Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Στην προηγούμενη προετοιμασία που είχα κάνει με την Uranometria είπα να ρίξω και ένα βλέφαρο και αρκετά χαμηλά στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού. Στον χάρτη 174 λοιπόν της Uranometria στον αστερισμό Fornax (αλήθεια πως είναι στα ελληνικά; ) βρήκα έναν ωραίο γαλαξία σε κάτοψη ο οποίος έχει μεγάλες σπείρες, τον NGC 1365 στα 10.3mag. Λίγο δίπλα είχε ένα γαλαξιακό σμήνος, το AS373, το ονόμαζε Fornax galaxy cluster. Δεν κοίταξα καν πόσα mag είναι, απλώς το σημείωσα.

 

Εχτές που βρήκαμε λιγάκι για παρατήρηση (δυστυχώς μετά από 2 ώρες σύννεφα κάλυψαν όλο τον ουρανό) βρήκα εύκολα τον NGC 1365, σπείρες δεν διέκρινες βέβαια ειδικά σε τόσο χαμηλό ύψος, μιλάμε για -35 μοίρες. Πήγα για πλάκα δίπλα στο σμηνάκι και πρόσεξα ότι κατάφερα να διακρίνω σίγουρα 3 γαλαξίες. Έκανα ένα σκετσάκι στο τετράδιο, πήγα σπίτι βρήκα φωτογραφίες και όντως είχα δει 3 γαλαξίες από το γαλαξιακό σμήνος αυτό! Οι γαλαξίες που είδα ήταν οι NGC 1399, 1404 και 1387. Με γύρω στα 10mag ο καθένας είναι οι πιο λαμπροί γαλαξίες που ανήκουν σε σμήνος που έχω δει. Είναι ελλειπτικοί και σε απόσταση 60 εκατομμυρίων ετών φωτός.

 

Έχει δει κανείς άλλος το σμήνος αυτό ή είμαι ο 1ος που το ανακάλυψα; :mrgreen:

fornaxcluster.jpg.27d3edab18f25acaa08eaa4ed23b0cd9.jpg

Δημοσιεύτηκε

Φίλε planetman, το σμήνος αυτό είναι γνωστό. Επίτρεψέ μου μία διόρθωση: Η απόσταση, είναι 60 εκ. έτη φωτός. Στο σμήνος αυτό, υπάρχουνε ελλειπτικοί, γηραιοί γαλαξίες, και S0 γαλαξίες, οι οποίοι είναι και οι πολυπληθέστεροι στο σμήνος. Ιδιαίτερης προσοχής, χρίζει ο ακανόνιστος ngc 1427 A, ο οποίος είναι ο μοναδικός ακανόνιστος στην περιοχή, και είναι πολύ πλούσιος σε αέρια. Το σμήνος αυτό, έχει ταχύτητα απομάκρυνσης 600κm/sec. Ο προαναφερθής ακανόνιστος, είναι περαστικός από εκεί, και οι αστρονόμοι, μελετούν την κατανομή του αστρικού πληθυσμού στο γαλαξία αυτό, καθώς με τον τρόπο αυτό, ευελπιστούν να κατανοήσουν το πώς επιδρά η βαρύτητα του σμήνους στις εσωτερικές λειτουργίες του Νgc 1427 A, και πώς ανταποκρίνεται ο περαστικός αυτός γαλαξίας, καθώς έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που εχει το σμήνος. Είναι βέβαιο ότι τα άστρα του, τα αστρικά του σμήνη, και το αέριο που έχει, θα εμπλουτίσουν το διαγαλαξιάκό κενό, ωθούμενα μακριά από το γαλαξία αυτό, λόγω της βαρύτητας του σμήνους. Σημειωτέον, έχει μετρηθεί ότι το αέριο του Ngc 1427 A, έχει θερμοκρασία 1 εκατομμύριο Kelvin, συνεπώς, είναι άνετα ορατό στις ακτίνες Χ.

 

Φιλικά, Γιάννης

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Δημοσιεύτηκε
Επίτρεψέ μου μία διόρθωση: Η απόσταση, είναι 60 εκ. έτη φωτός.

 

Ναι το είδα εκ των υστέρων κι εγώ, έγραψα δις λόγω ταχύτητας. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Απλά μου φάνηκε περίεργο ότι είναι τόσο λαμπροί αυτοί οι γαλαξίες. Καιρό έψαχνα λαμπρό γαλαξιακό σμήνος και το ανακάλυψα χθες εντελώς τυχαία.

Δημοσιεύτηκε

Να κάνω μια διόρθωση κι εγώ. Το σμήνος δεν είναι γνωστό, είναι διάσημο. Το συναίσθημα του να ανακαλύπτεις κάτι μόνος όμως, δε συγκρίνεται!

 

Με το τηλεσκόπιό σου είμαι σίγουρος πως μπορείς να τα καταφέρεις πολύ καλύτερα από 3 γαλαξίες. Με προσοχή, averted vision πάνω απ'όλα και λεπτομερή χάρτη του σμήνους από δίπλα, πρέπει να μπορείς να δεις τα περισσότερα μέλη του σμήνους.

Δημοσιεύτηκε
Προφανώς ρε παιδιά το σμήνος είναι γνωστό, έχει και όνομα. Απλώς ρώτησα από εδώ μέσα αν το έχετε παρατηρήσει κι εσείς ή αν έχει περάσει απαρατήρητο. Στις -35 μοίρες ο ουρανός ήταν εντελώς γκρι και δεν έκανα ιδιαίτερη προσπάθεια για θέαση κι άλλων γαλαξιών, δεν το είχα προετοιμάσει κιόλας. Βιαστικά είδα 3, την επόμενη φορά θα το ξαναστοχεύσω και θα ψάξω και γι' άλλους.
Δημοσιεύτηκε

Μπράβο για την πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση,Μάνο! Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις γαλαξιακά σμήνη σε τόσο χαμηλή απόκλιση! Πολύ περισσότερο όταν τα αντικείμενα αυτά δε φαίνονται από πουθενα αλλού,παρά μόνο από την Κρήτη!Αυτό δίνει έναν διαφορετικό τόνο στην παρατήρησή σου!Μήπως θυμάσαι πόσες μοίρες απείχαν από τον ορίζοντα;

 

Με πόσο μεγέθυνση τα είδες;Θα ήθελα να σου προτείνω να καταγράφεις τις παρατηρήσεις σου ανά αστερισμό.Αυτό θα σε βοηθούσε πολύ να επανέλθεις στον εκάστοτε αστερισμό και στα αντικείμενα που δεν πρόλαβες να δεις.

 

Καλή συνέχεια! :mrgreen:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Είναι όντως φοβερό το συναίσθημα να ...<<ανακαλύπτεις>> κάτι και μετά

να επιβεβαιώνεις τις παρατηρήσεις σου με φωτοφραφίες, στοιχεία κλπ

Μπράβο =D>

Φιλικά

Δημήτρης

 

CELESTRON Dob

 

www.medicalmarket.gr

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ παιδιά...

 

Δημήτρη, το γεωγραφικό πλάτος εδώ απ' ό,τι ξέρω είναι 35 μοίρες, οπότε θεωρητικά με καθαρό ορίζοντα βλέπουμε μέχρι και -52 μοίρες, οπότε ο στόχος ήταν στις 17 μοίρες ύψος. Το είδα στα 66x, δοκίμασα και στα 92x αλλά δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα.

 

Όσο γι'αυτό που είπες με την καταγραφή ανά αστερισμό, περιμένω το night sky observer's guide, οπότε δε νομίζω να μου ξεφύγει κάτι. :mrgreen:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης