dimkasta Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Ήθελα να ρωτήσω τι περισσότερο προσφέρει ένας ερευνητής κόκκινης κουκίδας έναντι στον απλό ερευνητή με το σταυρόνημα. Ευχαριστώ Simple Photography
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Το red dot finder είναι μηδενικής μεγέθυνσης και γι αυτό το λόγο είναι ευκολότερο να περιηγηθείς μέσα στους αστερισμούς.Ο απλός ερευνητής στα δείχνει ανάποδα και με 9x μεγέθυνση οπότε βολεύει περισσότερο για αστροάλματα αφού έχεις πλησιάσει το στόχο με τη βοήθεια του red dot.Προσωπικά χρησιμοποιώ Telrad finder που βοηθάει ακόμη περισσότερο με τους κύκλους του και τις μοίρες.Θα στον συνιστούσα για μεγαλύτερη βοήθεια απ'το red dot.Και σε 8'' τηλεσκόπιο δεν προκαλεί πρόβλημα βάρους. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
tbilliou Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σου υπάρχουν κάποιοι ερευνητές που παρέχονται συνήθως μαζί με τα τηκεσκόπια που αγοράζουμε οι οποίοι μεγενθύνουν ελαφρώς την εικόνα που βλέπουμε μέσα απο αυτούς και έχουν ένα σταυρόνημο στο κέντρο. Στην αγορά υπάρχουν όμως και κάποιοι ερευνητές οι οποίοι δεν μεγενθύνουν καθόλου την εικόνα που φτάνει στο μάτι μας. Είναι ουσιαστικά ένα τζαμάκι που προβάλεται πάνω του μια κόκκινη κουκίδα, Έτσι βοηθά σημαντικά στο να εντοπίζουμε ευκολότερα και γρηγορότερα ένα στόχο. To telrad αν και πιο ακριβό θα στο συνιστούσα και εγώ. Είναι ακόμα καλύτερο και με τη βοήθεια κάποιων χαρτών που μπορείς να βρεις ακόμα και μέσα στο astrovox είναι ιδιαίτερα χρηστικό.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Εγώ θα συνιστούσα τον Rigel Quikfinder αντί του Telrad. Είναι με δύο κύκλους, μικρότερος και με ελάχιστο βάρος. Επίσης έχει ενσωματωμένο το αναβοσβήσιμο που στον Telrad πάει έξτρα και αν έχεις μικρό dobsonian τον τοποθετείς άκρη άκρη και δεν χρειάζεται να στραβολαιμιάζεις για να στοχεύσεις. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Ο ερευνητής με σταυρόνημα, όπως ο 8Χ50 που χρησιμοποιώ, είναι υπερπολύτιμος όταν συνδυάζεται με καλό χάρτη, όπως π.χ. η Uranometria. Και αυτό γιατί, μέσα από αυτόν φαίνονται αστέρια μεγέθους όσο σχεδόν και αυτά που έχει ο χάρτης.Όταν όμως χρειάζονται αστροάλματα ανάμεσα σε λαμπρά αστέρια, πολύ μεγαλύτερης έκτασης ή όταν χρησιμοποιούμε χάρτη με λιγότερα αστέρια (λιγότερο λεπτομερή), τότε ο ερευνητής κουκίδας εξυπηρετεί πολύ περισσότερο. Αρκεί να εντοπίσουμε λαμπρά αστέρια, να κοιτάξουμε απο τον ερευνητή από το ένα μάτι, έχοντας και το άλλο ανοιχτό να κοιτά τον ουρανό και να κινηθούμε διαγράφοντας νοητά σχήματα που θα ορίζουν τα λαμπρά άστρα που μας καθοδηγούν. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
PapGeo Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, καλό είναι κάθε (μη ρομποτικό) τηλεσκόπιο να έχει και τα δύο είδη ερευνητών, δηλαδή έναν διοπτρικό και έναν προβολής, γιατί και οι δύο εξυπηρετούν, παρέχοντας περισσότερες μεθόδους στόχευσης και εύρεσης αντικειμένων. Όσον αφορά τους ερευνητές προβολής, οι rigel και telrad υπερέχουν έναντι του αντίστοιχου προβολής κουκίδας, ενώ οι ερευνητές rigel και κουκίδας ενδείκνυνται ιδιαίτερα για μικρούς ή μεσαίων διαστάσεων σωλήνες τηλεσκοπίων έναντι του ογκωδέστερου – αν και όχι υποδεέστερου κατά τη γνώμη μου - telrad. Φιλικά PapGeo---------- Υ.Γ.: Τοποθετήστε έναν ερευνητή προβολής. Αξίζει!
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Το σίγουρο είναι πως ό,τι κάνεις με τον ερευνητή κουκκίδας μπορείς να το κάνεις και με ερευνητή προβολής.Αλλά όχι το αντίθετο. Κάτι που έχω διαβάσει σχετικά με τον Rigel είναι το εξής:Όταν κοιτάς από τον Telrad ένα αστέρι, παραμένει στο κέντρο των κύκλων, ανεξάρτητα από την θέση των ματιών , γιατί το αντικείμενο και οι κύκλοι είναι και τα δύο "εστιασμένα" στο άπειρο. Προβάλλονται στο άπειρο. Με τον Rigel δεν συμβαίνει αυτό, και υπάρχει παράλλαξη, γιατί οι κύκλοι του, έχουν μια φαινομενική απόσταση προβολής, λίγων μέτρων. Το αποτέλεσμα είναι αν κουνάς τα μάτια σου σε σχέση με τον Rigel, να κουνιόνται και οι κύκλοι. Πρέπει δηλαδή πάντα να έχεις τα μάτια στην ίδια απόσταση από τον Rigel. Δεν το έχω επαληθεύσει. Γνωρίζει κάποιος αν ισχύει αυτό; Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 το ίδιο συμβαίνει και με τον απλο dotfinder, τουλάχιστον με τον δικό μου. Έχεις δίκιο Κώστα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα