dyonik Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Καλησπέρα σε όλους. Έχω τo 6’’ SC (1500mm) με το οποίο:Ο Panoptic 24 mm (6/4 στοιχεία) 68ο δίνει πεδίο 1,088ο ενώ ο Vernonscope Brandon 24mm (ορθοσκοπικός με 4 στοιχεία) και 53ο δίνει πεδίο 0,848ο Παίρνοντας λοιπόν υπ’ όψη τους δύο παρακάτω παράγοντες (εφόσον ισχύουν) 1)Ότι δηλαδή και τα δύο εφόσον είναι καλά προσοφθάλμια θα δίνουν εξ’ ίσου καλό είδωλο , όσον αφορά την οξύτητα , σε όλο τους το πεδίοΚαι2) Η διαφορά του πεδίου είναι μικρή ή τέλος πάντων δεν ενδιαφέρει πολύ μια και τα αντικείμενα που χωρούν σε αυτό το πεδίο (0,848ο) είναι τα περισσότερα . το δεύτερο δεν είναι καλύτερο KAI για Deep Sky παρατήρηση εφόσον έχει λιγότερο γυαλί ; ΦιλικάΝίκος.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Φίλε Νίκο,κατ' αρχήν τα οπτικά πεδία με το τηλεσκόπιό σου θα είναι 1,03° με τον Panoptic (γιατί έχει fieldstop 27 mm) και 0,78° με τον Brandon (υπολογίζοντας έμμεσα από το φαιν. οπτ. πεδίο των 50° κι όχι 53°) http://www.vernonscope.com/frame_brandon.htmlO Panoptic έχοντας 6 οπτικά στοιχεία αντί για τα 4 του Brandon θα έχει σαφώς καλύτερη ποιότητα στα άκρα του πεδίου. Άλλωστε η ίδια η Vernonscope γράφει απλώς "beautifully corrected 50° field of view"Επιπλέον επειδή η Vernonscope δεν εφαρμόζει πολυεπίστρωση στους φακούς της, κατά τη γνώμη μου και αντίθετα απ' ότι υποστηρίζει η εταιρία, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ευεργετικό για deep sky objects. Αν πράγματι η έλλειψη πολλαπλών επιστρώσεων μειώνει τη διάχυση φωτός γύρω από τα αντικείμενα, η ωφέλεια στα αμυδρά θα είναι μικρότερη από την ωφέλεια σε διαφάνεια που προσφέρουν οι πολλαπλές επιστρώσεις. Η επιχειριματολογία της Vernonscope μου φαίνεται ύποπτη. Σκέψου ότι οι πιό ακριβοί φακοί φωτογραφικών μηχανών, αποχρωματικών τηλεσκοπίων, προσοφθαλμίων και γυαλιών οράσεως είναι όλοι περίτεχνα και πολλαπλά επιστρωμένοι. Συμπέρασμα, Panoptic ή άλλη σειρά φακών με ανάλογα χαρακτηριστικά.(Τα δύο παραπάνω οπτικά στοιχεία θα μειώσουν τη φωτεινότητα πολύ λιγότερο απ' ό,τι η έλλειψη πολλαπλών επιστρώσεων.) "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
dyonik Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Καλησπέρα Στέφανε. Ευχαριστώ για την απάντηση και χαίρομαι που ήδη έχω τον panoptic και δεν θα χρειαστεί να πάρω και κάποιον ορθοσκοπικό σε αυτές τις εστιακές αποστάσεις.Ε και μια και το έφερε η κουβέντα περιμένω την άποψή σου για την vixen SDX .Διαβάζοντας την ΑΨΟΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ όσον αφορά τους ζούμ προσοφθάλμιους θα μετρήσει πολύ η γνώμη σου για επιλογή της επόμενης στήριξής μου.Και πάλι ευχαριστώ. ΦιλικάΝίκος.
planetman Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Πας καρφί για panoptic. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
dyonik Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Ξέχασα να αναφέρω στο προηγούμενα μήνυμα ότι για τον υπολογισμό των πεδίων χρησιμοποίησα τον τύπο ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ προσοφθ. / ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ.Και ότι στο http://www.astronomics.com/main/product.asp/catalog_name/Astronomics/category_name/4QASD7QF5RG19GAMJ20AV17BT4/product_id/VB24δίνει πεδίο 53ο.Θα μας τρελάνουν αυτοί η Αμερικάνοι. ΦιλικάΝίκος.
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Νίκο, για 2 κύριους λόγους θα σου πρότεινα καλύτερα να πήγαινες στον Panoptic. Και αυτοί είναι ό,τι κατά πρώτον ο συγκεκριμένος προσοφθάλμιος έχει μεγαλύτερο AFOV και θα σου επιτρέπει να έχεις μεγάλα νεφελώματα που θα χωράνε ομοιόμορφα στο πεδίο, και ο δεύτερος οτι παρά το επιπλέον γυαλί, όπως είπε και ο Στέφανος, έχει καλύτερες επιστρώσεις ο Panoptic με αποτέλεσμα το είδωλο να έχει σαφώς καλύτερη αντίθεση και ποιότητα. Μην το σκέφτεσαι, οι ορθοσκοπικοί είναι για άλλα πράγματα.
alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Αν πράγματι η έλλειψη πολλαπλών επιστρώσεων μειώνει τη διάχυση φωτός γύρω από τα αντικείμενα, η ωφέλεια στα αμυδρά θα είναι μικρότερη από την ωφέλεια σε διαφάνεια που προσφέρουν οι πολλαπλές επιστρώσεις. Σκέψου ότι οι πιό ακριβοί φακοί φωτογραφικών μηχανών' date=' αποχρωματικών τηλεσκοπίων, προσοφθαλμίων και γυαλιών οράσεως είναι όλοι περίτεχνα και πολλαπλά επιστρωμένοι.[/quote']Στέφανε,το χαρτί που εσωκλειόταν στη συσκευασία του Pentax XW10 που αγόρασα πριν λίγους μήνες,ανέφερε απλώς πολυεπίστρωση και όχι πλήρης πολυεπίστρωση.Παρόλα αυτά δηλώνουν διαφάνεια 98%.Δυστυχώς,δεν έχω μπορέσει να τον δοκιμάσω σε πολύ deep sky καταστάσεις(για τον λόγο αυτό τον αγόρασα),αλλά η εικόνα του NGC891 από το 8"f6 μου,από Αλεποχώρι θα μου μείνει αξέχαστη. Μήπως τελικά η πλήρης πολυεπιστρωση δεν είναι πανάκεια; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2008 Δημήτρη, ο χαρακτηρισμός Fully Multi Coated (FMC) αντί του Multi Coated (MC) υιοθετήθηκε από κάποιες εταιρίες που πολυεπίστρωναν όλες τις οπτικές επιφάνειες των φακών τους, επειδή εμφανίστηκαν κάποιες που πολυεπίστρωναν μία ή μερικές επιφάνειες και δήλωναν Multi Coated όπως οι πρώτες.H Pentax όπως και η Takahashi δεν φωνάζουν το περιττό "Fully", γιατί είναι αυτονόητο σ΄αυτές τις τιμές. Αρκούνται στο πιό σοβαρό MC. Η Tele Vue δεν γράφει καν πάνω στους φακούς της FMC ή MC. Η Meade γράφει ένα φαρδύ-πλατύ MULTI COATED, διαφημίζει τις 7πλές επιστρώσεις της αλλά δεν τις εφαρμόζει σε όλα τα οπτικά στοιχεία. Ακόμα δεν έχει βγάλει έναν φακό πραγματικά FMC.Οι Pentax XW είναι ασφαλώς πολυεπιστωμένοι. Πλήρως. (Αναλογία: παλαιότερα κάποια φθηνά αυτοκίνητα διαφήμιζαν: και με ηλεκτρικά παράθυρα!" και εννοούσαν τα δύο εμπρός." Τα ακριβά αμάξια δεν το έκαναν καν θέμα...") "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
filiatra Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2008 (Αναλογία: παλαιότερα κάποια φθηνά αυτοκίνητα διαφήμιζαν: και με ηλεκτρικά παράθυρα!" και εννοούσαν τα δύο εμπρός." Τα ακριβά αμάξια δεν το έκαναν καν θέμα...")Εγραψες. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα