Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Όταν πρόσφατα αγόρασα την Canon XTI (EOS 400D) αυτό που περίμενα στην φωτογράφηση της Σελήνης, ήταν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που έχω με την point and shoot fujifilm των 200 euro.

Οι πρώτες δοκιμές για prime focus φωτογράφηση με το SkyWatcher Dob 8 μου επεφύλαξαν μια καλή ψυχρολουσία! Τα αποτελέσματα? Μαύρα χάλια! Οι φωτογραφίες από την fujifilm είναι πολύ καλύτερες. ](*,)

Ξέρω ότι δεν συμβαίνει κάτι με την μηχανή γιατί με τον φακό 70-200mm βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες.

Μήπως δεν κάνω κάτι σωστά? Καμιά ιδέα?

Ανεβάζω και δύο φωτογραφίες για να δείτε τη διαφορά.

CanonEosMoon.jpg.0e8b8c8f5754bbe6111fa21320605b45.jpg

Canon prime focus photo

FujifilmMoon.jpg.83fba3ca921b804fe16ce93207faf3f6.jpg

Fujifilm afocal photo

• Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Φιλε ammonite οντως κατι δεν παει καλα πολυ πιο καλυτερη της fuji η φωτο νομιζω η εστιαση πρεπει να φταει για κοιταξε το... #-o #-o #-o

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Με ποιον τρόπο εστιάζεις; Με ποιον τρόπο κάνεις φωτομέτρηση; Αυτόματα ή χειροκίνητα;

Νομίζω ότι η φωτό της Canon πάσχει λίγο από εστίαση και έκθεση (θέλει λιγότερο). Επίσης για το χρώμα μπορείς να παίξεις με το white balance.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Όντως κάτι δεν πάει καλά με την εστίαση. Το DOB είναι από τα καινούρια με εστιαστή crayford που υποτίθεται ότι λύνει κάποια προβλήματα εστίασης που είχαν τα παλιότερα skywatcher dobs.

Εστιάζω κοιτώντας μέσα από τον viewfinder της canon με τον εστιαστή του DOB.

Δεν κάνω φωτομέτρηση. Απλά πειραματίζομαι με διάφορες τιμές σε exposure, ISO και F.

Προφανώς θα υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι για να εστιάσω, αλλά ακόμα και έτσι, δικαιολογείται τόσο χάλια αποτέλεσμα?

Δημοσιεύτηκε

Ο crayford δε λύνει το πρόβλημα της εστίασης, απλά επιτρέπει πιο μαλακές και ακριβείς κινήσεις. Δεν πάει να πει ότι η εστίασή σου θα γίνει καλύτερη μόνο επειδή έβαλες crayford. Όσον αφορά σε συνδυασμό με φωτογραφία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το live view που σου προσφέρει (αν δεν κάνω λάθος) η μηχανή σου, αλλιώς να κάνεις πολλές δοκιμές μέχρι να δεις ότι έχεις την ιδανική εστίαση.

Επίσης, η prime focus φωτογράφηση το πιθανότερο είναι να σου δίνει μικρότερη μεγέθυνση (άρα και image scale). Δεν είμαι ειδικός σε αυτά, αλλά υποθέτω πως η φωτο με την compact μηχανή "γέμιζε" περισσότερο το κάδρο σου. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις και barlow στην prime focus.

Τέλος, οσον αφορά τη φωτομέτρηση, η μόνη διαφορά με την άλλη φωτο είναι ότι η πρώτη είναι υπερφωτισμένη.

Μην απογοητεύεσαι, συνέχισε τις δοκιμές! :mrgreen:

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Η ισορροπία λευκού πρέπει να είναι στο "φως ημέρας". Το Picture style στο Neutral. O χρόνος έκθεσης σα α τραβάς φωτογραφία μέρα μεσημέρι με λιακάδα. Αν έχεις τραβήξει σε RAW όλα αυτά μπο΄ρούν να διορθωθούν εκ των υστέρων στο Digital Photo Professional. Εκτός από το χρόνο έκθεσης δηλαδή. Αν δεν είσαι σίγουρος για το σωστό χρόνο έκθεσης, υποφώτιζε (ακριβώς αντίθετα από ότι αν χρησιμοποιούσες φιλμ).

Τώρα όλοι είπαμε τη γνώμη μας, από εδώ και πέρα βγάλε άκρη μόνος σου! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Βασικά η εστίαση απο τον finder της μηχανής δεν είναι τόσο ακριβής γιατί δεν βλέπεις μεγενθυμένο τον στόχο. Γι αυτό θα πρέπει να εστιάσεις όσο καλύτερα μπορείς απο τον finder, να τραβήξεις τη φωτογραφία και μετά να πάς να την δείς πώς βγήκε και να μεγενθύνεις και διορθώνεις το focus αντίστοιχα. Δηλαδή ίσως να πρέπει να πάρεις μία δύο δοκιμαστικές πρώτα. Κατόπιν, παίξε με το shutter speed και είσαι κομπλέ. Ά, και αν έχεις ντεκλασέρ χρησιμοποίησέ το, διότι μπορεί όταν πατάς το κουμπί να κουνιέται λίγο.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

:wink: ειχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και με 3 κινήσεις διορθώθηκε..

1.προσπάθησε να εστιασεις οσο πιο καλά γίνεται.

2.ρύθμισε τη μηχανή στη πιό γρήγορη ταχύτητα,

3.μείωσε το iso (πχ100 )και το oev (-0,7) για να μήν παίρνει τόσο φώς ώστε να σκοτεινίασει λίγο το φωτεινό μέροςτης σελήνης.

επίσης διαπίστωσα οτι οταν βγάλουμε σκοτεινές ληψεις μπορουμε να δώσουμε φωτεινοτητα και λίγο κοντραστ,αλλα οταν η φώτο ειναι υπερεκτεθειμένη με πολυ φώσ ..δεν βγαίνει με τιποτα ...](*,) ](*,)

ελπίζω να βοήθησα.. :cheesy:

:-({|= . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE. :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Χρήστο αν το πρόβλημα παραμένει ,τότε δοκίμασε μια λήψη με κλειδωμένο καθρέπτη για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κραδασμός εσωτερικά της canon που ίσως είναι η αιτία του προβλήματος.
Δημοσιεύτηκε
μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το live view που σου προσφέρει (αν δεν κάνω λάθος) η μηχανή σου, αλλιώς να κάνεις πολλές δοκιμές μέχρι να δεις ότι έχεις την ιδανική εστίαση.

Επίσης, η prime focus φωτογράφηση το πιθανότερο είναι να σου δίνει μικρότερη μεγέθυνση (άρα και image scale).

Δυστυχώς δεν έχω live view. Αυτό παρέχεται στο επόμενο μοντέλο της EOS (450D). Βασικά με την EOS σε prime focus γεμίζει το κάδρο. Afocal με την fujifilm και προσοφθάλμιο 32mm έχω πιο πολύ πεδίο...

Μην απογοητεύεσαι, συνέχισε τις δοκιμές! :mrgreen:

I will do that!

Η ισορροπία λευκού πρέπει να είναι στο "φως ημέρας". Το Picture style στο Neutral. O χρόνος έκθεσης σα α τραβάς φωτογραφία μέρα μεσημέρι με λιακάδα...

Σωστά μου ακούγονται αυτά αλλά το πρόβλημα της φωτογραφίας είναι ότι βγαίνει τρομερά soft σαν να είναι τελείως ανεστίαστη ή κουνημένη...

Βασικά η εστίαση απο τον finder της μηχανής δεν είναι τόσο ακριβής γιατί δεν βλέπεις μεγενθυμένο τον στόχο. Γι αυτό θα πρέπει να εστιάσεις όσο καλύτερα μπορείς απο τον finder, να τραβήξεις τη φωτογραφία και μετά να πάς να την δείς πώς βγήκε και να μεγενθύνεις και διορθώνεις το focus αντίστοιχα. Δηλαδή ίσως να πρέπει να πάρεις μία δύο δοκιμαστικές πρώτα. Κατόπιν, παίξε με το shutter speed και είσαι κομπλέ.

ΟΚ.

Ά, και αν έχεις ντεκλασέρ χρησιμοποίησέ το, διότι μπορεί όταν πατάς το κουμπί να κουνιέται λίγο.

Δεν έχω ντεκλασέρ αλλά βάζω τον timer...

ειχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και με 3 κινήσεις διορθώθηκε..

1.προσπάθησε να εστιασεις οσο πιο καλά γίνεται.

2.ρύθμισε τη μηχανή στη πιό γρήγορη ταχύτητα,

3.μείωσε το iso (πχ100 )και το oev (-0,7) για να μήν παίρνει τόσο φώς ώστε να σκοτεινίασει λίγο το φωτεινό μέροςτης σελήνης.

επίσης διαπίστωσα οτι οταν βγάλουμε σκοτεινές ληψεις μπορουμε να δώσουμε φωτεινοτητα και λίγο κοντραστ,αλλα οταν η φώτο ειναι υπερεκτεθειμένη με πολυ φώσ ..δεν βγαίνει με τιποτα ...

ελπίζω να βοήθησα..

OK

Χρήστο αν το πρόβλημα παραμένει ,τότε δοκίμασε μια λήψη με κλειδωμένο καθρέπτη για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κραδασμός εσωτερικά της canon που ίσως είναι η αιτία του προβλήματος.

Παναγιώτη θα το δοκιμάσω.

Παιδιά ευχαριστώ για την βοήθεια!

Δημοσιεύτηκε
Το soft που λές έναντι στην afocal με την fuji είναι μάλλον διότι στην afocal τραβάς μροστά απο προσοφθάλμιο, δηλαδή γυαλί. Αλλά είναι και η εστίαση που είναι καλή στην fuji. Άν εστιάσεις καλά στην 400d θα είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Παρεπιπτόντως, μην περιμένεις ότι με την slr θα έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα στη Σελήνη, διότι είναι φωτεινός στόχος και ακόμη και οι compact με afocal μέθοδο δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Εκεί που οι slr υπερέχουν στην αστροφωτογράφηση και ουσιαστικά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία compact είναι στον βαθύ ουρανό λόγω του μεγαλύτερου αισθητήρα, την επιλογή bulb για shutter speed μεγαλύτερη των 30 secs και άλλων πραγμάτων.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Το Α και το Ω είναι η εστίαση. Νομίζω ότι το θέμα σου εκεί είναι και όχι σε κάτι άλλο. Ρύθμισε το ISO στο 100, το WB στο Auto, ταχύτητα περίπου στο 1/200 (το βλέπεις αυτό ανάλογα με την φάση της Σελήνης) και βέβαια manual. Επίσης έλεγξε την ρύθμιση των φωτό, αν είναι standard, landscape κλπ. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε afocal. Αν δεν είναι θέλει και άλλο ψάξιμο.

pm me

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε

Hartman mask για την εστίαση πάνω σε φωτεινό αστερι. Για dobs δοκίμασε να εστιάσεις στον Πολικό.

mirror lockup με αρκετή καθηστέρηση για να αποσβεστούν οι κραδασμοί -

οι DSLR εχουν μηχανικό κλείστρο.

Πέξιμο να βρείς το σωστό χρόνο έκθεσης (και ίσως 2-3 φωτο με διάφορετικές

εκθέσεις που θα τις συνθέσεις μετά - bracketing)

Ξέρεις τι λένε οι επαγελματίες ; Ξέχνα τις DSLR για πλανητική και βάλε μια web camera, και να μην έχεις κραδασμούς και για να πάρεις πολλές λήψεις και να "νικήσεις" το seeing.

Δημοσιεύτηκε
Η μηχανή τέλεια είναι, να μη μπορείς να εστιάσεις καλά σε τέτοια μεγέθυνση είναι αδύνατο, οπότε το μόνο που μένει είναι οι κραδασμοί και συνεπώς χρειάζεται ενεργοποίηση του mirror lock up.
Δημοσιεύτηκε

Δοκίμασε να εστιασεις το τηλεσκοπιο αφου εχει κλειδωσει η εστιαση της φωτογραφικής, δηλαδη πρώτα πατα το κουμπί για να εστιάσει, εστίασε το τηλεσκόπιο και μετά φωτογράφισε

Κατι άλλο που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να χρησιμοποιήσεις την λειτουργία πολλαπλών φωτογραφήσεων...Δηλαδη που βγάζει πολλες φωτογραφιες την μια μετα την άλλη...Όσο θα το κανει αυτό εσυ θα αλλαζεις την εστίαση στο τηλεσκόπιο...Έτσι καποια απο αυτές θα βγει τέλεια!

Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
Δημοσιεύτηκε

παρακάτω είναι μια φωτογραφία που τράβηξα με την canon400d χωρίς καμία επεξεργασία....μέσα από το nextstar 114gt που δεν είναι και το καλύτερο με τα οπτικά χάλια σκονισμένα και υγρασία.

θεωρω οτι η συγκεκριμένη μηχανή έχει τρομερές δυνατότητες.

1.thumb.JPG.d54e26b0cde10f45428aba5ceb0b6478.JPG

Δημοσιεύτηκε

Να και μια δικια μου..και εγω την ιδια σκεψη εκανα στην αρχη στις πρωτες μου δοκιμες, αλλα το δοκιμασα λιγο ακομα και η κατασταση βελτιωθηκε.

Εσιταση και πολλες δοκιμαστικες..σιγουρα θελουν προσοχη και οι κραδασμοι.

DPP_93.thumb.JPG.7db47ca2ff3bc696f008601d0d505513.JPG

canon 400D

DPP_99.thumb.JPG.d74c6abc8ed38feecc469e501ab1ab12.JPG

DPP_97.thumb.JPG.56b25aa5eb5440f9889ca5a8411f05b2.JPG

Δημοσιεύτηκε

Επαναφέρω το θέμα. Έκανα νέα test σε επίγειο -πιο εύκολο- στόχο δοκιμάζοντας τα πάντα... (mirror lock, μεγαλύτερη προσοχή στην εστίαση, μικρό ISO, μεγάλη ταχύτητα). Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα 2 τηλεσκόπια. Το Bresser skylux και το Dob 8. Τα αποτελέσματα συνοπτικά:

Prime focus Canon - Θετικά: Δεν έχω βινιετάρισμα άρα και μεγαλύτερο πεδίο. Η παραμόρφωση στην εικόνα είναι μικρή.

Prime focus Canon - Αρνητικά: Σε όλες τις περιπτώσεις oι φωτογραφίες βγαίνουν soft. Επίσης τα χρώματα δεν είναι τόσο έντονα. Στην περίπτωση του Bresser είχα και λίγο βινιετάρισμα.

Afocal Fujifilm - Θετικά: Sharp φωτογραφίες με ελάχιστη προσπάθεια για εστίαση. Έντονα χρώματα.

Afocal Fujifilm - Αρνητικα: Σημαντική παραμόρφωση στην εικόνα. Βινιετάρισμα (με συνέπεια να ελαττώνεται το πεδίο.) Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι φωτογραφίες έχουν έντονο πρόβλημα σκιάσεων ή αντανακλάσεων.

Συμπέρασμα. Το prime focus φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερα πλεονεκτήματα αλλά το sharpness της fuji δεν μπορώ να το πετύχω, ακόμα κι αν χτυπηθώ κάτω σαν το χταπόδι!

FujiDob.jpg.579c2c858d08f8c803dee47ea406446e.jpg

FujiBresser.jpg.7b294e43c980f91a5906003d49be34d2.jpg

CanonDob.jpg.e37d6aa7396a047ba6d24ad4de366e1c.jpg

CanonBresser.jpg.678af8078b762f79df08618bf87b5375.jpg

Δημοσιεύτηκε

Προσθεσα στο προηγουμενο post μου δυο φωτογραφιες με επιγειους στοχους με διαφορετικες ρυθμισεις τοσο στους χρονους οσο και στην εστιαση.

Εγω πιστευω οτι θελουν ψαξιμο η εστιαση,και ο χρονος εκθεσης (καθως επισης και την επιλογη του iso)

Δημοσιεύτηκε

Πιστεύω οτι είναι καθαρά θέμα εστίασης, δεν υπάρχει περίπτωση η Fuji να εχει καλύτερα οπτικά απο την Canon.

απλά πρέπει να την μάθεις λίγο, για να εστιάζεις ακριβώς, ή θα μπορούσες να βρεις μια προεπιλεγμένη θέση, ανάλογα με το προσοφθάλμιο που χρησιμοποιείς.

Υ.Γ. δεν εχω ιδέα περι Canon, αλλα εχει μόνο manual focus? δεν εχει auto?

Δημοσιεύτηκε
Πιστεύω οτι είναι καθαρά θέμα εστίασης, δεν υπάρχει περίπτωση η Fuji να εχει καλύτερα οπτικά απο την Canon.

Γειά σου Παναγιώτη.

Τα οπτικά είναι όντως καλύτερα. Το θέμα είναι όμως ότι οι φωτογραφίες μέσα από το τηλεσκόπιο δεν βγαίνουν τόσο sharp. Προχθές προσπαθούσα ώρες να εστιάσω σε επίγειο στόχο (έυκολο) και μάλιστα με 2 τηλεσκόπια. Το αποτέλεσμα ήταν βελτιωμένο σε σχέση με τις πρώτες προσπάθειες αλλά το sharpness της fuji δεν το πιάνω με τίποτα. Με την fuji καλά-καλά δεν εστιάζω. Απλά βρίσκω την εστίαση στο προσοφθάλμιο, βάζω την μηχανή σε macro mode, την κολάω στο γυαλί και κλικ! Η εστίαση είναι πάντα τέλεια.

θα μπορούσες να βρεις μια προεπιλεγμένη θέση, ανάλογα με το προσοφθάλμιο που χρησιμοποιείς.

Υ.Γ. δεν εχω ιδέα περι Canon, αλλα εχει μόνο manual focus? δεν εχει auto?

Δεν παίζει προσοφθάλμιο αλλά ούτε και manual - auto focus με την Canon γιατί είναι prime focus. To focus γίνεται μόνο από τον focuser του τηλεσκοπίου.

Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι: Υπάρχει στην EOS 400D μόνιμη ρύθμιση για το sharpness? (έψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι...)

Δημοσιεύτηκε

Για να σιγουρευτω κυριως,στις δυο φωτογραφιες που εχω αναιβασει με τις κεραιες δεν υπαρχει διαφορα στο sharpness?? (για να δω αν εχω καταλαβει σωστα τι ακριβως ειναι το sharpness :D )

Γιατι αν εχω νομιζω οτι στις φωτογραφιες μου φαινεται οτι η εστιαση ειναι ενας παραγοντας για καλο sharpness.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης