Jump to content

Meade LX90GPS (ACF) 8" Vs Meade LX200R (ACF) 8"


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κανω μια ερωτηση σε οποιον γνωριζει...

 

Τιμες: Meade LX90GPS 8" €2299, Meade LX200R 8" €2895

 

Επειδη βλεπω οτι τα τηλεσκοπια εχουν ομοια χαρακτηριστικα, αξιζει το LX90GPS 8" ή ειναι κατι που πρεπει να προσεξει καποιος... #-o

 

Παραθετω φωτο και χαρακτηριστικα. :!:

 

LX200R 8"

 

Το περισσότερο ευρέως χρησιμοποιούμενο ερευνητικό τηλεσκόπιο στην γη έρχεται τώρα με το περισσότερο προηγμένο οπτικό σύστημα στο διάστημα. Το νέο LX200R κάνει τα προηγμένα οπτικά Ritchey-Chretien προσιτά στους φιλόδοξους αστρονόμους, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί. Σχεδόν κάθε κατοπτρικό τηλεσκόπιο στα παρατηρητήρια είναι ένα Ritchey-Chretien, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA. Τώρα μπορείτε να έχετε, ό,τι έχουν οι επαγγελματίες. Το LX200R συμπεριλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του LX200, τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί στο πεδίο παρατήρησης συμπεριλαμβανομένων του GPS, του Κλειδώματος του Κύριου Κατόπτρου, του Μικροεστιαστή Μηδενικής Μεταβολής της Εικόνας, του Υπερμεγέθους Κύριου Κατόπτρου, του συστήματος SmartDrive™, της στήριξης Smart Mount™, του AutoStar® II και πολλών άλλων. Επιπλέον, το γεγονός ότι το LX200R έρχεται με οπτικά κατηγορίας αστεροσκοπείου που κατασκευάζονται στο Irvine, στην Καλιφόρνια, και έναν προσοφθάλμιο φακό Series 5000 26mm 5-Στοιχείων Plossl. To LX200R είναι το μεγαλύτερο νέο στην αστρονομία από τότε που κυκλοφόρησε το LX200.

 

Προηγμένα οπτικά Ritchey- Chretien f/10: Ο οπτικός σχεδιασμός Ritchey- Chretien ή RC είναι γνωστός σε οξυδερκείς αστροφωτογράφους και είναι ο οπτικός σχεδιασμός των τηλεσκοπίων σε πολλά από τα κυρίαρχα επαγγελματικά αστεροσκοπεία στον κόσμο. Το LX200R είναι η τέλεια πλατφόρμα για τον απαιτητικό ερευνητή και για όποιον ενθουσιάζεται με την απεικόνιση χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια που διατίθονται με διάμετρο (άνοιγμα αντικειμενικού φακού) 8 ιντσών, 10 ιντσών, 12 ιντσών, 14 ιντσών και 16 ιντσών.

 

Επιστρώσεις Εξαιρετικά Υψηλής Μεταβίβασης (UHTC™) της Meade: αυξάνουν την συνολική μεταβίβαση του φωτισμού και την φωτεινότητα της εικόνας κατά 20% σχεδόν περισσότερο σε σύγκριση με τις συνηθισμένες επιστρώσεις της Meade. Αντικείμενα όπως άστρα, γαλαξίες και νεφελώματα θα εμφανίζονται σημαντικά φωτεινότερα.

 

Ο Μικροεστιαστής Μηδενικής Μεταβολής της Εικόνας τεσσάρων ταχυτήτων, σας επιτρέπει να πετυχαίνετε ακριβή εστίαση της εικόνας, χωρίς η εικόνα να μετακινείται.

 

Το Smart Drive™ παρέχει μόνιμη περιοδική διόρθωση σφαλμάτων (PEC) και στους δύο άξονες απομνημονεύοντας και υπολογίζοντας τον μέσο όρο σφάλματος μετά από μία ή περισσότερες περιόδους εκπαίδευσης, ελαχιστοποιώντας έτσι τις διορθώσεις καθοδήγησης κατά τη διάρκεια φωτογραφήσεων με μεγάλη έκθεση. Η λειτουργία PEC είναι διαθέσιμη και στους δύο άξονες και λειτουργεί και στο πολικό και στο αλταζιμουθικό πρόγραμμα.

 

O Αισθητήρας Λήψης Sony®GPS 16 καναλιών, εισάγει αυτόματα την ακριβή ώρα, την ημερομηνία και την γεωγραφική τοποθεσία για να σας βοηθά να ευθυγραμμίζετε γρήγορα και με ακρίβεια το τηλεσκόπιό σας.

 

Αυτόματη Ευθυγράμμιση AutoAlign™ - Τα τηλεσκόπια με το νέο χαρακτηριστικό αυτόματης ευθυγράμμισης AutoAlign της Meade έρχονται προ-ευθυγραμμισμένα. Είναι έξυπνα τηλεσκόπια, τα οποία γνωρίζουν τον νυχτερινό ουρανό αμέσως μόλις τα βγάλετε από το κουτί τους. Η λειτουργία Αυτόματης Ευθυγράμμισης επιλέγει δύο αποδεδειγμένα ασθενή άστρα για σας και τα τοποθετεί ακριβώς μέσα στο σκόπευτρό σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε εσείς, είναι να τα κεντράρετε για να ρυθμίσετε λεπτομερώς την ευθυγράμμισή σας και τα θαύματα του κόσμου είναι πλέον στα δάχτυλά σας.

 

Το Κλείδωμα του Κύριου Κατόπτρου κλειδώνει το κάτοπτρο στην θέση του κατά τη διάρκεια αστροφωτογράφισης με μεγάλη έκθεση.

 

Η διάμετρος του Υπερμεγέθους Κύριου Κατόπτρου είναι μεγαλύτερη από την διάμετρο (άνοιγμα του αντικειμενικού φακού) που καταγράφεται (π.χ., η διάμετρος του 8" LX200R είναι στην πραγματικότητα 8.25"). Αυτό το επιπλέον ¼ του διαμετρήματος αποδίδει ένα ευρύτερο, απόλυτα φωτεινό οπτικό πεδίο.

 

Η στήριξη Smart Mount™ βελτιώνει σταθερά την ακρίβεια σκόπευσης κάθε φορά που κεντράρετε και εκσυγχρονίζετε ένα αντικείμενο. Συμβατή και με την ισημερινή και με την αλταζιμουθική βάση στήριξης.

 

Το χειριστήριο AutoStar® II διαθέτει πλήκτρα "Hot Keys" για γρήγορη πρόσβαση σε μία βάση δεδομένων 145.000 ουράνιων αντικειμένων. Το AutoStar ΙΙ μπορεί να αναβαθμίζεται δωρεάν με τις τελευταίες εκδόσεις του λογισμικού, με κατευθυνόμενες πορείες και επίκαιρα αντικείμενα όπως κομήτες στην ιστοσελίδα της Μeade www.meade.com.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. - Όλα τα τηλεσκόπια LX200R κατασκευάζονται στις Η.Π.Α. στο ανωτάτου επιπέδου τεχνολογίας, σχεδιασμού και κατασκευής εργοστάσιο της Meade, στο Irvine, στην Καλιφόρνια. LX200R 8

 

 

 

Κωδικός προϊόντος 0124250

Άνοιγμα αντικειμενικού (mm) 203

Άνοιγμα αντικειμενικού (") 8

Μεγέθυνση (x) 600

Εστιακό μήκος (mm) 2000

Εστιακός λόγος (f/) 10

Κοντινή εστίαση (μ) 15μ.

Επιστρώσεις UHTC

Βάση στήριξης Fork Mount

Μονάδα LNT NAI

GPS NAI

Σκόπευτρο 8x50

Autostar Autostar II

Ενσωματωμένη βάση δεδομένων

ουράνιων αντικειμένων 145000

Προσοφθάλμιοι Series 5000 26mm 5-στοιχείων Plossl

Αξεσουάρ CD-ROM

Βάρος (kg) 33

Είδος παρατηρητών Προχωρημένοι

Ουράνια Παρατήρηση Ηλιακό σύστημα και βαθύ διάστημα(deep sky)

Επίγεια Παρατήρηση Πάρα πολύ καλή

Αστροφωτογράφιση Κατάλληλο

Μεταφορικότητα Πολύ καλή

 

Τιμή: €2895 (με ΦΠΑ 19%)

 

 

 

LX90GPS 8"

 

Το ΝΕΟ LX90GPS™ μπορεί να κάνει περισσότερα από το να παρακολουθεί απλά δορυφόρους. Μιλάει επίσης σ'αυτούς. Ενεργοποιήστε το και το νέο αισθητήριο Sony® GPS καθορίζει αμέσως την ακριβή ημερομηνία, την ώρα και την τοποθεσία. Η λειτουργία αυτόματης ευθυγράμμισης AutoAlign™ χρησιμοποιεί μετά αυτή την πληροφορία για να ευθυγραμμίζει το τηλεσκόπιό σας για μία πορεία στα σημαντικότερα αξιοθέατα στο σύμπαν. Με όλες τις ιδιότητες του θρυλικού LX90 Schmidt-Cassegrain συν την ικανότητα επικοινωνίας με τους δορυφόρους, το νέο LX90GPS τα έχει τώρα όλα. Όταν πρόκειται για αμερικανικά οπτικά, κυρίαρχα στην βιομηχανία, τότε το LX90GPS είναι το καλύτερο Schmidt-Cassegrain τηλεσκόπιο που μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη τιμή, το οποίο μπορεί να εντοπίζει τον εαυτό του.

 

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ "AUTOALIGN™" - Τα τηλεσκόπια με την νέα τεχνολογία αυτόματης ευθυγράμμισης έρχονται προκαταρκτικά ευθυγραμμισμένα. Είναι "έξυπνα" τηλεσκόπια που γνωρίζουν τον ουρανό αμέσως μόλις τα βγάλετε από το κουτί. Η ιδιότητα αυτόματης ευθυγράμμισης "AutoAlign" επιλέγει δύο αποδεδειγμένα ασθενή άστρα ευθυγράμμισης για σας και τα τοποθετεί με ακρίβεια μέσα στο σκόπευτρό σας. Απλά κεντράρετέ τα για να ρυθμίσετε λεπτομερώς την ευθυγράμμισή σας και τώρα είσαστε έτοιμοι να παίξετε στα δάχτυλά σας τα θαύματα του σύμπαντος.

 

OΠΤΙΚΑ SCHMIDT-CASSEGRAIN ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ

Η Meade σχεδιάζει ξεχωριστά τους αχρωματικούς διορθωτικούς φακούς και το Pyrex® κύριο και δευτερεύον κάτοπτρο για εξαιρετική μεταβίβαση του φωτισμού, σταθερότητα θερμοκρασίας, εξισορρόπηση και διόρθωση.

 

ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΕΣ ΚΥΡΙΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ - Μόνο η Meade κατασκευάζει τα κύρια κάτοπτρά της με μεγαλύτερη διάμετρο (άνοιγμα φακού) μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται (π.χ. η διάμετρος του κύριου κατόπτρου 8" LX90 είναι στην πραγματικότητα 8.25"). Η επιπρόσθετη διάμετρος 1/4" αποδίδει ένα ευρύτερο, απόλυτα φωτισμένο οπτικό πεδίο και σας επιτρέπει να βλέπετε το φως που αφήνουν πίσω τους άλλα τηλεσκόπια.

 

Ταχύτητα Μετακίνησης - Το τηλεσκόπιο LX90GPS μετακινείται από το ένα άστρο στο άλλο με ταχύτητα 7 μοιρών ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η ταχύτητα είναι διπλάσια από την ταχύτητα άλλων ανταγωνιστικών τηλεσκοπίων. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, ένα τηλεσκόπιο Meade LX90GPS θα σας δείξει δύο ή τρεις φορές περισσότερα αντικείμενα.

 

ΣΤΕΡΕΑ, ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΑ, ΔΙΧΑΛΩΤΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ - Ο οπτικός σωλήνας του Meade LX90GPS στηρίζεται σε δύο στερεούς διχαλωτούς βραχίονες παρέχοντάς σας μία ιδιαίτερα ακλόνητη πλατφόρμα για αστροφωτογράφηση.

 

SMART DRIVE™ - To ΑutoStar® της Meade παρέχει Περιοδική Διόρθωση Σφαλμάτων (στο πολικό πρόγραμμα). Μετά από μία ή περισσότερες εκπαιδευτικές περιόδους το LX90GPS τηλεσκόπιό σας θα ελαχιστοποιήση τις διορθώσεις καθοδήγησης κατά τη διάρκεια αστροφωτογράφισης μεγάλης έκθεσης.

 

ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ AUTOSTAR - Το AutoStar της Meade μπορεί να εκσυγχρονίζεται μετά την αγορά του. Μπείτε στην σελίδα http://www.meade.com/index.html για να κατεβάσετε τις αναβαθμίσεις του λογισμικού, κατευθυνόμενες πορείες και επίκαιρα αντικείμενα όπως κομήτες, δορυφόρους και νέες ανακαλύψεις. - Δωρεάν !

Διατηρείτε το AutoStar σας μοντέρνο (εκσυγχρονισμένο), και το LX90GPS σας θα εξελίσσεται μαζί σας κατά την διάρκεια των επόμενων ετών.

 

SMARTFINDER™ (ME KOKKINH AKIΔΑ) & ΣΚΟΠΕΥΤΡΟ 8 Χ 50 - Γρήγορος και εύκολος εντοπισμός και κεντράρισμα αντικειμένων που βρίσκονται στο βάθος του ουρανού.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. - Όλα τα τηλεσκόπια LX90GPS κατασκευάζονται στις Η.Π.Α. στις εγκαταστάσεις του Irvine, με ανωτάτου επιπέδου τεχνικές, στην Καλιφόρνια. LX90GPS 8

 

 

 

Κωδικός προϊόντος 0124093

Άνοιγμα αντικειμενικού (mm) 203

Άνοιγμα αντικειμενικού (") 8

Μεγέθυνση (x) 600

Εστιακό μήκος (mm) 2000

Εστιακός λόγος (f/) 10

Κοντινή εστίαση (μ) 16μ.

Επιστρώσεις UHTC

Βάση στήριξης Fork Mount

Μονάδα LNT NAI

GPS NAI

Σκόπευτρο Smartfinder red dot 8x50

Autostar Autostar I

Ενσωματωμένη βάση δεδομένων

ουράνιων αντικειμένων 30000

Προσοφθάλμιοι Series 4000 26mm Super Plossl

Αξεσουάρ CD-ROM

Βάρος (kg) 33

Είδος παρατηρητών Προχωρημένοι

Ουράνια Παρατήρηση Ηλιακό σύστημα και βαθύ διάστημα(deep sky)

Επίγεια Παρατήρηση Πάρα πολύ καλή

Αστροφωτογράφιση Κατάλληλο

Μεταφορικότητα Πολύ καλή

 

Τιμή: €2299 (με ΦΠΑ 19%)

 

1072010179_LX90GPS8.jpg.27802e75918c2e078191067efc3b04a7.jpg

1970657218_LX200R8.jpg.e1d0539f2cf455f70142d2c7e9500e12.jpg

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορές έχουν.

Αλλά εμένα άλλο μου κτυπάει στο μάτι από ότι έχω διαβάσει.

 

Πως ένα τηλεσκόπιο 203mm είναι 600Χ, αφού 203*2=406.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για την μεγενθυνση χρησιμοποιεις το focal length του τηλεσκοπιου και οχι το aperture του.

 

Ετσι αφου εχει FL (εστιακη αποσταση ~2000mm) τοτε η μεγενθυνση θα ειναι για προσοφθαλμιο 3.5mm:

 

2000 / 3.5mm =571x , ~600x

 

Καπως ετσι νομιζω βγαζουν το 600x.

 

Αν εχεις και Barlow (2x, 3x) τοτε η μεγενθυνση ανεβαινει και επισης δεν χρειαζεται να εχεις προσοφθαλμια με τοσα λιγα mm (πχ. 16mm ή 25mm).

 

Ο κανονας καθε ιντσα περιπου 50x δεν φαινεται να ισχυ εδω λογω κατασκευης. Μην ξεχνας οτι ειναι κατοδιοπτρικο, οποτε.... :wink:

 

To θεμα για μενα (καθαρα ακαδημαικα για την ωρα :wink: ) για μενα ειναι αν το LX90GPS 8", με 1000 ευρω λιγοτερα, ποσο καλο ειναι στην αστροφωτογραφηση, στα ηλεκτρονικα, το ειδωλο, σε σχεση παντα και μονο με το LX200R8".

 

Για πειτε καποιος που γνωριζει κατι παιδες! =;

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι αλλά η μέγιστη μεγένθυση είναι από ότι έχω διαβάση, διάμετρος πρωτεύοντος επί 2 είτε σε διοπτρικό είτε σε κατοπτρικό.

Κάποιος να μας φωτίσει;

Γιατί τότε το δικό μου είναι 1000/3,5=285 & όχι 200 που λέει ο κατασκευαστής.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεις στα κειμενα που εχεις παραθεση το πρωτο ειναι αλλου σχεδιασμο .Γραφει οτι ειναι τυπου Ritchey-Chretien αν και τελικα αποδειχτηκε, νομικως, οτι δεν ειναι το γνωστο σχεδιο .

Το δευτερο ειναι οπτικου τυπου Schmidt-Cassegrain .

Για τα καταδιοπτρικα συνηθως πολλαπλασιαζεις Χ 2,5 .Αυτοι εχουν πολλαπλασιασει Χ2,9 .Βεβαι η μεγιστη ωφελιμη μεγεθυνση εχει σημασια μονο για τη παρατηρηση .

Και οι στηριξεις εχουν καποιες διαφορες μεταξυ τους .Το πρωτο εχει πιο ωραια στηριξη .ΕΠισης εχει Autostar II ενω το Schmidt εχει Autostar I .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστω Βολιωτη, αλλα πως δικαιολογειται τοση διαφορα στην τιμη?

 

Σχεδον το 30% κατω απο την τιμη του LX200R. :shock:

 

Για να εχει το LX200R θα εχει πιστευω καααατι διαφορετικο που να δικαιολογει τα λεφτα του. Αλλα τι ειναι αυτο το κατι ( ή τα καποια).

 

Σκεφτομαι καποια στιγμη ισως να αποχωριστω το υπεροχο Dobsonian μου (λογω καθαρα χωρου και παλι) και να κατευθυνθω σε πιο compact (και πιοοοοο ακριβες λυσεις). Ολα αυτα ομως στο μελλον (το αβεβαιο).

 

Τωρα η κορουλα μου εχει φαει ΟΛΟ τον χρονο μου και το τηλεσκοπιο ειναι στο δωματιο της και στρογγυλοκαθεται χωρις να εχει δουλεψει καθολου... Σαν καινουριο ειναι... Λες και το εβγαλα απο το κουτι του (γαμωτο!).

 

Υπομονη ομως παιδια!

 

Λοιπον, τι λετε για τις διαφορες τους και ποιες ειναι και τελικα ποσο αξιζουν?

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσον αφορά τα τηλεσκόπια της Μeade, είναι ΤΟΙΣ ΠΑΣΟΙ γνωστό το θέμα που είχε ξεσπάσει μεταξύ αυτής και της εταιρείας που φτιάχνει τα αυθεντικά RC τηλεσκόπια. Όλα τα τηλεσκόπια της Meade, τόσο τα LX 200, όσο και τα LX 90, είναι ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΑ Schmidt-Cassegrain. Tα "RCX" για παράδειγμα, θα έπρεπε να ονομάζονται μάλλον "MCX", γιατί πιο πολύ με Maksutov-Cassegrain μοιάζουν, παρά με Ritchey-Cretien.

Εν πάση περιπτώσει, αν και έχω εργαλείο της Meade, το LX90, 5 χρόνια τώρα, χαίρομαι αφάνταστα που βρήκανε το μπελά τους, γιατί βαφτίζουνε τα προϊόντα τους όπως γουστάρουνε. Η πολιτική της Meade, είναι μόνο το μάρκετινγκ. Προφανώς, όταν αρχίσανε να ξεπετάγονται άλλες εταιρείες, με καλύτερα εργαλεία σε πολύ χαμηλότερες τιμές, κατάλαβαν ότι θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία, και καταφεύγουνε σε τέτοιου τύπου λύσεις.

Το γεγονός της δικαστικής διαμάχης των δύο εταιρειών, με έκανε να αντιπαθήσω τη Meade, για την πολιτική που ακολουθεί. Αν οι τύποι της εταιρείας αυτής, συνεχίσουνε έτσι, εύχομαι η εταιρεία να πέσει έξω και εν τέλει να κλείσει, γιατί ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ.

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

(Νομιζω το εχω κανει κλασσικη ερωτηση πλεον :mrgreen: )

 

Για maksutov το σκευτεσαι καθολου ;

 

Είναι ένα τηλεσκόπιο που το σκέφτομαι εγώ (το 180 συγκεκριμένα) αντί για 6" αχρωματικό διοπτρικό που σκέπτομαι.

Τα Maksutov μέχρι τι διάσταση βγαίνουν & σε τι τιμές (ενδεικτικές) λένε ότι είναι μόνο για πλανητική είναι αλήθεια αυτό ή εξαρτάτε από τη διάμετρό τους;

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα Maksutov σε προσιτές τιμές βγαίνουν μέχρι 7 ίντσες, δηλαδή 180mm. Είναι όντως καλά για πλανητική. Για DSO δεν ξέρω, αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι λίγο καλύτερα τα SCT που είναι πιό all around.

 

Altinakis, να κοιτάξεις και για ένα 9,25 Celestron με την CGE βάση. Βγαίνει περίπου ίδια τιμή με τα Meade. Απο τις 8 ίντσες που έχεις τώρα καλύτερο είναι να πάς σε 9,25.

 

Και ήθελα να στο πώ όταν ήθελες να πάρεις το etx70 ότι θα θές μετά κάτι με goto και πιό φορητό, αλλά θα το ανακάλυπτες έτσι και αλλιώς. :)

 

Άν παρόλα αυτά θές κάτι πιό προσιτό οικονομικά, πολύ καλό επίσης είναι και το 8ιντσο vixen το VLC με μία HEQ5 pro.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στη Ελλαδα παντως η CGE απο μονη της κοστιζει γυρω στα 4500 Ευρω !

 

Με εναν μειωτη εστιακου λογου μπορεις να χρησιμοποιησεις maksutov για βαθυ ουρανο . Μαλλον γραφουμε για το ιδιο τηλεσκοπιο .Το maksutov της Skywatcher . Αυτο σχετικα μικρη κεντρικη παρεμποδιση και ισως να μην εχει τοσο επιπεδο πεδιο στη φωτογραφηση μεγαλου πεδιου , αλλα ευτυχως οι περισσοτεροι μειωτες το διορθωνουν .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια αυτο που ζηταω ειναι η μεγιστη φορητοτητα, ο μικρος ογκος και η μεγιστη (κατα το δυνατον) αποδοση.

 

Απλα τα τηλεσκοπια φαινονται σχετικα ομοια και ψαχνω να βρω αν αξιζει να επενδυσει καποιος στο LX90GPS 8" ή οχι...

 

Και φυσικα με ενδιαφερει κυριως για DSO και αστροφωτογραφηση.

 

Επισης υπαρχει και το LX200ACF 8" για το οποιο ξερω παρα πολυ λιγα...

 

Still searching for answers... =;

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

Το LX200R μετονομάστηκε πλεον σε LX200ACF (advanced Comma Free) κατόπιν της γνωστής διαμάχης MEADE και RC.

Αν και το παλιότερο LX200 είχε λίγες διαφορές σε σχέση με το LX90, το LX200R εχει αρκετές μιας και εκτός της βάσης, έχει και διαφορετικά οπτικά μέρη.

Γενικά το LX200 (R ή όχι) είναι πιο στιβαρό με αρκετά πιο ογκώδεις πηρούνες τηλεσκόπιο από το LX90, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και από την μεγάλη διαφορά βάρους. Επίσης διαθέτει mirror lock, αλλά και περισσότερες συνδέσεις στη βάση για διάφορα αξεσουάρ. Το R εχει τα νέα οπτικά της MEADE, που ελαχιστοποιούν ακόμη περισσότερο τις παραμορφώσεις στα άκρα του πεδίου ενώ έχει και καλύτερες ανακλαστικές επιφάνειες.

 

Εχοντας το LX90 και έχοντας δει τις διαφορές με το LX200, θα σου έλεγα να επιστήσεις την προσοχή σου στο εξής και μόνον θέμα: Τον όγκο και βάρος μεταφοράς. Δηλαδή, αν μπορείς με την ίδια άνεση να κουβαλάς το LX200R με το LX90 αξίζει να επενδύσεις στο 200. Αν όμως ψάχνεις για όσο το δυνατόν πιο συμπαγές σε όγκο και βάρος τότε η σειρά LX90 είναι μονόδρομος.

Γιώργος Μπαλτόγλου

------------------------

8'' LX90 UHTC

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια αυτο που ζηταω ειναι η μεγιστη φορητοτητα, ο μικρος ογκος και η μεγιστη (κατα το δυνατον) αποδοση.

Τι σε κάνει να πιστεύεις πως ένα τέτοιο τηλεσκόπιο πάνω σε ισημερινή θα είναι μεταφερόμενο?Μάλλον σε λιγότερες ίντσες πρέπει να προσανατολιστείς.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

geobalt: Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου. =D>

Απλα σκεφτομουν οτι το LX90GPS θα ειναι καπως λιγοτερο ποιοτικο στα οπτικα του και για αυτο και κανει ~1000 ευρω λιγοτερα. Ο ογκος παντως για μενα ειναι πολυυυυυ σημαντικος μιας και δεν εχω χωρο και θα καθεται (και μαλλον με μαζεμενη την βαση) στο χωρο που θα εχει το δωματιο της η μικρη μου κορουλα, σε μια γωνια που υπαρχει.

 

filiatra: Το aperture που βαζω λογω χωρου ως κατωτερο οριο ειναι οι 8". Και αυτο γιατι θελω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να παρατηρω νεφελωματα και DSO και μετα αργοτερα να τα φωτογραφιζω. Δεν το θελω μονο για πλανητικη παρατηρηση οταν υπαρχουν τοσα πολλα αντικειμενα εκει εξω. Ετσι οι 8" ειναι μονοδρομος και ειναι ενα καλο ανοιγμα για καποιον που εχει περιορισμενο χωρο (70cm x 70cm). και ενννοειται οτι δεν θα το βαλω σε ησημερινη στηριξη αφου θα παρω στην τιμη και την στηριξη με την βαση φουρκετας. Γιατι να δωσω και εξτρα χρηματα και για ισημερινη αφορ εχει στην τιμη την στηριξη του????

 

geobalt και παλι σε ευχαριστω. Αν μπορεις πες μου ποσο μεγαλυτερο (αν ξερεις) ειναι το LX200R απο το LX90GPS των 8" και τι αρνητικο θα ελεγες οτι του βρηκες μεχρι σημερα (αν υπαρχει).

 

Επισης πες μου αν εκανες καποια αστροφωτογραφηση και αν τα αποτελεσματα σε DSO ηταν θετικα....

 

Ευχαριστω και σενα filiatra... :P :P :P :P

 

=; =; =; =; =; =; =; =;

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

και ενννοειται οτι δεν θα το βαλω σε ησημερινη στηριξη αφου θα παρω στην τιμη και την στηριξη με την βαση φουρκετας. Γιατι να δωσω και εξτρα χρηματα και για ισημερινη αφορ εχει στην τιμη την στηριξη του????

Γιώργο θα με τρελάνεις?Αφού θέλεις κ φωτογράφιση πως θ αποφύγεις την ισημερινή.Με σφήνα?Δεν είναι κ ότι καλύτερο.Τουλάχιστον έτσι λένε οι γνώστες της αστροφωτογραφίας.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να κάνεις αστροφωτογραφία θα χρειαστείς ισημερινή σφήνα (πάνω σε αυτό θα κάτσει η υπάρχουσα alt/az βάση που έχει). Εγω -ελείψει σωστης καμερας- εχω φωτογραφισει μονο απλους στοχους (σεληνη, Δια, νεφελωμα του Ωριωνα). Αλλοι εχουν πιασει δυσκολοτερους στοχους και μπορεις να δεις στις "αστροφωτογραφιες" αρκετα καλες φωτο απο DSO.

 

Οσον αφορα το βαρος των τηλεσκοπιων να σου πω οτι εμενα το LX90 ζυγιζει 30 κιλα ενω το LX200R 45. Επισης να σου παραθεσω αυτο το link http://m1.aol.com/kewtasheck/specific.html με καποιες απο τις διαφορες που κανουν το 200 καλυτερο και ακριβοτερο απο το 90 (ριξε μια ματια και οτι θες το συζηταμε).

 

Γενικως, ποσο συχνα θα μεταφερεις το τηλεσκοπιο; Ο χωρος παρατηρησης θα ειναι στο σπιτι σου, κοντα ή σε ενδιαφέρει να το... πηγαινοφέρνεις;

Γιώργος Μπαλτόγλου

------------------------

8'' LX90 UHTC

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κυριο μερος θα ειναι το σπιτι μου που ειναι εξω απο την Θεσσαλονικη.

 

Και φυσικα οποτε θα το παιρνω εξω...

 

Απλα ο ογκος παιζει πολυ μεγαλο ρολο για τον χωρο μου...

 

Νομιζα οτι τα LX της Meade με την στηριξη φουρκετας ειναι το ιδιο αποτελεσματικα για την αστροφωτογραφηση ως αναφορα την σταθεροτητα τους.

 

Θα ηθελα να δω (θα ψαξω στο Ιντερνετ) αστροφωτογραφιες με LX με την στηριξη φουρκετας που ερχονται οταν το αγορασεις...

 

Ειδωμεν....! =;

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βολιωτη, ο σωληνας του Dob σε συνδυασμο με μια ισημερινη πιανει πολυ μεγαλο χωρο σε ενα δωματιο 3χ4. Δεν μπορει να το εχω δηλ. στημενο συνεχεια και ο σωληνας ειναι μεγαλος. Σε αντιθεση με τα LX (8") που εχουν μικροτερο σε μηκος σωληνα και ειναι σαν ενα μικρο σκαμπο.

 

Η στηριξη τους επισης ειναι πιο compact οταν ειναι μαζεμενη...

 

Αυτες ειναι οι σκεψεις που κανω βασικα αλλα με ενδιαφερει οπωσδηποτε να κανω καλη αστροφωτογραφηση...

 

Οποτε "ερευνω τας γραφας" ακομα....!

 

:P :P :P

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Altinakis, γιατί να το έχεις στημένο μέσα στο δωμάτιο? Οκ, ωραίο είναι να το βλέπεις, αλλά το στήσιμο μπορεί να γίνεται όταν το πάς έξω. Εάν μένεις σε μονοκατοικία και φοβάσαι μήπως στο κλέψουν άν το έχεις μόνιμα στημένο έξω, τότε χρειάζεσαι και μία ελαφριά στήριξη και τηλεσκόπιο για να είναι έυκολη η μεταφορά. Τα meade είναι βαριά. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να επενδύσεις σε μία heq5 pro και να βάζεις αρχικά το dobson επάνω και μετά να πάρεις και ένα vixen vmc 8ιντσο και είσαι τζέτ. Αλλά πρέπει να υπολογίσεις εάν θα θέλεις περισσότερες ίντσες. Διότι η heq5 δεν θα σε καλύψει σε μεγαλύτερο κατοδιοπτρικό για φωτογραφία. Οπότε σε αυτή την περίπτωση επενδύεις σε μία eq6 pro που θα είναι και πιό βαριά, αλλά πάλι θα μπορείς να την μεταφέρεις.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Νομιζα οτι τα LX της Meade με την στηριξη φουρκετας ειναι το ιδιο αποτελεσματικα για την αστροφωτογραφηση ως αναφορα την σταθεροτητα τους.

 

Μα το προβλημα δεν ειναι η σταθερότητά τους που είναι..εξαιρετική. Είναι ότι η alt/az στήριξη κάνει κίνηση σαν "σκαλοπατάκια" κάνοντας tracking. Αυτό στην παρατήρηση και στις φωτογραφήσεις μικρού χρόνου δεν είναι αντιληπτό αλλά σε μεγάλου χρόνου εκθέσεις είναι πρόβλημα. Εξ ου και κρίνεται απαραίτητη η χρήση σφήνας.

 

Αναφορικά με το στήσιμο-ξεστήσιμο, εμένα μου παίρνει 1' max. Μην ξεχνάς ότι το ουσιαστικό βάρος είναι οι πηρούνες με τον οπτικό σωλήνα που απλά το κουμπώνεις στο τρίποδο.

Σαν σχετικό όγκο στημένα και τα 2 τηλεσκόπια (lx90 lx200) καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο. Αποθηκευμένα σε βαλίτσα, το LX90 χωράει σε βαλίτσα κατα 3-4 εκ. σε μήκος και πλάτος μικρότερη.

 

Check your pm. Θα σου στείλω φώτο που έχω βγάλει με alt/az alignment αλλά και πως το έχω εγώ για μεταφορά.

Γιώργος Μπαλτόγλου

------------------------

8'' LX90 UHTC

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Παιδια, επανερχομαι στο θεμα επιλογης SC και μαλιστα συγκεκριμενα για εμενα στα μοντελα της Meade, LX200 ACF 8" και LX90 ACF 8".

 

Οι κυριοι λογοι (για εμενα προσωπικα, ανεξαρτητως χρηματικου ποσου) ειναι:

 

1). Μικρο ογκο σωληνα και βασης λογω αποθηκευσης σε δωματιο (θα ειναι βγαλμενο απο την βαση, μαζεμενη και το τηλεσκοπιο κατω στο πατωμα σαν σκαμπο καλυμενο για την αποφυγη σκονης).

 

2). Αριστα οπτικα σε σχεση με τον ανταγωνισμο.

 

3). Αξιοπρεπη αστροφωτογραφηση (χωρις να φτανω στα επιπεδα επαγελματιων του χωρου) και αυτο γιατι υπαρχει εντονος ο περιορισμος του χωρου που ελεγα.

 

4). Ικανοτητα ρομποτικης κατευθυνσης (GOTO). ευκολη ανευρεση των αντικειμενων με το ενσωματωμενο GPS, περισσοτερη εμπειρια και διασκεδαση στην μοναδα του χρονου (Η εποχη μας τρεχει και δεν εχουμε χρονο πλεον για τιποτα!). Αυτο δεν σημαινει οτι το τηλεσκοπιο δεν μπορει αργοτερα να δουλευει οπως καθε αλταζιμουθιακη στηριξη (ελευθερα με το χερι). Επισης το τηλεσκοπιο αρχιζει και γινεται πιο ελκυστικο στο ασθενες φυλο αφου μπορει και αυτο να χειριζεται ευκολα και γρηγορα το τηλεσκοπιο χωρις να το παραταει (βλεπε την συζυγο).

 

5). Καλη τιμη προς αποδοση συνολικα με αυτα που δινει. Με ~2000$ το μονο που μπορεις να παρεις ειναι μια στηριξη EQ6 syntrek η οποια κανει περιπου ~1100 ευρω. Με τα LX εχεις ενα πληρες αυτοματοποιημενο συστημα τηλεσκοπιου με αριστα οπτικα.

 

 

 

Και τωρα τα ερωτηματα μου για οποιον θελει και γνωριζει:

 

1). η βαση (fork type) του LX200 ACF 8" σε σχεση με αυτη του LX90 ACF 8", ποση διαφορα εχει στον ογκο; Ειναι ενα απο τα βασικα μου κριτηρια γιατι ειπα λογω στενοτητος χωρου. Ειναι μεγαλη η διαφορα τους στον ογκο ή ειναι περιπου η ιδια?

 

2). Απο οτι γνωριζω το LX200 ειναι ιδιο στα οπτικα με το LX90. Το μονο που εχει παραπανω ειναι το Primary Mirror Lock, το οποιο ομως για καποιον που δεν κανει επαγγελματικη αστροφωτογραφηση ειναι περιττο, αφου χρησιμοποιειται για εκθεσης ανω των 10-15 λεπτων. Επισης εχει νομιζω στην τιμη και την ισημερινη σφηνα. Τα ηλεκτρονικα μπορουν να αγοραστουν και για το LX90 απλα η βαση του LX200 ειναι πιο βαρια και ισως πιο σταθερη.

 

3). Σκεφτομαι να αγορασω το LX90 και αντι να παρω το LX200 να επενδυσω στην αγορα μιας Deep Sky Imager καμερας. Ετσι οτι ηλεκτρονικα μπορει να μην αγορασω με το LX200 θα κερδισω στην καλυτερη αναλυση και ποιοτητα της καμερας. Σημειωτεον δεν θα χρειαστω να αγορασω μετα καμερα DSLR ή καποιο βαριδιο γιατι ειναι παναλαφρη.

 

Επειδη σκεφτομαι να το αγορασω απο Αμερικη, θα σκεφτω την γνωμη σας πολυ σοβαρα. Θα μου το φερει - αν ολα πανε καλα - ενας φιλος φιλου.

 

Αυτα παιδια, και keep posting!!!

Speak to the hand

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Seti, μιλαω παντα για τα 8". Μεχρι εκει θελω να παω. Αυτο ειναι το μονο σιγουρο.

 

Παραθετω ενα λινκ ενος "τρελου" που εχει κανει αστροφωτογραφηση ΚΑΙ με LX90. Ειναι βασικα απιστευτες ολες οι φωτο που εχει βγαλει γενικα. Ιδιως του Sombrero Galaxy.

 

http://ricksastropics.blogspot.com/2007_09_09_archive.html

 

Πιστευω οτι ειναι πιο σημαντικο να επενδυσεις επανω σε καλης ποιοτητας καμερα (βλεπε DSI ή άλλη εφαμιλη) παρα να εχεις χιλια δυο ηλεκτρονικα.

 

Τωρα για τον ογκο ειπες τελικα οτι το LX90 ειναι αρκετα πιο μικρο σε σχεση με το αδερφακι του το LX200 των 8" παλι ιντσων? Τα εχεισ δει και τα δυο απο κοντα?

 

Παραθετω φωτογραφιες παρμενες με LX90.

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εδω μερικες μονο απο τις αστροφωτογραφιες με το Meade LX90 απο το δικτυο, επανω σε βαση fork type.

saturn10b2.jpg.f5e23808bb027e097595e1eecff90bbc.jpg

mars_9-25-05_50_1_roey.jpg.2f17532a010a173b1d8ad6aafcafbb1a.jpg

Saturn_12-31-2004_filtered.jpg.abc660caf309cbae35e40c2107c271b4.jpg

Moretus_9-3-07_433edt_300frames.jpg.0a0c6d0994c8864b63cd1cc247ce7b7a.jpg

M27_20050907a_p.jpg.92cc92e4479851b272a123b78e39234f.jpg

M31_20040821a_p.jpg.975435dc9b417d3da82c660588829f54.jpg

m33-9-10-07llrgbblog.jpg.a1891e17b53de4754c964b68ed960bd4.jpg

M51_20050411a_p.jpg.0f3aad8918df4a21365aba2fd30f5c59.jpg

C10D_13278b_p.jpg.ed93801ac913c016f8714b9e33f251ce.jpg

Jupiter_5-10-05_for_website.jpg.bb3d477a08b2e1cd28b2a649ccd1de12.jpg

st7m1redo.jpg.dd48af90ad9f5d13143438da20e63b59.jpg

M57Ring11_7_01.jpg.aaf02eccca34ae66a652ce8e3e421a42.jpg

Uranus_8-10-04.jpg.eaabe40f63a6a20c0c856be498ef9639.jpg

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης