Jump to content

Akille

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    30
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από Akille

  1. Akille

    Meade ETX-125AT 390 €

    Πωλείται τηλεσκοπιο Meade ETX-125AT με τον επίσημο τρίποδα της Meade και καπελάκι προστασίας από υγρασία. Το τηλεσκόπιο είναι σε άριστη λειτουργική κατάσταση (έχει χρησιμοποιηθεί πολύ λίγες φορές). ΤΙΜΗ: 390 €
  2. Όντως ο μειωτής αποτελεί καλή ιδέα. Δεν θα έχω όμως απώλεια στην ποιότητα των ειδώλων μου λόγω της παρεμβολής επιπλέον οπτικών?
  3. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή το προσοφθάλμιο με τη μεγαλύτερη εστιακή απόσταση στη συλλογή μου είναι το 26άρι της Meade. Απλά θέλω να πετύχω το μέγιστο δυνατό FOV για το ETX-125... ΥΓ:Τα προσφθάλμια που μου στείλατε μια χαρά ήταν - με κάλυψαν πλήρως!
  4. Ενδιαφέρομαι για super plossl προσοφθαλμιο 40 mm 1.25". Παρατήρησα ότι τα περισσότερα προσοφθάλμια αυτής της κατηγορίας έχουν φαινόμενο οπτικό πεδίο κοντά στις 40-45 μοίρες σε αντίθεση με τα υπόλοιπα της ίδιας σειράς και εταιρείας αλλά μικρότερης εστιακής απόστασης, των οποίων το FOV κυμαίνεται στις 50-52 μοίρες. Ωστόσο διαπίστωσα ότι το SkyWatcher SP στην εστιακή απόσταση των 40 mm δίνει FOV 52 μοίρες. Πρόκειται για κάποιο λάθος; Διότι αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο δίνει το μεγαλύτερο πραγματικό πεδίο ξεπερνώντας ακόμη και ακριβότερα όπως π.χ. το Televue...
  5. Δεν έχω πάρει τίποτα. Έστειλα νέο πμ και e-mail!
  6. Είσαι σίγουρος γι'αυτό; Ναι, αυτή είναι η αίσθηση που αποκόμισα από την ολιγόωρη -είναι αλήθεια- μέχρι στιγμής χρήση του ΕΤΧ. Επαναλαμβάνω μόνο πλανήτες και σελήνη. Και στους διπλούς αστέρες επίσης λόγω καλύτερης ποιότητας οπτικών. Για αντικείμενα βαθέως ουρανού δεν το συζητάμε - οι 3" παραπάνω κάνουν τρομερή διαφορά... υπέρ του dobson φυσικά. Κάποια στιγμή σκέφτομαι να κάνω κι ένα side by side "συγκριτικό" για να είμαι ακόμα πιο σαφής...
  7. Τελικώς έφτασε και το δεύτερο τηλεσκόπιο αντικατάστασης!!! Όπως καταλαβαίνετε το δούλεψα με μπαταρίες, αφού αποδείχθηκε ότι όντως υπήρχε πρόβλημα με τους κινέζικους AC adapters της Meade (είχα και επικοινωνία με παθόντες από Αμερική που είχαν προσφάτως ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια με μένα προβλήματα). Το τηλεσκόπιο δούλεψε απροβλημάτιστα για πολλές ώρες 3 συνεχόμενες βραδιές. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ποιότητα των ειδώλων ειδικά σε σεληνιακή και πλανητική παρατήρηση (Δίας), η οποία σαφώς ξεπερνά αυτή του 8" dobson που έχω. Η εύρεση των αντικειμένων είναι αρκετά καλή και η παρακολούθησή τους επίσης. Κρίμα γιατί ένα τόσο καλό (τελικά) τηλεσκόπιο συνοδεύτηκε (για λόγους κόστους σίγουρα) από ένα τόσο κακής ποιότητας αξεσουάρ. Για ψυχολογικούς λόγους δεν πρόκειται να το δουλέψω με τίποτα με AC adapter (από την εταιρεία μου είπαν ότι θα μου στείλουν άλλον χωρίς πρόβλημα). Μήπως μπορείτε να προτείνετε μία ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλή μέθοδο για την τροφοδοσία του τηλεσκοπίου??? (εκτός βέβαια από τις 8 ΑΑ μπαταρίες που είναι κάπως αντιοικονομικές).
  8. Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας και τις πολύτιμες συμβουλές-παρατηρήσεις. Όλες οι ρυθμίσεις και γενικότερα το στήσιμο του τηλεσκοπίου είμαι σίγουρος ότι είναι σωστά. Ακολουθώ με ευλάβεια ό,τι λέει το μάνουαλ. Προφανώς έχω ελέγξει ότι βρίσκεται σε Alt/Az mode. Το τηλεσκόπιο επίσης γράφει Made in China, οπότε ο φίλος Kostakis έκανε πολύ σωστή πρόβλεψη... Όσο για τη συμπεριφορά του αντιπροσώπου, είπα και προηγουμένως ότι είναι ευγενέστατοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Απλώς πρέπει να βρεθεί η αιτία του προβλήματος.
  9. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα ελέγξω το θέμα της εξομάλυνσης όταν μου στείλουν το τρίτο τηλεσκόπιο + το νέο τροφοδοτικό!
  10. Το πρώτο τηλεσκόπιο θα πήγαινε Γερμανία για service, οπότε μάλλον θα αργήσει το πόρισμα για την αιτία της βλάβης...
  11. Πριν ένα μήνα περίπου αποφάσισα τελικά την αγορά ενός τηλεσκοπίου Meade ETX-125AT από την επίσημη αντιπροσωπεία (το έχει σε προσφορά). Την πρώτη βραδιά το έστησα κανονικά σύμφωνα με τις οδηγίες του manual και όταν το τηλεσκόπιο πήγε να βρει το πρώτο αστέρι ευθυγράμμισης, σταμάτησε απότομα και έβγαλε μήνυμα για motor drive fault. Από τότε το τηλεσκόπιο δεν κινούνταν σε δύο από τις τέσσερις κατευθύνσεις (βελάκια στο Autostar). Έκανα reset και πάλι τίποτα. Το μοτέρ έχασε τις δύο από τις τέσσερις κινήσεις του. Σημειώνω ότι το δούλεψα με το AC adapter που είχα παραγγείλει ως extra. Από την επίσημη αντιπροσωπεία προσφέρθηκαν - ευγενέστατα - να μου στείλουν τηλεσκόπιο αντικατάστασης με το αιτιολογικό ότι έκανα κάποιο λάθος και δεν ήμουν προσεκτικός στη χρήση του τηλεσκοπίου. Το τηλεσκόπιο αντικατάστασης ήρθε άμεσα και την πρώτη βραδιά που ξαναδοκίμασα να το δουλέψω, έγιναν πάλι τα ίδια!!! Αυτή τη φορά πρόλαβα κι έκανα align, έκανα Goto στον Δία, το tracking τον παρακολούθησε για λίγα λεπτά και μετά... Motor drive fault και χάνεται αυτή τη φορά η μία κίνηση του τηλεσκοπίου (η κάτω). Κάθε φορά που το ανάβω ο οπτικός σωλήνας κινείται αμέσως προς τα κάτω ανεξέλεγκτα και βρίσκει πάνω στη στήριξη. Ούτε reset μπορεί να γίνει ούτε τίποτα. Ξανασημειώνω ότι και πάλι το δούλεψα με τον AC adapter και όχι με μπαταρίες. Ξανά τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία, ξανά η ερμηνεία ότι κάνω κάτι λάθος. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχω κάνει λάθος - ακολουθώ τις οδηγίες του εγχειριδίου χρήσης πιστά. Προσπάθησα να σκεφτώ μια λογική ερμηνεία του προβλήματος και οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το τροφοδοτικό (θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα να μου έτυχαν δύο τηλεσκόπια ελαττωματικά). Το πηγαίνω σε έναν ηλεκτρονικό για να μετρήσει την τάση εξόδου και αποδεικνύεται ίση με 16,5 Volt! Κανονικά θα έπρεπε να είναι 12. Και πάλι επιστροφή του τηλεσκοπίου (και του τροφοδοτικού τώρα) στην αντιπροσωπεία. Και πάλι ευγενέστατοι προσφέρθηκαν να μου στείλουν και τρίτο τηλεσκόπιο αλλά με την εξήγηση ότι εγώ είμαι αυτος που κάτι δεν κάνω σωστά. Επίσης μου είπαν ότι το τροφοδοτικό το μέτρησαν στα 14,5 Volt, τάση φυσιολογική για αυτούς διότι υπάρχει και το φορτίο. [Απορώ τότε γιατί αν θέλει να το δουλέψει κανείς με μπαταρίες βάζουμε 8 Χ 1,5 V = 12 V]. Σημειώνω επίσης ότι το τροφοδοτικό δεν είναι της Meade αλλά κάποιο κινέζικο "Condor". Θα ήθελα τη βοήθειά σας γιατί δεν γνωρίζω κανέναν κάτοχο του ίδιου ή έστω παρόμοιου τηλεσκοπίου. Το τροφοδοτικό δεν θα έπρεπε να έχει τάση εξόδου 12 V ή έστω εκεί γύρω? Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι η παραπάνω τάση καταστρέφει το μοτέρ. Η ιστορία αυτή έχει τραβήξει πλέον πάνω από ένα μήνα και άκρη δεν έχει βρεθεί.
  12. Παιδιά μην βάζετε ιδέες στον φίλο μας... Δικηγόρος δεν είμαι, είμαι όμως πολιτικός μηχανικός. Θέλω να επισημάνω ότι αν για οποιαδήποτε κατασκευή (όσο απλή και να είναι) δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία ή έστω πράξη νομιμοποίησης, αυτή κρίνεται αυθαίρετη... (αν δεν σε καταγγείλει κάποιος όλα είναι μέλι-γάλα, αν όμως φας καταγγελία...την έβαψες). Οπότε είτε ξηλώνεις την "αυθαιρεσία" είτε πληρώνεις ένα πρόστιμο ανέγερσης εφάπαξ και κάθε χρόνο πληρώνεις και πρόστιμο διατήρησης. Δυστυχώς στην Ελλάδα έτσι είναι τα πράγματα. Συνήθως οι μυστήριοι γείτονες "μαζεύονται" όταν τους απειλήσεις ότι θα τους καταγγείλεις κι εσύ για την μικροπαρανομία που 100 % έχουν κι αυτοί κάνει (π.χ. κλείσιμο ημιυπαιθρίων χώρων), οπότε και αποσύρουν την καταγγελία. Τώρα όμως μάλλον απ' ότι κατάλαβα είναι αργά.
  13. Με τοσα λεφτα παιρνεις δυο etx μεταχειρισμενα, ετσι ωστε αν σου χαλασει να εχεις και δευτερο.... Πολλα τα λεφτα !! Εντάξει είναι κι αυτό μια άποψη... Αρκεί να ξεπεράσω την (αδικαιολόγητη απ' ότι λένε όλοι στο forum) φοβία μου για τα μεταχειρισμένα πράγματα γενικώς...
  14. Το ψάχνω ακόμα. Το ETX είναι 250 ευρώ φτηνότερο (βγαίνει στα 1250 στον Νομικό) αλλά και 1 ίντσα μικρότερο. Πάντως η αγορά μπορεί να καθυστερήσει και λίγο λόγω οικονομικής πίεσης αυτόν τον καιρό.
  15. Akille

    deagostini telescope

    Συμφωνώ κι εγώ με το γενικό συμπέρασμα ότι αυτές οι "προσφορες" είναι για τα μπάζα. Και χαίρομαι πραγματικά που οι πιο έμπειροι απομακρύνουν με κάθε τρόπο τους πιο αρχάριους από τέτοιου είδους επικίνδυνα "δολώματα".
  16. Λοιπόν εγώ έχω τον Celestron Ultima barlow 2x. Με το προσοφθάλμιο των 25 mm (το στάνταρ της Skywatcher) δυστυχώς δίνει λίγο βινιετάρισμα - αλλά με το 10άρι (σε μεγέθυνση 240 δηλαδή) και με συνεργάσιμη ατμόσφαιρα κάνει έξοχη δουλειά... Μηπως εχεις προσεξει και κομη στα ακρα του πεδιου ; Ναι, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο οφείλεται στον barlow ή κάπου αλλού (οπτικά τηλεσκοπίου + μέτριας ποιότητας στάνταρ προσοφθάλμιοι)
  17. Λοιπόν εγώ έχω τον Celestron Ultima barlow 2x. Με το προσοφθάλμιο των 25 mm (το στάνταρ της Skywatcher) δυστυχώς δίνει λίγο βινιετάρισμα - αλλά με το 10άρι (σε μεγέθυνση 240 δηλαδή) και με συνεργάσιμη ατμόσφαιρα κάνει έξοχη δουλειά...
  18. Μέχρι στιγμής είμαστε 2...
  19. Λοιπόν είμαι και εγώ στο club - αγορά πέρσι τον Ιούλιο (2006). Μόνο extra ένας barlow 2Χ της Celestron (Ultima). Γενικά είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και θεωρώ την επιλογή άκρως επιτυχημένη. Το συνιστώ σε όλους αυτούς που θέλουν να μυηθούν στο χόμπι της ερασιτεχνικής αστρονομίας, μιας και συνδυάζει τη μεγάλη φωτοσυλλεκτική ικανότητα (8") και την ικανοποίηση της χειροκίνητης εύρεσης των στόχων (star-hopping). Για να δούμε πού θα φτάσει η λίστα!
  20. Ευχαριστώ φίλε για τις παρατηρήσεις-επισημάνσεις. Απλά ήθελα να σημειώσω ότι η μελλοντική αγορά (Celestron ή Meade) αφορά δεύτερο τηλεσκόπιο (έχω ήδη ένα Skywatcher dob 8").
  21. Εντάξει μεταφέρεται και το 8ιντσο αλλά δεν είναι το ίδιο. Φαίνεται ότι και η φορητότητα είναι θέμα υποκειμενικό τελικά. Πάντως αυτό που πιο πολύ θέλω είναι ο βέλτιστος συνδυασμός φορητότητας, ποιότητας οπτικών (δεν πιστεύω να θεωρείς καλύτερα αυτά του Skywatcher 8 από του Celestron), παρακολούθησης (κουράστηκα πια να κυνηγάω τον Κρόνο συνέχεια στις μεγάλες μεγεθύνσεις) και - βέβαια - οικονομίας. Όσο για τις αγγελίες, όντως τις είδα και εγώ και οι τιμές είναι πολύ ελκυστικές, αλλά με τα μεταχειρισμένα γενικά δεν τα πάω καλά.
  22. Πάντως και ο Phil Harrington στην τελευταία έκδοση του Star Ware μιλάει με πολύ καλά λόγια για το Celestron 6se - μάλιστα λέει ότι έχει πάρει και ένα για τον ίδιο!
  23. Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας. Σαν νέος στο forum διαπιστώνω άμεσα την κοινή αγάπη για την ερασιτεχνική αστρονομία αλλά διακρίνω και το υψηλό επίπεδο των posts των μελών. Έχετε δίκιο για την ισημερινή στήριξη - αλλά με τον τρόπο αυτό φορητότητα τέλος! Σκέφτομαι για ένα compact πακέτο που θα μου επιτρέπει εξορμήσεις μακριά από τη φωτορύπανση πόλης ή προαστίων. Γιατί το υπάρχον dob με αυτό το σωλήνα, βάρος κλπ. δεν με ενθαρρύνει καθόλου για τέτοιου είδους εξορμήσεις. Και η απώλεια των λιγότερων ιντσών πιστεύω ότι θα αντισταθμίζεται από τους σκοτεινούς (χωρίς φωτορύπανση) ουρανούς... Α, και κάτι άλλο για ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ στο φορουμ. Το Celestron NexStar 6SE κοστίζει στο Πλανητάριο περίπου 1500 ευρώ. Σε όλα τα καταστήματα της Αγγλίας 699 λίρες ή και λιγότερο - για κάντε την ισοτιμία να δείτε διαφορά. Αυτοί δεν έχουν δασμούς δηλαδή? Το Πλανητάριο είναι μια επιχείρηση που προάγει ίσως περισσότερο από όλες την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα - οι εντυπώσεις που έχω είναι άριστες. Αλλά η διαφορά εδώ είναι εξωφρενική (και δεν μιλάω για διαφορές με ΗΠΑ αλλά με χώρα της ΕΕ).
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης