Jump to content

Ρουλεμάν στον άξονα αζιμουθίου για Dobsonian βάσεις


IsAB

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όσοι έχουν προσπαθησει να ακολουθήσουν εναν πλανήτη χρησιμοποιώντας βάση dobsonian και μεγάλες μεγενθύσεις έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην μικρομετρική κίνηση, ιδιέταιρα στον άξονα του αζιμουθίου, που ονομάζεται "stiction".

Το αρχικό "κόλλημα" δηλαδή που παρουσιάζεται στην κίνηση λόγο της τριβής την οποία για να υπερνικήσουμε πρέπει να δώσουμε αρκετά μεγαλύτερη δύναμη απο όση χρειάζεται αφού η βάση τεθεί σε κίνηση, με αποτέλεσμα το τηλεσκόπιο να "πηδάει" στην αρχή της κίνησης του.

Σε μεγάλες μεγενθύσεις το "πήδηγμα" αυτό είναι αρκετό για να χάσουμε τον στόχο απο το πεδίο και άκρος επκίνδυνο για (την δικιά μου τουλάχιστον που είναι και ευαίσθητη) ψυχική υγεία.

Έχοντας διαβάσει κάποια θετικά, αλλα και αρνητικά, σχόλια στο Internet σχετικά με την χρησιμοποίηση ρουλεμάν στον άξονα του αζιμουθίου αποφάσισα να το δοκιμάσω.Παρακάτω παραθέτω την διαδικασία, τα προβλήματα που αντιμετώπισα και τις τελικές εντυπώσεις μου προς χρήση κάποιου που ίσως σκέφτεται να το δοκιμάσει και αυτός.

 

Το ρουλεμάν (τύπου lazy susan) δεν το βρήκα σε κάποια μαγαζιά που ρώτησα στον Πειραιά και το παράγγειλα απο το έξωτερικό, ομολογώ όμως οτι δεν έψαξα και πολύ όμως.

Το πήρα απο εδώ , σε διάμετρο 225mm και μου στοίχισε περίπου 10 λίρες αγγλίας μαζί με τα μεταφορικά. Εκ των υστέρων διαπίστωσα οτι μάλλον θα ήταν καλύτερο αν το είχα πάρει μεγαλύτερο, θα συνιστούσα σε οποιονδήποτε θέλει να το δοκιμάσει να πάρει ενα όσο μεγαλύτερης διαμέτρου του επιτρέπει η βάση του (λάβετε υπ'όψιν σας και τυχών βίδες/εξογκώματα που μπορεί να έχει η βάση σας, θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος στο πάνω και στο κάτω ξύλο της βάσης μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής διαμέτρου του ρουλεμάν).

 

Πέραν του ρουλεμάν το μόνο που χρειάζεται είναι οι αντίστοιχες βίδες, παξιμάδια, ροδέλες και φυσικά ενα τρυπάνι.

 

Περνάμε στις φώτο....

 

Αρχικά έκανα 4 πολύ ρηχές τρύπες στα κατάλληλα σημεία στην κάτω βάση, για να οδηγήσουν τις ξυλόβιδες που χρησιμοποίησα για να στερεώσω το κάτω μέρος του ρουλεμάν (έπειτα απο διπλοτριπλοτσεκάρισμα για την σωστή τους θέση).

base_down.jpg

 

Έπειτα πέρασα τις βίδες διαμέτρου 6mm και μήκους 40mm απο τις τρύπες της πάνω πλευράς του ρουλεμάν και τις στερέωσα με παξιμάδια.

ls_updown.jpg

 

Στη συνέχεια, βίδωσα την κάτω πλευρά του ρουλεμάν στην κάτω βάση

ls_dbase.jpg

 

Σειρά έχουν οι τρύπες στην επάνω βάση απο τις οποίες θα περνούν οι βίδες.

base_up.jpg

 

Αυτές τις τρύπες τις έκανα πιο πεπλατυμένες απο την κάτω μερια της βάσης προκειμένου τα παξιμάδια που χρησιμοποίησα για να στερεώσω τις βίδες στο ρουλεμάν(2η και 3η εικόνα) να κουμπώνουν μέσα στο ξύλο και η επιφάνεια στήριξης να είναι όλη η επιφάνεια του ρουλεμάν και όχι μόνο τα παξιμάδια.

 

Αν κουμπώσουμε την επάνω βάση σε αυτό το σημείο θα εκπλαγούμε απο την ευκολία με την οποία αυτη περιστρέφεται, αρκεί το παραμικρό άγγιγμα για να κινηθεί..όμως τόσο ελεύθερη κίνηση είναι πιο εκνευριστική απο την προηγούμενη κατάσταση, οπότε θα πρέπει να εισάγουμε και πάλι κάποια σημεία τριβής.

 

Χρησιμοποίησα κομμάτια απο την αυτοκόλητη ταινία με το "σαν χαρτί" υλικό που βάζουμε στις πόρτες για να μην μπάζει το αγέρι γιατί αυτό είχα πρόχειρο..το κόλλησα πάνω στα υπάρχοντα teflon.

 

friction_pads.jpg

 

Όλα είναι έτοιμα για να κουμπώσουμε την επάνω βάση. ροδελίτσες-παξιμάδια και καλό σφίξιμο για να ελαχιστοποιήσουμε τους κραδασμούς.

complete.jpg

 

Δοκιμάζοντας το σύστημα διαπίστωσα εξ'αρχής οτι ενώ η κίνηση είναι εξαιρετικά ομαλή, υπήρχαν αρκετοί κραδασμοί οι οποίοι κατα το μεγαλύτερο τους μέρος ωφείλονται στον τζόγο που υπάρχει μεταξύ των δύο περιστρεφόμενων μερών του ίδιου του ρουλεμάν και κατα ενα μικρότερο στο γεγονός οτι το ρουλεμάν που χρησιμοποίησα είναι μάλλον μικρής διαμέτρου για την βάση μου.

Προκειμένου να διορθώσω τα πράγματα τοποθέτησα και πάλι τον κεντρικό άξονα στην βάση (για την ακρίβεια έπρεπε να αγοράσω μια πιο μεγάλη βίδα - 15mm πιο μακριά -καθώς το πάχος της βάση αυξήθηκε αρκετά).

Εκτός του ότι ελαχιστοποίησε τους κραδασμούς, ο κεντρικός άξονας μου επιτρέπει σφίγγοντας η χαλαρώνοντας τον να μικρορυθμίζω και την αντίσταση της βάσης.

 

Αποτελέσματα :

 

Η κίνηση στον άξονα του αζιμουθίου έχει βελτιωθεί σημαντικά (εκτός του stiction έχει εξαλειφθεί και η μικρή οριζόντια κίνηση που έκανε η πάνω βάση λόγο του τζόγου του κεντρικού άξονα).

Η σταθερότητα απο την άλλη έχει κάπως μειωθεί, αλλα όχι σε βαθμό που, για εμένα τουλάχιστον, να αναιρεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η όλη κατασκευή.

 

Για να πάρετε μια ιδέα απο το μέγεθος της διαφοράς στην σταθερότητα παραθέτω δυο μικρά βίντεο, ένα σε f6 και ένα σε f18 του Αρκτούρου παίζοντας με τον εστιαστή(ο κρόνος δυστυχώς είναι πίσω απο τις πολυκατοικίες αυτή την ώρα) :

f5.avi

f18.avi

 

Δεν έχω αντίστοιχα βιντεο απο πρίν την μετατροπή, αλλα απο όσο θυμάμαι η διαφορά είναι πολύ μικρή.

 

Μια ιδέα για περεταίρω βελτίωση της μετατροπής είναι να χρησιμοποιήσω αντί για τα εξωτερικά παξιμάδια στις τέσσερις βίδες της πάνω βάσης απο τα άλλα με τα 'αυτάκια' (πως τα λένε αλήθεια;) προκειμένου να μην χρειάζομαι κλειδί για να την αφαιρώ.

 

Ούφ, κατέληξα να γράψω ολόκληρη έκθεση αλλα ελπίζω το post μου να βοηθήσει κάποιους που ίσως σκέφτονται να κάνουν κάτι αντίστοιχο και φυσικά κάθε συμβουλή για βελτίωση/αναβάθμιση της μετατροπής είναι ευπρόσεκτη.

 

Edit : Το Link για το δεύτερο βίντεο ήταν το ίδιο με το πρώτο, διορθώθηκε.

I''ve got amazing powers of observation
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η πατεντα του Σταυρου ειναι πολυ καλη και ως συλληψη,και ως εφαρμογη.

=D> =D> =D> =D>

Αν θελει καποιος να την εφαρμοσει, μπορει να προμηθευτει ρουλεμαν για περιστρεφομενες βασεις TV.

Συνισταται η ερευνα σε καλα καταστηματα ειδων επιπλοποιειας,ωστε να υπαρχει ποικιλια ως προς τις διαμετρους, ως προς την ποιοτητα , και ως προς την αντισταση ολισθησης.

Δεν κοστιζουν ακριβα(2-3€), και ορισμενες κατασκευες,ειναι πραγματι βαριας χρησης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωστάκη σε ευχαριστώ, αν ξέρεις εσύ η κάποιος άλλος ορισμένα πιθανά καταστήματα αναφέρετε τα για να τα δοκιμάσω, θέλω να βρώ πιο μεγάλο ρουλεμάν αλλα θα πρέπει να το δώ απο κοντά για να είμαι σίγουρος οτι μου κάνει και η εσωτερική και η εξωτερική του διάμετρος.

 

Ιανός, τον δίσκο τον έχω φτιάξει καιρό τώρα εμπνευσμένος απο αυτό το site αλλα έχω κολλήσει στο "παράθυρο" της πάνω βάσης μέσα απο το οποίο διαβάζεις τις ενδείξεις...στην τελευταία φώτο του post μου φαίνεται η αποτυχημένη προσπάθεια μου να το φτιάξω, τόσο βαθιά κατάφερα να φτάσω μέχρι που με πρόδωσε το "ποτήρι" που χρησιμοποίησα, θα το συνεχίσω όταν βρώ το κατάλληλο εργαλείο.

I''ve got amazing powers of observation
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Φίλε IsAB μόλις διάβασα το post αυτό και κατάλαβα ότι έχεις ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζω και εγώ στο σύστημα μου. Πάντως ίσως να μην το έχεις αντιληφθεί, αλλά νομίζω ότι ο τζόγος αφείλεται (εν μέρει τουλάχιστον) στο ότι οι βίδες που ενώνουν το πάνω με το κάτω μέρος της βάσης δεν έχουν ακριβώς ίση διάμετρο με την κεντρική τρύπα. Σε εμένα τουλάχιστον αυτό είναι το πρόβλημα και δεν εχω βρει ακόμα βίδες στο εμπόριο που να κάνουν απόλυτα.Χρειάζονται αυτές που είναι μισές συμπαγείς μισές με βόλτες (όπως η original βίδα της βάσης). Βρήκα ένα μεταλλικό κύλινδρο ελάχιστα μεγαλύτερης διαμέτρου από τον πλαστικό που είχε η βάση και ο τζόγος εξαφανίστηκε (αλλά δεν τον έβαλα γιατί ήταν λίγο κοντός). Το μειονέκτημα (αλλά στο σύστημα σου με τα ρουλεμάν ίσως είναι πλεονέκτημα) είναι ότι αυξάνεται η τριβή. Δες το και αν μπορώ να βοηθήσω με καμιά ιδέα πες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νemo_nick, αφού έβαλα το ρουλεμάν δεν έχω κανένα πρόβλημα τζόγου μεταξύ των δύο ξύλων της βάσης το οποίο πράγματι οφείλεται στην κίνηση του άξονα μέσα στις τρύπες του. Είναι σταθερά βιδωμένες και οι δύο μεριές με το Lasy suzan.

Τον κεντρικό άξονα τον κράτησα για να ελαχιστοποιήσω τον τζόγο που έχει το ίδιο το ρουλεμάν και για να κανονίζω την τριβή που με βολεύει.

I''ve got amazing powers of observation
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Αν θελει καποιος να την εφαρμοσει, μπορει να προμηθευτει ρουλεμαν για περιστρεφομενες βασεις TV.

Συνισταται η ερευνα σε καλα καταστηματα ειδων επιπλοποιειας,ωστε να υπαρχει ποικιλια ως προς τις διαμετρους, ως προς την ποιοτητα , και ως προς την αντισταση ολισθησης.

Δεν κοστιζουν ακριβα(2-3€), και ορισμενες κατασκευες,ειναι πραγματι βαριας χρησης.

 

Επαναφέρω το θέμα γιατί ψάχνω για το εν λόγω ρουλεμάν. KOSTAKIS έχεις υπόψη σου κανένα τέτοιο μαγαζί στην Αθήνα που να έχει αυτό το υλικό και σε διάφορα μεγέθη κλπ; Μπορώ να το παραγγείλω και από το ebay, αλλά αν γίνεται να αποφύγω τα μεταφορικά δε θα με χάλαγε! ;)

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό http://www.kalogridis.gr/ttv-062.html πως σας φαίνεται για αντικατάσταση όλου του κάτω μέρους του dob; Βέβαια δεν το έχω δει από κοντά να δω πως κινείται και αν ανοίγουν οι επιφάνειες μεταξύ τους για να τις ρυθμίσεις...

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Η βάση που φαίνεται στις φωτογραφίες είναι από dob 8'';

Όταν λέμε lazy susan 12'' εννοούμε την εξωτερική διάμετρο; (Για να υπολογίσω αν χωράει στη βάση μου)

 

Φιλικά

Γιώργος

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

GALEX, Η βάση είναι απο το κλασσικό skywatcher dob 8''.

 

Το συγκεκριμένο ρουλεμάν, απο εκεί που το πήρα έλεγε διάμετρο 9" και είχε ακριβώς τόση εξωτερική διάμετρο, φαντάζομαι οτι έτσι θα είναι με όλα αλλα το καλύτερο θα ήταν να μπορούσες να το δείς απο κοντά για να είσαι σίγουρος.

 

(Αν βρείς κανένα μαγαζί εσωτερικού ή εξωτερικού που να τα πουλάει δώσε καμια πληροφορία)

I''ve got amazing powers of observation
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μ άρεσε, μπράβο.. =D> =D>

 

υ.γ.

Να πω και κάτι ως υπέρμαχος της ισημερινής;

Βλέπω ότι όλοι οι dobsonaδες προσπαθείτε να κάνετε τις dob σας να μοιάζουν με ισημερινές... :roll: τυχαίο είναι??

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

υ.γ.

Να πω και κάτι ως υπέρμαχος της ισημερινής;

Βλέπω ότι όλοι οι dobsonaδες προσπαθείτε να κάνετε τις dob σας να μοιάζουν με ισημερινές... :roll: τυχαίο είναι??

Τσκ, δεν ειναι. Αλλα το θεμα δεν ειναι το αν θα μοιαζει με ισημερινή, το θεμα ειναι με ΤΙ ισημερινή θα μοιάζει. Ανεκαθεν την ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ισημερινή την θεωρούσα λίγο , ας το πούμε...τσαπατσουλικη σαν σχεδιαση (μα να κρεμας το οργανο εκτός άξονα και μετα να το ζυγίζεις με αντίβαρα, ειναι σοβαρά πραγματα αυτα; :mrgreen: ), πραγμα που φενεται καλύτερα οταν ανεβαίνεις πολύ σε ιντσες και βαρος. Και ειναι και χρονοβορα ρε παιδί μου. Ενω ενα ντοπς, ή απλότητα σε ολο της το μεγαλείο, συνδιασμένη με σταθεροτητα (βραχίονες, πιρούνια, κουταλια και αλλα παρεμφερή υλικά, δεν παιζουν) . Αν μεσα στο ίδιο πλαίσιο απλότητας μπορεί να μπουν γραναζια, μοτερ, tracking και άλλα παρεμφερή, ε τοτε μιλάμε για το ιδανικό :)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά όποιος ενδιαφέρεται για τέτοια ρουλεμάν να ρωτήσει σε καταστήματα με είδη επιπλοποιείας.

Εγώ βρήκα ένα σε κατάστημα στη Λάρισα. Τα χρησιμοποιούν για κατασκευή περιστρεφόμενων βάσεων τηλεοράσεως.

Τιμή 30 ευρώ. Το υλικό του μου φαίνεται για αλουμίνιο. Διάμετρος 32,5 εκ. Το πιο φοβερό είναι ότι ο εσωτερικός δακτύλιος έχει οδόντωση οπότε μπορεί κάποιος να προσαρμόσει γρανάζι και μοτέρ για κίνηση.

Λίγο ακριβό βέβαια αλλά μου άρεσε πολύ και ...κάλιο 30 και στο χέρι...

Πάντως αν ψάξει κάποιος, ιδίως σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη, πιστεύω θα βρει μεγαλύτερη ποικιλία και τιμές.

 

Φιλικά

 

Γιώργος Αλεξίου

DSC05106.jpg.681e562c33f01fd5502a6d10232fe6b8.jpg

DSC05107.jpg.355e9bdf478117dc983a94b7767de1bf.jpg

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης