Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Nice topic you've got here!!! :P

Παιδια, νομιζω οτι για να αποφασισει καποιος καλο ειναι να δει και

παραδειγματα απο φωτογραφιες στο Ιντερνετ σχετικα με την καθε στηριξη (fork ή equatorial). Δηλ. να συγκρινει την ποιοτητα του ιδιου τηλεσκοπιου (πχ LX200) σε ισημερινη και διχαλα.

Παραδειγματα υπαρχουν πολλα στο Ιντερνετ.

Πιστευω παντως οτι η συμπαγεις διαστασεις του fork-type ειναι πολυ δελεαστικος λογος.

Και ποιος ειπε βρε παιδια οτι αν τυχον αργοτερα παρει μεγαλυτερο σωληνα δεν μπορει να πουλησει ολο το τηλεσκοπιο (με την διχαλα μαζι) και να παρει καποιο αλλο; Δεν θεωρω δηλ. επιχειρημα οτι καλυτερα να παρει ισημερινη για να την εχει για αλλα τηλεσκοπια.

Εγω αρχιναω και το σκεφτομαι για ενα LX200 στα ~2800 ευρω...

Για να δουμε...

Δεν θα ειναι φυσικα αμεσα αλλα οι 8 ιντσες, η συμπαγεις διαστασεις, το μεγαλο focal length, και η ρομποτικη ικανοτητα + τις ικανοτητες αστροφωτογραφησης ειναι πολυ δελεαστικες για μενα...

Για να δουμε τι θα γινει στο μελλον...!

:wink:

ΥΓ: Παντως αν σκεφτω οτι εχω δωσει ηδη ~1000 ευρω, γιατι να μην δωσω αλλα τοσα και να παρω το LX200;

Καλη επιλογη παντως!

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
:D επανερχομαι,επειδη θα διαθεσω σεβαστω χρηματικο ποσο για τα κυβικα μου,μιλαμε για αγορα παντα απ'την ελληνικη επικρατεια,και παντα για sc εκτοs απο meade-celestron που καπωs γνωριζω,υπαρχει αλλη μαρκα οπωs οrion optics,takahashi,vixen στην τιμη 3000 και λιγο παραπανω,προσανατολιστε με,η δικια σαs βοηθεια αυτη τη στιγμη ειναι πολυ χρησιμη,εγω εχω καταληξη σε lx 200,τη λετε?συγχωρεστε με,αλλα πιστευω οτι καταλαβαινετε.
Δημοσιεύτηκε

Το TaK 210 που αναφερεις δεν ειναι σχεδιασης S-C αλλα D-K.

Λεγεται πως αυτα τα τηλεσκοπια αποδιδουν καλα μονο σε πλανητες,διπλους,σφαιρωτα,λογω καμπυλωτητας και εμφανισης εντονης κομης στα ακρα του πεδιου.Η σχεδιαση τους απαιτει "ευκολοτερους" καθρεπτες,αλλα με το χαρακτηριστικο που αναφεραμε.Το 210 χρησιμοποιει υπερμεγεθη καθρεπτη για να ελλατωσει προφανως το φαινομενο.

Το VC 200 ειναι ιδιαιτερο τηλεσκοπιο ως προς τη σχεδιαση επισης, με φανατικους υποστηρικτες,και επικριτες.Εγω προσωπικα δεν θα το επελεγα.

Εχω παρατηρησει μεσα απο αυτο,και δεν τρελλαθηκα(απεναντιας μαλιστα).

Κατι καλο λεγεται για την φωτογραφικη του αποδοση,αν συμβιβαζεσαι με τα υποχρεωτικα spikes.(εμενα δεν μου αρεσουν)

Φυσικα και τα 2 τηλεσκοπια που αναφερεις,προυποθετουν ισημερινη βαση!

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω για τηs απαντησηs παιδια,καταλαβαινω οτι σιγα,σιγα φτανω στην τελικη ευθεια.παντωs βλεπω οτι αν και δεν εχει τοσο μεγαλη προικα το 9.25 celestron οπωs το lx200 το συναγωνιζεται γερα.Ειναι τοσο καλο στα οπτικα του εν σχεση με το lx200 ωστε να ειναι σε τετοια κοντρα?ΠΑΡΕ EQ6 KAI ΦΟΡΤΩΣΕ ΤΟ 9.25.Ειναι τοσο special?ή μηπωs εννοειται οτι ειναι διαφορετικη η χρησιμοτητα του.
Δημοσιεύτηκε

Το 9,25 και γενικότερα η σειρά της Celestron αυτή πλέον έχει starbright xlt οπτικά τα οποία θεωρούνται πολύ καλά. Τώρα σε σχέση με τα meade δεν ξέρω, αλλά νομίζω πως λόγω αυτών των οπτικών είναι καλύτερα. Αυτό μπορούν να μας το πούν όσοι έχουν δεί μέσα και απο τα 2. Πάντως το 9,25 έχει τη φήμη ότι είναι ένα απο τα καλύτερα φωτογραφικά.

Η στήριξη του όμως η CG5 δεν το σηκώνει καλά. Ένας καλός συνδοιασμός είναι με την eq6. Επίσης με την κλασσική στήριξη της meade έχω ακούσει ότι φωτογράφηση διαρκείας δεν μπορεί να γίνει καλή, παρα μόνο άν το τηλεσκόπιο μπεί σε ισημερινή στήριξη.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Φίλε seti φαίνεται ότι έχεις πελαγώσει. Για αρχή άσε στην άκρη οποιαδήποτε λύση εκτός από Meade και Celestron - είναι καλύτερες αλλά πολύ ακριβότερες λύσεις. Κατά δεύτερο λόγο, θεώρησε ότι η οπτική απόδοση στα SCT των δύο εταιρειών είναι το ίδιο καλή - οι διαφορές, αν υπάρχουν, είναι αμελητέες.

Υπάρχουν ωστόσο διαφοροποιήσεις στη μηχανική σχεδίαση: η Celestron χρησιμοποιεί περίπου τα ίδια καλά blueprint που χρησιμοποιούσε από την αρχή: τα SCTs της είναι απλά, λειτουργικά και δουλεύουν καλά. Η Meade από την άλλη έχει προσθέσει τη δυνατότητα κλειδώματος καθρέφτη, ενώ συνήθως τα μοντέλα της όταν είναι σε πακέτο με στήριξη, προσφέρονται με ηλεκτρονικό εστιαστή και άλλες ευκολίες. Και στις δύο εταιρείες παρατηρείται το αναπόφευκτο image shift κατά την εστίαση - εδώ ίσως έχει καλύτερη συμπεριφορά η Celestron - και συχνά μικρομετακινήσεις του πρωτεύοντος σε πολύωρες εκθέσεις - εδώ βοηθά το κλείδωμα καθρέφτη της Meade. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ότι γενικά οι οπτικοί σωλήνες της Meade είναι βαρύτεροι από τους αντίστοιχους της Celestron.

Αν τελικά αποφασίσεις να πας για σκέτο σωλήνα, το 9.25" είναι ένα εξαιρετικό ΟΤΑ, σε καλή τιμή και σίγουρα το best seller της Celestron. Από εκεί και επάνω, το 10άρι και 12άρι της Meade είναι επίσης πολύ καλοί σωλήνες, ενώ το αντίστοιχο 11άρι της Celestron είναι ίσως ένας προτιμότερος συμβιβασμός ανάμεσα στα δύο - να ευλογήσουμε και τα γένια μας :mrgreen: :lol: . To C11 είναι στο βάρος του 10ριού της Meade και αρκετά φθηνότερο από το 12άρι. Όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω, για ισημερινή στήριξη από 9.25" και πάνω, η EQ6 είναι ότι πρέπει.

Στην περίπτωση που πας για πηρούνι, τα πράγματα είναι απλά: η Meade έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό με τη σειρά LX200, ενώ τα CPC της Celestron δεν είναι αντάξια της εξαιρετικής σειράς Nexstar GPS που αντικατέστησαν. Το LX200 της Meade είναι μια στιβαρή και δοκιμασμένη πλατρφόρμα που προσφέρει απόλυτη ακρίβεια στο tracking και στο goto. Στα αρνητικά πρέπει να υπολογίσεις το βάρος του όλου συστήματος, το οποίο ακόμα και στις 8" είναι υπολογίσιμο, τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά και τη δυσκολία service στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω κατά πόσον βοηθά, αλλά να προσθέσω ότι κάποια στιγμή βρέθηκα στη θέση σου, να ψάξω δηλαδή για κάποιο μεγάλο καταδιοπτρικό. Επέλεξα τελικά το C11 στην EQ6. Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου λείπει η άνεση που έχει η παρατήρηση στο πηρούνι, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την ευκολία στη μεταφορά που σου δίνει η γερμανική και τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς πολλούς σωλήνες.

Καλές αποφάσεις και αγορές!

Φιλικά,

Ηλίας.

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Παιδια, επανερχομαι στο θεμα επιλογης SC και μαλιστα συγκεκριμενα για εμενα στα μοντελα της Meade, LX200 ACF 8" και LX90 ACF 8".

Οι κυριοι λογοι (για εμενα προσωπικα, ανεξαρτητως χρηματικου ποσου) ειναι:

1). Μικρο ογκο σωληνα και βασης λογω αποθηκευσης σε δωματιο (θα ειναι βγαλμενο απο την βαση, μαζεμενη και το τηλεσκοπιο κατω στο πατωμα σαν σκαμπο καλυμενο για την αποφυγη σκονης).

2). Αριστα οπτικα σε σχεση με τον ανταγωνισμο.

3). Αξιοπρεπη αστροφωτογραφηση (χωρις να φτανω στα επιπεδα επαγελματιων του χωρου) και αυτο γιατι υπαρχει εντονος ο περιορισμος του χωρου που ελεγα.

4). Ικανοτητα ρομποτικης κατευθυνσης (GOTO). ευκολη ανευρεση των αντικειμενων με το ενσωματωμενο GPS, περισσοτερη εμπειρια και διασκεδαση στην μοναδα του χρονου (Η εποχη μας τρεχει και δεν εχουμε χρονο πλεον για τιποτα!). Αυτο δεν σημαινει οτι το τηλεσκοπιο δεν μπορει αργοτερα να δουλευει οπως καθε αλταζιμουθιακη στηριξη (ελευθερα με το χερι). Επισης το τηλεσκοπιο αρχιζει και γινεται πιο ελκυστικο στο ασθενες φυλο αφου μπορει και αυτο να χειριζεται ευκολα και γρηγορα το τηλεσκοπιο χωρις να το παραταει (βλεπε την συζυγο).

5). Καλη τιμη προς αποδοση συνολικα με αυτα που δινει. Με ~2000$ το μονο που μπορεις να παρεις ειναι μια στηριξη EQ6 syntrek η οποια κανει περιπου ~1100 ευρω. Με τα LX εχεις ενα πληρες αυτοματοποιημενο συστημα τηλεσκοπιου με αριστα οπτικα.

Και τωρα τα ερωτηματα μου για οποιον θελει και γνωριζει:

1). η βαση (fork type) του LX200 ACF 8" σε σχεση με αυτη του LX90 ACF 8", ποση διαφορα εχει στον ογκο; Ειναι ενα απο τα βασικα μου κριτηρια γιατι ειπα λογω στενοτητος χωρου. Ειναι μεγαλη η διαφορα τους στον ογκο ή ειναι περιπου η ιδια?

2). Απο οτι γνωριζω το LX200 ειναι ιδιο στα οπτικα με το LX90. Το μονο που εχει παραπανω ειναι το Primary Mirror Lock, το οποιο ομως για καποιον που δεν κανει επαγγελματικη αστροφωτογραφηση ειναι περιττο, αφου χρησιμοποιειται για εκθεσης ανω των 10-15 λεπτων. Επισης εχει νομιζω στην τιμη και την ισημερινη σφηνα. Τα ηλεκτρονικα μπορουν να αγοραστουν και για το LX90 απλα η βαση του LX200 ειναι πιο βαρια και ισως πιο σταθερη.

3). Σκεφτομαι να αγορασω το LX90 και αντι να παρω το LX200 να επενδυσω στην αγορα μιας Deep Sky Imager καμερας. Ετσι οτι ηλεκτρονικα μπορει να μην αγορασω με το LX200 θα κερδισω στην καλυτερη αναλυση και ποιοτητα της καμερας. Σημειωτεον δεν θα χρειαστω να αγορασω μετα καμερα DSLR ή καποιο βαριδιο γιατι ειναι παναλαφρη.

Επειδη σκεφτομαι να το αγορασω απο Αμερικη, θα σκεφτω την γνωμη σας πολυ σοβαρα. Θα μου το φερει - αν ολα πανε καλα - ενας φιλος φιλου.

Αυτα παιδια, και keep posting!!!

=;

2084541558_MeadeLX90GPS8.jpg.44e00c2bfb061b05537412271eea0c1d.jpg

670724366_MeadeLX200R8.jpg.55c3563471ea93cad9fc14870e254d06.jpg

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Γιωργο καλησπερα,κοιτα διαφορεs εχει αρκετεs,ηλεκτρικο εστιαστη,αισθητηρα πολικου αστερα,εχει πολυ καλο πινακα (κοντρολ)autostar 2,και αλλα πολλα.τωρα ειναι το θεμα τι ζηταs,στην φωτο ειναι το 10 lx200,το 8 ειναι πιο κομπακτ και πιο γλυκουλη.
Δημοσιεύτηκε

Seti, μιλαω παντα για τα 8". Μεχρι εκει θελω να παω. Αυτο ειναι το μονο σιγουρο.

Παραθετω ενα λινκ ενος "τρελου" που εχει κανει αστροφωτογραφηση ΚΑΙ με LX90. Ειναι βασικα απιστευτες ολες οι φωτο που εχει βγαλει γενικα. Ιδιως του Sombrero Galaxy.

http://ricksastropics.blogspot.com/2007_09_09_archive.html

Πιστευω οτι ειναι πιο σημαντικο να επενδυσεις επανω σε καλης ποιοτητας καμερα (βλεπε DSI ή άλλη εφαμιλη) παρα να εχεις χιλια δυο ηλεκτρονικα.

Τωρα για τον ογκο ειπες τελικα οτι το LX90 ειναι αρκετα πιο μικρο σε σχεση με το αδερφακι του το LX200 των 8" παλι ιντσων? Τα εχεισ δει και τα δυο απο κοντα?

Παραθετω φωτογραφιες παρμενες με LX90 (8 νομιζω ολες).

Παιδια, επειδη θα ανεβασω αρκετες φωτο απο LX90 για συγκριση, μεταφερω το θεμα μου στο λινκ που ειχα κανει σχετικα με την συγκριση των δυο αυτων μοντελων για να μην χαλασω αυτο εδω το thread που ειναι πιο γενικο για τα SC.

Εδω το λινκ μου:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=83905#83905

jupiter6.jpg.1269dec0ff4da99a8568fede3fa248b0.jpg

saturn11.jpg.95beefbc857c0cfabd5352b2aa9118b7.jpg

m33-9-10-07llrgbblog.jpg.ec40380a7d8bec8280f1686b5a5065b0.jpg

M42_20050202a_p.jpg.76454b40d562bc677aad3b80dbf3f269.jpg

>Destination Space!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης