Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί μου Κώστα και Αντώνη.

Αν θέλετε μπορώ να αρχίσω από το μερικό και το ένα ή από γενικό και το σύνθετο («οδός άνω κάτω μία» [Ηράκλειτος] ).

Για να μπορούμε όμως να συζητάμε ευρισκόμενοι στο ίδιο «πεδίο» ή στο ίδιο «επίπεδο» (και όχι σε παράλληλα που δεν συναντώνται), όπως έλεγε ο Μπεντελέμ, πρέπει να σταθούμε με αυστηρότητα και συνέπεια στο θέμα των ορισμών. Αν εσύ μου λες ότι οι παράλληλες ευθείες ή τα παράλληλα επίπεδα τέμνονται, ή ότι πρέπει να εξακολουθούμε να λέμε «άτομο» όχι το «άτμητο» αλλά το «τεμνόμενον» και μια μου ορίζεις την συχνότητα «σαν φοράς αριθμό» (Αριστοτέλης) και μια σαν τα διαδοχικά μέγιστα ή ελάχιστα ημιτονοειδούς καμπύλης ενός άϋλου κύματος (ενώ η εποπτεία σου είναι ο τριγωνομετρικός κύκλος που τον ξέχασες), τότε πώς να συνεννοηθούμε;

Ας αρχίσουμε (λογικά) λοιπόν από κάπου να συμφωνούμε, αλλά με μια βασική δέσμευση. «Για κάτι που ξεκαθαρίσαμε και συμφωνήσαμε, να μην επανερχόμαστε από την πίσω πόρτα για να το μισοαναιρέσουμε και να δημιουργούμε στους πολλούς αμφιβολίες και λογική σύγχυση». Ή ισχύει ή δεν ισχύει. Παίρνουμε την μια υπόθεση και με βάση την παρατήρηση και το πείραμα την φθάνουμε στα άκρα της. Μετά παίρνουμε την άλλη. Καθαρές δουλειές, όπως κάνει το P/C. Ή ON ή OF , δηλαδή ή 0 ή 1. Ή όπως έλεγε ο Χριστός σου «και ο λόγος υμών έσται ή ΝΑΙ, ΝΑΙ, ή ΟΥ, ΟΥ». Και ΝΑΙ και ΟΥ συγχρόνως δεν έχει! Η λογική αντιστοιχία πρέπει να είναι αυστηρά αμφιμονοσήμαντη. ( Σ’ αυτό θα συμφωνούσε και ο Πλάτωνας Αντώνη, που έλεγε ότι η γνώση είναι μνήμη! Δες το αρχικό μου ερώτημα!).

Η «μεσοβέζικη» λογική είναι τακτική Πυθίας, σοφιστών, δυϊσμού και διττού λόγου, σαν εκείνου για το φωτόνιο, που είναι και δεν είναι ύλη!

Ο λόγος φίλοι μου, είτε σαν μέσον συνεννόησης των απλών ανθρώπων με λέξεις, είτε σαν «ανώτερη» λογική των μαθηματικών και της φυσικής, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύνολο συμβόλων που πρέπει να μας βοηθάνε να εννοήσουμε και όχι να παρανοήσουμε την υλική πραγματικότητα.

Τα σύμβολα είναι το μέσον και όχι ο αυτοσκοπός! Ο άκρατος αφυλοποιημένος συμβολισμός δεν διαφέρει από τον συμβολισμό των θρησκειών και την πρακτική των κβαντιστών, που σας ξαφάνησαν την ύλη στα ελάχιστα όριά της. Για τους θιασώτες των υπερχορδών ούτε να το συζητάμε. Αυτοί μπορεί και να σας αποδείξουν ότι το φεγγάρι δεν υπάρχει επειδή ποτέ δεν το είδε ο εκ γενετής τυφλός!

Η θρησκείες θέλουν για τους πολλούς (τουλάχιστον στα φανερά και πριν λυθούν οι κώδικές τους) να υπάρχει οπωσδήποτε μια χρονική αρχή, και η μεγάλη έκρηξη σ΄ αυτό «κάνει πλάτες», προσφέρει «γή και ύδωρ», έστω και αν περιορίζει (αυτό πρέπει να το ομολογήσουμε) την παρέμβαση του θείου σ’ εκείνη την απειροελάχιστη χρονική στιγμή της «ανεξήγητης αρχής».

Γιατί αποκλείουν το «Ηρακλείτειον» ενδεχόμενον να μην υπάρχει, τουλάχιστον χρονικά, αρχή της δημιουργίας, που είναι και η άλλη «μισή πιθανότητα»; Τώρα, αντιστρέφοντας και γώ σας λέω ότι μπορούσαν να είναι τόσο κατηγορηματικοί, μόνον και μόνον τότε που θα αποδείκνυαν ότι η μετάθεση προς το ερυθρό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο αίτιο που επικαλούνται.

Δεν μπορούμε υποκριτικά να μιλάμε για «μονισμό» ή «ενοποίηση» μόνο στη άβια φύση και όχι και στην ιστορία, ούτε το αίτιο μπορεί να είναι διττό ή πολλαπλό. Τότε δεν ξέρουμε τι είναι ενοποίηση!

Πού συμφωνείται και πού διαφωνείτε, ξεκαθαρίστε αυτά προς το παρόν για να πάμε παραπέρα.

Φιλικά Μάκης

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Αντώνη

Για να διευκολύνω ειδικά εσένα και για μπορείς να σχολιάσεις με άνεση χρόνου (αφού συμφωνήσουμε στα προηγούμενα) τα σχετικά με τους τετραδιάστατους χώρους, επανέρχομαι.

Σε κύκλο κέντρου Ο και ακτίνας «1», φέρουμε διάμετρο ΑΒ και στο Β την κάθετο (και εφαπτόμενη) ΒΓ ίση πάλι με ένα (1). Ενώνουμε το Γ με το Ο που τέμνει την περιφέρεια στο Δ και στην προέκταση στο σημείο Ε.

Η γιαγιά μου η σχωρεμένη που δεν γνώριζε γράμματα και το «Πυθαγόρειο θεώρημα» μόλις της είπα ότι (ΓΟ) = ρίζα 2 , μου απάντησε ότι το μήκος (ΓΔ) που ζητάω είναι ίσο με (ρίζα δύο -1) και αν της ζητούσα και το (ΓΕ) θα μου έλεγε ότι είναι ίσο με (ρίζα 2 +1). Εγώ βέβαια αρκούμε στο πρώτο!

Αν είχα έναν μαθητή (αφηρημένο μαθηματικό - ακουσματικό) που ποτέ δεν του έδειξα γραμμές και κύκλους αλλά του είχα μάθει πολύ καλά να λύνει εξισώσεις, θα είχα καταστρώσει μια εξίσωση με βάση τη γνωστή σχέση «δύναμις σημείου ως προς κύκλον» και αφού έλεγα στον εαυτό μου ότι (ΓΔ).(ΓΕ) = (ΓΒ)2 και ότι (ΓΔ)= χ, θα του έδινα να λύσει την εξίσωση: χ(χ+2)=1.1 ή χ2 + 2χ - 1=0 (το δεύτερο μέλος είναι το «τίποτα» και το πρώτο το «κάτι»).

Ο «αφηρημένος» θα μου έλυνε την εξίσωση και θα μου έλεγε ότι βρήκε τις λύσεις:

χ1 = (ρίζα 2 - 1) και χ2 = (- ρίζα2 -1) (αυτές οι λύσεις είναι το «συγκεκριμένο τίποτα»).

Θα σκοτωθούμε όμως!!! Εγώ του ζήτησα ένα μήκος και αυτός μου βρήκε δύο, και το ένα μάλιστα αρνητικό, χωρίς να του ορίσω ούτε σύστημα συντεταγμένων, ούτε θετικές ούτε αρνητικές κατευθύνσεις.

Δεν του λέω τίποτα όμως για τη γιαγιά μου την Ιώνισα και τον αφήνω να ζεί στον κόσμο του!

Με βλέπει που λες ένας φυσικός και μου λέει: Δεν ντρέπεσαι, «το δουλεύεις το καημένο! Το βρήκες μικρό και το γέλασες! Γιατί δεν του έδειξες τουλάχιστον την σκιά της σφαίρας και κείνη την (ΒΓ) που είναι κάθετη προβολή ημικύκλιου;

Κάποια μέρα λοιπόν, που ο φυσικός αναβαθμίστηκε και έγινε σοφός και τη θέση του πήρε ο γεωμέτρης, ο «αφηρημένος» την ψυλλιάσθηκε ότι «τον δουλεύουν» και αποφάσισε να γίνει Riemann; Έβαλε στο Β μια άλλη εφαπτόμενη σφαίρα και είπε: Αυτή τη φορά «όποιος μου το παίξει γεωμέτρης ή φυσικός, την πάτησε με τους τετραδιάστατους χώρους. Θα πάρω το αίμα μου πίσω»! Έτυχε να πέσει πάνω στον Αϊνστάιν!..

Σχολίασέ μου τα προηγούμενα και γράψε και την συνέχεια βάζοντας κάπου το σύστημα συντεταγμένων ΧΨΖ, διάλεξε έπειτα μια ευθεία ίση με w και μια άλλη ίση με r και να δεις τι πλάκα που θα έχει η υπόθεση!!!

Φιλικά Μάκης

Δημοσιεύτηκε

Ελεος βρε Μακη

Εχεις ενα φοβερο ταλεντο να μιλας, να μιλας, να ξαναμιλας και να μην λες τιποτα!

Βρε παιδια μην του απαντατε! Ας βρει αλλο forum να πρηζει τους χρηστες!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Γιώργο

Να είσαι σίγουρος ότι σε καταλαβαίνω. Ό,τι δεν μας φαίνεται σύνηθες ξενίζει. Τα περισσότερα όμως απ’ αυτά που είδες δεν είναι δικά μου λόγια. Για να τα βρεις όμως μόνος σου και για να λύσεις τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που σίγουρα έχεις, όπως κάθε άνθρωπος, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πολύ δύσκολος της προσωπικής προσπάθειας και ο άλλος το να σε βοηθήσουν οι συνάνθρωποί σου.

Σκέψου εσύ ποιόν επέλεξες και πάνω σ’ αυτόν δούλεψε.

Έτσι κάποτε αντιδρούσα και γω καθώς περνούσα από τον μύθο στην πραγματικότητα. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς γίνεται ένας σοβαρός ποιητής σαν τον Ελύτη να λέει: «Τρί και τρί και τρί, τι γλυκιά πούναι η ζωή…» και να του δίνουν και Νόμπελ. Άλλος πάλι να λέει ότι το αρνί νίκησε το θηρίο και να μιλάμε για εξ αποκαλύψεως αλήθειες. Ένας τρίτος που σ’ αρέσει και που τα συζητάει με τον Πάπα, σου λέει ότι στο διάστημά και στ’ άστρα που κοιτάς υπάρχουν κάτι μαύρες τρύπες σαν ρουφήχτρες και έπειτα σε απογοητεύει λέγοντας ότι έκανε λάθος και έχασε το στοίχημα αλλά νίκησε η αλήθεια!

Κάποιοι άλλοι πάλι πιο σοβαροί, σαν τον Αϊνστάιν σου έχουν κάνει την ύλη «κορίτσι λάστιχο» αλλά αυτοί ήταν βλέπεις επώνυμοι ή άγιοι.

Για μένα πάντως δεν υπάρχει προ πολλού καλή και κακή ύλη, ούτε και με τη θέλησή του κακός άνθρωπος. Απλώς δεν καταλαβαίνουμε και σ’ αυτό δεν ευθυνόμαστε παρά μόνο κατά το μέρος της προσωπικής μας προσπάθειας. Ωστόσο θα σου κάνω τη χάρη αλλά και συ φρόντισε να ανεβάσεις «το γενικό».

Γιάσου.

Δημοσιεύτηκε

Λυπαμαι δεν θα σου κανω τη χαρη να δωσω συνεχεια στις αερολογιες σου η στις.....υπαρξιακες σου ανησυχιες..Εδω ειναι αστρονομικο forum και θεωρω πως καλυτερα θα ταν αν εψαχνες την λυση στις οποιες "ανησυχιες" σου αλλου.

Γεια σου.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Γιώργο πως τα περνάς? Απ'όπου κιαν περνάς, παντού υπάρχει ενας μύθος.

Καλά Χριστούγεννα σε Ολους

ΥΓ τι θα γίνει με αυτό τον ουρανό? θα ανοίξει επιτέλους?

Νίκος

Δημοσιεύτηκε

Δε μπορω να καταλαβω το πραγματικα αναζητας απο τη ιδια σου τη ζωη.

Μου φαινεται οτι σε διακατεχει μια αβεβαιοτητα,ανασφαλεια και πιστευω οτι προσπαθεις να καταληξεις σε καποιες λυσεις που σε ικανοποιουν,με λαθος τροπο.

Εθεσες ενα ενδιαφερον ερωτημα στην αρχη και οταν αρχισαν να σου απαντουν τα παιδια σε αυτον εδω το χωρο,και να σου παρουσιαζουν τα πραγματα και τις αποδειξεις τους,με τον τροπο τον οποιο σημερα λειτουργει η ολη επιστημονικη κοινοτητα,τον οποιο απο οτι φαινεται τον γνωριζεις,αλλα δεν τον δεχεσαι γιατι τον θεωρεις ενα ετοιμο πιατο,που μας το σερβιρουν για να μας ικανοποπιησουν τις ανησυχιες μας πανω σε αναλογα θεματα.

Δε μπορω πραγματικα να καταλαβω γιατι εχεις τετοιο κολλημα με ολους τους εδω και πολλα χρονια μακαριτηδες.

Τωρα αν σου πω οτι δεν εχω γνωση σε φιλοσοφους,θα βρεις αλλο ενα πατημα για αντιλογο,μαζι με τα υπολοιπα που θα προεκυψαν απο πριν,αλλα δεν εχω τετοια διαθεση.

Εδω ειναι ενας χωρος που συζηταμε πραγματα σχετικα με την ερασιτεχνικη αστρονομια και μερικα συναφη αλλα απλα σε επιπεδο.

Ωραιοι οι προβληματισμοι σου και οι τοποθετησεις σου αλλα δε κολλανε στο συγκεκριμενο κλιμα..

Ειδες τοση ωρα δεν αναφερα τιποτα απο πλευρας φυσικης γιατι και εσυ το ιδιο εχεις κανει.

Καταλαβαινεις λοιπον οτι τα πολλα λογια ειναι φτωχεια,και οτι στη ζωη μας χρειαζονται χειροπιαστες αποδειξεις για να ειναι κατι κοινως αποδεκτο(ας μην αναλυσουμε τι μπορει να θεωρηθει κοινως αποδεκτο) γιατι αλλιως αν το λες και το πιστευεις μονο στο μυαλο σου,

ειναι αυτο που λεμε εισαι στο κοσμο σου....

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Δημοσιεύτηκε
Στο θέμα δόθηκε όλος ο χρόνος μήπως και βγει από το τέλμα στο οποίο περιήλθε αλλά φαίνεται ότι δεν θα τα καταφέρει :)
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Guest
Αυτή η συζήτηση είναι κλειστή σε νέες απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης