kapoios Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2009 Είναι θέμα κλίμακας, φανταστείτε το παράδειγμα με το μπαλόνι..Η τοπική ομάδα γαλαξιών είναι τόσο κοντά σχετικά με άλλα μακρινά σμήνη γαλαξιών που εκλαμβάνεται σαν μια τελίτσα στην επιφάνεια του μπαλονιού.Το μπαλόνι φουσκώνει και όσο απέχουν μεταξύ τους οι τελίτσες τόσο γρηγορότερα απομακρύνονται μεταξύ τους πάνω στην επιφάνεια του μπαλονιού. Αλλά παραμένουν όμως τελίτσες, απλά σημεία. Για αυτό οι μακρινοι γαλαξίες έχουν μεγαλύτερη μετατόπιση προς το έρυθρο σε σχέση με τους κοντινους, διαστέλεται ο χώρος ανάμεσα σε αυτές τις τεράστιες αποστάσεις.Υπερσχύει η βαρύτητα όμως σε τόσο μικρές κλίμακες σαν την τοπική ομάδα γιατί αν ήταν αλλιώς τότε και οι τροχιές στο ηλιακό σύστημα θα διαστέλονταν και οι πλανήτες θα απομακρύνονταν μεταξύ τους πράγμα που φυσικά δεν συμβαίνει.
Οδυσσέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2009 1. Για την απάντηση που δίνει η wikipedia ότι η διαστολή οφείλεται εν μέρει στην αδράνεια τι λέτε; 2. Μου φαίνεται περίεργο πως δεν σας απασχολεί καθόλου το καίριο ερώτημα γιατί ο χωροχρόνος διαστέλλεται, και είστε ικανοποιημένοι παρουσιάζοντας μόνο με ένα λόγο για να συστέλλεται. Σαν να λέμε: "δεν με νοιάζει γιατί πέφτει το μήλο, μόνο πόσο θα κουραστώ σηκώνοντας τα πεσμένα μήλα".
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2009 Μια χαρά εξήγηση μου ακούγεται η αδράνεια. Τώρα, το γιατί εδώ και μερικά δις χρόνια η διαστολή επιταχύνεται, αυτό ναι, με προβληματίζει, αλλά όλοι δηλώνουν άγνοια. Προς το παρόν.
Stelios_ph Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2009 1. Για την απάντηση που δίνει η wikipedia ότι η διαστολή οφείλεται εν μέρει στην αδράνεια τι λέτε; 2. Μου φαίνεται περίεργο πως δεν σας απασχολεί καθόλου το καίριο ερώτημα γιατί ο χωροχρόνος διαστέλλεται, και είστε ικανοποιημένοι παρουσιάζοντας μόνο με ένα λόγο για να συστέλλεται. Σαν να λέμε: "δεν με νοιάζει γιατί πέφτει το μήλο, μόνο πόσο θα κουραστώ σηκώνοντας τα πεσμένα μήλα".Κατά κύριο λόγο αυτό που το κάνει να διαστέλλεται είναι το ότι προέρχεται από την Μεγάλη Έκρηξη. Παρατηρησιακά δεδομένα όπως ο νόμος Hubble ενισχύουν τη θεωρία αυτή και κατά συνέπεια τη διαστολή του σύμπαντος. Βέβαια λόγω της πεπερασμένης ταχύτητας του φωτός, μπορεί οι γαλαξίες φαινομενικά να μας φανερώνουν ότι απομακρύνονται αλλά στην πραγματικότητα να συγκλίνουν προς ένα σημείο,το σημείο όπου η ύλη θα ξαναγίνει ένα ανώμαλο σημείο του χωροχρόνου, όπως στην αρχή της δημιουργίας του, κάτι που υποδηλώνει την συστολή του σύμπαντος. Τότε μιλάμε για ένα παλλόμενο σύμπαν. Oh Be A Fine Girl Kiss Me Right Now Smack
Οδυσσέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2009 1. Για την απάντηση που δίνει η wikipedia ότι η διαστολή οφείλεται εν μέρει στην αδράνεια τι λέτε; 2. Μου φαίνεται περίεργο πως δεν σας απασχολεί καθόλου το καίριο ερώτημα γιατί ο χωροχρόνος διαστέλλεται, και είστε ικανοποιημένοι παρουσιάζοντας μόνο με ένα λόγο για να συστέλλεται. Σαν να λέμε: "δεν με νοιάζει γιατί πέφτει το μήλο, μόνο πόσο θα κουραστώ σηκώνοντας τα πεσμένα μήλα".Κατά κύριο λόγο αυτό που το κάνει να διαστέλλεται είναι το ότι προέρχεται από την Μεγάλη Έκρηξη. Παρατηρησιακά δεδομένα όπως ο νόμος Hubble ενισχύουν τη θεωρία αυτή και κατά συνέπεια τη διαστολή του σύμπαντος Σαν κυκλικό επιχείρημα μου φαίνεται αυτό, δηλαδή διαστέλλεται επειδή διαστέλλονταν στο παρελθόν. Εγώ ξέρω η ύλη έχει αδράνεια, και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα επίσης μεταφέρουν ορμή οπότε κι αυτά έχουν αδράνεια. Αλλά ο χώρος να έχει αδράνεια, να διαστέλλεται επειδή διαστέλλονταν πριν, δεν είναι περίεργο σαν δικαιολογία; Σαν να λέμε γιατί συμπαθείς τους Πόντιους; Επειδή τους συμπαθούσα πέρυσι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα