alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2009 Αυτές τις μέρες η Αφροδίτη είναι σε μέγιστη αποχή από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στη μεγαλύτερη γωνιακή απόσταση από τον Ήλιο και ταυτόχρονα ότι έχει την μεγαλύτερη λαμπρότητα. Η μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο έχει και ένα άλλο θετικό: Ότι εξακολουθεί να φαίνεται ψηλά στον ουρανό, ακόμα και πολύ ώρα μετά την δύση του Ηλίου. Επομένως, σε σκοτεινό μέρος είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει σκιά σε λευκή επιφάνεια. Αυτήν ακριβώς την σκιά θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω να φωτογραφίσω απόψε. Χρειάζεται όμως πολύ σκοτεινό μέρος και ειδικά στην δύση. Προτείνω Κιθαιρώνα. Η Σελήνη θα σταθεί σύμμαχος διά της απουσίας της, επομένως αν και ο καιρός κάνει το ίδιο, θα περάσουμε καλά! Τι λέτε; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Alexander Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2009 Παρατήρησα την Αφροδήτη κατα τις εφτάμισι κι ήταν φοβερή (σε 150χ περίπου) ! σαν ημισέληνος ! Η σκιά ήταν ολοφάνερη ! Τραβηξα κι μερικές φωτο afocal, δεν είναι καλές οι φωτογραφίες απλώς ανεβάζω αυτή για να φανταστείτε περίπου πως φαινόταν από το προσοφθάλμιο. Περίπου 1/1000 του δευτερολέπτου έκθεση κι επεξεργασία στο κοντράστ γιατί είναι θολή. Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
Canopus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2009 Παρατήρησα την Αφροδήτη κατα τις εφτάμισι κι ήταν φοβερή (σε 150χ περίπου) ! σαν ημισέληνος ! Η σκιά ήταν ολοφάνερη ! Τραβηξα κι μερικές φωτο afocal, δεν είναι καλές οι φωτογραφίες απλώς ανεβάζω αυτή για να φανταστείτε περίπου πως φαινόταν από το προσοφθάλμιο. Μάλλον ο Alepohori εννοεί τη σκιά που δημιουργεί η Αφροδίτη σε αντικείμενα στη Γη, όπως δημιουργούν ο ήλιος και η σελήνη. Σε ένα παλιό astronomy είχα διαβάσει ότι το χιόνι-λόγω της λευκότητας- είναι ιδανικό για να το παρατηρήσει κανένας. Για φωτογράφηση θα είναι πολύ πιο δύσκολο, φαντάζομαι, θα πρέπει η κάμερά σου να έχει εξαιρετικά καλό κόντραστ (==πολύ καλός φακός και "γραμμική" απόκριση του ccd, με πολύ λίγο θόρυβο) αλλά πιστεύω ότι θα τα έχει ήδη υπ'όψιν του (και σίγουρα θα γνωρίζει καλύτερα από εμένα επί αυτών) Καλή τύχη, περιμένουμε αποτελέσματα Σκόρπιες σκέψεις: http://ngc253.blogspot.com/travel... without movement...
Alexander Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2009 Α οκ , θα θέλει πολύ σκοτεινή περιοχή για να φανεί σκιά λόγω της Αφροδήτης αλλά μόνο και μόνο η ιδέα είναι φοβερή !Καλές παρατηρήσεις και φωτογραφίσεις ! Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Ήταν σίγουρα το πιο απόκοσμο φως/σκιά που είχα δει ποτέ μου! Να σημειώσω ότι η ιδέα δεν ήταν δική μου. Την πήρα από βίντεο που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο spaceweather. Πήρα ένα μεγάλο χαρτόνι την επιφάνεια του οποίου κάλυψα με κόλλες Α4. Το τοποθέτησα όρθιο πλάι στο αυτοκίνητο, ώστε να κοιτά παράλληλα με τη διεύθυνση πρόσπτωσης του φωτός της Αφροδίτης. Σημειωτέον ότι είχα τοποθετήσει το αυτοκίνητο δίπλα σε ένα μεγάλο πεύκο, το οποίο μου παρείχε άριστη κάλυψη από την φωτορύπανση της Αθήνας. Στη συνέχεια έβαλα το τριπόδι με την μηχανή σε απόσταση σχεδόν 40cm από το χαρτόνι, έτσι ώστε τα σημεία Αφροδίτη-μηχανή-χαρτόνι να είναι σχεδόν συνευθειακά, και έστρεψα την μηχανή προς την μέση του χαρτονιού, με το σημείο που η ευθεία αυτή "τέμνει" το χαρτόνι, να βρίσκεται κάτω αριστερά του κάδρου. Το σημείο αυτό όριζε την περιοχή στην οποία αναμένετο να πέσει η σκιά της μηχανής κατά την πρώτη λήψη. Στο σημείο αυτό καρφίτσωσα προσωρινά ένα κομμάτι από εφημερίδα, ώστε με την βοήθεια του liveview να γίνει ακριβής εστίαση. Η συνταγή των ρυθμίσεων ήταν δική μου, έπειτα από λίγες δοκιμές: ISO1600, f/3.5, 40s, 18mm με διάστημα μεταξύ των λήψεων 4λεπτά. Ίσως από εδώ φαίνεται καλύτερα http://www.imageshack.gr/view.php?file=5nkky6v9darklov9deqn.gif Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
planetman Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Δημήτρη, δεν είμαι σίγουρος ότι βλέπω σωστά. Λίγο αριστερά από το κέντρο φαίνεται η μηχανή σου και σιγά σιγά πηγαίνει προς τα δεξιά; Αν δεν κάνω λάθος φαίνεται και το λουράκι της μηχανής; Εντυπωσιακό! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Σωστά βλέπεις! Από κάτω αριστερά προς πάνω δεξιά. Φαίνεται το λουράκι και τα 2 πόδια του τριποδιού (δυσκολότερα). Το ζητούμενο είναι ο πολύ σκοτεινός ουρανός για να είναι μεγάλη η αντίθεση. Την επόμενη φορά θα έχω βάψει με λευκό ματ σπρέυ τον πίνακα, γιατί μόνο μια κόλλα Α4 παρουσιάζει κάποιο βαθμό διαφάνειας και τελικά η επιφάνεια δεν είναι απολύτως λευκή. Επίσης η μόνη επεξεργασία που χρειάστηκε στα RAW αρχεία ήταν η μείωση (!) του κοντράστ! Λίγο περίεργο, αλλά με την αύξηση είδα χειρότερα αποτελέσματα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Χρήστο κοιτα τα π.μ. σου. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Ένας γκρινιάρης φίλος μού είπε ότι δε φαίνεται τίποτα. Ορίστε: http://www.imageshack.gr/view.php?file=hx2xrb0dveu6cotkzxy3.gif Αύξηση του brightness στο τέρμα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Μου άρεσε πολύ περισσότερο έτσι.. Όντως τώρα είναι κάτι παραπάνω απο εμφανές. Ωραία δουλειά μπράβο. Το μόνο μειονέκτημα πιστεύω ότι είναι το επίπεδο προβολής. Πράγματι πρέπει να βρεις κάτι πιο λευκό και μονοκόμματο. Θα έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα . ιδέα για καλλιτεχνική παρέμβαση: Δεν φτιάχνεις κανα χαρτονένιο ανθρωπάκι να δείχνει τον ουρανό και να το βάλεις πάνω στη μηχανή ή κανα αστεράκι; Θα έχει πιο πολύ γούστο να βλέπεις στη σκιά κατι τέτοιο.
Alexander Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Πολύ ωραία πρωτοβουλία !Ειδικά μετά την επεξεργασία το αποτέλεσμα είναι φοβερό ! Μπράβο ! Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
Ευάγγελος Σιώζος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Ένα μεγάλο Μπράβο και από μένα. Φιλικά,Βαγγέλης Σιώζος Ευάγγελος Σιώζος
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Μπράβο και από μένα! (Έχω σκάσει από ζήλεια.. που δεν ήμουν εκεί) υγ. Συμφωνώ με τον Τηλέμαχο. Η δεύτερη προσπάθεια θα είναι τέλεια! Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Εντυπωσιακό!! Δημήτρη για λευκή επιφάνεια τι λες για ενα μακετοχαρτο...
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Μπράβο Δημήτρη.Πολύ ωραία προσπάθεια.Εντυπωσιακό Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Εντυπωσιακό!! Δημήτρη για λευκή επιφάνεια τι λες για ενα μακετοχαρτο... βγαίνει μακετόχαρτο ματ?? Μόνο γυαλιστερό έχω δει..
sheliak Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Ωχ δεν το προσεξα αυτο.. οντως δεν βγαινει.. αλλα μπορει πανω στο μακετοχαρτο να κολλησει ενα ματ χαρτι σαν χοντρο ριζοχαρτο ειναι δεν γνωριζω ακριβως πως το λενε εγω το χρησιμοποιησα για το flatοκουτο (παλι απο σχεδιαστικα ειδη).
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2009 Mπραβο Δημητρη,το ειπες και το εκανες! Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2009 Δημητρη μπραβο!!! Πολυ καλη ιδεα...και "περιεργη" ιδεα, να φωτογραφισεις την σκια σου απο το "φως" ενος αλλου πλανητη! Πανω στο "ταμπλο" που ειχες στησει στην αρχη φαινονται ενα-δυο φωτα τι ειναι; η Αφροδιτη; Τοσο πολυ κανει αντανακλαση πανω στο χαρτι;; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2009 Πολύ καλή προσπάθεια Δημήτρη και πρωτότυπη ιδέα!! Εγώ το άκουγα από παλιά ότι γίνεται αυτό και νομίζω ότι το είδα μια φορά με τα μάτια μου! (ελπίζω ότι δεν ξεγελάστηκα από τη θέλησή μου να το δω). «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2009 Ευχαριστώ όλους!Βασίλη, δεν είναι δική μου η σκιά αλλά της ίδιας της μηχανής μου με το τρίποδό της. Αν προσέξεις, φαίνεται και το καλώδιο του ντεκλασέρ. Η αντανάκλαση που φαίνεται είναι της Αφροδίτης πάνω στην διάφανη, αυτοκόλλητη ταινία που χρησιμοποίησα για να κολλήσω μεταξύ τους τις κόλλες Α4. Ανδρέα, πρέπει να είναι απόλυτα σκοτεινός ο ουρανός για να είμαστε σίγουροι ότι η σκιά που βλέπουμε οφείλεται στην Αφροδίτη και όχι στην φωτορύπανση (όσο μικρή και αν είναι). Στην περίπτωσή μου, η απόδειξη ότι η σκιά οφείλεται στην Αφροδίτη είναι προφανής: Μετατοπίζεται! Το ερώτημα είναι: Είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η "Αφροδίτια" σκιά, μέσω της μετατόπισής της με το μάτι, όταν ακόμα δεν έχει παρέλθει το αστρονομικό λυκόφως; Τι ερωτήματα προκύπτουν, ε; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2009 Ανδρέα, πρέπει να είναι απόλυτα σκοτεινός ο ουρανός για να είμαστε σίγουροι ότι η σκιά που βλέπουμε οφείλεται στην Αφροδίτη και όχι στην φωτορύπανση (όσο μικρή και αν είναι). Δημήτρη, σίγουρα θα μπορεί να υπολογιστεί και από το μήκος της αναμενόμενης σκιάς από το ύψος της Αφροδίτης στον ουρανό. Επίσης πιθανολογώ ότι η σκιά από τη φωτορύπανση θα είναι κάπως διάχυτη καθώς δεν πρόκειται για σημειακή πηγή. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
ammonite Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2009 Εγώ εκείνη τη βραδιά φωτογράφησα το φωτογράφο. Στην συνέχεια, απλά χάζευα τα σύννεφα… ΥΓ. Well done Δημήτρη!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα