Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Είμαι αρχάριος στον τομέα της αστρονομίας και θα ηθελα να μου πει καποιος πως μπορω να βρω και να παρατηρησω εναν πλανητη μεσα στον σκοτεινο ουρανο.Παρακαλω ας μου λυσει καποιος αυτο το προβλημα.Ευχαριστώ!
BETELGEUSE!!! 8)
Δημοσιεύτηκε

Καλώς τον και καλή αρχή

Οι Πλανήτες ε; Καλή ερώτηση. Το κακό με τους πλανήτες είναι ότι παρ ότι είναι σε σταθερές τροχιές, η εμφάνισή τους δεν γινεται πάντα την ίδια χρονική στιγμή στο ίδιο σημείο. Σαν παράδειγμα. Το γεγονός ότι η Αφροδίτη σήμερα 13/12/2009 είναι ορατή προς τα Δυτικά δεν σημαίνει ότι και του χρόνου 13/12/2010 θα είναι ορατή στο ίδιο σημείο.

Μία εύκολη λύση, θα ήταν να ενημερώνεσαι απο το site www.astronomy.gr κάθε εβδομάδα για την θέση τους.

Μία άλλη λύση θα ήταν να κατεβάσεις ένα δωρεάν αστρονομικό πρόγραμμα (Cartes du ciel πχ) και απο εκεί να αναζητάς την θέση τους.

Μία τρίτη λύση θα ήταν να αγοράσεις το THE MONTHLY SKY GUIDE που θα σου δείχνει τη θέση των πλανητών ανα μήνα.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν ότι όταν θα σου αναφέρει "Ο Κρόνος βρίσκεται ψηλά στις 22:00 κοντά στον Λέοντα", να ξέρεις που είναι ο Λέων.

Αν δεν ξέρεις, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με ένα πολύ καλό βιβλίο, το NIGHTWATCH, το οποίο όπως και το προηγούμενο θα βρεις στο www.astronomy.gr και να ξεκινήσεις από τα βασικά. Στο βιβλίο υπάρχουν και μικροί χάρτες που θα σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς με τον νυχτερινό ουρανό και να βγάλεις άκρη.

ΦΙλικά

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Καταρχήν καλώς όρισες Δημήτρη.Λοιπόν αυτό που έχω να σου προτείνω και εγώ είναι να πάρεις το βιβλίο NIGHTWATCH του Terence Dickinson.Είναι πολύ καλό βιβλίο. Αναφέρει λεπτομερειακά για τις θέσεις των πλανητών και σε ποιόν ακριβώς αστερισμό βρίσκονται όλο τον χρόνο καθώς και εποχιακούς αστρικούς χάρτες.Πάντως εάν δεν έχεις παρατηρήσει πότε τον ουρανό θα δυσκολευτείς λίγο στην αρχή.Υπομονή και επιμονή χρειάζεται.Και εγώ πριν 3,5 χρόνια δεν ήξερα τίποτα.Πάντως να ξέρεις ότι τους πλανήτες μπορείς να τους ξεχωρίσεις στον ουράνο διότι δεν τρεμοσβήνουν στον ουρανό και είναι αρκετά λαμπρά σε σχέση με τους υπόλοιπους αστέρες του ουράνιου θόλου, όπως ο Δίας και η Αφροδίτη που μπορείς να τους παρατηρήσεις εύκολα.Ο Ερμής είναι λίγο αμυδρότερος και σπάνια μπορείς να τον παρατηρήσεις, ενώ ο Κρόνος είναι ακόμα πιο αμυδρότερος και φαίνεται ερυθρός.Μπακαλίστικος τρόπος που αναφέρω, για να αναγνωρίσεις ένα πλανήτη, αλλά θα σε βοηθήσει αρκετά αφου είσαι αρχάριος.Ελπίζω να σε βοήθησα και να έλυσα το προβλημά σου.

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

• 5 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Δεν ήθελα να ανοίξω καινούριο θέμα γι'αυτό και το γράφω εδώ που λέτε για τον εντοπισμό πλανητών .

Λοιπόν

Χτες το βράδυ ήμουν στην βεράντα του σπιτιού μου και έβλεπα με γυμνό μάτι και κιάλια τους αστερισμούς προς τα ανατολικά ... μετά τα μεσάνυχτα εκεί λοιπόν που ήμουν πωρωμένος στον αστερισμού του κύκνου και το Μ8 στο Τοξότη το οποίο φαίνεται φοβερό με κιάλια βλέπω ξαφνικά ένα κόκκινο λαμπερό σημείο (που πολύ πιθανό ήταν να το περάσει κανείς για UFO ) πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα ... Στα πρώτα δευτερόλεπτα είχα παραξενευτεί μιας και εκεί δεν έπρεπε να υπήρχε τέτοιο αστέρι ... Αμέσως μετά βέβαια γεμάτος ανακούφιση θυμήθηκα ότι αυτήν την ώρα ανατέλλει ο Δίας :lol:

Πραγματικά όμως είναι φοβερό που ακόμα και ο πλανήτης Δίας επηρεάστηκε από την ατμόσφαιρα και πήρε αυτό το πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα που έχει και η Σελήνη μόλις ανατέλλει και βρίσκεται τόσο χαμηλά !

:shock:

Έβγαλα και μια πρόχειρη φωτογραφία ...

1234287885_anatolidias.JPG.561a96569d9cd194f5c7a2d167cc89ad.JPG

Η λήψη δεν είναι καλή (για πολλούς λόγους...έβαλα και υπερβολική έκθεση γμτ ) αλλά αρκεί για να δείτε το πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα που πήρε ο Δίας !

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε
Aλέξανδρε το εχω πάθει και εγώ αυτο με το Δία. :D

Τον είχες δει και κόκκινο ?

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Δημοσιεύτηκε

Αλεξανδρε μην χασεις την ευκαιρια να εντοπισεις τον Ποσειδωνα ο οποιος βρισκεται πολυ κοντα στο Δια αυτη την περιοδο

και ο εντοπισμος του ειναι αρκετα ευκολος.

Θελει πολυ προσοχη γιατι φαινεται τοσο μικρος που το πιθανοτερο ειναι να τον μπερδεψεις αναμεσα στα υπολοιπα αστρα!

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου, δεν ήθελα να ανοίξω καινούργιο θέμα, γι' αυτό επιτρέψτε μου να συνεχίσω σ' αυτό εδώ. Άλλωστε δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για σας τους έμπειρους αυτό που θα αναφέρω, αλλά για μένα ήταν η 1η μου παρατήρηση! \:D/

Εξοπλισμός: Κυάλια 15Χ70 Celestron

Τόπος : Πειραιάς

Ημερομηνία: 21/06/2009

Ώρα 02.30 - 03.50

Συνθήκες: Φουλ φωτορύπανση, αρκετές νεφώσεις

Πλανήτης: Δίας (Θέση Ν, ΝΑ)

Παρατηρώντας τον διέκρινα αριστερά του κάτι που θεώρησα ότι είναι μικρό γειτονικό αστέρι. Μετά συνειδητοποίησα ότι ήταν μάλλον μικρό και δεν τρεμόπαιζε. Δεν τολμούσα να πιστέψω ότι μπορεί να ήταν δορυφόρος. Συνεχίζοντας την παρατήρηση διέκρινα 2 ακόμη παρόμοια αντικείμενα στα δεξιά του πλανήτη. Μάλιστα αυτό έγινε με το "κόλπο" της πλάγιας θέασης (αν το λέω σωστά). Βάση του Stellarium αν ήταν έτσι που τα λέω θα πρέπει να ήταν ο Γανυμήδης, η Ευρώπη και η Καλλιστώ. Μπορεί να ήταν έτσι;

Για τον ίδιο τον πλανήτη, είχα την εντύπωση ότι κάτι με εμποδίζει να τον δω ολόκληρο καθαρά. Είχα την αίσθηση ότι περνάει περιοδικά και φευγαλέα μια σκια προς το κάτω μερος του.

Μπορείτε σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε τι τελικά είδα; Η φευγαλέα σκιά ήταν κάτι που οφείλετε στο κακό seeing ή στα μάτια μου;

Ευχαριστώ πολύ

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

Τους δορυφόρους του Δια έβλεπες, ελπίζω αυτό να σε βοηθήσει.

Όσο για την σκιά? Με τα κιάλια μου συμβαίνει το ίδιο οταν κινούμαι προσπαθώντας να δω καλύτερα.

1131531822_Jupitercopy.thumb.jpg.ec2ba6c1feb81156e638a2955e8aa753.jpg

Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαριστώ και τους δύο, Αριστοτέλη και Δημήτρη, για την άμεση απάντησή σας. Ακριβώς, Δημήτρη, έτσι τα είδα, (φυσικά με μικρότερη μεγέθυνση και λεπτομέρειες στον Δία) αλλά δεν ήξερα τις δυνατότητες που έχουν τα κυάλια. Χάρηκα που δεν ήταν ο υπέρμετρος ενθουσιασμός μου. :)
...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης