Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πριν ένα μήνα περίπου αποφάσισα τελικά την αγορά ενός τηλεσκοπίου Meade ETX-125AT από την επίσημη αντιπροσωπεία (το έχει σε προσφορά).

Την πρώτη βραδιά το έστησα κανονικά σύμφωνα με τις οδηγίες του manual και όταν το τηλεσκόπιο πήγε να βρει το πρώτο αστέρι ευθυγράμμισης, σταμάτησε απότομα και έβγαλε μήνυμα για motor drive fault. Από τότε το τηλεσκόπιο δεν κινούνταν σε δύο από τις τέσσερις κατευθύνσεις (βελάκια στο Autostar). Έκανα reset και πάλι τίποτα. Το μοτέρ έχασε τις δύο από τις τέσσερις κινήσεις του. Σημειώνω ότι το δούλεψα με το AC adapter που είχα παραγγείλει ως extra.

Από την επίσημη αντιπροσωπεία προσφέρθηκαν - ευγενέστατα - να μου στείλουν τηλεσκόπιο αντικατάστασης με το αιτιολογικό ότι έκανα κάποιο λάθος και δεν ήμουν προσεκτικός στη χρήση του τηλεσκοπίου.

Το τηλεσκόπιο αντικατάστασης ήρθε άμεσα και την πρώτη βραδιά που ξαναδοκίμασα να το δουλέψω, έγιναν πάλι τα ίδια!!! Αυτή τη φορά πρόλαβα κι έκανα align, έκανα Goto στον Δία, το tracking τον παρακολούθησε για λίγα λεπτά και μετά... Motor drive fault και χάνεται αυτή τη φορά η μία κίνηση του τηλεσκοπίου (η κάτω). Κάθε φορά που το ανάβω ο οπτικός σωλήνας κινείται αμέσως προς τα κάτω ανεξέλεγκτα και βρίσκει πάνω στη στήριξη. Ούτε reset μπορεί να γίνει ούτε τίποτα. Ξανασημειώνω ότι και πάλι το δούλεψα με τον AC adapter και όχι με μπαταρίες.

Ξανά τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία, ξανά η ερμηνεία ότι κάνω κάτι λάθος. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχω κάνει λάθος - ακολουθώ τις οδηγίες του εγχειριδίου χρήσης πιστά.

Προσπάθησα να σκεφτώ μια λογική ερμηνεία του προβλήματος και οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το τροφοδοτικό (θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα να μου έτυχαν δύο τηλεσκόπια ελαττωματικά). Το πηγαίνω σε έναν ηλεκτρονικό για να μετρήσει την τάση εξόδου και αποδεικνύεται ίση με 16,5 Volt! Κανονικά θα έπρεπε να είναι 12.

Και πάλι επιστροφή του τηλεσκοπίου (και του τροφοδοτικού τώρα) στην αντιπροσωπεία. Και πάλι ευγενέστατοι προσφέρθηκαν να μου στείλουν και τρίτο τηλεσκόπιο αλλά με την εξήγηση ότι εγώ είμαι αυτος που κάτι δεν κάνω σωστά. Επίσης μου είπαν ότι το τροφοδοτικό το μέτρησαν στα 14,5 Volt, τάση φυσιολογική για αυτούς διότι υπάρχει και το φορτίο. [Απορώ τότε γιατί αν θέλει να το δουλέψει κανείς με μπαταρίες βάζουμε 8 Χ 1,5 V = 12 V]. Σημειώνω επίσης ότι το τροφοδοτικό δεν είναι της Meade αλλά κάποιο κινέζικο "Condor".

Θα ήθελα τη βοήθειά σας γιατί δεν γνωρίζω κανέναν κάτοχο του ίδιου ή έστω παρόμοιου τηλεσκοπίου. Το τροφοδοτικό δεν θα έπρεπε να έχει τάση εξόδου 12 V ή έστω εκεί γύρω? Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι η παραπάνω τάση καταστρέφει το μοτέρ. Η ιστορία αυτή έχει τραβήξει πλέον πάνω από ένα μήνα και άκρη δεν έχει βρεθεί.

Δημοσιεύτηκε
Σου είπαν τελικά τι έγινε με το πρώτο τηλεσκόπιο;μήπως είναι κάποια βίδα χαλαρωμένη και δεν κάνει επαφή το μοτέρ (απότομη πτώση προς τα κάτω) ;δοκίμασε και μπαταρίες...
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Akille καλορίζικο το νέο σου τηλεσκόπιο (όποιο στην τελική σε δουλέψει). Η αναγραφόμενη τάση σε ένα τροφοδοτικό μπορεί να γράφει κάποα τιμή π.χ. 12V και να μετράς π.χ. 14 ή 15V. Δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί με το που θα συνδεθεί στη συσκευή, θα τραβήξει φορτίο και θα πέσει στα 12V. (Μόνο οι μπαταρίες δίνουν ακριβή τάση). Το θέμα είναι να δίνει συνεχές ρεύμα DC και όχι εναλλασώμενο AC στην έξοδο του τροφοδοτικού! Να πέρνει AC και να δίνει DC! Από ΄κει και ύστερα παίζει ρόλο και η ποιότητα του τροφοδοτικού! Δηλαδή να δίνει εξομαλυμένη τάση συνεχούς ρεύματος. Αν δε δείνει τότε θα σε δημιουργίσει προβλήματα στις ηλεκτρονικές πλακέτες του τηλεσκοπίου. Τα μοτέρ οδηγούνται από τέτοιες πλακέτες και ενδεχομένως να έπαθε βλάβη κάποιες από αυτές! Την σωστή εξομάλυνση μπορείς να την ελενξεις σε ένα ηλεκτρονικό εργαστήριο (με παλμογράφο).

Πάντος το επόμενο τηλεσκόπιό σου δοκίμασέ το με μπαταρίες ή ακόμα και στο κατάστημα που θα το παραλάβεις! Σίγουρα κάτι παίζει με το τροφοδοτικό!

Νά΄σαι καλά, και περιμένουμε νέα σου.

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Δημοσιεύτηκε
Σου είπαν τελικά τι έγινε με το πρώτο τηλεσκόπιο;μήπως είναι κάποια βίδα χαλαρωμένη και δεν κάνει επαφή το μοτέρ (απότομη πτώση προς τα κάτω) ;δοκίμασε και μπαταρίες...

Το πρώτο τηλεσκόπιο θα πήγαινε Γερμανία για service, οπότε μάλλον θα αργήσει το πόρισμα για την αιτία της βλάβης...

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Akille καλορίζικο το νέο σου τηλεσκόπιο (όποιο στην τελική σε δουλέψει). Η αναγραφόμενη τάση σε ένα τροφοδοτικό μπορεί να γράφει κάποα τιμή π.χ. 12V και να μετράς π.χ. 14 ή 15V. Δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί με το που θα συνδεθεί στη συσκευή, θα τραβήξει φορτίο και θα πέσει στα 12V. (Μόνο οι μπαταρίες δίνουν ακριβή τάση). Το θέμα είναι να δίνει συνεχές ρεύμα DC και όχι εναλλασώμενο AC στην έξοδο του τροφοδοτικού! Να πέρνει AC και να δίνει DC! Από ΄κει και ύστερα παίζει ρόλο και η ποιότητα του τροφοδοτικού! Δηλαδή να δίνει εξομαλυμένη τάση συνεχούς ρεύματος. Αν δε δείνει τότε θα σε δημιουργίσει προβλήματα στις ηλεκτρονικές πλακέτες του τηλεσκοπίου. Τα μοτέρ οδηγούνται από τέτοιες πλακέτες και ενδεχομένως να έπαθε βλάβη κάποιες από αυτές! Την σωστή εξομάλυνση μπορείς να την ελενξεις σε ένα ηλεκτρονικό εργαστήριο (με παλμογράφο).

Πάντος το επόμενο τηλεσκόπιό σου δοκίμασέ το με μπαταρίες ή ακόμα και στο κατάστημα που θα το παραλάβεις! Σίγουρα κάτι παίζει με το τροφοδοτικό!

Νά΄σαι καλά, και περιμένουμε νέα σου.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα ελέγξω το θέμα της εξομάλυνσης όταν μου στείλουν το τρίτο τηλεσκόπιο + το νέο τροφοδοτικό!

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Akille,

Το καλορίζικο θα στο πώ όταν με το καλό θα δουλέψει το τηλέ. Εμένα με προβληματίζει ένα πράγμα. Αν το λάθος είναι δικό σου, σάμπως πολύ εύκολα δεν στο αντικαθιστούν; Δεν λέω, customer service ναί, αλλα όταν η βλάβη είναι απο λάθος χρήση, δεν σε καλύπτει και η εγγύηση.

Εγώ θα πρότεινα, όταν θα παραλάβεις το καινούργιο, βάλτους να σου δείξουν τη σωστή χρήση, με το τροφοδοτικό που σου έφεραν, και αν χτυπήσει ξανα, τρίφτο τους στη μούρη. Το πιθανότερο είναι το τροφοδοτικό να πετάει spikes και να πειράζει το κύκλωμα.

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Και εγω σε ενα LX 90 που ειχα το τροφοδοτικο ηταν condor.Κλασσικη Κινεζικη παρτιδα ,για λογους κοστους προφανως.Σε ενα ΕΤΧ 125 ειχα εναν απλο μετασχηματιστη καλουτσικης ποιοτητας με ταση εξοδου γυρω στα 14 βολτ.

Δεν ξερω αν περιγραφεις με ακριβεια την "εσφαλμενη" συμπεριφορα του τηλεσκοπιου,αλλα μηπως υπαρχει περιπτωση να το εχεις στησει αλταζιμουθιακα,και στο handcontrol να εχει περασμενη πολικη λειτουργια???

Οταν το πηγες στον πωλητη,το ελεγξε οσον αφορα την συμπεριφορα του?

Πολυ περιεργο το περιστατικο.Τα ΕΤΧ γενικως ειναι καλης ποιοτητας εισαγωγικα τηλεσκοπια(παλαιοτερα τα τμηματα τους κατασκευαζονταν στην Αμερικη,και το τηκεσκοπιο συναρμολογειτο στο Μεξικο.Τωρα δεν ξερω τα γινεται.Οτι η παραγωγη θα φυγει στην Κινα για ολα τα Meade, ειναι γεγονος.Δεν ξερω αν αυτο εχει γινει ηδη).

Να ευχεσαι αυτα που περνας τωρα,να μην τα ξαναπερασεις αν ληξει η εγγυηση.

Καταλαβαινεις και μονος σου....

(δυστυχως η παντελης ελειψη υποδομης για στοιχειωδη τεχνικη υποστηριξη ειναι γεγονος.Ισως το τηλεσκοπιο σου πασχει απο ενα ξεκουμπωτο βισμα.

Ισως απο ενα χαλασμενο μοτερ ή encoder.Μιλαμε για βλαβες ανιχνευσιμες και ευκολα αντιμετωπισημες, αλλα η Meade.....δεν πολυσκαει για την υποστηριξη των πελατων της, και επιμενει να κανει τη ζωη τους δυσκολη.

Φαντασου να ειχες καποιο θηριο των 30+ κιλων,και να επρεπε να το κανεις βολτες....(ασε τα υπερβολικα εξοδα μεταφορας και σερβις αν εισαι εκτος εγγυησης).

Τωρα εχω ενα 10'' LX 200 GPS, και αν τολμησει να χαλασει,θα κανει βολτες πανω σε Γερμανικη( το πηρα μεταχειρισμενο και δεν με νοιαζει.Εξω ΔΕΝ ΠΑΕΙ ακομα και με δωρεαν αποστολη-επισκευη.Η ταλαιπωρια που θα υποστω φθανει και περισσευει!)

Καλο το ΕΤΧ (οπως ολα τα ρομποτικα), αλλα πολυ.....βλαβο-τρομοκρατια φιλε μου.

Κουραγιο,και ευχομαι να εισαι τυχερος.

ΥΓ.

Η ευκολια αντικαταστασης ειναι οντως αξια προσοχης....(και μαλιστα με "δικη σου" υπαιτιοτητα.....)

:-k \:D/

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας και τις πολύτιμες συμβουλές-παρατηρήσεις.

Όλες οι ρυθμίσεις και γενικότερα το στήσιμο του τηλεσκοπίου είμαι σίγουρος ότι είναι σωστά. Ακολουθώ με ευλάβεια ό,τι λέει το μάνουαλ. Προφανώς έχω ελέγξει ότι βρίσκεται σε Alt/Az mode.

Το τηλεσκόπιο επίσης γράφει Made in China, οπότε ο φίλος Kostakis έκανε πολύ σωστή πρόβλεψη...

Όσο για τη συμπεριφορά του αντιπροσώπου, είπα και προηγουμένως ότι είναι ευγενέστατοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Απλώς πρέπει να βρεθεί η αιτία του προβλήματος.

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Τελικώς έφτασε και το δεύτερο τηλεσκόπιο αντικατάστασης!!!

Όπως καταλαβαίνετε το δούλεψα με μπαταρίες, αφού αποδείχθηκε ότι όντως υπήρχε πρόβλημα με τους κινέζικους AC adapters της Meade (είχα και επικοινωνία με παθόντες από Αμερική που είχαν προσφάτως ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια με μένα προβλήματα).

Το τηλεσκόπιο δούλεψε απροβλημάτιστα για πολλές ώρες 3 συνεχόμενες βραδιές. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ποιότητα των ειδώλων ειδικά σε σεληνιακή και πλανητική παρατήρηση (Δίας), η οποία σαφώς ξεπερνά αυτή του 8" dobson που έχω. Η εύρεση των αντικειμένων είναι αρκετά καλή και η παρακολούθησή τους επίσης.

Κρίμα γιατί ένα τόσο καλό (τελικά) τηλεσκόπιο συνοδεύτηκε (για λόγους κόστους σίγουρα) από ένα τόσο κακής ποιότητας αξεσουάρ.

Για ψυχολογικούς λόγους δεν πρόκειται να το δουλέψω με τίποτα με AC adapter (από την εταιρεία μου είπαν ότι θα μου στείλουν άλλον χωρίς πρόβλημα).

Μήπως μπορείτε να προτείνετε μία ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλή μέθοδο για την τροφοδοσία του τηλεσκοπίου??? (εκτός βέβαια από τις 8 ΑΑ μπαταρίες που είναι κάπως αντιοικονομικές).

Δημοσιεύτηκε

Να αγοράσεις επαναφορτιζόμενες Και φορτιστή.

Ή

PAC 12V αυτοκινήτου σαν αυτό:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=8411

Ακόμα καλύτερα.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε
Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ποιότητα των ειδώλων ειδικά σε σεληνιακή και πλανητική παρατήρηση (Δίας), η οποία σαφώς ξεπερνά αυτή του 8" dobson που έχω.

Είσαι σίγουρος γι'αυτό;

Δημοσιεύτηκε
Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ποιότητα των ειδώλων ειδικά σε σεληνιακή και πλανητική παρατήρηση (Δίας), η οποία σαφώς ξεπερνά αυτή του 8" dobson που έχω.

Είσαι σίγουρος γι'αυτό;

Ναι, αυτή είναι η αίσθηση που αποκόμισα από την ολιγόωρη -είναι αλήθεια- μέχρι στιγμής χρήση του ΕΤΧ. Επαναλαμβάνω μόνο πλανήτες και σελήνη. Και στους διπλούς αστέρες επίσης λόγω καλύτερης ποιότητας οπτικών. Για αντικείμενα βαθέως ουρανού δεν το συζητάμε - οι 3" παραπάνω κάνουν τρομερή διαφορά... υπέρ του dobson φυσικά.

Κάποια στιγμή σκέφτομαι να κάνω κι ένα side by side "συγκριτικό" για να είμαι ακόμα πιο σαφής...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης