Jump to content

Astronomik UHC-E & Baader Semi-Apo filters


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τι λενε τα εν λογω φιλτρακια; Η τιμη ειναι πολυ καλη γιαυτο.

 

Εχει ιδεα καποιος;

 

Astronomik UHC-E

Ένα πολύπλευρο φίλτρο για την οπτική παρατήρηση των διάχυτων και των πλανητικών νεφελωμάτων με τηλεσκόπια όλων των διαμέτρων. Υπόσχεται διαπερατότητα της τάξης του 95% στις γραμμές του ΟΙΙΙ και του Ηβ ενώ εξουδετερώνει την φωτορύπανση που προέρχεται από τις λάμπες Υδραργύρου και Νατρίου. Με το αυξημένο στα 45nm εύρος του, παρέχει αξιόλογο κοντράστ χωρίς να μειώνει σημαντικά την συνολική φωτεινότητα της εικόνας. Είναι επομένως ένα φίλτρο κατάλληλο για όλα τα είδη και τις διαμέτρους των ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων. 69 € (1.25") 125€ (2")

 

 

Απο την σελιδα:

 

http://www.aktistar.gr/astronomik/Astronomik.htm

 

 

Σε συγκριση με το Baader UHC-S πως να τα παει;

 

Η τιμη ειναι σχεδον ιδια.

ΥΓ: Εννοειται οτι θα χρησιμοποιηθει για DSO.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Επισης παιδια και μια αποψη για το νεο Baader Semi-Apo με fringe killer / neodymium / UV/IR cut ??

 

Πιο ακριβο (διπλασια τιμη) απο το Moon & Skyglow αλλα τα κανει ολα οσα υποσχεται?

 

Για δειτε:

 

ΦΙΛΤΡΟ SEMI - APO, 31.8mm (1 1/4")

 

Αυτή είναι η νεώτερη προσθήκη φίλτρων της Baader για αυτούς που έχουν αχρωματικά τηλεσκόπια. Το ημι-αποχρωματικό φίλτρο ( Semi-APO) προσφέρει, όπως και το όνομά του υπονοεί, μια εξαιρετικά ουδέτερη εικόνα καθώς κόβει τον περισσότερο από τον ενοχλητικό μωβ χρωματισμό που εμφανίζεται σε όλα τα αχρωματικά τηλεσκόπια και ο οποίος «κλέβει» ένα ποσοστό αντίθεσης από την εικόνα του ειδώλου. Το φίλτρο αυτό ( Semi-APO) συνδυάζει μια πιο αποτελεσματική επίστρωση απάλειψης του μωβ χρωματισμού μαζί με ένα υπόστρωμα νεοδύμιου όπως αυτό που έχει το φίλτρο Moon & Skyglow. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο σε απόδοση με το φίλτρο Fringe Killer αλλά με ελαφρώς περισσότερη μείωση του μωβ χρώματος και σε οικονομικότερη τιμή.

 

Το φίλτρο Semi-APO απολαμβάνει όλων των ευεργετημάτων που χαρακτηρίζουν τα παγκοσμίου φήμης φίλτρα της Baader. Το φίλτρο Semi-APO είναι στην πραγματικότητα το πιο προηγμένο στον κόσμο φίλτρο τύπου minus-violet (απαλοιφής του μωβ χρωματισμού), από όλες τις απόψεις. Η υψηλή απόδοσή του και ο ουδέτερος χρωματισμός του το κάνουν να είναι πρακτικά αόρατο κατά την χρήση ενώ κάνουν σχεδόν ολοκληρωτικά τον μωβ χρωματισμό να εξαφανίζεται! Τα αποτελέσματα στην οξύτητα, κοντράστ και αισθητική είναι αξιοσημείωτα, ακόμα και με μικρά διοπτρικά τηλεσκόπια. Η βελτίωση στο RGB του υποστρώματος του νεοδυμίου ουσιαστικά αυξάνει το κοντράστ των χρωμάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον Δία και τον Άρη.

 

Ως επιπλέον πλεονέκτημα, το φίλτρο Semi-APO έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι το καλύτερο φίλτρο για τον Άρη που έχουμε χρησιμοποιήσει με όλα τα τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων Dobsonian, SCT και αποχρωματικών. Οι μοναδικές ιδιότητες που προκύπτουν από το συνδυασμό της εξασθένισης του μπλε μήκους κύματος του Fringe Killer (εξασθένιση – όχι συνολική εξάλειψη), μαζί με τις επιλεγμένες ζώνες συχνότητας RGB του νεοδυμίου, έχουν ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση αντίθεσης των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του Άρη. Η εικόνα διατηρεί το φυσικό χρωματισμό και τη φωτεινότητά της, και οι λειασμένες οπτικές επιφάνειες διατηρούν εξ’ ολοκλήρου την οξύτητα της εικόνας σε αντίθεση με φίλτρα άλλων κατασκευαστών.

 

Η υψηλή ποιότητα των φίλτρων της Baader Planetarium επιτρέπει τη χρήση τους αρκετά μπροστά από το εστιακό επίπεδο χωρίς την υποβάθμιση εικόνας (π.χ. , για φωτογραφικές μηχανές ή δυοφθάλμια ) Η εφαρμογή των διάσημων επιστρώσεων UV/IR Cut της Baader στο φίλτρο Semi-APO, έχει ως αποτέλεσμα το να αποβάλλονται τα μήκη κύματος στο υπεριώδες και στο υπέρυθρο ( UV / IR ) και να το καθιστούν ιδανικό για φωτογράφηση υψηλής ανάλυσης με τις Webcams, τις DSLR, και τις CCD κάμερες. Η υψηλή μετάδοση και η μείωση του μωβ χρωματισμού βοηθούν πολύ τόσο στην πλανητική όσο και στην βαθέως ουρανού φωτογράφηση.

uhce.jpg.3feb8c23811707eca45a8bef3b4173ed.jpg

OFIL-BP-FSAPO-1-2.jpg.b186dd556c569a3d7e89934f4cf5b676.jpg

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Το σκεφτομαι πολυ να παρω ενα semi apo.. δεν ξερω το κατα ποσο κοβει χρωματικο σφαλμα..θα ειναι ικανοποιητικο το επιπεδο ? η να μην το παρω καθολου και να βαλω μεγαλυτερο στοχο και να παω σε ενα chromacorr ?

θελει σκεψη το θεμα..

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτα παίρνεις το semi-apo και αργότερα chromacor. Αλλά το chromacor δεν είναι απλή υπόθεση, οπότε ώσπου να βρείς τι γίνεται με αυτό, κάνεις την δουλειά σου με το semi-apo ώς ένα βαθμό.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστος Σταθη. Ετσι θα γινει.Τωρα κατι αλλο, υπαρχει τουλαχιστον κανενα παιδι που να εχει το φιλτρο semi apo και να μας πει την γνωμη του ?

Θα με βοηθουσε παραπολυ..

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω ότι ο Γιάννης (roryt) είχε ένα semi-apo προς πώληση. Στη θέση σου θα του έστελνα ένα πμ. Για το chromacorr, πέραν του ότι δεν είναι απλή υπόθεση να το ματσάρεις με τον σωλήνα σου - κυκλοφορεί σε διαφορετικές εκδόσεις ανάλογα με το βαθμό λάθους σφαιρικότητας (spherical aberration- συγνώμη αν απέδωσα λαθεμένα τον όρο) του σωλήνα - αφορά κατά κύριο λόγο τα μακρυά διοπτρικά της Synta, ενώ αν δεν κάνω λάθος η Aries έχει σταματήσει την παραγωγή του εδώ και πολύ καιρό. Για την ακρίβεια δεν γνωρίζω αν υφίσταται πλέον η Aries.. :(
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωτήρη

Να υποθέσω ότι έχεις δει φωτεινούς στόχους & είχαν μεγάλη αλώ;

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλία, η Aries υφίσταται. Είχα στείλει email πρίν λίγο καιρό και είχανε διαθέσιμα κομμάτια. Από όσο ξέρω τώρα μελετάνε καινούργια έκδοση chromacor.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Εταιρεια που κατασκευαζει το chromacorr ειναι πιστευω πληρως ενημερωμενη στο πια μοντελα πασχιζουν απο χ.σφαλμα και ποια οχι, και επισης πιστευω οτι (οι κυριος πελατες της ειναι skywatcher 150/750 Βresser 152/760 Celestron 150/750 και ολα τα υπολοιπα κοντα διοπτρικα)

ξερει πολυ καλα οτι απο αυτα τα μοντελα θα βγαλει αν οχι τα κερδη τουλαχιστον την αποσβεση σιγουρα. Οπως επισης εχει ετοιμο chromacorr με βαση το δικο μου διοπτρικο. Δεν με προβληματιζει η ρυθμισει καθολου.

Με προβληματιζει αν οντος κανει δουλεια, και μηδενιζει το χρωματικο σφαλμα που λεει, δεν ειμαι αχαριστος και ενα 80% να το εξαλειφει μου ειναι αρκετο, απλα η ειρωνια ειναι οτι εαν π.χ ενα φιλτρο SEMI APO βγαζει χ.σφαλμα κατα 50% τοτε σαφος ειναι πολυ λιγο η διαφορα στο να παρω το chromacorr, τωρα θα μου πεις αλλο 75 ευρω και αλλο 300 ευρω..

Οσο για σενα Bagia δεν εχω μεγαλη άλω, απλα θα ηθελα να φτασω την ποιοτητα του τηλεσκοπιου μου στο ζενιθ..

Οσο για σενα Ηλια ναι κατι ακουσα για chromacorr II αν δεν κανω λαθος απο καπου.. (ευχαριστω για την πληροφορια θα του στειλω πμ)

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Chromacor II υπάρχει ήδη. Προφανώς θα ετοιμάζουνε άλλη έκδοση.

 

Για το chromacor έχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν εδώ. Σωτήρη, άλλο το semi-apo άλλο το chromacor. Το chromacor διορθώνει το χρωματικό σφάλμα αλλά και το σφάλμα σφαιρικής εκτροπής όπως ένα πραγματικό apo και καλύτερα από όσο εχουν δείξει κάποια test. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την τελική εικόνα, διότι ακόμη και με φίλτρο, ένα ποσοστό SA και CA θα υπάρχει, έστω και άν δεν φαίνεται πολύ, το οποίο μειώνει το contrast και την ευκρίνεια της εικόνας. Ιδίως στα f5 αχρωματικά που έχουμε εμείς, άν δεν χρησιμοποιήσεις aperture stop το ποσοστό αυτό παραμένει αρκετό ώστε να έχεις μειωμένο contrast. Και επειδή προφανώς το επιθυμητό είναι να χρησιμοποιείς σε όλες τις περιπτώσεις όλο το aperture των 6 ιντσών, τότε εκεί μπαίνει το chromacor.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστο , το chromacor ειναι και για τα 2 και σφαλμα χρωματος και σφαιρικης εκτροπης.. το ειχα ξεχασει !! ενω το semiapo = μονο σφαλμα χρωματος και οχι σε μηδενικα αποτελεσματα διοτι ειναι απλα ενα φιλτρο, που σημαινει οτι η σφαιρικη εκτροπη θα υπαρχει, οση υπαρχει σε καθε αναλογο διοπτρικο..

Οποτε πιστευω οτι καλυτερα κατευθειαν ενα chromacor για μεγιστο αποτελεσμα των 6 ιντσων και + να πλησιασει σαν apo, αλλα και σαν οικονομικους λογους.. δηλαδη οτι αν καποια στιγμη παρω chromacor το semiapo θα μου ειναι αχρηστο..δηλαδη 75ε αχρηστα.. οποτε καλυτερα η αγορα του chromacor.

Σταθη μαζι θα το παρουμε... εσενα περιμενω :cheesy:

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το semi-apo ειναι μεσοβέζικη λύση. Δεν μπορώ να πω τι θα εκανε σε ενα κοντό 150ρι, εγω το χρησιμοποίησα στο 90 f/11 και δεν ειχα εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα. Αλλα σε αυτο συντελέσανε και αλλοι λογοι:

 

1) το 90ρι με τοσο μεγαλο f δεν εχει τοσο μεγαλο χρωματικό σφαλμα, οποτε δεν ειδα μεγαλη διαφορα

2) δεν μου πολυάρεσε το ελαφρύ κιτρίνισμα που προσθετε

3) ειχα ήδη προσανατολιστεί σε καθαρή φωτογραφιση με ρεφρακτορα και δεν εδωσα ιδιαίτερη σημασία: το 90ρι ΔΕΝ εκανε και για αλλους λόγους και το σεμι-απο μου χαλαγε την χρωματική ισοροπία - αρα εκανα σουτ και τα δυο και βουρ για τριπλέτα

 

Θα πρεπει να σκεφτείτε ότι αν σου εκανε το οργανο αποχρωματικό δεν θα κόστιζε τοσο λίγο. Οπως ειπα, μια οικονομική, μεσοβέζικη λύση - τιποτα παραπανω

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διαφορα παιδια απο αυτα τα δυο ειναι οτι το φιλτρο κοβει (αφαιρει) μερος της ακτινοβολιας ,δεν το εστιαζει με τα αλλα χρωματα αρα λιγοτερη πληροφορια για την εικονα μας .Το chromacorr κανει συγκλιση απο ολα τα ορατα μηκη κυματος (οσο μπορει φυσικα) στο σημειο εστιασης.(Κανενας δεν ειναι τελειος) :cheesy: :cheesy:

αχ!! αυτα τα μεγαλα <<εγχρωμα>> θα μας τρελανουν........... #-o

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης