Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2008 Κι όπως λέει ένας φίλος μου, η ομορφότερη μελαχρινή είναι ομορφότερη από κι από την ομορφότερη ξανθιά! Και βέβαια, συμφωνώ αλλά είναι επικίνδυνο να το γράφω! Για να αναφερθώ κι εγώ στο πιο πεζό και αιώνιο θέμα "go-to ή όχι" συχνά εντοπίζω στους οπαδούς του go-to την εξής παρανόηση: ότι όταν δεν γνωρίζεις τον ουρανό χρειάζεσαι το go-to για να βρίσκεις τα αντικείμενα. Μεγάλο Λάθος! Χρειάζεσαι απλά να έχεις συνηθίσει τις κινήσεις του τηλεσκοπίου σου, να έχεις σωστούς ερευνητές και έναν καλό χάρτη. Μόλις μάθεις να τα χρησιμοποιείς, τα περισσότερα αντικείμενα «σπεύδουν» στο οπτικό σου πεδίο, κι ας μη θυμάσαι κανένα από πριν που βρίσκεται. Το εννοώ, το λέω με πλήρη συνείδηση. Έχω και χρησιμοποιώ όλους τους τύπους βάσεων: dobsonian, ισημερινή χωρίς go-to, ισημερινή με εξελιγμένο go-to, απλή αλταζιμουθιακή. Καμία από τις άλλες βάση δεν φτάνει την dobsonian στην απόλαυση της παρατήρησης και στον αριθμό αντικειμένων ανά βραδιά (χαζός όρος βέβαια αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός της παρατήρησης).Θέλω να καταλήξω στο ότι οι αρχάριοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβούνται τις βάσεις dobsonian (ούτε φυσικά τις ισημερινές, με ή χωρίς go-to). H «ταξιδιωτική αναλογία» είναι απόλυτα εύστοχη: η διαδρομή για να φτάσεις στο αντικείμενο που θέλεις είναι μεγάλη απόλαυση - αν δεν τη φοβάσαι αναίτια. Με το star hopping βυθίζεσαι ολοκληρωτικά στην «αβάσταχτη γοητεία» του ουρανού, εκπλήσσεσαι ευχάριστα από απρόοπτες «ανακαλύψεις», ταξιδεύεις καθώς το τηλεσκόπιο κινείται, και την ίδια στιγμή μαθαίνεις να παρατηρείς. Για να το πω αλλιώς, με το go-to βλέπεις σινεμά, χωρίς αυτό είσαι μέσα στην ταινία. Και δεν είναι θρίλερ αλλά μια πανέμορφη περιπέτεια.. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
alepohori Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2008 Απάντηση για σεμινάριο!!!!!Τα είπες όλα! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
filiatra Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 15, 2008 Μπήκα κ εγώ φτιαγμένος για να γράψω κ βλέπω την απάντηση του Στέφανου.Οπότε Τα είπε όλα. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 15, 2008 Ναι αλλά μπορεί με go-to να είναι 3D movie και να χάνεις τη μπάλα...Πάντως ηθοποιός δεν ήθελα ποτέ να γίνω!! ΥΓ: ΔΕΝ έχω (ακόμα) ούτε μοτέρ ούτε go-to! ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα