. Τώρα, για να χρησιμοποιήσεις το GOTO, νομίζω δε γίνεται. Οι στηρίξεις GOTO αποδίδουν μια χαρά και με χοντρική πολική ευθυγράμμιση, αλλά το να έχεις απόκλιση 40 μοίρες από το Βόρειο Πόλο δεν είναι χοντρική ευθυγράμμιση, αλλά απλά καθόλου ευθυγράμμιση. αν πάρχει πρόβλημα, γιατί δε μας το λες ποιό είναι; Μήπως δε φαίνεται ο Βορράς από εκεί που θέλεις να παρατηρήσεις; Υπάρχει λύση...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να λειτουργήσει σαν απλή αλταζιμουθιακή, φαντάζομαι απλά οριζοντιώνεις τον άξονά της, σα να βρίσκεσαι στον Ισημερινό και ο Πολικός αστέρας είναι στον ορίζοντα.

Κανεις καθετο τον εναν αξονα, σαν ο πολικος να βρισκεται στο ζενιθ, και με τον αλλον αξονα ελενχεις το πανω κατω.

 

Ποιο το προβλημα μου?

Η ισημερινη χρειαζεται μονο στην αστροφωτογραφιση. Για οπτικη θα ηταν καλυτερα και πιο ευκολα να υπηρχε αλταζιμουθια λειτουργια....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι ακριβώς! Παρά τα όσα λένε οι ντομπσονάδες, η ισημερινή στήριξη υπερέχει της αλταζιμουθιακής, τουλάχιστον αυτής που δεν έχει μοτέρ, ακόμα και στην οπτική παρατήρηση! Την αιτία την έχει αναφέρει επανηλλειμένα το περιοδικό Sky & Telescope (δηλαδή δεν είναι μόνο δικιά μου ιδέα): Καθώς το μοτέρ κρατά το στόχο πάντα μέσα στο πεδίο, μπορείς να αφιερωθείς αποκλειστικά στην παρατήρησή του και έτσι να δεις λεπτομέρειες πολύ καλύτερα απ'ότι αν κυνηγούσες διαρκώς για να τον κρατάς κεντραρισμένο. Αυτό είναι σημαντικό κυρίως στα αμυδρά αντικείμενα και στις μεγάλες μεγεθύνσεις. Τώρα, θα μπορούσε και μια αλταζιμουθιακή να το κάνει αυτό, αν είχε μοτέρ, ναι. Η ισημερινή όμως υπενθυμίζω εφευρέθηκε πρίν την εμφάνιση της φωτογραφίας. Ο σκοπός ήταν να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ουρανογραφικές συντεταγμένες για την εύρεση των ουράνιων σωμάτων σε μία εποχή που δεν υπήρχε η λέξη "κομπιούτερ". Το πρόβλημα είναι πως στα νευτώνεια βγάζει τον προσοφθάλμιο στις πιο δυσπρόσιτες θέσεις. Η λύση είναι μία: σκαλίτσα από το Praktiker. Η αλταζιμουθιακή, αν έχει μοτέρ, απλοποιεί το ζήτημα, όντως, μια και πλέον υπάρχει και η GOTO τεχνολογία. Δεν κάνει όμως για φωτογράφιση. Να αγοράσεις GOTO και να μην κάνει για φωτογράφιση δε λέει, οπότε οι εταιρίες φτιάχνουν κατευθείαν ισημερινές στηρίξεις.

 

Όντως, ο άξονας πάει κάθετα και όχι οριζόντια ! Στη CG5 δεν κατεβαίνει κάτω από 30 μοίρες! Το είχα ξεχάσει. Έτσι, στο Νέο Μεξικό (ΗΠΑ) οι χρήστες της σκάβουν μια τρύπα στο έδαφος για να χαμηλώσουν την κλίση (οπότε μαζί με τη σκαλίτσα χρειάζονται και σκαπανικό)...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καθώς το μοτέρ κρατά το στόχο πάντα μέσα στο πεδίο, μπορείς να αφιερωθείς αποκλειστικά στην παρατήρησή του και έτσι να δεις λεπτομέρειες πολύ καλύτερα απ'ότι αν κυνηγούσες διαρκώς για να τον κρατάς κεντραρισμένο.

 

Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο ο ψυχονευρολογικός παράγοντας και η διαφορετικότητα του καθενός. Σε εμένα, για παράδειγμα, η απαλλαγή μου από το "άγχος" του να ακολουθώ το στόχο με κάνει να ηρεμώ και να συγκεντρώνομαι στην παρατήρηση καλύτερα και άρα να βλέπω περισσότερα. Θυμάμαι το Στέφανο να λέει ότι με τη βάση Orion Optics του dob του μπορούσε να παρακολουθεί έναν πλανήτη με τόσα ομαλή και ανεπαίσθητη κίνηση ώστε δεν είχε διαφορά από το να είχε tracking το τηλεσκόπιο. Στο Στέφανο λειτουργεί αυτό, σε μένα αυτό δε νομίζω ότι λειτουργεί έτσι καθώς όσο απαλή και να είναι η κίνηση το μυαλό μου είναι επιφορτισμένο με ένα καθήκον επιπλέον που δε με αφήνει να χαλαρώσω εξίσου. Επίσης, δεν είναι όλες οι βάσεις εξίσου ομαλές με του Στέφανου. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θέλω dob, παραμένει στόχος μου ένα μεγάλο dob γιατί είναι μονόδρομος από ένα μέγεθος και πάνω ούτως ή άλλως.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πρόβλημα είναι πως στα νευτώνεια βγάζει τον προσοφθάλμιο στις πιο δυσπρόσιτες θέσεις. Η λύση είναι μία: σκαλίτσα από το Praktiker. Η αλταζιμουθιακή, αν έχει μοτέρ, απλοποιεί το ζήτημα, όντως, μια και πλέον υπάρχει και η GOTO τεχνολογία.

Αυτο ακριβως εννοω!

 

Συνηθως παιρνεις στηρηξη για συγκεκριμενο βαρος τηλεσκοπιου.

Ομως ενω θες να σηκωσεις οικονομικα, το τηλε σου, δεν σου χρειαζεται απαραιτητα η ισημερινη λειτουργια της στηρηξης.

Δεν θα ηταν πολυ εξυπνο να λειτουργουν αυτες οι ισημερινες στηρηξεις της αγορας, σε αλταζιμουθια λειτουργια!

Μηπως γινεται αυτο με τις γνωστες στιρηξεις??

 

Γιατι ηδη ειναι ετοιμες και μπορουν να κανουν, κατασκευαστικα, την αλταζιμουθια λειτουργια

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης