alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Όταν ετοιμαζόμουν για Αλεποχώρι σήμερα, σκέφτηκα "Δε παίρνω και τα κυάλια μαζί μου;" Είναι τα Olympus 12X50 EXPS I, τα οποία θεωρώ καταπληκτικά από κάθε άποψη. Όταν λοιπόν διάβαζα ένα από τα αγαπημένα μου μικρά βιβλία (Τι θα λέγατε αν σας χάριζαν τον Ουρανό με τ' Άστρα, βρισκόμενος στην βεράντα και κοιτώντας την καταπληκτική δύση που έχουμε από εκεί, σκέφτηκα να δοκιμάσω να δω την Αφροδίτη. Ήξερα ότι βρίσκεται λίγο ψηλότερα από τον Ήλιο, αλλά εκείνη την ώρα ο Ήλιος βρισκόταν πολύ χαμηλά, 5 μοίρες το πολύ, και ο ορίζοντας ήταν πεντακάθαρος με ένα πραγματικά εκπληκτικό πορφυρό χρώμα! Πήρα λοιπόν τα κυάλια και άρχισα να σαρώνω την περιοχή πάνω από τον Ήλιο ο οποίος σε ελάχιστα λεπτά θα έδυε. Κάθε λεπτό που περνούσε ήταν πολύτιμο! Οι προσπάθειες σάρωσης της περιοχής ήταν άκαρπες.Χωρίς να χάνω χρόνο, βγήκα στον δρόμο, όπου είχα λίγο καλύτερο ορίζοντα. Για ελάχιστα δευτερόλεπτα παρακολούθησα από τα 12Χ50 τον Ήλιο να κρύβεται πίσω από ένα μακρινό βουνό. Αμέσως μετά εστίασα στο βουνό αυτό, ώστε να μπορέσω να συνεχίσω την σάρωση στην περιοχή. Η αργή αλλά προσεκτική βόλτα σε έναν πανέμορφο πορφυρό ουρανό είχε ξεκινήσει, αλλά έπρεπε να βιαστώ, γιατί η Αφροδίτη θα ερχόταν πολύ σύντομα σε δυσχερή για παρατήρηση θέση.Ώσπου αντίκρυσα το απίστευτο, αλλά και το άκρως γοητευτικό: Μια πολύ μικρή, αχνή, εμφανούς διαμέτρου (όχι φωτεινό σημείο), χρώματος ροζ "μπαλίτσα" να "επιπλέει" σε έναν βαμμένο με τα απερίγραπτα χρώματα του ηλιοβασιλέματος ουρανό που μου προσέφερε ένα αξέχαστο θέαμα. Έπρεπε να κρατάω την ανάσα μου,αφού δεν χρησιμοποιούσα τρίποδο, για να απολαύσω το θέαμα μέσα από τα 12Χ50 σε όλο του το μεγαλείο!Η ώρα έδειχνε 20:50.Το Cartes du Ciel αναφέρει φάση της Αφροδίτης 99,8%!!!! Αγαπητοί φίλοι και φίλες, προσπαθήστε αύριο να δείτε την Αφροδίτη σε ολικότητα μέσα στο καταπληκτικό φόντο του δειλινού! Θα σας μείνει αξέχαστη, αλλά προσοχή στον Ήλιο! Δοκιμάστε το γύρω στις 20:52 και όχι στις 20:50. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2008 Μπράβο Παναγιώτη, πολύ αξιόλογη παρατήρηση!Χθες η Αφροδίτη είχε αποχή από τον ήλιο μόνο 3.75°, ύψος τη στιγμή της δύσης 2.5° και έδυσε μόνο 18 λεπτά μετά τον ήλιο!Προσωπικά έχω κάνει ανάλογη παρατήρηση από Μαρκόπουλο στις 16/04/1989 με στηριγμένα κυάλια zoom στις 13 μεγεθύνσεις (και 50χιλ. διάμετρο) και Αφροδίτη με αποχή 3°,ύψος 2°, και δύση 13 λεπτά μετά τον ήλιο, μόλις όμως διακρινόταν.
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Για αλλη μια φορα ανταμειβεται ο Δημητρης για την επιμονη του να κοιταει παντα ψηλα.Μας βοηθαει να σκεφτομαστε την αστρονομια καθημερινα,εστω και με μια γρηγορη παρατηρηση με τα κυαλια. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
Altinakis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 23, 2008 Alepohori, και εγω εχθες εδω στην Θεσσαλονικη ειχα ενα απιστευτο κατακοκκινο ηλιοβασιλευμα. Ηταν τοσο ομορφο και πορφυρο που πηρα την φωτογραφικη μου και του τραβηξα μερικες φωτο...! Ουτε στην Σαντορινη δεν εχει τετοιο ηλιοβασιλεμα, στα σιγουρα! Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
Ευάγγελος Σιώζος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 25, 2008 Καλημέρα, Και τα γοητευτικά φαινόμενα δεν είχαν τελειωμό. Κυριακή στη Ν. Μάκρη κατα τις 10:30 (περίπου, δε θυμάμαι καλά), ένας πορφυρός δίσκος άρχισε να ξεπροβάλλει από τη θάλασσα (πιθανόν και πίσω από τα βουνά της Ευβοίας). Η καλύτερη σελήνη που έχω δει να ανατέλλει ως τώρα. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Κατακκόκινη για 20 λεπτά και πορτοκαλί χρώμα για άλλα τόσα. Και το ευχάριστο ήταν πως έτρεξαν ορισμένοι περαστικοί να απολαύσουν το θέαμα αυτό. Τι άλλο να δεις από κει και πέρα. Φιλικά, Βαγγέλης Σιώζος Ευάγγελος Σιώζος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα