Jump to content

Καλιμπραρισμα κύκλου απόκλισης και πολική ευθυγράμμιση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε πολλά τηλεσκόπια με βάση πηρούνι ο κύκλος απόκλισης δεν είναι καλιμπραρισμένος σωστά με αποτέλεσμα στις 90 μοίρες να μην ταυτίζεται ο μηχανικός με τον οπτικό άξονα και οι κύκλοι στόχευσης να μην δείχνουν σωστά.

Η λύση είναι να κοιτάξουμε ένα αστρικό πεδίο και να περιστρέψουμε το τηλεσκόπιο κατά 180 μοίρες αν τα άστρα στο πεδίο διαγράφουν κύκλους με κέντρο το πεδίο μας τότε είμαστε οκ αλλιώς μετακινούμε λίγο το τηλεσκόπιο σε απόκλιση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Όταν το πετύχουμε θέτουμε τον κύκλο απόκλισης στις 90 μοίρες και δεν τον ξαναπειράζουμε.

Ωστόσο κάπου είδα και μια πολύ πιο εύκολη τεχνική που μπορεί να γίνει και μέρα και μέσα στο σπίτι μας. Τη εφάρμοσα στο παλιό μου C8 και είναι άψογη και πανεύκολη.

Γυρίζουμε το τηλεσκόπιο στις 90 μοίρες και κοιτάζουμε από μπροστά. Είναι πιο εύκολο άν έχουμε βάλει και έναν προσαρμογέα για προσοφθάλμια προβολή χωρίς προσοφθάλμιο φυσικό.

Κοιτάζουμε απο εμπρός και βλέπουμε την τάπα που καλύπτει τον άξονα της ορθής αναφοράς, βάζουμε και ένα μικρό αυτοκόλλητο ή σημάδι στο κέντρο του και περιστρέφουμε το τηλεσκόπιο αν παραμένει στο κέντρο οκ αν όχι μετακινούμε λίγο το τηλεσκόπιο σε απόκλιση και δοκιμάζουμε πάλι. Σε ελάχιστα λεπτά είμαστε οκ.

Υπάρχει περίπτωση (πολύ πιθανή) να μην γίνεται να το φέρουμε τέλεια γιατί το τηλεσκόπιο "φεύγει" λίγο δεξιά ή αριστερά στα μπράτσα του πηρουνιού τα ξεσφίγγουμε λίγο και πειραματιζόμαστε σφίγγοντας τα σε διαφορετική θέση μέχρι να τα φέρουμε όσο μπορούμε. Μπορεί και να μην έρθουν τέλεια (στο δικό μου δεν ήρθαν) αλλά δεν χάθηκε και ο κόσμος.

Τώρα μου ήρθε και άλλη μια ιδέα δική μου αλλά δεν την έχω τεστάρει ακόμα.

Αν το τηλεσκόπιο δεν έρχεται σε θέση που να ταυτίζεται ο μηχανικός άξονας με τον οπτικό άξονα του σωλήνα τότε αν βάλουμε το τηλεσκόπιο στις 90 μοίρες ένδειξη απόκλισης και προσπαθήσουμε να το ευθυγραμμίσουμε πολικά στοχεύοντας το βόρειο πόλο του ουρανού με τον ερευνητή θα πέφτουμε αρκετά έξω. Το δοκίμασα και περιστρέφοντας το τηλεσκόπιο το σημείο στόχευσης του σταυρονήματος διέγραφε κυκλάκι.

Σκέφτηκα λοιπόν το εξής. Με το τηλεσκόπιο στις 90 μοίρες μετακινώντας το με την ισημερινή σφήνα κατά αζιμούθιο και ύψος στοχεύουμε με τον ερευνητή τον πολικό και εν συνεχεία περιστρέφουμε το τηλεσκόπιο κατά 180 μοίρες σε ορθή αναφορά. Το σταυρόνημα διαγράφοντας ημικύκλιο θα στοχεύει λίγο πιο πέρα. Το ρυθμίζουμε να στοχεύει το κέντρο του ημικυκλίου και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι ο πολικός να μην μετακινείται. Τότε ταυτίζεται ο μηχανικός άξονας με τον ερευνητή. Στοχεύουμε το βόρειο πόλο του ουρανού που τον έχουμε βρει από κάποιον χάρτη και μετά ευθυγραμμίζουμε τον ερευνητή με το τηλεσκόπιο! Έτσι κι αλλιώς κοντά σχετικά θα είναι. Είμαστε οκ με ακριβέστατη πολική ευθυγράμμιση!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης