alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Είχα πάρα πολύ καιρό να κάνω παρατήρηση και είχα σκοπό να το φχαριστηθώ..Ευτυχώς κατάφερα να βγω 2 νύχτες,την 1η νύχτα Σάββατο-Κυριακή 8-9/3 με την καλή παρέα του Ανδρέα και του Γιώργου (Papgeo) στο γνωστό σημείο που είχαμε πάει και τον περασμένο Δεκέμβριο και την 2η νύχτα, Κυριακή-Κ.Δευτέρα, μόνος μου στο ίδιο σημείο. Την πρώτη νύχτα η παρατήρηση αναλώθηκε στην Μεγάλη Άρκτο και την δεύτερη νύχτα Δίδυμοι-Μεγάλη Άρκτος. Δυστυχώς στους Δίδυμους κατάφερα να δω μόνο 2 γαλαξίες,και αυτό γιατί αφιέρωσα πάρα πολύ ώρα για τον εντοπισμό τους και μετά είχαν χαμηλώσει πολύ.Και οι 2 αυτοί γαλαξίες ανήκουν σε ένα "σμήνος" γαλαξιών,πολύ κοντά στον θ Διδύμων. Ο εντοπισμός τους ήταν πολύ δύσκολος για 2 λόγους:1. Ήταν πολύ αμυδροί και 2. Δεν υπάρχουν αστέρια στην κλειστή περιοχή τους,ώστε να γίνουν αστροάλματα από το προσοφθάλμιο. Έπρεπε λοιπόν να τους βάλω στο πεδίο μου,να βεβαιωθώ ότι είναι μέσα, και μετά να βάλω μεγάλη μεγέθυνση,για να τους δω.Ψάχνοντας να βρω τρόπο να φτάσω κοντά τους, διαπίστωσα ότι βρίσκονταν ακριβώς μεταξύ 2 αστεριών που υπήρχαν στον χάρτη μου!!! Με φακό Radian 18mm έφερα τα 2 αστέρια στο πεδίο μου,υπολόγισα το μέσο της απόστασης τους και αμέσως έβαλα Pentax 10.... Πάλευα αρκετή ώρα να τους δω..Μάταια όμως..Πολλές απόπειρες πλάγιας όρασης χαμένες.. Είχε φτάσει η ώρα για το βαρύ πυροβολικό! Nagler 7. Μετά από πολύ ώρα,βλέπω τον πρώτο: NGC2294 μεγέθους 13,8v και επιφανειακής λαμπρότητας (SB) 12,5. Ο χάρτης έδειχνε ακριβώς δίπλα τον NGC2291.Θα ήταν κρίμα να μην τον έβλεπα! Αμέτρητες απόπειρες με πλάγια όραση,αλλά τίποτα.Ήμουν βέβαιος ότι τον είχα στο πεδίο μου..Σκίαστρο τα χέρια μου γύρω από τον φακό,αλλά πάλι τίποτα...Άφαντος..Τελικά θυμήθηκα το γνωστό κούνημα του σωλήνα!Ταυτόχρονα με την πλάγια όραση εμφανίστηκε στιγμιαία!Έπρεπε να το επιβεβαιώσω και δεύτερη φορά..Επιβεβαιώθηκε στην ίδια θέση το ίδιο συννεφάκι! Μέγεθος 13,2v και SB 12,8. Και πάμε στην Αρκούδα μας!NGC5389: Μέγεθος 12,0v SB13,5.Όποιος δει πού είναι αυτός ο γαλαξίας,θα απογοητευτεί!Το πλησιέστερο λαμπρό αστέρι που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του είναι ο Mizar που απέχει 7-8 μοίρες!Ποιος δρόμος ήταν ο βολικότερος για να μας οδηγήσει στον 5389;Για άλλη μια φορά ο 8Χ50 έδειξε την αξία του.Πλήρης ταύτιση του πεδίου του ερευνητή με τον χάρτη,προσεκτικά και με συνεχείς επιβεβαιώσεις αστροάλματα και γρήγορα φτάσαμε στον 5389.Επιμήκες σχήμα,ειδικά αν συγκριθεί με τον παρακάτω γείτονά του.Pentax 10mm. NGC5379: Μέγεθος 12,9v SB13,2.Δίπλα στον 5389.Πολύ δύσκολος,όχι τόσο λόγω μεγέθους,αλλά λόγω μικρής επιφανειακής λαμπρότητας. Εμφανώς πιο μεγάλος και πιο κυκλικός από τον 5389.Pentax 10mm. NGC4290 : Μέγεθος 11,8v SB13. Δίπλα στο Μ40.Πολύ εύκολος εντοπισμός.Δίπλα του είναι ο NGC4284 μεγέθους 13,5 και SB14,5. Όσο και αν προσπάθησα να τον δω,δε τα κατάφερα. NGC4335 : Μέγεθος 12,4v SB13,5. Πάλι έπρεπε να τον βάλω στο πεδίο μου και μετά να μεγεθύνω.Βοήθησε πολύ το Μ40 και ο εντοπισμένος 4290 και με νοητό σχήμα,τον έφερα στο πεδίο μου και με μεγέθυνση τον είδα.Με ευθεία όραση είδα δύσκολα ένα συννεφάκι,αλλά με πλάγια ξεχώρισε ο πολύ λαμπρός σημειακός πυρήνας του!! Nagler 7mm. NGC3690 και IC694. Ο ένας σε επαφή με τον άλλον!!! Και αυτοί στη μέση του πουθενά.Δίλημμα:Από πού να ξεκινήσω αστροάλματα;Από τον Phad ή από τον Dubhe;Επέλεξα τον Dubhe.Μοιράζονται μέγεθος 11,4v.Εδώ το δύσκολο δεν ήταν να τους δεις,αλλά να τους διαχωρίσεις,κάτι που έγινε μόνο με πλάγια. Nagler 7mm. NGC3718 : Μέγεθος 10,8v SB14,4!!!!!!.Αυτός κιαν είναι στη μέση του πουθενά.Κατευθείαν από τον ερευνητή με προσεκτική εκτίμηση.Ούτε μισό αστεράκι δεν είχε η Uranometria κοντά στην περιοχή του!!Καλαμιά στον κάμπο!! Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλης συνολικής λαμπρότητας,αλλά χαμηλής επιφανειακής. Pentax 10mm. NGC3729 : Πολύ κοντά στον 3718. Μέγεθος 11,4v SB13,1. Είχε πολύ πλάκα η πολύ μεγάλη διαφορά στην επιφανειακή λαμπρότητα με τον 3718.Και οι 2 σχεδόν στο ίδιο πεδίο με τον Pentax. Τέλος να σημειώσω ότι ανακάλυψα το νεκρό σημείο της ισημερινής μου!Το σημείο δηλαδή στο οποίο δεν μπορώ με τίποτα να στρέψω τον σωλήνα,διότι βρίσκει στο τριπόδι!!Έπρεπε να περιμένω την Άρκτο να πέσει λίγο για να μπορέσω να την σημαδέψω!!Πολύ γλυκιά αυτή η αναμονή,διότι είδα έναν Κρόνο με 340Χ, μούρλια!!! Να είστε καλά! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
themis_kart Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Μπραβο Δημητρη μου αρεσει που το τηλεσκοπιο φτανει στα ορια του με 13mag και τους βλεπεις... Απο μενα σου ευχομαι και αλλες τετοιες βραδιες.....Να δω ποτε θα παμε παρνωνα Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Τελικά ,από τους NGC3690 και IC694,μόνο τον NGC3690 είδα.Οι 2 λοβοί του με μπέρδεψαν ,νομίζοντας πως είδα και τον IC694. NGC3690 Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
planetman Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Άψογος όπως πάντα με στόχους πρόκληση! Στο σμήνος κοντά στο θ στους διδύμους που είπες δεν είδες τον NGC2290 στα 13,2mag; Λογικά πρέπει να είναι πιο δύσκολος λόγω χαμηλής επιφανειακής λαμπρότητας ε; Έχω κι εγώ σκοπό να φτιάξω ένα προγραμματάκι για την μεγάλη άρκτο γιατί είναι τελείως ανεξερεύνητη ακόμη... Πάντως απορώ πως καταφέρνεις και διακρίνεις τόσο αμυδρούς γαλαξίες! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Πολύ ωραία Δημήτρη! Ανοίγει ο καιρός και όσο πάει αυξάνουν οι ευκαιρίες για παρατήρηση!
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Βλέπω το 8'' το ξεσκίζεις. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 alepohori-X Φιλε Δημητρη Μπραβοοοο!!! Πολυ καλη περιγραφη και η στοχοι σου..... μας δινουν κινητρα για την επομενη αστροπαρατήρηση!!!! Παντα τετοια!!!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2008 Στο σμήνος κοντά στο θ στους διδύμους που είπες δεν είδες τον NGC2290 στα 13,2mag; Λογικά πρέπει να είναι πιο δύσκολος λόγω χαμηλής επιφανειακής λαμπρότητας ε;Τον είχα στο πρόγραμμα,αλλά δεν τον προσπάθησα καν.Είχαν χαμηλώσει πολύ οι Δίδυμοι και στράφηκα στην Άρκτο.Πάντως με mag 13,2 και SB 12,9, νομίζω πως θα ήταν το ίδιο δύσκολος με τον 2291 (mag 13,2 SB12,8 )Παιδιά,δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο πιο δύσκολος ήταν ο 2291 από τον 2294... Πάντως απορώ πως καταφέρνεις και διακρίνεις τόσο αμυδρούς γαλαξίες! Κατέληξα σε ένα συμπέρασμα όσον αφορά τη τεχνική της πλάγιας όρασης: Όταν είμαστε βέβαιοι ότι οι γαλαξίες είναι στο πεδίο μας, φέρνουμε στο μάτι μας ένα αμυδρό αστεράκι του πεδίου μας,εστιάζουμε όσο καλύτερα μπορούμε και χαλαρώνουμε το μάτι μας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ όλα τα αστέρια του πεδίου μας,χωρίς να κουνήσουμε το μάτι μας.Ο γαλαξίας, αν είναι μέσα στα όρια του τηλεσκοπίου μας,θα φανεί!!Μπορεί να εμφανιστεί στιγμιαία,αλλά θα εμφανιστεί! Αυτό είναι κάτι που με εντυπωσιάζει αφάνταστα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
sevax Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2008 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2008 Πάντως απορώ πως καταφέρνεις και διακρίνεις τόσο αμυδρούς γαλαξίες! Εγώ πού έχω κάνει παρέα αστροπαρατήρηση μέ τούς Δημήτρη, καί Κορώνη, έχω εμπεδώση τήν παροιμία "αλα τα μάτια τού λαγού,κι' αλα τής κουκουβάγιας" χε,χε,χε, Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα