Gauss Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31, 2008 Καλησπέρα σε όλους.. Μπορεί κάποιος να λύσει το παρακάτω πρόβλημα αν το γνωρίζει? Ποιά είναι η γωνιώδης απόσταση μεταξύ 2 τυχαίων άστρων πού βρίσκονται πάνω στην εκλείπτική αν γνωρίζουμε το εκλειπτικό μήκος λ του πρώτου άστρου και την ορθή επαναφορά α του δεύτερου... Οποιες παρατηρήσεις , αποδείξεις καλοδεχούμενες... Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Μας έβαλες σε σκέψεις βραδιάτικα... Δε θα σου πω την απάντηση, απλά σκέψου ένα τρίγωνο (σφαιρικό) με κορυφές το γ, το σημείο της ορθής αναφοράς του δεύτερου αστεριού, και το σημείο λ πάνω στην εκλειπτική. Στην ουσία θες απλά να μετατρέψεις την ορθή αναφορά του δεύτερου αστεριού σε εκλειπτικό μήκος και έχεις τελειώσει, αφού η διαφορά |λ-λ_1| είναι η γωνιώδης απόσταση μεταξύ των δύο από τη στιγμή που βρίσκονται και οι δύο αστέρες πάνω στην εκλειπτική (έχουν δλδ το ίδιο β σε εκλειπτικές συντεταγμένες). Το υπόλοιπο δικό σου, δεν είμαι και καλός στις πράξεις...
Gauss Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Φίλε μου έχεις απόλυτο δίκιο μιας και πράγματι αυτό που ψάχνω είναι το |λ2 - λ1| όμως (α) δεν γνωρίζω να κάνω μετατροπή την ορθή αναφορά σε εκλειπτικό μήκος και (β) το σφαιρικό τρίγωνο που περιγράφεις έχει πλευρές γα2 (την ορθη αναφορά του 2ου αστέρα) , το γλ1 (εκλειπτικό μήκος του 1ου) και η τρίτη πλευρά αυτή που τέμνει το λ και α... Αυτή δεν την γνωρίζω καθόλου. Πως θα με βοηθήσει αυτό το τρίγωνο? Για να είμαι ακρίβης με τύπο συνημιτόνων και ημιτόνων μπορώ να κάνω την μετατροπή... από την υπόθεση όμως δεν γνωρίζω την απόκλιση δ , το μόνο παραπάνω στοιχείο που καταλαβαίνω είναι ότι δεν έχουν οι 2 αυτοί αστέρες εκλειπτικό πλάτος... Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Δες εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Ecliptic_coordinate_system Νομίζω πως την τρίτη πλευρά δεν την χρειάζεσαι. Επίσης θυμήσου ότι γνωρίζεις τη γωνία μεταξύ του ουρ.ισημερινού και της εκλειπτικής, η οποία είναι περίπου 23 μοίρες.
Gauss Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 χεχε σε αυτή τη σελίδα ήμουν και εγώ πριν κάνεις ποστ. Εν ολίγης παρατήρησα ότι πρώτα θα βρώ την απόκλιση με αυτο : sin δ = sin ε sin λ cos β + cos ε sin β και μετά θα την προσθέσω στον τύπο του ημιτόνου για μετατροπή σε εκλειπτικό μήκος... Μια χαρά λύση μου φαίνεται... Σε ευχαριστώ πολύ... ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2 : Αστέρας έχει ωριαία γωνία Η. Μετά από πόση ώρα θα μεσουρανήσει (άνω ή κάτω)? Οσοι πιστοί της επιστήμης , ευπρόσδεκτοι να απαντήσετε... Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Ε αυτό είναι εύκολο...!
Gauss Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Δίκιο έχεις αλλά δεν ήξερα τι άλλο πρόβλημα να βάλω... η αλήθεια είναι οτι λύνεται τσακ μπαμ με τον τύπο... Ερμ αυτό εδώ? Αστέρας ανατέλλει σε έναν τόπο την έκτη αστρική ώρα και δύει την 20-ή ώρα. Τί ώρα μεσουρανεί άνω και κάτω?? Έτσι για να περνάει ευχάριστα η ώρα μας... Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
Gauss Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 vag_stephanou όσον αφορά το πρόβλημα 2 μόλις έφαγα κόλλημα... Αν ο αστρικός χρόνος τού τόπου τη στιγμή που ο αστέρας έχει ωριαία γωνία Η είναι t1=α1 + Η (α , ορθή επαναφορά αστέρα), τότε την στιγμή που θα μεσουρανήσει, ο αστρικός χρόνος του τόπου θα είναι t2= α2 + 0 (αφου δεν θα έχει ωριαία γωνία...) Άρα μετά από Δt = t2 - t1 = α2-α1-Η θα μεσουρανίσει (άνω ή κάτω)... Μου φαίνεται ότι κάπου κάνω σοβαρό λάθος (μιας και νομίζω ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσω καθόλου ορθές αναφορές αφού ως μόνο γνωστό μου δίνεται το Η και τίποτα άλλο) και δεν το παίρνω χαμπάρι... τι λες? Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Έχω την εντύπωση, (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) ότι ο αστέρας θα μεσουρανήσει όταν θα περάσει από τον μεσημβρινό του τόπου απ'οπου παρατηρείς. Και πάλι με κάθε επιφύλαξη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα