Jump to content

geobalt

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    56
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με geobalt

  • Γενέθλια 12/14/1982

του/της geobalt Επιτεύγματα

Contributor

Contributor (5/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. geobalt

    meade lx90 EMC 8"

    Πιστεύω ότι η αναβάθμιση και οι αγορές που πρόκειται να κάνεις πρέπει να γίνουν σταδιακά όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά κυρίως εκπαιδευτικούς. Όταν παραλάβεις το τηλεσκόπιο και αρχίσεις και ασχολείσαι θα καταλάβεις μόνος σου τα όρια του και ειδικότερα τα όρια του εξοπλισμού που διαθέτεις, πράγμα που θα σε βοηθήσει στις μελλοντικές σου αγορές. Προσωπικά θα σου έλεγα να ξεχάσεις προς το παρόν την αστροφωτογραφία, τουλάχιστον έως ότου το έχεις στα χέρια σου και εξοικειωθείς και με κάποιες βασικές έννοιες. Άλλωστε θα χρειαστείς και ισημερινή σφήνα (http://www.opticsplanet.net/meade-lx90-eq-wedge.html) για να μπορέσεις να φτάσεις ικανούς χρόνους έκθεσης όπως είπε και ο Ιφικράτης. Αρχικά όντως εξοπλίσου με dew shield (μην πάρεις της meade) και φυσικά μετασχηματιστή για ρεύμα. Όταν θελήσεις να αλλάξεις προσοφθάλμια θα σου πρότεινα Baader hyperion, 13mm και 21mm για να αντικαταστήσεις αντίστοιχου μεγέθους plossl. Από barlow θα σου προτείνω, όπως και όλοι φαντάζομαι, τον Celestron Ultima. Να δεις και στις αγγελίες του φόρουμ μήπως βρεθεί κάποιο από αυτά τα αντικείμενα μεταχειρισμένο ώστε να μη χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά. Το focal reducer είναι απαραίτητο για φωτογραφία αλλά χρήσιμο και στην παρατήρηση. Σου προτείνω όμως να βρεις μόνο μεταχειρισμένο γιατί καινούριο είναι ακριβό. Εν γένει, άρχισε να παρατηρείς όταν το δεχτείς και σταδιακά εδώ είμαστε για περαιτέρω βοήθεια
  2. geobalt

    meade lx90 EMC 8"

    Σπύρο αυτά που σου προτείνει ο Κώστας είναι "νόμος" για τα τηλεσκόπια μας. Απλώς να προσθέσω ότι το LX-90 κουμπώνει καλά στο τρίποδο και πραγματικά δε χρειάζεται βάση εκτός αν βρεις ή κατασκευάσεις κάτι που να έχει υποδοχές για την τοποθέτηση προσοφθαλμίων (κάτι τέτοιο δηλαδή http://www.astro-engineering.com/Meade%20LX90/lx90eyepiecetray.html) Επίσης, νομίζω ότι γρήγορα θα βαρεθείς το μικρό οπτικό πεδίο/ απόδοση των plossl και θα χρειαστείς κάποια πιο ποιοτικά προσοφθάλμια. Για την canon θα χρειαστείς T-ring ώστε να την συνδέσεις στο τηλεσκόπιο. Με το καλό να το δεχτείς και καλές παρατηρήσεις!
  3. geobalt

    USB TO SERIAL

    Γενικώς θα λειτουργεί αρκεί να έχεις το σωστό driver. Εγω για το Meade LX90 σε windows xp (και για πληθώρα άλλων συσκευών με serial interface) χρησιμοποιούσα ένα driver της prolific, ο οποίος προσφάτως βγήκε και για vista. Σε περίπτωση που τον θέλεις (μιας και δε θυμάμαι από που το κατέβασα) πες μου να στον στείλω.
  4. geobalt

    The Beast Has Arrived! by Altinakis

    Καλορίζικο Γιώργο και καλές παρατηρήσεις !
  5. Εγω διαφωνώ. Δε νομίζω ότι εχτισε ο Μανος το Mauna Kea της Χαβαης στον κηπο του. Απλως τοποθετησε ενα σπιτακι κηπου στην ταρατσα του. Εδω βλεπουμε καφετεριες να καταλαμβανουν το 90% πεζοδρομιων που θεωρειται δημοσιος χωρος... Τελικα δε καταλαβαινω. Τι ακριβως ενοχλει τον γειτονα; Του κοβει τη θεα; Την δε πολεοδομια;Μηπως η κατασκευη ζυγιζει τοσο που....δεν αντεχουν τα θεμελια; Πραγματικα ενας ελαχιστος χωρος εκτος της ταρατσας που αποτελει δωματιο μου, ειναι και δικο μου ονειρο. Αλλα τελικα σε αυτη τη χωρα δεν.. Και το χειροτερο δεν ειναι οτι υφιστανται τετοιο νομοι, αλλα το οτι τους δεχομαστε ακριτα (και εμεις και η πολιτεια) ειτε αρμοζουν σε καποια μονοκατοικια που εγινε ξενοδοχειακη μοναδα, ειτε στο σπιτακι κηπου των 2τμ που εβαλε καποιος τα εργαλεια του.
  6. Μα το προβλημα δεν ειναι η σταθερότητά τους που είναι..εξαιρετική. Είναι ότι η alt/az στήριξη κάνει κίνηση σαν "σκαλοπατάκια" κάνοντας tracking. Αυτό στην παρατήρηση και στις φωτογραφήσεις μικρού χρόνου δεν είναι αντιληπτό αλλά σε μεγάλου χρόνου εκθέσεις είναι πρόβλημα. Εξ ου και κρίνεται απαραίτητη η χρήση σφήνας. Αναφορικά με το στήσιμο-ξεστήσιμο, εμένα μου παίρνει 1' max. Μην ξεχνάς ότι το ουσιαστικό βάρος είναι οι πηρούνες με τον οπτικό σωλήνα που απλά το κουμπώνεις στο τρίποδο. Σαν σχετικό όγκο στημένα και τα 2 τηλεσκόπια (lx90 lx200) καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο. Αποθηκευμένα σε βαλίτσα, το LX90 χωράει σε βαλίτσα κατα 3-4 εκ. σε μήκος και πλάτος μικρότερη. Check your pm. Θα σου στείλω φώτο που έχω βγάλει με alt/az alignment αλλά και πως το έχω εγώ για μεταφορά.
  7. Για να κάνεις αστροφωτογραφία θα χρειαστείς ισημερινή σφήνα (πάνω σε αυτό θα κάτσει η υπάρχουσα alt/az βάση που έχει). Εγω -ελείψει σωστης καμερας- εχω φωτογραφισει μονο απλους στοχους (σεληνη, Δια, νεφελωμα του Ωριωνα). Αλλοι εχουν πιασει δυσκολοτερους στοχους και μπορεις να δεις στις "αστροφωτογραφιες" αρκετα καλες φωτο απο DSO. Οσον αφορα το βαρος των τηλεσκοπιων να σου πω οτι εμενα το LX90 ζυγιζει 30 κιλα ενω το LX200R 45. Επισης να σου παραθεσω αυτο το link http://m1.aol.com/kewtasheck/specific.html με καποιες απο τις διαφορες που κανουν το 200 καλυτερο και ακριβοτερο απο το 90 (ριξε μια ματια και οτι θες το συζηταμε). Γενικως, ποσο συχνα θα μεταφερεις το τηλεσκοπιο; Ο χωρος παρατηρησης θα ειναι στο σπιτι σου, κοντα ή σε ενδιαφέρει να το... πηγαινοφέρνεις;
  8. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το LX200R μετονομάστηκε πλεον σε LX200ACF (advanced Comma Free) κατόπιν της γνωστής διαμάχης MEADE και RC. Αν και το παλιότερο LX200 είχε λίγες διαφορές σε σχέση με το LX90, το LX200R εχει αρκετές μιας και εκτός της βάσης, έχει και διαφορετικά οπτικά μέρη. Γενικά το LX200 (R ή όχι) είναι πιο στιβαρό με αρκετά πιο ογκώδεις πηρούνες τηλεσκόπιο από το LX90, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και από την μεγάλη διαφορά βάρους. Επίσης διαθέτει mirror lock, αλλά και περισσότερες συνδέσεις στη βάση για διάφορα αξεσουάρ. Το R εχει τα νέα οπτικά της MEADE, που ελαχιστοποιούν ακόμη περισσότερο τις παραμορφώσεις στα άκρα του πεδίου ενώ έχει και καλύτερες ανακλαστικές επιφάνειες. Εχοντας το LX90 και έχοντας δει τις διαφορές με το LX200, θα σου έλεγα να επιστήσεις την προσοχή σου στο εξής και μόνον θέμα: Τον όγκο και βάρος μεταφοράς. Δηλαδή, αν μπορείς με την ίδια άνεση να κουβαλάς το LX200R με το LX90 αξίζει να επενδύσεις στο 200. Αν όμως ψάχνεις για όσο το δυνατόν πιο συμπαγές σε όγκο και βάρος τότε η σειρά LX90 είναι μονόδρομος.
  9. geobalt

    Πατεντα για βαση Baader Microstage 6030 - Help!

    Η λύση του Κώστα ειναι εξαιρετική αν όμως δεν έχεις μεγάλη ευχαίρεια στη χρήση του δράπανου κτλ. να προτείνω κάτι άλλο. Αγόρασε ενα παξιμάδι στο μέγεθος της βίδας και μια ακέφαλη βίδα στο ίδιο μέγεθος. Ετσι θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το παξιμάδι για να προεκτείνεις τη βίδα της βάσης. Τώρα πάλι αν δεν βρίσκεις τέτοια βίδα σε μικρό μέγεθος ώστε να κάτσει το όλο σύστημα (βίδα βάσης, παξιμάδι, ακέφαλη βίδα) στο σωστό ύψος, δώσε την βίδα για κόψιμο αν σου είναι βολικότερο της διαδικασίας του Κώστα.
  10. geobalt

    Meade 8" LX200 GPS

    Νομιζω οτι ειναι λαθος να συγκρινουμε διαφορετικους τυπους τηλεσκοπιου. Εκτος απο τις ιντσες, ουτε ιδιο focal length εχουν, ενω το ενα κοστιζει περιπου δεκα φορες τα χρηματα του αλλου. Επισης, τα χαρακτηριστικα του τηλεσκοπιου που μπορει να ειναι ασημαντα για εναν μπορει να ειναι τα απολυτως σημαντικα για καποιον αλλον. Αν σκεφτεσαι την αγορα του lx200 ουτως ωστε να αναβαθμισεις οπτικα και μονον τον εξοπλισμο σου, τοτε θα σου προτεινα να δωσεις τα ιδια λεφτα και να παρεις καποιο αριστης ποιοτητας και οσο μεγαλυτερο γινεται dob. Αν το σκεφτεσαι για να αναβαθμισεις γενικως τον εξοπλισμο σου, τοτε να ξερεις οτι ειναι ενα παρα πολυ καλο τηλεσκοπιο. Οντας κατοχος LX90 επιγραμματικα να σου πω οτι: Τα οπτικα του ειναι παρα πολυ καλα (συν το οτι το lx200 εχει mirror lock), Θα μπορεις να το μεταφερεις διχως να νοιαζεσαι για θεματα οπως συναρμολογηση ή collimation και πραγματικα να αρχισεις να παρατηρεις μεσα σε 2 λεπτα, Το tracking θα σου επιτρεψει να βλεπεις στοχους για ωρες κυριολεκτικα, ενω το goto θα σου προσφερει την δυνατοτητα για παρατηρηση ακομη και οταν υπαρχουν διασπαρτα συννεφα. Τελος, καινουριο δεν βγαινει πλεον (αντικατασταθηκε απο το lx200R - σαφως καλυτερο οπτικα αποτι λενε καποιοι σε ξενα fora ) και θα αναγκαστεις να βρεις καποιο καλο μεταχειρισμενο. Αλλωστε η τιμη του ηταν αρκετα ακριβη κατα τη γνωμη μου στη χωρα μας.
  11. Mα εφόσον έχει etx ας εκμεταλλευτεί το autostar που θα κάνει μόνο του μικρομετρικές κινήσεις και θα είναι κλειδωμένο στο στόχο.. Οι ορθοσκοπικοί θα αποδώσουν εξαίρετα έτσι. Σαφώς όμως και ο συνδυασμός hyperion 13 συν ultima που πρότεινε ο Laskos είναι πολύ καλός.
  12. Πρωτίστως προτείνω αγορά ενός 21 ή 17 baader hyperion. Το μεγαλύτερο πεδίο, η λίγο μεγαλύτερη μεγέθυνση, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα των προσοφθαλμίων αυτών (καμία σχεση με αυτό που έχεις), θα σου δώσουν όμορφες και ευκρινείς εικόνες αντικειμένων όπως αυτών που είπε ο Laskos. Αν κοιτάξεις στο site της ακτις θα δεις οτι υπαρχουν σε χριστουγεννιατικη προσφορα. Οσο για παρατηρηση πλανητων, ο 11αρης plossl της televue ειναι όντως μια καλη περιπτωση. Επισης ομως και ενας ορθοσκοπικος θα σου εδινε πολυ καλες πλανητικες εικονες. Δες λοιπον και τις τιμες ορθοσκοπικων (η baader βγάζει 12.5και 9mm). Νομιζω μπορεις (εξαιτιας αυτων των προσφορων) με χρηματα κατω των €150, να παρεις 2 αξιολογα προσοφθαλμια που θα σου μεινουν ασχετως τηλεσκοπιου.
  13. geobalt

    MEADE LX90GPS

    Είναι πολύ καλό τηλεσκόπιο. Tα go-to του είναι απίστευτα ακριβή μέχρι και με πραγματικά μη λεπτομερές αρχικό align. Ομοίως και το tracking. Εμένα όντας 8ιντσων είναι και πολύ εύκολο στις μετακινήσεις και το στήσιμο- ισως και το 12 να είναι οριακό για μετακίνηση απο άποψη βάρους. Και απο αλλους κατοχους που εχουν και το 12' ακουω πολυ καλα λογια. Φυσικά αν σκοπευεις να το φορτώσεις πολύ (οδηγητικο τηλεσκοπιο, ογκωδεις μηχανες dslr, διαγωνιο 2ιντσων κτλ.) καλο θα ειναι να προσεχεις την κατανομη βαρους (αλλα αυτά είναι λεπτομέρειες που θα συζητηθούν οταν ήδη έχεις ασχοληθεί με το τηλεσκόπιο). Μειονεκτήματα; Δεν εχει κάποια καλούδια του "αδερφού" LX200, όπως mirror lock και την πιο στιβαρή βάση, αλλά με σαφή διαφορά σε τιμή. Γενικά, εγώ είμαι υπερευχαριστημένος.
  14. Όχι απαραίτητα. Το "τείνει" χρησιμοποιείται μιας και το πλήθος των όρων τείνει στο άπειρο. Όσα λέει ο φίλος Canopus είναι αληθή. Άλλωστε άλλα τα υπολογιστικά μαθηματικά και άλλος ο διαφορικός λογισμός.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης