Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

καλως ηρθες στο άθλημα.

δες τη σελίδα

http://www.heavens-above.com

και για άλλες περιοχές

 

δίνει στοιχεία κομητών, τεχν δορυφόρων

π.χ. για πλάκα προσπάθησε να παρατηρήσεις το επόμενο iridium flare

http://www.heavens-above.com/main.asp?Loc=Athens&Lat=37.983&Lng=23.733&Alt=147&TZ=EET

είναι φοβερό για αρχή και φαίνεται από το μπαλκόνι σου (?)

 

Νίκος

  • 5 έτη αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα ανέσυρα αυτό από το παρελθόν. Να ρωτήσω : Αλλάζουν οι συντεταγμένες των αστεριών δηλ η ορθή αναφορά και η απόκλιση λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών και της κλόνησης του άξονα της γης?? Η πρώτη κίνηση έχει περίοδο 25.000 ετών ενώ η δευτερη 18 ετών. Δεν παύουν όμως να υφίστανται συνεχώς και αδιαλείπτως. Τι γίνεται με τις ουράνιες συντεταγμένες ? Αλλάζουν κι αυτές συνεχώς ? :-k
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Αφού οι συντεταγμένες μετράνε από το σημείο του ουρανού που βρίσκεται ο ήλιος στην εαρινή ισημερία (σημείο τομής ουράνιου ισημερινού και εκλειπτικής), τότε η απαντήση είναι, ναι. Αλλάζουν οι συντεταγμένες και αν θυμάμαι καλά, κάθε 50 χρόνια εκδίδονται και νέοι χάρτες. Οι χάρτες που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι από τις μετρήσεις του έτους 2000 (epoch J.2000).

 

Η δική μου απορία είναι ποια θέση έχουν δώσει στον ουρανό σε αστέρες μη αμελητέας παράλλαξης (πχ Σείριος, Εγγύτατος του Κενταύρου).

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Η μετάπτωση των ισημεριών ολοκληρώνεται σε 26.000 χρόνια περίπου και διαγράφει ένα κύκλο στην ουράνια σφαίρα. Διαπιστώνουμε με μια διαίρεση 26.000/360 μοίρες πώς κάθε 72 χρόνια η προέκταση του μαγνητικού άξονα της γης μετακινείται κατά μία μοίρα περίπου . Σωστά??

 

Η κλόνηση διαρκεί 18 χρόνια και παρατηρείται μία απόκλιση του άξονα της γης κατά 9'' της μοίρας. Είναι δυνατόν να μην επηρεάζει αυτό τις συντεταγμένες των αστεριών.Ήθελα να ρωτήσω όλες αυτές οι παρατηρήσεις των αστρονόμων και δουλειά τόσων χρόνων πάει χαμένη ή δίνεται διόρθωση με την οποία βρίσκουμε τις πραγματικές τιμές την εκάστοτε χρονική στιγμή?

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Η δική μου απορία είναι ποια θέση έχουν δώσει στον ουρανό σε αστέρες μη αμελητέας παράλλαξης (πχ Σείριος, Εγγύτατος του Κενταύρου).

& @ Homo: σαφώς γίνεται κάποια διόρθωση. Με τις εξής επισημάνσεις:

 

1. Η θέση που δίδεται για κάθε αστέρα, σε όλους τους αστρομετρικούς καταλόγους, είναι η θέση για το 2000 (Πλέον χρησιμοποιείται το σύστημα συντεταγμένων ICRS 2000).

2. Όμως δίδεται επίσης και η τιμή της ιδίας κίνησης (proper motion), όπου αυτή υπάρχει.

πχ Δες για το Σείριο http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-basic?Ident=sirius&submit=SIMBAD+search

3. Λόγω των αναπόφευκτων σφαλμάτων μέτρησης: ΔΕΝ υπάρχει απόλυτη ακρίβεια ούτε στην αρχική θέση ούτε στην ιδία κινηση. Πάντα υπάρχει σχετική αβεβαιότητα (έστω σε milli-arc-seconds)

4. Οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση κάποιου αστέρα σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οφείλουν να αναγάγουν τα δεδομένα που υπάρχουν στην ημερομηνία που τους ενδιαφέρει, λαμβάνοντας υπόψη το precession, το proper motion, κ.α.

5. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί πάρα πολύ με την περαίωση της αποστολής GAIA, οπότε θα αποκτηθούν αστρομετρικά στοιχεία μεγάλης ακρίβειας για πλείστους αστέρες και αστεροειδείς.

 

 

ΥΣ: Είπαμε ότι το Occult μόνο φραπέ δε φτιάχνει. Δημήτρη, έχεις κάνει δεξί κλικ και επιλογή: "Compare Star Catalogues" όταν είσαι σε prediction plot; H εικόνα των πιθανών θέσεων ενός συγκεκριμένου αστέρα, διαφορετική στους διάφορους αστρομετρικούς καταλόγους, θυμίζει το ηλεκτρονικό νέφος στο άτομο, όπου το ηλεκτρόνιο μπορεί να είναι εδώ, μπορεί και να μην είναι. Αυτό ισχύει και για τα αστέρια!

ΥΣ2: Tα παραπάνω ισχύουν μόνον όπου απαιτείται τρομερά μεγάλη ακρίβεια θέσης. Για τις περισσότερες εφαρμογές δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για τους αστρονόμους.

 

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης