Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πρόσφατα ξεκίνησα τα πρώτα βήματα στην αστροφωτογράφηση και μου αρέσει πολύ, είδα όμως ότι πάνω από 1 λεπτό έκθεση δεν μπορώ να κάνω με μια απλή πολική ευθυγράμμιση. Εξοπλισμό έχω το 8ιντσο νευτώνιο της skywatcher f/6 και στήριξη την Orion Atlas (EQ6 Pro σε αμερικάνικη έκδοση). Σκέφτομαι να πάρω ένα διοπτρικό το οποίο θα το χρησιμοποιώ:

1) Οδήγηση από το διοπτρικό και φωτογράφηση από το μεγάλο

2) Φωτογράφηση από το διοπτρικό για μεγαλύτερα πεδία και οδήγηση από το μεγάλο

3) Παρατήρηση μεγάλων στόχων που απαιτούν μεγάλα πεδία από το διοπτρικό.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Ποιο τηλεσκόπιο από θέμα μεγέθους και εστιακής απόστασης θα με βόλευε ώστε να καλύψω και τα μεγάλα πεδία; Το υπάρχον τηλεσκόπιο έχει 1200mm εστιακή. Εννοείται πως δεν διαθέτω πολύ μεγάλο ποσό για ακριβό αποχρωματικό. Σκέφτομαι για:

1) Skywatcher 102/500 (αχρωματικό)

2) Skywatcher 120/600 (αχρωματικό)

3) Skywatcher ED 80 (αποχρωματικό)

Γενικά θέλω να μου πείτε, έχει νόημα αυτό που θέλω να κάνω και ποια είναι η σοφότερη επιλογή; Τα αχρωματικά έχουν σοβαρό χρωματικό σφάλμα στην φωτογράφηση και πόσα mm προσοφθάλμιο με σταυρόνημα θα βόλευε και για τα 2 τηλεσκόπια;

Μήπως θα ήταν καλύτερο ένα 4ιντσο γρήγορο νευτώνιο;

Δημοσιεύτηκε

H τριτη επιλογη ακουγεται πιο λογικη, και οδηγηση μπορει να κανει (ισως και με εναν barlow για καλυτερα αποτελεσματα) και φωτογραφιση wide field....

Απλα να προσθεσω κατι, επειδη το συγκεκριμενο set up το εχω χρησιμοποιησει με την eq6 (dob8'' μαζι με ed80), εχω να πω οτι αγγιζει το οριο, φωτογραφικου, βαρους της βασης.

Το αναφερω απλα και μονο γιατι πιστευω οτι ενα διοπτρικο μεγαλυτερης διαμετρου θα αποτελουσε μεγαλο φορτιο για την eq6 (μαζι με το dob πανω)

Το σκεπτικο σου ειναι εφικτο, σχετικα με την εστιακη αποσταση του οδηγητικου οσο μεγαλυτερη τοσο καλυτερα. Καλο ειναι να ειναι μεγαλυτερη απο αυτη του φωτογραφικου τηλεσκοπιου για να εχουμε τουλαχιστον την ιδια η και μεγαλυτερη ευαισθησια στα σφαλματα του μοτερ.

Δημοσιεύτηκε
Δεν νομίζω ότι αγγίζει το φωτογραφικό όριο. To 8ιντσο μαζί με το ed80 πρέπει να είναι γύρω στα 12 κιλά. 12 κιλά ήταν το 10ιντσο μου το GSO. Σύν μηχανές κλπ να πάει στα 14-15 κιλά max. Μιά χαρά για φωτογραφία. Απλά θέλει καλό ζύγισμα και κατα προτίμηση το ed80 πάνω στο 8ιντσο και όχι σε plate.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Βαλε το plate βαλε τα δαχτυλιδια μαζι με flip mirror που χρησιμοποιω βαλε το προσοφθαλμιο βαλε το ή τα dovetail ('s) βαλε και το ερευνητη (αν τον χρησιμοποιεις .. γιατι ενταξει αυτο μπορεις να το αποφυγεις) και κανε την σουμα...

(Μπορω να βρω και αλλα να βαλεις αν δεν σου φτανουν αυτα )

Επισης το φωτογραφικκο οριο της eq 6 ειναι καπου στα 14-15 κιλα .. (και αυτο δεν το λεω εγω)

Ισως τωρα οντως να ισχυει αυτο που λεω

Δημοσιεύτηκε
Ε ναί, 14-15 κιλά είναι στο θεωρητικό όριο για φωτογράφηση, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Άν και πολλοί έχουν βάλει πολύ περισσότερο βάρος στην eq6 και την eq5 και πάλι δεν είχαν πρόβλημα στην φωτογράφηση.
starrynights.blog
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Κοιτούσα τώρα και το Scopos ED-APO 66. Έχει ίδια τιμή με το ed80. Μπορείτε να μου πείτε γιατί έχει ίδια τιμή ενώ είναι μικρότερο; Είναι καλύτερο ποιοτικώς; Αυτό που με ελκύει περισσότερο αυτό είναι επειδή είναι πιο γρήγορο (f/6, εστιακή 400mm) και θα έχω μεγαλύτερα πεδία, κάτι που με βολεύει περισσότερο για φωτογράφηση εφόσον έχω και το 8ιντσο.

Τι λέτε ρε παιδιά; Προβληματίζομαι...

ΥΓ: Τι διαφορά έχει το scopos 66 από το equinox 66; Ίδια χαρακτηριστικά βλέπω κι έχουν.

Δημοσιεύτηκε

Το scopos και το equinox είναι σχεδόν ίδια, μόνο λίγο το φινίρισμα αλλάζει.

Το ότι το 66 είναι ακριβότερο από το 80 είναι επειδή έχει μικρότερο f/ άρα και κατασκευαστικά δυσκολότερη διόρθωση για το χρώμα στα οπτικά άρα ακριβότερο. Επίσης έχει και μικροεστιαστή που είναι λίγο ακριβότερος από τον απλό..

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

3) Skywatcher ED 80 (αποχρωματικό)

Για τα λεφτά του μην κοιτάξεις άλλο.

Με κλειστά μάτια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν βγεί καταπληκτικές φωτογραφίες με αυτό.

Αν δεν είχα πρόβλημα με το βάρος, αυτό θα έπαιρνα έναντι του takahashi fs60 που τελικά πήρα.

Κοίτα στις αγγελίες, νομίζω πωλείται ένα.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Το ένα είναι 60αρι και το άλλο 80άρι.

Φωτογραφικά θα έχεις μεγαλύτερο πεδίο με το 60άρι, αλλά η φωτοσυλεκτική του ικανότητα είναι πολύ μικρή.

Σκέψου ότι είνια μόνο 10mm μεγαλύτερο από έναν ερευνητή 8χ50. Τι βλέπεις?

Σε αυτό το μέγεθος τα διοπτρικά κάνουν μόνο για ερυνητές έλεγε ένας φίλος εδώ μέσα παλιά.

Στο cloudynights έχει δεκάδες άρθα για την ερωτησή σου.

Ψάχτο όσο θες.

Θα καταλήξεις πάλι σε αυτό.

Του βάζεις και ένα μειωτή εστιακού λόγου και νάτο και το μικρό F.

Εγώ αυτή τη στιγμή φωτογραφίζω με f/8, και?

Τι να πουν άλλοι με f11?

Τα 80mm είναι μια χαρά για αρχή. Μπορείς να φωτογραφίσεις ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων με χαμηλό κόστος.

Κια άμα δεν σου αρέσει σε ένα δύο χρόνια, με το ποσό που έδωσες δεν έπεσες και έξω, και το κρατάς και για παρατήρηση 8)

Κοίτα και αυτό και αν έχεις όρεξη διάβασε τα άρθρα του cloudynightshttp://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7255&highlight=fpl51

Δημοσιεύτηκε
Είναι 66άρι και όχι 60άρι. Όσο για την φωτοσυλλεκτική ικανότητα που είπες, το πόσο γρήγορο είναι μετράει στην φωτογράφηση και όχι καθεαυτή η διάμετρος. Στους ίδιους χρόνους με το 66άρι θα έχω αρκετά πιο φωτεινές εικόνες από το 80άρι, απλώς το πεδίο θα είναι 50% μεγαλύτερο, άρα μικρότερη και η μεγέθυνση.
Δημοσιεύτηκε
το πόσο γρήγορο είναι μετράει στην φωτογράφηση και όχι καθεαυτή η διάμετρος

Μετράει και η διάμετρος. Δεν έχει σχέση η φωτογραφία απο ένα 4ιντσο π.χ και ένα 8ιντσο σε ένα γαλαξία με την ίδια περίπου μεγέθυνση και τα 2. Στο 8ιντσο θα δείς πολύ καλύτερη ανάλυση.

Άν ήταν έτσι δεν θα παίρνανε RC τηλεσκόπια 12άρια + για να φωτογραφίζουνε.

Οι ίντσες παίζουνε ρόλο και στην οπτική παρατήρηση και στην φωτογραφία.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε
Είναι 66άρι και όχι 60άρι. Όσο για την φωτοσυλλεκτική ικανότητα που είπες, το πόσο γρήγορο είναι μετράει στην φωτογράφηση και όχι καθεαυτή η διάμετρος. Στους ίδιους χρόνους με το 66άρι θα έχω αρκετά πιο φωτεινές εικόνες από το 80άρι, απλώς το πεδίο θα είναι 50% μεγαλύτερο, άρα μικρότερη και η μεγέθυνση.

Όταν λες αρκετά πιοιο φωτεινές τι εννοεις?

Θα καταγράψεις μικρότερου mag άστρα ή αντικείμενα?

δηλαδή ένα 2'' από ένα 3'' (ή αντίστοιχα ένα 4'' από ένα 10'') δεν έχει διαφορετική φωτοσυλλεκτικότητα?

Τότε γιατί για να καταγράψουμε αμυδρά αντικείμενα παίρνουμε μεγάλη διάμετρο?

Μεγαλύτερη διάμετρος=περισσότερα φωτόνια στην εστία.

Δεν παίρνουμε μεγαλύετρα τηλεσκόπια για να έχουμε μεγαλύτερη μεγέθυνση, αλλά για μεγαλυτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα.

Δημοσιεύτηκε

Ρε παιδιά, το πόσο γρήγορο είναι ένα τηλεσκόπιο απόλυτα δείχνει πόσο φωτεινή θα βγει η εικόνα σε συγκεκριμένο χρόνο. Το θέμα είναι το εξής: Με ένα 66άρι f/6 που έχει 400mm εστιακή και μια DSLR μας δίνει περίπου 4 μοίρες πεδίο. Οπότε με αυτό φωτογραφίζουμε μεγάλους στόχους ή γενικώς ευρέως κομμάτια ουρανού. Θα βγάλω δηλαδή τον γαλαξία της Ανδρομέδας πολύ όμορφα, τη Ροζέτα, το νεφέλωμα βόρειας Αμερικής, πολλά μεγάλα ανοιχτά σμήνη κτλ κτλ κτλ. Το M57 όμως ΔΕΝ μπορώ να το φωτογραφίσω διότι θα βγει αστρικό, όπως και γενικώς δεν ενδείκνυται για σφαιρωτά και γενικά μικρούς στόχους.

Για αυτούς τους στόχους βολεύει καλύτερα π.χ. το 8ιντσο f/6 που έχει 1200mm εστιακή. Η φωτοσυλλεκτική του ικανότητα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά είναι το ίδιο γρήγορο με το 66άρι του προηγούμενου παραδείγματος. Απλώς έχει την ικανότητα να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες λόγω μεγαλύτερης μεγέθυνσης που δίνει στις φωτογραφίες. Και τα 2 αυτά τηλεσκόπια είναι σαν 2 τηλεφακοί το ίδιο γρήγοροι αλλά με διαφορετική εστιακή απόσταση.

Επίσης το φωτογραφικό πλεονέκτημα του 66ριού έναντι του 8ιντσου είναι ότι θα μπορώ να έχω 3πλάσιους χρόνους έκθεσης σε σχέση με το 8ιντσο λόγω του ότι έχει το 1/3 της εστιακής. Με το 80άρι f/7.5 θα μπορώ να έχω μόνο 2πλάσιους χρόνους.

=P~

Δημοσιεύτηκε

Μάνο, να πω κι εγώ τη γνώμη μου: +1 στο ED80. Αυτό το 80άρι με έναν flattener της WO, συγκρίνεται με πολύ ακριβότερες επιλογές. Το 66άρι κάνει για συγκεκριμένους και εκτενείς στόχους, είναι πολύ λίγο για τα περισσότερα θέματα (σε σχέση πάντα με ένα 80άρι), ενώ - με μία επιφύλαξη αν έχουν αλλάξει τα πράγματα - μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε "κατώτερο" γυαλί (FPL-51 στη σειρά ED) σε σχέση με τα ED80/100 της Orion/skywatcher (FPL-53). Ρίξε μια ματιά εδώ στη σχετική συζήτηση:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/1185928/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1

Σίγουρα είναι ψιλά γράμματα, οι διαφορές είναι μάλλον στα χαρτιά, ενώ υπάρχει πολύ κουβέντα και φιλολογία για το θέμα, αλλά είναι και αυτό ένας παράγοντας να λάβεις υπόψη σου. Από την άλλη - σε αυτό η WO έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά - το 66άρι έχει σαφώς καλύτερη μηχανική σχεδίαση, σοβαρή κατασκευή crayford, εύκολη περιστροφή 360 μοιρών, κλείδωμα σε οποιαδήποτε θέση κλπ.

Θα σου πρότεινα επίσης, αφού σε ενδιαφέρει 100% η φωτογραφία, να κατεβάσεις το CCD calculator του Wodaski (http://www.newastro.com/newastro/book_new/camera_app.asp). Βάλε στις ρυθμίσεις κάμερα και τηλεσκόπια (66 και 80), δες τι αποτέλεσμα θα έχεις και πάρε ότι σου κάνει!! :cheesy:

Σου έχω στείλει απάντηση στο σχετικό πμ και για μια άλλη επιλογή.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Μάνο πουθενά δεν είναι απαραίτητο. Ανέφερα το flattener σε συνδυασμό με το ED80 για απόλυτα flat πεδία και γρηγορότερο εστιακό λόγο. Από εκεί και πέρα εννοείται ότι μπορείς να το δουλέψεις και μόνο του. Απλά, επειδή οι DSLR έχουν μεγάλο αισθητήρα, στα άκρα τα αστέρια δεν είναι απόλυτα σημειακά, λόγω καμπύλωσης του πεδίου που προκύπτει αναπόφευκτα από τα δύο στοιχεία του φακού. Χωρίς βέβαια να τα ισοπεδώνουμε όλα, αν έπαιρνες για παράδειγμα το "φθηνό" 80άρι ED doublet της televue, θα είχες το ίδιο φαινόμενο και πάλι η λύση θα ήταν η ίδια: flattener.

Εγκατέστησε το CCD calculator του Wodaski και δες τι γίνεται. Πάντως ότι και να πάρεις δεν είναι πεταμένα χρήματα και θα πιάσει τόπο. Τουλάχιστον από αυτή την άποψη μην έχεις ενδοιασμούς.

Δημοσιεύτηκε

Ρε παιδιά, γιατί μου λέτε όλοι για το 80άρι; Έχω ερωτευτεί το 66άρι γαμώτο... ](*,) ](*,) ](*,)

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι θα μπορώ να έχω τριπλάσιες εκθέσεις και όχι μόνο διπλάσιες. Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ ανώτερη και περιλαμβάνει και βαλιτσάκι μέσα στην τιμή. Το ZenithStar 66 SD Doublet APO γλυκοκοιτάω... Είδα και κάτι φωτογραφίες που έχει βγάλει και είναι πολύ καλές.

Ας με βάλει κάποιος στον ίσιο δρόμο... :mrgreen: Χρειάζομαι κάτι άλλο για να συνδέσω την μηχανή στα τηλεσκόπια αυτά εκτός από το t-ring;

Δημοσιεύτηκε

Κοίτα Μάνο, το μόνο σίγουρο (απ'ότι διαβάζω και το έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου) είναι ότι θα πάρεις το 66άρι, ό,τι και αν σου πούμε εμείς...τι θα χάσεις σε σχέση με το 80άρι;;λίγο "ζουμ" σε μικρούς στόχους λόγο εστιακής απόστασης και λίγη διακριτική ικανότητα λόγο διαμέτρου. Τι θα κερδίσεις; Έναν λίγο καλύτερο εστιαστή (1:10), λιγότερο βάρος και περισσότερο φως. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν θα σου βινιετάρει περισσότερο το 66 και το επίπεδο της κόμης...

Μόνο το Τ-ring και ένα nosepiece για το 66άρι (το 80άρι έχει σπίρωμα για να βιδώσει το Τ-ring)

Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

καλα...παρε το 66αρι.

ειναι πολυ καλο τηλεσκοπιο,και οταν το πουλησεις, μπορεις με λιγα χρηματα ακομα να παρεις το 80αρι!

Το προβλημα σου θα επρεπε να ειναι η επιλογη ενος εκ των:

1.SW 80 ED (φθηνο, απλο στην κατασκευη , πληρες και παναλαφρο)

2. WO Zenithstar 80 ED (ακριβοτερο, εξαιρετικη μηχανουργικη εφαρμογη και ποιοτητα κατασκευης,βαλιτσα μεταφορας, θελει εξτρα χρηματα για δακτυλιδια και μπαρα, μεγαλο βαρος).

Υπηρξα ευτυχης κατοχος και των 2.Τωρα εχω μονο το WO, αλλα δεν θα με πειραζε καθολου, να εχω μονο το SW .

ΦΟΒΕΡΑ τηλεσκοπια και για παρατηρηση,και για φωτογραφηση.

(Απο κατοχους των 66αριων παντως ,δεν εχω ακουσει και τα καλυτερα....)

Σου ευχομαι παντως καλη επιλογη και αγορα .(αυτα τα μικρα διοπτρικα ειναι ΤΑ ΜΟΝΑ τηλεσκοπια που δεν θα πουλησεις ποτε).

Δημοσιεύτηκε

και επειδη ημουν αυτος που πηρα το ed 80 απο τον κωστακη μπορω να σου πω και εγω τα καλυτερα λογια για το μωρο αξιζει και καποιος μου εiχει πει κατι αλλα εγω γελασα μολις το ακουσα "το vc200l θα το πιασουν αραχνες με το που θα παρεις το ed"

Μπορω να πω πλεον πως ετσι εγινε ειναι φοβερο το ed πολυ απλα.

Δημοσιεύτηκε

Μάνο ότι τραβάει η ψυχή σου! Ερασιτεχνες είμαστε και ο εξοπλισμός μας δεν είναι μονάχα εργαλείο ... 8-[ :-#

Άντε με το καλό να σου έλθει και ελπίζω να μη δούμε χαλάζι καλοκαιριάτικα ... :cheesy:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης