Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Φέτος στο μάθημα της τεχνολογίας στο σχολείο μου θα γίνει πολύ σοβαρή δουλειά(κι είμαι πολύ χαρούμενος γι΄αυτό) (μπορείτε να επισκευτήτε κι το site/blog που φτιάχνει ένας από τους 2 καθηγητές που μας κάνουν το μάθημα , blogs.sch.gr/mmavrel για να καταλάβετε ) κι πρέπει σε μερικές εβδομάδες να αποφασίσω τι εργασία θα κάνω. Η εργασία δεν έχει όρια σχετικά με το θέμα, όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποια μέτριση π.χ. αν έχει σχέση με μετεωρολογία μέτριση κι σύγκριση θερμοκρασιών κ.τ.λ.

Μόλις τους είπα ότι ασχολούμαι με αστρονομία που πρότειναν να κάνω κάτι σχετικά με αυτό. Ομως το εργαστήριο μας έχει κι δύο καλά μικροσκόπια κι γι'αυτό μόλις ρώτησα αν θα μπορούσα να κάνω κάτι με μικροσκόπιο μου απάντησαν θετικά π.χ. να μετρίσω από δύο φυτοφάρμακα πιο είναι πιο αποτελεσμάτικό. Γενικώς θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για κάποια εργασία (να μου προτείνετε θέμα δλδ ή ότι άλλο σχετικό) είτε με αστρονομία είτε με μικροσκόπιο. (Φυσικά και δεν θέλω έτοιμη εργασία γιατί μου αρέσει πολύ να δουλεύω τέτοια πράγματα μόνος μου απλώς θέλω κάποιες προτάσεις - που να περιλαμβάνουν κάποια μέτρηση-).

Περιμένω τα σχόλιά σας :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Με αστρονομικά μπορείς να ασχοληθείς με τα δικά σου.

Καλό μικροσκόπιο πότε θα σου παρουσιαστεί η ευκαιρία;

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε
Με αστρονομικά μπορείς να ασχοληθείς με τα δικά σου.

Καλό μικροσκόπιο πότε θα σου παρουσιαστεί η ευκαιρία;

Σωστά ! Κι εγώ αυτό σκεφτόμουν τώρα, άρα μάλλον θα ασχοληθώ με το μικροσκόπιο. :wink: Εχαριστώ προκαταβολικά γι' αυτήν κι για όλες τις άλλες συμβουλές που θα ακολουθήσουν !

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Βασικά το μυαλό μου πήγε κατ'ευθείαν σε μεταβλητούς αστέρες.

Θα μπορούσες να καταγράψεις σε ενα διάγραμμα, την μεταβολή λαμπρότητας ενος μεταβλητου, (εχω ξεκινήσει να το κάνω και εγω βασικά..:cheesy: ) βέβαια το πρόβλημα είναι οτι θα σου πάρει μάλλον πολύ καιρό μεχρι να ολοκληρώσεις την εργασία..

Εναλλακτικά, θα μπορούσες να μετρήσεις τους χρόνους περιστροφής των φεγγαριών του Δια (π.χ.) και να υπολογίσεις απόσταση, ταχύτητα, κτλ..

Θα μπορούσες να προβλέψεις την επόμενη έκλειψη, να υπολογίσεις τη διάμετρο της Γης με την κλασικη μέθοδο της σκιάς του ραβδιού, κτλ

Δημοσιεύτηκε
... να υπολογίσεις τη διάμετρο της Γης με την κλασικη μέθοδο της σκιάς του ραβδιού, κτλ

:?: Δηλαδή γίνεται να μετρήσω την διάμετρο της Γη με τη σκιά κάποιου ραβδιού ? Πως δηλαδη, χρειάζεται μετρήσεις από διάφορες περιοχές ? Μήπως ήθελες να πεις κάτι άλλο ??

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε
... να υπολογίσεις τη διάμετρο της Γης με την κλασικη μέθοδο της σκιάς του ραβδιού, κτλ

:?: Δηλαδή γίνεται να μετρήσω την διάμετρο της Γη με τη σκιά κάποιου ραβδιού ? Πως δηλαδη, χρειάζεται μετρήσεις από διάφορες περιοχές ? Μήπως ήθελες να πεις κάτι άλλο ??

googlare το ονομα Ερατοσθένης και θα καταλαβεις ότι αυτό ακριβώς ήθελε να πει και επιπλέον οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν πιο έξυπνοι απο όσο φαντάζεσαι...

Δημοσιεύτηκε
Η θα μπορουσες αν και αυτο επισης αργει να καταγραψεις την μεταβολη φωτεινοτητας της σεληνης κατα τη διαρκεια μια εκλειψης...Ειχα δει ενα ωραιο διαγραμμα στο astronomy το περιοδικο,αμα θες δανεισου αυτο :cheesy: :mrgreen:

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
Μπορεις να διαλεξεις μεταβλητους με μικρη περιοδο.

Ε λοιπών το σκέφτομαι σοβαρά (60% αυτό λέω να διαλέξω αλλά ακόμα έχω περιθόριο μερικές εβδομάδες για να δηλώσω την οριστική μου απόφαση) μιας κι θα έχω πολύ υλικό για να γράψω σχετικά με τους μεταβλητούς (για να καταλάβουν κι οι καθηγητές μιας κι δεν είναι φυσικοί αλλά ενδιαφέρονται). Πάντος χρειάζομαι να βρω μεταβλητούς με περίοδο λιγότερο από 90 μέρες (κι να μην είναι τίποτα που πάει 10 mag γιατί θα μου βγει η πίστη να τον βρίσκω...) Θα ψάξω στο internet αλλά αν έχετε να μου προτείνετε κάποιον ή να μου δώσετε κάποια άλλη πληροφορία καλοδεχούμενη :cheesy: .

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε
ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΗΡΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ CERN.Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΕ....................ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΟΙΠΟΝ...

...ΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΤΑΡΑΧΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΥΜΠΑΝΤA...

Walt Whitman

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Αlexander τα μεταβλητά έναι μια πολύ καλή περίπτωση για εργασία.Γενικά στοιχεία μπορείς να βρείς εδώ :

http://www.hellas-astro.gr/gate.php?topic=variables&lang=el

ενας συνοπτικός οδηγός παρατήρησης εδώ:

http://www.hellas-astro.gr/article.php?id=414&topic=variables&subtopic=

Σου προτείνω το δ Κηφέα που δεν χρειάζεται κανένα οπτικό βοήθημα.Είναι δύσκολο να βγάλεις καμπύλη με ένα παρατηρητή αλλά πολύ εύκολά διαπιστώνεις την μεταβλητοτητά του που είναι 3.5-4.2.Θελει παρατήρηση κάθε βράδυ μιας και η περιοδος του είναι 5.4 ημέρες και έχει βολικά άστρα σύγκρισης.Ότι χρειαστείς μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου:

http://www.hellas-astro.gr/gate.php?topic=association&subtopic=members&lang=el

Kαρδάσης Μάνος

Μάνος Καρδάσης

http://kardasis.weebly.com/

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Αlexander τα μεταβλητά έναι μια πολύ καλή περίπτωση για εργασία.Γενικά στοιχεία μπορείς να βρείς εδώ :

http://www.hellas-astro.gr/gate.php?topic=variables&lang=el

ενας συνοπτικός οδηγός παρατήρησης εδώ:

http://www.hellas-astro.gr/article.php?id=414&topic=variables&subtopic=

Σου προτείνω το δ Κηφέα που δεν χρειάζεται κανένα οπτικό βοήθημα.Είναι δύσκολο να βγάλεις καμπύλη με ένα παρατηρητή αλλά πολύ εύκολά διαπιστώνεις την μεταβλητοτητά του που είναι 3.5-4.2.Θελει παρατήρηση κάθε βράδυ μιας και η περιοδος του είναι 5.4 ημέρες και έχει βολικά άστρα σύγκρισης.Ότι χρειαστείς μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου:

http://www.hellas-astro.gr/gate.php?topic=association&subtopic=members&lang=el

Kαρδάσης Μάνος

=D> Χίλια Ευχαριστώ !

Elena επίσης καλή επιτυχία 8) (κι εσύ Α Λυκείου ε?) !

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Εγώ στο μάθημα της τεχνολογίας θα φτιάξω ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο

70mm.

Επίσης θα ετοιμάσω και μια εργασία για το φεγγάρι.

Θα τα παρουσιάσω την άνοιξη σε ενα αστροπάρτι που θα κάνω στο

γυμνάσιο μου με αφορμή το Διεθνέ Έτος Άστρονομιας.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε
Εγώ στο μάθημα της τεχνολογίας θα φτιάξω ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο

70mm.

Επίσης θα ετοιμάσω και μια εργασία για το φεγγάρι.

Θα τα παρουσιάσω την άνοιξη σε ενα αστροπάρτι που θα κάνω στο

γυμνάσιο μου με αφορμή το Διεθνέ Έτος Άστρονομιας.

Ωραίος ! =D>

Καλά το αστροπάρτυ μόνος σου θα το κανονίσεις? ,τι θα τους πεις δλδ, ελάτε στις 9 η ώρα το βράδυ να φέρω το τηλεσκόπιο στην αυλή του σχολείου?

Πες, αμα είναι να παραδειγματιστώ κι εγώ γιατί είναι καλή ιδέα ! :mrgreen:

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Πηγαίνω στην πρώτη γυμνασίου.

Στο δημοτικό έκανα δυο φορές αστροπάρτυ αφού συννενοήθηκα με τον

διευθηντή και μερικούς φίλους μου απο την ΕΑΕ.

Μάκης Λυκόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ Ουρανία.Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες από αστροπάρτυ.

Στο επόμενο αστροπάρτυ που θα κάνω θα σε καλέσω σίγουρα

Μάκης Λυκόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Φιλε Μάκη είμαι μεγαλύτερος από εσένα κατά ένα χρόνο. Εγω πηγαίνω συχνά στο Αστεροσκοπίο Λάρισας. Βλέπω πως εσύ εκέι στην Αθήνα έχεις αρκετά συνομήλικα άτομα που ασχολείστε με την αστρονομία. Δυστυχώς εδώ στον Τύρναβο, Λάρισας δεν έχω κανένα παιδί στην ηλικία μου που να έχει το ίδιο ενδιαφέρον με εμένα. Μάλιστα ούτε στο Αστεροσκοπίο δεν βλέπω κανένα παιδί γυμνασίου να έρχεται. Μικρά παιδάκια όμως έρχονται πολύ συχνά με του γονείς τους για επίσκεψη. Όσον αφορά το άλλο ενδιαφέρομε και εγώ για φοτωγραφίες από το επόμενο αστροπάρτυ σου.
ΑΣΤΡΟΝΌΜΟΣ
Δημοσιεύτηκε
Φιλε Μάκη είμαι μεγαλύτερος από εσένα κατά ένα χρόνο. Εγω πηγαίνω συχνά στο Αστεροσκοπίο Λάρισας. Βλέπω πως εσύ εκέι στην Αθήνα έχεις αρκετά συνομήλικα άτομα που ασχολείστε με την αστρονομία. Δυστηχώς εδώ στον Τύρναβο, Λάρισας δεν έχω κανένα παιδί στην ηλικία μου που να έχει το ίδιο ενδιαφέρον με εμένα. Μάλιστα ούτε στο Αστεροσκοπίο δεν βλέπω κανένα παιδί γυμνασίου να έρχεται. Μικρά παιδάκια όμως έρχονται πολύ συχνά με του γονείς τους για επίσκεψη. Όσον αφορά το άλλο ενδιαφέρομε και εγώ για φωτογραφίες από το επόμενο αστροπάρτυ σου.
ΑΣΤΡΟΝΌΜΟΣ
Δημοσιεύτηκε

Μακη συγχαρητήρια για τα αστροπάρτυ =D>

Παιδιά σας καταλαβαίνω απόλυτα. Εδώ στη Χίο οι μαθητές που είναι έστω κι αρχάριοι ερασιτέχνες αστρονόμοι είμαστε 3 (με τηλεσκόπια μεγαλύτερα από 5" αλλά έχουμε κάνει μόνο μια παρατήρηση μαζί καθός είμαστε από διαφορετικά σχολία... ενώ εδ΄ς το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του νησιού είναι το δικό μου κι ξέρω ότι υπάρχει κι ένας με 12" αλλά είναι φοιτητής), κι σχετικά με τον πλυθυσμό του νησιού είμαστε πολλοί ! Βέβαια μην ξεχνάτε ότι ο κ. Κριμηζής (δούλευε στη NASA) είναι χιώτης... Γενικά στην επαρχία είναι δύσκολα τα πράγματα. Αν όμως σπουδάσετε θα βρείτε περισσότερους με κοινά ενδιαφέροντα.

Τώρα σχετικά με την εργασία μου : Είπα στους καθηγητές μου αφού τους εξήγησα τι είναι ότι θα ασχοληθώ με μεταβλητούς. Αρχίζω από σήμερα το ψάξιμο κι στο τέλος της χρονιάς θα ανεβάσω την εργασία μου ή μέρος της !

Φιλικά, Αλέξανδρος :D

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Ηλία

Πρέπει να πάρεις πρωτοβουλίες.Να συννενοηθείς με τον γυμνασιάρχη

ή με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων (αν υπάρχει)ώστε να

οργανώσεις ένα αστροπάρτυ γιατί την επόμενη χρονιά(2009) είναι το

Διεθνές Έτος αστρονομίας.

Αν δεν δεχτούν,δοκίμασε να πείσεις το Δήμο,

Για τηλεσκόπια και ανθρωπους που θα σας μιλήσουν μπορείς να μιλήσεις

με την πλησιέστερη Αστρονονομική Ένωση(Βόλο,Λάρισα ή Θεσσαλονίκη.)

Είμαι σίγουρος οτι μετά απο αυτό δεν θα είσαι και ο μόνος που θα

ασχολείται με αστρονομία.

Καλή Επιτυχία!

Μάκης Λυκόπουλος

• 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Λοιπών τώρα κάνω μια ενδιάμεση εργασία με το θεωρητικό κομάτι...

Προς το παρόν δείτε αυτό :

http://blogs.sch.gr/mmavrel/2008/12/24/%cf%84%ce%b9-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%85/

S.P. Langley

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης