Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2009 Εμπεσμενος απο την σειρα "The Universe" μιας και μου εδωσε την λυση* (περιπου δηλαδη), αναρωτιομουν μηπως μπορουμε και εμεις να υπολογίσουμε την αποσταση των Αστρων που μας περιβαλουν (περαν του δικου μας αστρου). Τι σιγουρο ειναι οτι για να πραγματοποιηθει κατι τετοιο θα πρεπει να εφαρμοσουμε την μεθοδο της Παραλλαξης, * αλλα οχι απο διαφορετικο σημειο πανω στην Γη... αλλα η Γη να βρισκετε σε διαφορετικο σημειο!!Αν δουμε αν Αστερα τωρα τον Φλεβαρη (πχ τον Vega) και τον ξανα δουμε με τα απο 6 μηνες, οταν δηλαδη θα ειμαστε απο την αλλη πλευρα του Ηλιου, θα ημαστε σε θεση να υπολογισουμε την Παραλλαξη του Αστερα.Το θεμα ειναι η παραλαξη θα ειναι αρκετα μικρη πχ 5 λεπτα της μοιρας, οποτε δεν ξερω αν μπορουμε να κανουμε τετοιο εγχειρημα. Εννοειτε οτι θα πρεπει να υπολογισουμε και την αλλαγη της κλισης του αξονα της Γης...και οτι αλλο βεβαια που θα πρεπει να υπολογιστεί.Εχει κανείς καμια προταση;; Μπορουμε να υπολογισουμε την αποσταση ενος Αστερα με ερασιτεχνικο εξοπλισμο;; Βεβαια δεν ξερω που ακριβως θα πρεπει να ειμαστε πανω στην Γη για να γινει αυτο σωστα! Any way... ελπιζω να εχεις κανεις καμια ιδεα!! http://el.wikipedia.org/wiki/Παράλλαξη_(αστρονομία) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2009 Βασίλη, η παράλλαξη ακόμη και των πιό κοντινών αστεριών είναι πολύ-πολύ μικρότερη από τα 5' της μοίρας. Στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερη κι από 1arcsec. Φυσικά δεν μπορει να μετρηθεί με ερασιτεχνικό εξοπλισμό εκτός ίσως από μιά χούφτα κοντινά αστέρια και με αρκετά ακριβό εξοπλισμό και πολύ προσεκτικές και μεθοδικές παρατηρήσεις και καταγραφές. Κυρίως με πολύ καλή γνώση των πεδίων της αστρονομίας και της γεωμετρίας που εμπλέκονται στις εκτιμήσεις της παράλλαξης. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2009 Ο αστέρας 61 Κύκνου είναι ο πρώτος του οποίου η απόσταση μετρήθηκε με την μέθοδο αυτή γύρω στο 1830 αν θυμάμαι καλά, στα 10 έτη φωτός περίπου. Η παράλλαξη ορίζεται ως η μισή γωνία της φαινόμενης μετατόπισης ενός αστέρα ως προς το άπειρο και ακίνητο φόντο σε διάστημα μισού έτους (το είπα με δικά μου λόγια, φαντάζομαι είναι σωστό!). Το parsec (λατρεύω αυτόν τον όρο!) είναι η απόσταση ενός αντικειμένου, όταν η παράλλαξή του είναι ένα δευτερόλεπτο του τόξου (parallax-second). Το πλησιέστερο αστέρι είναι κάτι παραπάνω από 1 parsec απόσταση, επομένως οποιοδήποτε άλλο άστρο θα έχει παράλλαξη αρκετά μικρότερη του ενός δευτερολέπτου. Όταν βλέπουμε ερασιτέχνες να ανακαλύπτουν αστεροειδείς, τότε νομίζω ότι χαλαρά μπορούν να μετρήσουν αποστάσεις με παράλλαξη. Γνώμη μου. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Alexander Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2009 Αυτό το θέμα με απασχολούσε και εμένα...Αφού λοιπόν είναι τόσο δύσκολο ερασιτεχνικά, οι επαγγελματίες αστρονόμοι, τι όργανα χρησιμοποιούν Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2009 Αυτό το θέμα με απασχολούσε και εμένα...Αφού λοιπόν είναι τόσο δύσκολο ερασιτεχνικά, οι επαγγελματίες αστρονόμοι, τι όργανα χρησιμοποιούν Απ'ό,τι ξέρω, εντοπίζουν σε γαλαξίες και σμήνη, των οποίων θέλουν να υπολογίσουν την απόσταση, αστέρια που ανήκουν στην κατηγορία των "Κηφείδων". Έχει βρεθεί ότι η περίοδος των μεταβλητών αυτών αστέρων συνδέεται με το απόλυτο μέγεθός τους, δηλαδή με την λαμπρότητα που παρουσιάζουν σε απόσταση 10parsec. Οι αστρονόμοι λοιπόν μετράνε την περίοδο μεταβλητότητας των αστέρων αυτών με απλή παρατήρηση και από την σχέση αυτή, υπολογίζουν το απόλυτο μέγεθος. Συγκρίνουν το απόλυτο μέγεθος με το πραγματικό μέγεθος, με το μέγεθος δηλαδή που έχει το αστέρι πραγματικά και από την διαφορά που προκύπτει εξάγουν την απόσταση του αστεριού αυτού και κατά συνέπεια του γαλαξία ή του σμήνους όπου ανήκει. Ένας άλλος τρόπος είναι τα supernova τύπου Ia που παρατηρούνται στους γαλαξίες. Όταν ένας λευκός νάνος έλκει τεράστιες ποσότητες ύλης από τον συνοδό γίγαντα (ερυθρό ; ), φτάνει σε σημείο να εκρύγνηται όταν η μάζα αυτή φτάσει μια κρίσιμη τιμή. Επειδή η τιμή αυτή είναι σταθερή και επειδή ο μηχανισμός αυτός είναι και αυτός σταθερός, το απόλυτο μέγεθος που φτάνει αυτός ο τύπος supernova είναι και αυτό σταθερό. Επόμενως, συγκρίνεται με το πραγματικό μέγεθος, που εξαρτάται από την απόσταση, και υπολογίζεται η απόσταση του supernova και του αντικειμένου που το φιλοξενεί! Αξίζει να πούμε ότι οι μέθοδοι αυτοί, λόγω της σταθερής τιμής του απόλυτου μεγέθους, λέγονται "κεριά"!!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Makis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2009 Φίλε alexander οι απορίες θα λιθούν αν διαβάσεις το άρθροπου έχει βάλει ο κ.Νίκος Τρεμούλης στο site της Ε.Α.Ε(www.astronomia.org.gr) Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς! Μάκης ΛυκόπουλοςΜέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)
Alexander Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2009 Πολύ καλό αρθρο που διασαφινίζει αρκετ'ες ένοιες . http://astronomia.org.gr/distEAE.pdfΕυχαριστώ φίλε Μάκη Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα