Jump to content

dobsonians


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα στην παρέα..!

 

Μπορώ να προσαρμόσω εναν οπτικό σωλήνα απο DOB σε ισημερινή στήριξη...?

 

Τί προβλήματα θα έχω..?

SkyQuest™ XT10 IntelliScope™
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Mae,

 

Ασφαλώς μπορείς να προσαρμόσεις ένα οπτικό σωλήνα από Dobsonian (και πρακτικά οποιδήποτε οπτικό σωλήνα) σε μια ισημερινή βάση, προσέχοντας τα εξής σημεία:

  • -Θα χρειαστείς δύο μεγάλα μεταλικά δαχτυλίδια (cradles) στη διάμετρο του οπτ. σωλήνα και μια μεταλική πλάκα (dovetail) που να ταιριάζει με την ισημερινή στήριξη και τα μεταλικά δαχτυλίδια. Η λογική με την οποία συνδέονται αυτά μεταξύ τους φαίνεται σε οποιαδήποτε φωτογραφία ενός ισημερινού τηλεσκοπίου.

  • -Πολλά Dobsonian έχουν ένα μεγάλο αντίβαρο πίσω από το κύριο κάτοπτρο (μέσα στο σωλήνα) το οποίο μόνο προβλήματα δημιουργεί σε μια ισημερινή στήριξη και πρέπει να αφαιρεθεί, διότι: α) Συλλέγει μεγάλη θερμότητα κατά τη διάρκεια της μέρας και δεν επιτρέπει στο κάτοπτρο να κρυώσει γρήγορα τη νύχτα και να αποκτήσει θερμική ισορροπία με το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να σου χαλάει για ώρες την ευκρίνεια των ειδώλων. β)Το περιττό βάρος προκαλεί πρόσθετες ταλαντώσεις στην ισημερινή στήριξη και εμποδίζει την αποτελεσματική ισορρόπιση του οπτ. σωλήνα. Ως γνωστό, οι ταλαντώσεις αν είναι σημαντικές κάνουν ένα τηλεσκόπιο άχρηστο σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Αν ο οπτικός σου σωλήνας έχει πράγματι τέτοιο αντίβαρο και θέλεις να τον χρησιμοποιείς και σαν Dobsonian (οπότε δεν θα αφαιρέσεις το αντίβαρο), πρέπει να χρησιμοποιήσεις πολύ στιβαρή ισημερινή βάση (και κυρίως πολύ στιβαρό τρίποδο).

  • -Αν δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς το τηλ/πιο και σαν Dobsonian, εκτός από το εσωτερικό αντίβαρο αφαίρεσε και τους δύο μαύρους, πλαστικούς δίσκους που έχει ο οπτ. σωλήνας στα πλευρά του για να "πατάει" στη βάση Dobsonian, ώστε να μην περιορίζουν τη θέση/κίνηση του οπτ. σωλήνα μέσα στα μεταλικά δαχτυλίδια.

  • -Και κάτι που δεν είναι καθόλου προφανές αλλά είναι σημαντικό: Άν τοποθετήσεις τον οπτικό σου σωλήνα οριζόντια πάνω σε ένα τραπέζι, θα πρέπει όπως τον κοιτάς, το άνοιγμα του τηλεσκοπίου και ο εστιαστής (focuser) να βρίσκονται στην αριστερή άκρη. Αν βρίσκονται στα δεξιά, τότε όπως και να τοποθετηθεί το τηλ/πιο στην ισημερινή στήριξη, ο εστιαστής θα καταλήγει τον περισσότερο χρόνο ανάποδα δηλ. με τις ρόδες πρός τα πάνω. Αυτό έχει σχετικά απλή λύση: ξεβιδώνεις τον εστιαστή, τον περιστρέφεις 180° και τον ξαναβιδώνεις στην ίδια ακριβώς θέση (μπορεί να χρειαστούν νέες τρύπες στον οπτικό σωλήνα). Προσοχή πάντα στην ακριβή ευθυγράμμιση του μερών του τηλεσκοπίου

 

Αν δέν έχεις ήδη ισημερινή βάση, αγόρασε την πιο στιβαρή που μπορείς να βρείς. Για οπτικούς σωλήνες με βάρος μεγαλύτερο από περίπου 5-6kg, οι συνήθεις αλουμινένοι τρίποδες αυτών των βάσεων αποδεικνύονται εντελώς ακατάλληλοι στις μεγάλες μεγεθύνσεις λόγω των έντονων ταλαντώσεων. Η καλύτερη λύση είναι ένας μασίφ ξύλινος (όχι πτυσόμενος) ή ένας ισχυρός μεταλικός. Μ' αυτούς οι ταλαντώσεις παύουν να είναι πρόβλημα και μπορείς να χαρείς την παρατήρηση.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία μή διστάσεις να ρωτήσεις.

  • Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες φίλε Στέφανε..!

 

Για ένα 10" με full εξοπλισμό, camera κτλ...θα είναι σταθερό στην EQ6 Synta...? Ή θα πρέπει να πάω σε ποιό στιβαρή και ποιό ακριβή αντιστοίχως..?

SkyQuest™ XT10 IntelliScope™
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι καλύτερες από τις οικονομικές επιλογές είναι πράγματι η EQ6, η HEQ5 αλλά και η Vixen GP Deluxe. H EQ6 μπορεί άνετα να σηκώσει και αρκετά βαρύτερο τηλ. από ένα νευτώνιο 10" (max. 20Kg), αλλά η ίδια είναι πολύ βαριά για συχνή μεταφορά. Η Vixen GP Deluxe είναι ανώτερης κλάσης από τις άλλες δύο (ποιότητα κατασκευής και ακρίβεια οδήγησης) οπότε είναι προτιμότερη αν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς πολύ σοβαρά με την αστροφωτογραφία. Η ΗΕQ5 είναι η πιο οικονομική και θα στηρίξει άνετα το 10ιντσο με τα συνοδευτικά του, υπό την προυπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί με πολύ καλό τρίποδα (χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω ότι πωλείται με τρίποδα όμοιο μ' αυτό της ΕQ6, αλλά μπορεί να είναι και λεπτότερος.) Συγκριτικά, αναφέρω ότι χρησιμοποιώ το δικό μου 10ιντσο (9,5kg με τις διάφορες βελτιώσεις-προσθήκες) με μια ΕQ5 (αντίγραφο της απλής Vixen GP και πρόγονος της HEQ5). Η στήριξη αυτή μεταμορφώθηκε όταν άλλαξα τον απλό αλουμινένιο τρίποδα με μασίφ ξύλινο, και λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα κατά τις παρατηρήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες θα σου δώσουν τα δύο γνωστά καταστήματα της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν αυτές τις βάσεις, http://www.aktistar.gr και http://www.astronomy.gr. Ειδικά στην ιστοσελίδα της aktistar θα βρείς μεγάλη πικοιλία από τρίποδες, τις βάσεις της Vixen καθώς και κάποιες μεταχειρισμένες HEQ5.

  • Καθαρούς ουρανούς! (μετά την κακοκαιρία...)

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης