spaceship Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Καλησπέρα σε όλους,Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε ένα πρόβλημα που έχει προκυψει... Μου έκαναν δώρο ένα μικρό τηλεσκόπιο της Orion (GOSCOPE 70mm) και από απροσεξία δική μου ο προσοφθάλμιος (20mm Kellner) έπεσε και άνοιξε χωρίς να σπάσει κάτι. Τον συναρμολόγησα αλλά αντιμετωπίζω πρόβλημα. Εκτός από ένα αντικείμενο στο οποίο δεν εστιάζω όμως, όλα τα υπόλοιπα είναι θολά (σε επίγειες παρατηρήσεις)... Ξέρω και κατανοώ ότι στους περισσότερους ακούγονται ανόητα αυτά, αλλά τώρα ξεκινώ να ασχολούμαι και δεν γνωρίζω άλλους με το ίδιο ενδιαφέρον, οπότε θα ήθελα να ρωτήσω εσάς αν πιστεύετε ότι πρόκειται για δικό μου λάθος χειρισμό ή πρόβλημα στον προσοφθάλμιο. Στην δεύτερη περίπτωση, μήπως γνωρίζετε που θα μπορούσα να απευθυνθώ ?Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και θα εκτιμήσω την επιείκιά σας
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Καλησπέρα σε όλους,Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε ένα πρόβλημα που έχει προκυψει... Μου έκαναν δώρο ένα μικρό τηλεσκόπιο της Orion (GOSCOPE 70mm) και από απροσεξία δική μου ο προσοφθάλμιος (20mm Kellner) έπεσε και άνοιξε χωρίς να σπάσει κάτι. Τον συναρμολόγησα αλλά αντιμετωπίζω πρόβλημα. Εκτός από ένα αντικείμενο στο οποίο δεν εστιάζω όμως, όλα τα υπόλοιπα είναι θολά (σε επίγειες παρατηρήσεις)... Ξέρω και κατανοώ ότι στους περισσότερους ακούγονται ανόητα αυτά, αλλά τώρα ξεκινώ να ασχολούμαι και δεν γνωρίζω άλλους με το ίδιο ενδιαφέρον, οπότε θα ήθελα να ρωτήσω εσάς αν πιστεύετε ότι πρόκειται για δικό μου λάθος χειρισμό ή πρόβλημα στον προσοφθάλμιο. Στην δεύτερη περίπτωση, μήπως γνωρίζετε που θα μπορούσα να απευθυνθώ ?Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και θα εκτιμήσω την επιείκιά σας Αν είναι δυνατόν να αυτοαποκαλείσαι ανόητη επειδή έχεις μία απορία...Κι εγώ τώρα αρχίζω...Αλοίμονο εάν όποιος ήταν αρχάριος τον απόπαιρναν! Τότε δε θα υπήρχαν επιστήμονες! Καλωσήρθες καταρχήν και καλή συνέχεια...Καθώς διάβαζα το post σου, σκέφτηκα τρία πιθανά προβλήματα:1. Είναι πρώτη φορά που το τηλεσκόπιό σου παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα με την επίγεια παρατήρηση? Πολλά τηλεσκόπια που δε συνιστώνται ιδιαίτερα παρουσιάζουν μια απόκλιση και ένα πρόβλημα εντοπισμού και εστιάσης στις πολύ κοντινές αποστάσεις...Και το δικό μου τηλεσκόπιο έχει το ίδιο πρόβλημα...2. Μήπως δε βίδωσες καλά το φακό και το εισερχόμενο φως παρουσιάζει απόκλιση και δεν μπορείς να εστιάσεις? 3. Μήπως επίσης, παρατήρησες κάποιο ράγισμα, έστω μικρό στην επιφάνειά του? Πρόσεξέ τα και ενημέρωσέ μας! Φιλικά,Ελένη Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
spaceship Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου, Ελένη! Με βοήθησες πολύ. Η αλήθεια ήταν ότι μετά από κάποια προσπάθεια το άφησα, απογοητευμένη όντας... Θα κοιτάξω απόψε αυτά που μου είπες.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Οι "Κελνερ" αυτης της κατηγοριας ειναι απλοικες συναρμολογησεις και ιδιαιτερα ελαφρα προσοφθαλμια.Νομιζω πως πολυ δυσκολα διαλυονται με πτωση.Οταν λες "αποσυναρμολογηθηκε" τι ακριβως εννοεις???Σκορπισαν τα στοιχεια του φακου???Μηπως αποκοληθηκε απλως το χιτωνιο (nosepiece) απο το κυριο σωμα του φακου???Μια φωτογραφια θα διευκολυνε παντως την κατασταση.Μην στεναχωριεσαι ιδιαιτερα παντως, δεν χαλασε κι ο κοσμος!
aristotelis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Επισης πολυ πιθανο ειναι κατα τη συναρμολογηση να επιασες λαθος το φακο και να του εκανες δαχτυλιες...
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Ένας προσοφθάλμιος φακός έχει αρκετά οπτικά στοιχεία (επιμέρους φακούς) μέσα του. Αυτά πρέπει να είναι απολύτως παράλληλα μεταξύ τους και σε πολύ συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους. Αυτό επιτυγχάνεται με μικρούς κυλίνδρους ανάμεσά τους. Είναι πολύ πιθανό κάτι απ' όλα αυτά να μετακινήθηκε εσωτερικά με αποτέλεσμα να μην είναι πιά δυνατή η καθαρή εστίαση.Λύσεις: α) επανασυναρμολόγηση του φακού από κάποιον που γνωρίζει τι πρέπει να ελέγξει και να προσέξει, β) αγορά νέου προσοφθαλμίου από κάποιο από τα 4-5 καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού (Αθήνα-Θεσ/νίκη). Η ποικιλία που υπάρχει είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα θα βρεις κάτι ανάλογο με αυτό που έχεις με λίγες δεκάδες ευρώ. Επίσης μπορείς να βάλεις μιά αγγελία στο astrovox ζητώντας έναν απλό προσοφθάλμιο 20mm (Kellner ή Plossl). "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Laskos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Εκτός από ένα αντικείμενο στο οποίο δεν εστιάζω όμως, όλα τα υπόλοιπα είναι θολά (σε επίγειες παρατηρήσεις)... Εγω δεν καταλαβα τι θελεις να πεις.Μπορεις να εστιασεις καπου συγκεριμενα ή οχι;;;Εχεις χρησιμοποιησει το τηλεσκοπιο;Δηλαδη εβλεπες παλια καλα και τωρα δεν βλεπεις;Κανε καμια καλυτερη περιγραφη.
spaceship Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2009 Ένας προσοφθάλμιος φακός έχει αρκετά οπτικά στοιχεία (επιμέρους φακούς) μέσα του. Αυτά πρέπει να είναι απολύτως παράλληλα μεταξύ τους και σε πολύ συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους. Αυτό επιτυγχάνεται με μικρούς κυλίνδρους ανάμεσά τους. Είναι πολύ πιθανό κάτι απ' όλα αυτά να μετακινήθηκε εσωτερικά με αποτέλεσμα να μην είναι πιά δυνατή η καθαρή εστίαση.Λύσεις: α) επανασυναρμολόγηση του φακού από κάποιον που γνωρίζει τι πρέπει να ελέγξει και να προσέξει, β) αγορά νέου προσοφθαλμίου από κάποιο από τα 4-5 καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού (Αθήνα-Θεσ/νίκη). Η ποικιλία που υπάρχει είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα θα βρεις κάτι ανάλογο με αυτό που έχεις με λίγες δεκάδες ευρώ. Επίσης μπορείς να βάλεις μιά αγγελία στο astrovox ζητώντας έναν απλό προσοφθάλμιο 20mm (Kellner ή Plossl). Ευχαριστώ παρα πολύ όλους. Με βοηθήσατε πολύ. Κε Σοφολόγη, θα κοιτάξω την συναρμολόγηση ή αγορά νέου και ας ελπίσουμε ότι φταίει αυτό για τη θολούρα...
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2009 Εάν είναι δυνατό να έχουμε κάποια φώτο του...άτυχου προσοφθαλμίου θα βοηθούσε ιδιαίτερα να εκτιμήσουμε την κατάσταση.. ΦΙΛΙΚΑ,Ελένη Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2009 βρε συ μην χαρακτηρίζζεις τον εαυτό σου. Κάποιοι από μας έχουν σπάσει προσοφθάλμιους ακριβούς.... Θέμα στατιστικής είναι πότε και σε ποιόν θα πέσει
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2009 εγω παντως στιγμιαια αισθανθηκα εξυπνος και εμπειρος...
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2009 Για το έξυπνος ή για το έμπειρος; Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
spaceship Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2009 Έχω ευχαριστα! Κάθησα χτες με την ησυχία μου και συναρμολόγησα τον προσοφθάλμιο και το πρόβλημα λύθηκε! Χτες έκανα την πρώτη παρατήρηση στο φεγγάρι, αν και έτρεμε λίγο το τηλεσκόπιο... Ευχαριστώ πολύ όλους και συγγνώμη για τον χρόνο που σας έκλεψα
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2009 οποτε....καλως ηλθες και εσυ στο κλαμπ των "εξυπνων και εμπειρων"... (μια ιδεα ειναι ολα!!! )
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2009 Ο χρόνος που έκλεψες να ξέρεις .. διαστέλλεται
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2009 Γιατί διαστέλλεται? Κινούμαστε γρήγορα ??? Αυτό ομολογώ πως δεν το'πιασα..! Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
planetman Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2009 Ελενίτσα, πλάκα κάνει! Μην τα παίρνεις όλα στα σοβαρά. Αυτό είναι μάθημα ζωής! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
spaceship Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2009 Ο χρόνος που έκλεψες να ξέρεις .. διαστέλλεται Είστε πραγματικά φοβεροί KOSTAKIS ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, είμαι πλέον υπερήφανη Καλές παρατηρήσεις σε όλους μας!
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2009 Ελενίτσα, πλάκα κάνει! Μην τα παίρνεις όλα στα σοβαρά. Αυτό είναι μάθημα ζωής! Τέλως πάντων..Τι έγινε με τα προσοφθάλμια??? Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2009 κυριολεκτικά ο χωροχρόνος όντως διαστέλεταιμεταφορικά ισχύει όσο και η δυνατότητα να τον κλέψεις
spaceship Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2009 κυριολεκτικά ο χωροχρόνος όντως διαστέλεταιμεταφορικά ισχύει όσο και η δυνατότητα να τον κλέψεις Όλα καλά Ελένη μου. Ήδη έχω κάνει τις πρώτες μου παρατηρήσεις σε Σελήνη και Αφροδίτη ! Προφανώς συναρμολόγησα τον προσοφθάλμιο σωστά και παράλληλα χρησιμοποιώ και τον 2ο των 10mm.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2009 χρονος=χρημα, οποτε προφανως μπορει να κλαπει. επισης...."μου εφαγες τα καλυτερα μου χρονια""μην μου τρως την ωρα""χαρισε μου 10 λεπτακια απο τον χρονο σου""μπορω να σας κλεψω 10 λεπτακια απο τον χρονο σας???""το ρολοι μου κλεβει" Αρα λοιπον ο χρονος ειναι ζηλευτος και πολυτιμος.Το προβλημα ειναι πως να τον κλειδωσουμε σε καποια θυριδα ασφαλειας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα