matman1975 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Χθες έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Κριαρίτσι Χαλκιδικής ο ετήσιος Messier marathon του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (www.ofa.gr), στον οποίο μαραθώνιο, είδαν το πρώτο φώς-ταυτόχρονα, το καινούργιο μου Takahashi TOA-130S σε συνδυασμό με τους ορθοσκοπικούς Zeiss.Η βραδιά ξεκίνησε εφιαλτικά για μένα, μια που παραλίγο το τηλεσκόπιο να πάθει τρομερή ζημιά .....τι συνέβη?? Η στήριξη που το τοποθέτησα ήταν μια EQ6, η οποία έχει υποδοχή για αντάπτορα τύπου dovetail. Δυστυχώς, λίγο πριν ξεκινήσω την παρατήρηση, καθώς προσπαθούσα να ευθυγραμμίσω τον ερευνητή μου, με στόχο τη σελήνη (η οποία ήταν ευτυχώς χαμηλά στον ορίζοντα), κάποια βίδα που ασφαλίζει τα δαχτυλίδια με τη στήριξη λύθηκε (!!!!!!!!) και το τηλεσκόπιο έπεσε απο τη στήριξη .Ευτυχώς τα αντανακλαστικά μου είναι αρκετά γρήγορα (στο σχολείο έπαιζα τερματοφύλακας ) κι έτσι πρόλαβα με το αριστερό μου χέρι να συγκρατήσω την πτώση...όμως με δεδομένο ότι το βάρος του σωλήνα ήταν πολύ μεγάλο (περίπου 12 κιλά), το τηλεσκόπιο ακούμπησε στο έδαφος με την άκρη του dew shield.Περιττό να πω ότι...έχασα κάποια χρόνια από τη ζωή μου, μέχρι να βεβαιωθώ ότι δεν είχε χαλάσει η ευθυγράμμιση των οπτικών. Το "σουβενίρ" του περιστατικού αυτού ήταν ευτυχώς μόνο 2-3 μικρές γρατζουνιές στο dew shield, η οποίες αποκαθίστανται, δεδομένου ότι η Takahashi διαθέτει μπογιά με το ακριβές χρώμα, για τέτοιου είδους συμβάντα.Μόλις οι παλμοί της καρδιάς μου επανήλθαν στο φυσιολογικό...έστρεψα το τηλεσκόπιο στον Σείριο.Η εικόνα στις 63Χ (με Zeiss 16mm) ήταν απλά μαγική. Ο Σείριος, σε μέθεθος μύτης καρφίτσας, άστραφτε σαν διαμάντι πάνω σε κατάμαυρο φόντο. Διέκρινα τέλειους δίσκους Άιρις (Airy discs), παντελή έλλειψη χρωματικής εκτροπής (το λευκό του αστέρα ήταν...έτσι απλά μόνο λευκό), ενώ η ομόκεντροι κύκλοι σε αφεστιαμένο είδωλο τέλεια συμμετρικοί και χωρίς την παραμικρή υποψία χρώματος.Θα χαρακτήριζα λοιπόν την πρώτη εικόνα σε αστέρι... έτσι απλά τέλεια (text book).Ο αμέσως επόμενος στόχος ήταν ο Κρόνος.Για να μπορέσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο ακριβής στο τί είδωλο έδωσε το τηλεσκόπιο αυτό σε συνδυασμό με τους Zeiss, θα πώ χωρίς ίχνος υπερβολής ότι όλοι είχαμε την εντύπωση ότι βλέπαμε...φωτογραφία του.Μπορούσε κανείς να διακρίνει με μεγάλη ευκολία ζώνες πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, το μικρό διάκενο ανάμεσα στους σχεδόν οριζοντιομένους δακτύλιους του Κρόνου και την επιφάνειά του επίσης ξεκάθαρα ευδιάκριτο. Αυτό που εντυπωσίαζε όμως ακόμα περισσότερο ήταν η τρομερή οξύτητα του ειδώλου, το επίσης τρομερό κοντράστ, καθώς και η παντελής έλλειψη διάθλασης του φωτός. Δεν υπήρχε ούτε η παραμικρή υποψία για ghost image, ενώ επίσης λόγω εξαιρετικού seeing ο Κρόνος ήταν εντελώς ακίνητος στο προσοφθάλμιο, ανεξάρτητα της μεγέθυνσης που χρησιμοποίησα (είδαμε τον Κρόνο στις 166Χ, 200Χ και 250Χ)Ενδιαφέρον επίσης έχει να αναφέρω ένα συγκριτικό τέστ που κάναμε με ένα 8" Νευτώνειο, το οποίο ήταν στημένο λίγο πιο δίπλα. Και τα δύο τηλεσκόπια έτυχε να έχουν την ίδια εστιακή απόσταση (1000mm), οπότε είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε διαδοχικά τους ίδιους φακούς (τους Zeiss) και να έχουμε την ίδια μεθέθυνση και στο Νευτώνειο και στο Διοπτρικό.Το πρώτο συμπέρασμα που βγάλαμε ήταν ότι στην πλανητική παρατήρηση ένα 5" APO έχει την ίδια φωτοσυλλεκτική ικανότητα με ένα 8" Νευτώνειο.Ο Κρόνος φαινόταν στις ίδιες μεγεθύνσεις, το ίδιο φωτεινός και στα δύο τηλεσκόπια.Το δεύτερο συμπέρασμα που βγάλαμε ήταν ότι ένα καλά ευθυγραμμισμένο 8" Νευτώνειο, με ορθοσκοπικούς φακούς, παρέχει όταν το seeing είναι καλό πάρα πολύ καλές πλανητικές εικόνες. Το κοντράστ και η οξύτητα δεν συγκρίνονται φυσικά με ενός διοπτρικού, όμως το είδωλο ήταν καλύτερο από κάθε πρόβλεψη πριν ξεκινήσουμε το τέστ.Στη συνέχεια στρέψαμε και τα δύο τηλεσκόπια στον γαλαξία Sombrero (M104). Εκεί η υπεροχή του κατοπτρικού ήταν ξεκάθαρη. Το φοβερό κοντράστ του διοπτρικού βοηθούσε, ώστε ο γαλαξίας να φαίνεται καλύτερα, όμως οι 5 ίντσες δέν έδιναν πολλά περιθώρια για άνετη παρατήρηση. Αντίθετα το κατοπτρικό με τις 8 ίντσες του, έδινε αξιοπρεπείς εικόνες του γαλαξία. Το συγκεκριμένο αντικείμενο βέβαια είναι αρκετά αμυδρό, μάλιστα θα έλεγα ότι το βλέπεις ευχάριστα με τηλεκόπιο απο 12 ίντσες και πάνω.Περιμένω πλέον όταν θα είναι κατάλληλος ο χρόνος να τεστάρω το ΤΟΑ στην παρατήρηση της Σελήνης και κυρίως του Δία (ο οποίος είναι πιο "δύστροπος" και πιο απαιτητικός σαν στόχος ειδικά πάνω από τις 200Χ).Δεν είχα καμία αμφιβολία για την ποιότητα των τηλεσκοπίων Takahashi πριν τη χθεσινή βραδιά, και θα έλεγα ότι το ΤΟΑ απλά επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μου.Θα έλεγα επιπλέον ότι αν υπήρχε η δυνατότητα να έχει κάποιος ένα τέτοιο όργανο σε 8 ίντσες, στημένο μόνιμα σε ιδιωτικό αστεροσκοπείο, θα ήταν κάτι σαν "αστρονομικός παράδεισος" Θοδωρής ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2009 Πολύ ενδιαφέρουσα δοκιμή, που ευτυχώς δεν έγινε ...θρίλερ! (Αν και τη στιγμή της πτώσης σίγουρα έγινε...)Το κοντράστ και η συνολική ποιότητα εικόνας ενός καλού αποχρωματικού προσφέρουν τόσο όμορφες και αληθοφανείς εικόνες του ουρανού που πολύ δύσκολα τις ξεχνά όποιος τις δει έστω και μιά φορά. Άλλωστε η ίδια η θεωρία, μελετώντας τα προβλήματα που δημιουργεί η κεντρική παρεμπόδιση (central obstruction), προβλέπει και εξηγεί γιατί ένα καλό διοπτρικό έχει καλύτερες εικόνες από ένα κατοπτρικό ίδιας ή λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου. Αυτή η υπεροχή ισχύει δηλ. ακόμη κι αν το κατοπτρικό είναι 1-2 ίντσες μεγαλύτερο. Έχει όμως όρια, ιδίως αν αναφερόμαστε σε πλανητική παρατήρηση ή γενικότερα σε παρατήρηση με υψηλές μεγεθύνσεις. Οι ίδιοι φυσικοί νόμοι που εξηγούν την υπεροχή του διοπτρικού, δίνουν και το μέγεθος και τα όρια αυτής της υπεροχής. Έτσι λοιπόν, αν συγκρίνουμε (οπτική παρατήρηση) ένα εξαιρετικό αποχρωματικό 5" με ένα εξαιρετικό νευτώνειο 8", σε ιδανικές συνθήκες, το νευτώνειο θα υπερισχύσει ελαφρά σε όλους τους τομείς (εκτός από την κόμη σε χαμηλές μεγεθύνσεις). Η ανάλυση, λεπτομέρεια, φωτεινότητα και κοντράστ για όμοιες μεγεθύνσεις θα είναι ελαφρώς καλύτερες στο νευτώνειο, γιατί πλέον στις 8" η διάμετρος είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις 5". Επαναλαμβάνω ότι αυτά ισχύουν όχι για οποιοδήποτε νευτώνειο, αλλά για ένα high-end όργανο με εξαιρετικά οπτικά και σε άριστες συνθήκες (θερμική ισορροπία, άριστη ευθυγράμμιση και καλό seeing).Μια απλή και περιεκτική ανάπτυξη σχετικά με τα αρνητικά αποτελέσματα της κεντρικής παραμπόδισης αλλά και τον υπολογισμό τους υπάρχει στην ιστοσελίδα του Thierry Legault (http://www.legault.club.fr) και συγκεκριμένα εδώ:http://www.legault.club.fr/obstruction.htmlΜιά σχετική δοκιμή με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι και αυτή:http://www.scopereviews.com/best.html "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Θοδωρή, εξαιρετική παρουσίαση! Κρεμόμουν από τα λόγια σου!! Σε καταλαβαίνω σχετικά με την παρολίγο πτώση του τηλεσκοπίου, αφού έχει τύχει κάτι ανάλογο και σε μένα, όταν πριν 2 χρόνια μου έκλεισε το τραπέζι που είχα ακουμπήσει όλα τα πράγματα πάνω, μαζί και το τσαντάκι με όλα τα προσοφθάλμιά μου! Αποτέλεσμα; Στράβωσε ο εξωτερικός μεταλλικός δακτύλιος του Nagler 7mm, που περιβάλλει το πρώτο οπτικό στοιχείο του φακού!!! Μισό χιλιοστό πιο μέσα να χτυπούσε, θα είχε πάρει και το γυαλί! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
NikolasVarveris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Πω Πω πολυ ωραια η παρουσιαση σ!!! Παντω να χαιρεσαι π εχεις καλα αντανακλαστικά γτ καλητερα να μν φανταστουμε τι θα γινοταν........ Η Γνώση δημιουργήθηκε για να μας ενώνειOχι για να μας απομακρύνει.....
Αντώνιος Χαϊκάλης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Καλησπέρα κι από μένα ! Πολλές ευχές για τέτοιες και ακόμη καλύτερες παρατηρήσεις !!! ...Όμως έχω μια μικρή απορία..... Μήπως το "mat-man" να το άλλαζες σε "Bat-man" ή σε "Spider-man" ? Μιλάμε...από την περιγραφή της πτώσης και μόνο....ανατρίχιασα !!! Πως τα κατάφερες και το "μάγκωσες" βρε θηρίο ; Φιλικά, Antonio Pateras
matman1975 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Καλησπέρα κι από μένα ! Πολλές ευχές για τέτοιες και ακόμη καλύτερες παρατηρήσεις !!! ...Όμως έχω μια μικρή απορία..... Μήπως το "mat-man" να το άλλαζες σε "Bat-man" ή σε "Spider-man" ? Μιλάμε...από την περιγραφή της πτώσης και μόνο....ανατρίχιασα !!! Πως τα κατάφερες και το "μάγκωσες" βρε θηρίο ; Φιλικά, Φίλε Αντώνη τώρα που το καλο-σκέφτομαι....δεν έχεις άδικο, πιστεύω ότι ο spiderman αν ήταν κάπου εκεί κοντά κι έβλεπε το σκηνικό...θα με χειροκροτούσε γεμάτος συγκίνηση Ήμουν απλά τυχερός μέσα στην ατυχία μου διότι το ΤΟΑ έπεσε από τη στήριξη την ώρα που το έστρεψα προς τη σελήνη, που απλά σημαίνει ότι λόγω της χαμηλής θέσης της σελήνης στον ορίζοντα, η απόσταση του σωλήνα από το έδαφος ήταν μισό μέτρο.Αυτό που μου έδωσε λίγο χρόνο για να αντιδράσω ήταν... ο ήχος που έκανε το dovetail την ώρα που γλιστρούσε από τη στήριξη..αμέσως κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά και αντανακλαστικά άπλωσα το χέρι μου για να το πιάσω. Άν δεν είχα προλάβει, πιστεύω ότι η ζημιά θα ήταν τεράστια, ακριβώς λόγω του μεγάλου βάρους του σωλήνα. Στην καλύτερη περίπτωση θα είχαν απευθυγραμμιστεί τα οπτικά, πράγμα που θα σήμαινε αποστολή του τηλεσκοπίου στην Ιαπωνία για ευθυγράμμιση, με κόστος που ούτε θέλω να σκέφτομαι , ενώ υπήρχε και η πιθανότητα να γίνουν όλα...θρύψαλα Το μάθημα απο αυτή μου την περιπέτεια είναι ότι όταν βάζεις σωλήνα ογκώδη και βαρύ (το ΤΟΑ ζυγίζει με όλα τα αξεσουάρ, έτοιμο για παρατήρηση περίπου 12 κιλά), σε στήριξη με υποδοχή dovetail...θέλει πολλή και μεγάλη προσοχή.Αυτός είναι και ο λόγος που η Takahashi στερεώνει τα δαχτυλίδια των τηλεκοπίων της, στις στηρίξεις της, με βίδες Allen για απόλυτη ασφάλεια, και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιεί dovetail. Θοδωρής--------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 matman1975, να τα χαίρεσαι! Κάπου πήρε το μάτι μου πως αγόρασες τη νέα σειρά των zeiss ortho και ομολογώ πως η ζήλια μου έπιασε κόκκινο!!! Κατά το παρελθόν είχα προσπαθήσει (απ' το astromart) ν΄αγοράσω μεταχειρισμένους την πρώτη θρυλική σειρά των zeiss abbe, αλλά ποτέ δεν προλάβαινα να δώσω πρώτη προσφορά... Όταν βγήκε η δεύτερη σειρά, έγινε αμέσως ανάρπαστη και έμπαινες σε λίστα αναμονής... θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν μπορούσες να τους συγκρίνεις με άλλους ορθοσκοπικούς, ειδικά μια βραδιά που θα έχει καλό seeing.Αν μπορείς να κάνεις τη δοκιμή και σε νευτώνειο, θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο για εμάς που δεν έχουμε ΤΑΚ. Συγχαρητήρια και πάλι για τις αγορές σου και περιμένουμε νεότερα.
takis63 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Θοδωρή συγχαρητήρια για την πολύ ωραία παρουσίαση, αλλά και για τα... αντανακλαστικά σου. Θα ήταν κρίμα να πάθει ζημιά ένα τέτοιο εργαλείο. Όντως το θέμα της τοποθέτησης του τηλεσκοπίου στη βάση είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στο δεκάρι μου (ξέρεις εσύ ) δεν αισθανόμουν καθόλου άνετα με το εργοστασιακό dovetail ώσπου το άλλαξα με ένα απο το Scopestuff (μαζί με τις βίδες) και ησύχασα. Εύχομαι πολλές παρατηρήσεις και καθαρούς ουρανούς. ΥΓΚατερίνα σε χάσαμε βρέ... Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
zantespear Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Καλορίζικα τα προσοφθάλμια σου. Εύχομαι να τα χαίρεσαι. Εάν επιτρέπεται τι μάρκα και τι F ήταν το νευτώνιο? Σπύρος
matman1975 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Καλορίζικα τα προσοφθάλμια σου. Εύχομαι να τα χαίρεσαι. Εάν επιτρέπεται τι μάρκα και τι F ήταν το νευτώνιο? Το Νευτώνειο ήταν ένα 8" Skywatcher, με εστιακή απόσταση 1000mm (f/5).Πραγματικά δεν περίμενα τόσο καλές πλανητικές εικόνες απο κατοπτρικό. Ειδικά μόλις βάλαμε τα ορθοσκοπικά, η εικόνα βελτιώθηκε σε σχέση με τους ploosl που χρησιμοποιούσε ο ιδιοκτήτης του, τουλάχιστον 30% Θοδωρής-------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Ούτε να σκέφτεσαι τι μπορούσε να συμβεί!!! Γεια στα χέρια σου, κυριολεκτικά!!! Να χαρείς τα νέα σου αποκτήματα και καθαροί ουρανοί για σένα και όλους τους ερασιτέχνες!
NikolasVarveris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 εχω the same telescope πολυ μ αρεσε κ εμενα!!! Η Γνώση δημιουργήθηκε για να μας ενώνειOχι για να μας απομακρύνει.....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα