alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2008 Αγόρασα πρόσφατα το Astronomy του Ιανουαρίου.Μόλις το άνοιξα,είδα αμέσως ότι είχε ένα "περίεργο"φύλλο που πρώτη φορά το έβλεπα,με πολλές ευθείες πολύχρωμες γραμμές και με κλίμακες ωρών και ημερομηνιών στα πλάγια. Όταν διάβασα "Skygazer's Almanac 2008",αμέσως θυμήθηκα τα περίφημα άλμανακ που κυκλοφορούν ακόμα και που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ένα υπέροχο,κατά την γνώμη μου,όργανο ουράνιας πλοήγησης με βαθιά παράδοση: τον εξάντα. Φυσικά,το "Skygazer's Almanac 2008" που κρατούσα στα χέρια μου,ήταν λίγο διαφορετικό από τα αστρικά άλμανακ που συνοδεύουν τους εξάντες.Δεν είναι δύσκολο όμως να διακρίνουμε τις κοινές,κατά την γνώμη μου,ρίζες ανάμεσα στα πολύ όμορφα αυτά βοηθήματα.Ρίζες χαμένες σε μακρινές εποχές,που δεν υπήρχαν οι άχαροι,αλλά τόσο δεμένοι με την εποχή μας,υπολογιστές.Ρίζες,χαμένες σε εποχές που οι άνθρωποι κυριολεκτικά στέκονταν αμέτρητες ώρες κάτω από τον έναστρο ουρανό για να συντάξουν αστρικούς καταλόγους,αλλά και να καταγράψουν τις ακριβείς ώρες ανατολής και δύσης των λαμπρότερων αστεριών και τα αζιμούθιά τους. Ο καρπός των προσπαθειών τους ήταν τα αστρικά άλμανακ,από τα οποία,οι επόμενες γεννιές ναυτικών,μπορούσαν να υπολογίσουν το στίγμα τους στους ωκεανούς που όργωναν.Φαντάζομαι με τι πενιχρά μέσα κατόρθωναν να βρίσκουν τον δρόμο τους,μέσα σε μια αφιλόξενη θάλασσα.Εξάντας,πυξίδα,χάρακας,μολύβι,χάρτης. Προσωπικά,το "Skygazer's Almanac 2008" θεωρώ ότι αποτυπώνει με τον πιο απλό και απέριττο τρόπο την αρμονία των κινήσεων των πληνητών,της Σελήνης,του Ήλιου και των λαμπρών αστέρων,κατά το αέναο ταξίδι τους στον ουρανό μεταξύ ανατολής και δύσης,"σημερινοί" θεατές και θαυμαστές των οποίων είμαστε εμείς.Και όλα αυτά σε ένα και μόνο φύλλο χαρτί,το οποίο αν προσπαθήσουμε να το κοιτάξουμε συνολικά με μια ματιά,δικαιολογούνται όλα τα παραπάνω περί αρμονίας!Πόσο δίκιο είχε ο Κέπλερ... Αυτά ένοιωσα μετά την αγορά αυτή.Ελπίζω να μη σας κούρασα... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
vossinakis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2008 Πολύ χρήσιμο το συγκεκριμένο αλμανακ του S&T. Με μια ματιά ξέρεις τι γίνετε στον ουρανό.Εχω πολλά τέτοια απο προηγούμενα τεύχη και σκέφτομαι να τα κολλήσω σε ενα τεράστιο...αλλά δεν έχω πολύ χώρο Βοσινάκης Ανδρέας
Kepler Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2008 Μία διόρθωση αν επιτρέπεται.Είναι το Almanak του Sky and Tellescope.Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι πολύ χρήσιμο! Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
planetman Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2008 Ναι όντως, κι εμένα μου το έστειλε το S&T στο 1ο τεύχος του 2008. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα