Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους καλο Πασχα να εχουμε και Καλή Ανάσταση.

Εχω μία απορία που θέλω να σας την πώ και αν μπορειτε να με βοηθήσετε:

Εχω ενα τηλσκόπιο της MEADE DS-2130ΑΤS 5`κατοπτρικο, ήμουν μέτριος απο την αγορα του, αλλα με κάποιες ψιλοκατασκευες που του έκανα (τα είδα σε κάποια αλλα site) τωρα εχω να πώ οτι είμαι ευχαριστημένος. 1 κατασκευή = του έβαλα απο μέσα στον σωλήνα μαύρο βελούδο ωστε να αποροφάτε το φώς που διοχετεύει αποτέλεσμα πιο φωτεινό contrast (ουτε εγω το πίστευα!!) 2 κατασκευη = Η στειριξη είναι απο αλουμίνιο,δηλαδη είναι πολυ ελαφριά με πρόβλημα οταν εστιάζω μακριά να τρεμοπαίζει λόγο βάρους. Απο τα 3 δοκάρια που ανοίγουνε το καθένα απο αυτά είναι κούφιο απο μέσα.. πήρα ένα μπολ αδειασα μια σιλικόνη και εχυσα μεσα αμμο απο την παραλια. σιγα σιγα γεμισα το κάθε κονταρι και το άφησα να στεγνώσει. Αποτέλεσμα μια σταθερότατη στίρειξη. (η σιλικονη μπήκε για να μην κάνει θόρυβο η άμμος!!)

τελος καλο ολα καλά.

Ξέφυγα όμως απο το πρόβλημα μου... αυτο που θέλω να ρωτήσω είναι 1 οτι δεν έχω πολύ καθαρη εικόνα (και πριν απο της κατασκευες που του εκανα) δηλαδη βλέπω τα άστρα με μία ελαφριά ουρίτσα λές και είναι κομήτες, τον κρόνο σχεδόν καθόλου γιατι κάνει το ίδιο πράγμα. και ρωτώ ειναι δυνατόν να θέλει διορθωση κόμης ; μου κάνει τρομερή εντύπωση γιατι εστιακη αποσ. ειναι 1000mm και λογος 7,7 ξέρω οτι η μεγάλη λογοι σε ένα τηλεκόπιο δεν παρουσιάζουνε κομη.2 ευθιγράμμιση του εχω κάνει με το μάτι οσο καλα μπορουσα, μήπως θέλει με λέηζερ να γίνει μετρημενη σωστα ; τι μου προτείνετε να κάνω έχετε καμια ιδέα ; εαν ειναι κομη υπαρχη κάτι φτηνο και καλό σε τύπου φίλτρου να το βρω ; Αν μπορείτε βοηθήστε με...

Σας ευχαριστώ πολύ.

εκτος αυτών θέλω να αγοράζω το televue powermate 2.5x

οποιος το έχει και θέλει να το πουλήσει σε (καλή τιμη!!) ας μου στείλει.

(με την προυπόθεση να εχει και το κουτί του)

το Τηλ μου 6932554667 Σωτήρης

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρα !

Η κομη φαινεται μονο στις ακρες του πεδιου ή σε ολοκληρο ;

Δοκιμασε να ευθυγραμμισεις τα οπτικα στοχευοντας τον πολικο με χαμηλη μεγεθυνση και σιγα σιγα ανεβαζε τη . Μπορεις να μας δειξεις καποια φωτο. απο τα ανεστιαστα αστερια ?

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

εφτιαξα αυτο το γραφικο, ειναι ακριβως ετσι !!!

να ρωτησω καικατι αλλο, μηπως φταινε οι προσοφθαλμιοι ?

ειναι της σειρας 4000 της meade οι superplosll 9,7 & 26mm

αν πάρω καποιο προσοφθάλμιο της televue θα έχω μια καλύτερη εικόνα

ως προς την γενική πλευρα ;

stars.jpg.2ab3e5f24f7d3f6735420068029ca665.jpg

Δημοσιεύτηκε
λες !!! μακαρι ευτυχώς (γιατι το paracor της televue εχει 400 ευρουλακια!!) :lol: πρέπει να πάρω κανένα λειζερ colimation η καθως να κοιταω τα αστρα να ευθυγραμίζω;
Δημοσιεύτηκε

Πάρε ένα άσπρο καπάκι από φιλμ κ κάνε του μία τρύπα στο κέντρο.Να την κάνεις όσο είναι το βαθούλωμα που έχει το καπάκι.Ούτε μεγαλύτερη ούτε μικρότερη.Μετά δες το βίντεο που παραθέτει ο giorgosgr εδώ

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3261

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5757&postdays=0&postorder=asc&start=0

Στην πρώτη σελίδα περιγράφω έναν πολύ απλό τρόπο ευθυγράμμισης, χωρίς συμπράκαλα.Μόνο ένα καπάκι με τρύπα στη μέση. Τον προτείνω ανεπιφύλακτα!!Μακριά από το laser, αν δεν έχεις κατανοήσει την διαδικασία.Θα τα κάνεις χειρότερα.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Hi Nisam,

When you feel that you have achieved correct collimation, look at a star and slightly make an adjustment to your focus until the star looks like a disk. You will see the diffraction rings which are evident under higher magnification. When you are able to have the star centered in the diffraction ring, the circles all look like circles, your optics should be highly collimated. Hope this helps.

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

There is a very nice instructional video on collimating a Newtonian telescope located at http://www.andysshotglass.com/Collimating.html

I watched the video and found it to be really good. It is in English and I do not know if that will be something to consider.

The magnified and out of focus star disks that I mentioned look like this example that I took from another web site in order to show you an example of what I am trying to explain. Like they say "a picture is worth a thousand words". Polaris is a good choice to collimate with as you do not need a clock drive if you have a Dobsonian telescope.

Another web site that talks about collimation is located at

http://web.telia.com/~u41105032/kolli/kolli.html

-Fred

collimation_star_test_m-1.jpg.ec82fd08395f00faff02cb0bc6992a8d.jpg

The crcles are not concentric in the image on the left. They should look like the image on the right.

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

Dear friend Fred.. final i realize how to make collimation with the help of the other boys, but especial from you. Before one our ago i was looking jupiters rings and i was dont believιng in my eyes how clear and sharpen was the image from looking inside my telescope. Thank you my friend,

i realized colimation is a piece of cake. I have one good think.... i learn very quickly....

But my problem was ... i see only jupiter from my home in πειραια and nothing else....!!!!!!! lot of lights lot of fucking lights :cry: !!!!!

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά σας ευχαριστω πολυ, εκανα ευθιγράμμιση και μάλιστα πολύ λεπτομερέστατη χάρη σε σας. Να είστε καλά.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης